Radiozendamateur vergunning in Thailand (1)

Door Lung Addie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
25 juni 2015

Naar aanleiding van een verleden jaar verschenen posting van Gringo was Lung Addie verbaasd over de reacties en het aantal Nederlandse ex-radio-officieren welke hier in Thailand vertoeven. De vragen en reacties waren dan ook specifiek gericht, doch ondanks de replieken welke Lung Addie gaf op deze vragen, moet ik vaststellen dat het aangewezen zou zijn op het blog een eigen verduidelijking te geven over hoe het precies in zijn werk moet gaan om een radiozendamateur vergunning te bekomen in Thailand.

Het wereldwijd overkoepelend orgaan voor het radioamateurisme is het CEPT. Hier worden de vooraarden bepaald aan welke een radioamateur moet voldoen om over een conforme zendvergunning te kunnen beschikken. Aan de hand van de door een land ingerichte examens wordt bepaald of een land door het CEPT al dan niet aanvaard wordt. Vergunninghouders, van een door het CEPT aanvaard land beschikken, dan over een HAREC vergunning en indien de amateur de volle vergunning behaald is dat een HAREC klasse A vergunning.

Ieder land is echter vrij een eigen standaard niveau te bepalen. Indien deze niet voldoet aan de eisen van het CEPT wordt deze vergunning niet erkent door het CEPT, wat het geval is voor Thailand. Dit betekent dat een Thaise zendvergunning NIET kan ingeruild worden voor een, door het CEPT aanvaarde zendvergunning, en omgekeerd weigert ook Thailand een CEPT vergunning zomaar te aanvaarden. Er blijft dus maar een mogelijkheid over en dat is een overeenkomst van land tot land afsluiten, een zogenaamde RECIPROCAL AGREEMENT. Een in Thailand niet zo eenvoudige en langlopende procedure welke op het niveau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Foreign Affairs), Binnenlandse Zaken (Internal Affairs), en NTC (National Telecom Commision) afgehandeld wordt.

Een voorgeschiedenis

Voor België begon het allemaal zo een 13 jaar geleden en de procedure werd toen opgestart door ON6TZ, Wim, welke toen naar Thailand emigreerde. Lung Addie ontmoette toen ON6TZ op een RAST ( Royal Amateur Society of Thailand ) meeting in Bangkok. Hij vertelde mij dat hij de procedure had opgestart en hoopte op een zeer snelle afhandeling ervan want, zo bleek, hij had identiek dezelfde procedure teksten (met punten en komma’s) van Luxemburg overgenomen. Luxemburg, als piepklein landje, had toen reeds zo een overeenkomst met Thailand en het was in de procedure enkel Luxemburg door België te vervangen.

Dus dat zou dus wel piece of cake worden… zo dacht hij… maar MIS… het werd totaal geen piece of cake. Alles moest opnieuw gecontroleerd en goedgekeurd worden. Wim had alle gekende kanalen, tot de ambassadeur toe, ingeschakeld maar het ging niet snel genoeg naar zijn zin. Hij zat reeds 4 jaar op zijn honger en na een zware scheldpartij waarin hij de ambassadeur eens goed zijn oordeel gaf, besloot hij naar Cambodia te verhuizen. In Cambodia was er geen enkel probleem: Belgische vergunning, invullen van de documenten, 70USD en de vergunning was er. Onze belangen werden toen in Bangkok overgenomen door Alexander, en in België door mezelf. Ik had persoonlijk, op professionele basis, goede relaties en contacten bij het BIPT, in Nederland met het NERA (toen nog in Nederhorst den Berg).

De ganse procedure werd doorlopen en na 3 jaar hadden we uiteindelijk een datum waarop het reciprocal aggreement in het Thaise parlement gestemd zou worden. En toen ….. kwam de zoveelste militaire coup met de grote Taksin affaire. Geen regering meer, dus ook geen stemming in het parlement. Het duurde ongeveer 2 jaar al voor een nieuw parlement geïnstalleerd raakte en toen, ja, wat dacht je …. het dossier was ZOEK.

Lung Addie had ondertussen kennis gemaakt met een gewezen Thaise minister en, na enige druk zijnentwege werd het Belgisch dossier ergens uit een onderste lade, dik onder het stof vandaan getoverd. Toen, dankzij het goede werk en relaties van deze ex-minister en Alexander kwam alles in Thailand in een stroomversnelling. Na een paar maanden hadden we een nieuwe datum voor stemming in het parlement, de goedkeuring volgde en na een wachttijd van 6 maand, voor eventuele amendementen, konden, wij, Belgen een Thaise zendvergunning aanvragen en bekomen.

In België heeft de ganse procedure juist 3 weken in beslag genomen. De vraag van de verantwoordelijke ambtenaar (waarvan ik de naam hier niet ga vernoemen) bij het BIPT kwam bij Lung Addie terecht:

Ambtenaar: over hoeveel Thaise radioamateurs gaat dit?
Lung Addie: hoeveel aanvragen heb je ooit al gekregen?
Ambtenaar: GEEN
Lung Addie: dat zal niet snel veranderen want er zijn omzeggens geen Thaise HF amateurs en als die er zijn dan moeten ze eerst nog in België geraken en in daar hun hobby willen beoefenen.
Ambtenaar: goed dat is dus in orde, goedgekeurd.

Hij wist maar al te goed dat, bij een weigering van België, Thailand het reciprocal agreement niet KON goedkeuren.

Daarmee was in België dus de kous af. Waarom ingewikkeld doen als het eenvoudig ook kan?

De af te leggen weg van het dossier in Thailand

 • Het dossier gaat eerst naar Foreign Affairs. Hier wordt het protocol gecontroleerd op het al dan niet naleven van de juiste juridische termen en inhoud, op het al dan niet scheef staan van een punt of een comma. Duurtijd : +/- 1jaar.
 • Van Foreign Affairs naar NTC om na te gaan of het dossier technisch voldoet ( examen niveau van het betreffende land ) Duurtijd +/- 1jaar.
 • Van NTC terug naar Foreign Affairs om, na de nodige hercontrole, ( er kan onderweg een komma scheef gevallen zijn ) doorgestuurd te worden naar het parlement waar dan een agendadatum wordt bepaald ter stemming en eventuele goed- of afkeuring. Duurtijd +/- 1jaar.
 • Van hieruit gaat het dossier naar Binnenlandse Zaken voor stemming in het parlement. Wachttijd: onbepaald want is niet prioritair. Bij ons ging het snel: 2 maand.
 • Na goedkeuring een wachttijd, voor het van kracht worden, voor eventuele amendementen. Duurtijd 6 maand.
 • Intussen waren we, dankzij de tussenkomst van de ex-minister, “amper” 6 jaar verder. Zonder zijn tussenkomst was het totaal opnieuw beginnen geweest en waren we dus voor 9 jaar zoetjes. Een troost, voor onze Duitse collega’s radioamateurs duurde het 12 jaar.

ON6TZ, Wim, welke er de brui aan gaf, en Lung Addie, ON4AFU waren toen reeds meer 3 jaar “radioactief” vanuit Cambodia als, respectievelijk XU7TZG en XU7AFU.

De Franse radioamateurs dachten het slimmer en eenvoudiger te spelen en gingen de Europese toer op. Dit zou betekent hebben dat ALLE Europese EU-landen, met radioamateurs, houder van een HAREC A vergunning, een Thaise HS0… zouden kunnen claimen. MIS: in het Europees Parlement was niemand geïnteresseerd om zich daar mee bezig te houden en dus konden de Fransen, met jaren nutteloze vertraging, aan de uiteindelijke procedure beginnen wat resulteerde in goed resultaat zowat 2 jaar geleden.

Voor de Nederlandse radioamateurs: indien een vergunning gewenst zal er iemand de procedure moeten opstarten. Nu, momenteel heeft dit geen enkele zin daar de militaire regering zich daar totaal niet zal mee inlaten wegens: NIET PRIORITAIR. Dus even wachten tot er een nieuwe verkozen regering komt en dan de procedure opstarten.

Goede info over het hoe en wat op de website: www.qsl.net/rast/

In een volgend artikel zal ik trachten uit te leggen hoe het, na het bekomen van het reciprocal agreement, verder moet want dat is nog een verhaal op zich… we zijn tenslotte in Thailand.

Met groeten, goede moed en veel geduld,

LS 73 Lung Addie HS0ZJF


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Radiozendamateur vergunning in Thailand (1)”

 1. Gringo zegt op

  Een zeer informatief verhaal voor iedereen, die geinteresseerd is in de wereld van radioamateurs. Het woord “amateur” is naar mijn mening enigszins misleidend, want van de kennis en ervaring van velen, zoals jijzelf, kan men nauwelijks van amateurisme spreken.

  Een boeiend verhaal over de licentie’s, waarbij drie vragen bij mij opkomen:
  1. Welke andere landen dan Luxemburg en Belgie hebben een Reciprocal Agreement met Thailand?
  2. Hoe kan ik als Nederlander dan een Thaise licentie bekomen?
  3. Als dat niet mogelijk (vraag 2), kan een Nederlander dan een Belgische licentie verkrijgen en via die omweg een Thaise?

  Ik kijk uit naar je deel 2 en meer, Lung Addie!

 2. Lung addie zegt op

  Beste Gringo,
  bedankt voor de lovende woorden over de radioazendamateurs. Het woord “amateur” is idd een beetje misleidend maar al wat niet professioneel is wordt als amateurisme beschouwd in de brede zin van het woord. Ik zelf was één der enige “professionele” radioamateurs in Belgie. Was Senior Radio-operator Fieldengineer en grotendeels verantwoordelijk voor zowat alles wat de luchtvaartfrekwenties en ondergrondse ( tunnels ) radiocommunicatie in Belgie betrof. Hier inbegrepen de radar en ILS ( Instrument Landing Systems ) op de grond. Had regelmatig contact met het Nederlandse NERA als het om grensoverschrijdend radioverkeer ging of over het Schelde Radarketen. Vlissingen en Antwerpen liggen niet zover uit elkaar.
  Radioamateurs worden wereldwijd geprezen om hun kennis en evolutie van de moderne radiotechnologie en waren nogal eens de pioniers bij het vinden van de nieuwste technieken. Radioamateurs vind je zowat in elke tak van de technologische industrie.

  Als antwoord op Uw vragen:
  1 – Volgende landen hebben een reciprocal agreemenent met Thailand:
  Austria – Belgium – Denmark – France – Germany – Luxembourg – Sweden – Switserland – United Kingdom – USA .
  2 – Enige oplossing om als Nederlander een licentie te bekomen is dat iemand de procedure tot het afsluiten van een reciprocal agreement opstart. Te vinden op http://www.qsl.net/rast/
  3 – Het antwoord in NEEN ( jammer genoeg ). Via de omweg langs een ander land, welke wel een reciprocal agreement met Thailand heeft, is niet mogelijk. De nationaliteit van je paspoort moet overeenstemmen met deze van je radioamateur licentie. Hebben het geprobeerd. Ik had ook een Amerikaanse licentie maar werd geweigerd omdat ik geen Amerikaan was.

  73 Lung addie hs0zjf

 3. Fransamsterdam zegt op

  Prachtig verhaal.
  Hebben ze trouwens in Thailand een actieve Radio Controle Dienst of zoiets?

 4. Lung addie zegt op

  Beste Frans,

  Ja ze hebben een actieve Radio Controle Dienst. Ik ben er zelfs op bezoek geweest; Ze beschikken over de meest moderne en professionele apparatuur: Rohde en Schwarz. Het controlecentrum bevindt zich te Bangkok en je kan het indrukwekkend antennepark, met logperiodics antennes HF en VHF. Ze beschikken ook over enkele meetwagens, uitgerust met goniometrie apparatuur van OAR en Thompson, geen goedkope brol zou ik stellen ….vanop een grote verkeerswisselaar duidelijk zien. Vraag me niet welke want het is reeds enkele jaren geleden dat ik er geweest ben. Of ze met al die ingewikkelde apparatuur degelijk kunnen werken is een andere vraag. Ik veronderstel van wel want ze halen zelfs de ISO 9001 en ISO 2008 norm!
  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website