Plannen voor wateropvang in Pattaya en omgeving

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
14 juni 2020

De regering overweegt de bouw van drie nieuwe waterreservoirs in Chanthaburi zodat er in de toekomst water geleverd kan worden aan Pattaya en de Oostkust. Een hele afstand, die overbrugt moet worden! Daarmee moet het probleem van droogte ondervangen worden.

 
Burgemeester Sonthaya Kunplome van Pattaya deelde 10 juni mee, dat er overleg plaatsgevonden had met de Provinciale Waterautoriteit en Koninklijke Irrigatie Afdeling over het voorstel van de systemen die nodig zijn om het regenwater op te vangen.

Pattaya is sinds een aantal jaren in de greep van steeds minder water in de reservoirs, maar wordt nu met de ergste droogte sinds jaren geconfronteerd. De vijf reservoirs leveren onvoldoende schoon water aan de stad, zelfs na een recente tropische storm met bijna 1,9 miljard kubieke meter water naar de Mabprachan, Huay Chankok, Nong Klangdong, Huay Sapan en Huay Khunjit reservoirs bleef dit ver onder de normering.

Momenteel is de PWA rantsoenering van het water voor de meeste gebruikers van Pattaya van kracht. Met een systeem van levering op oneven-even-dag van leidingwater worden de mensen voorzien!

Hoewel de toenemende droogte al jarenlang voorspeld werd, is geen enkele daadwerkelijke actie ondernomen. Mocht dit voorstel goedgekeurd worden dan zal er nog geruime tijd voorbijgaan door de aanleg en levering van het water via een van de reservoirs aan de getroffenen.

Een paar andere belangrijke ingrepen en hinderpalen in Pattaya zijn de eeuwigdurende herstelwerkzaamheden in de Naklua Road en waar geen opleveringsdatum gemeld kon worden.

Vanaf 9 juni wordt het laatste gedeelte van de Pattaya Thai (Zuid) tot aan de kust onder handen genomen waardoor slechts de helft van de weg gebruikt kan worden. De trottoirs worden aan de kant van Friendship en het nieuwe nog gesloten “massage” hotel voor Chinezen reeds opgeknapt.  Er werd zelfs gesproken van een tijdelijk éénrichtingsverkeer, maar aanbevolen werd om het gehele gebied te vermijden. Ook de bekende Walking Street wordt voor enige maanden gesloten worden voor renovatiewerkzaamheden, waardoor de straat gedeeltelijk opengebroken moet worden.

Als de bouwtekeningen uitgevoerd worden zoals ik ze gezien heb, zal dat voor velen een verrassing of even slikken zijn! Smaken verschillen, maar het oude: “Das war einmal!”

Bron: Pattaya Mail e.a.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Plannen voor wateropvang in Pattaya en omgeving”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Maakt het verschil of er nu 5 reservoirs droog staan of in de toekomst 8 reservoirs die droog staan.
  Is het niet beter na te denken hoe de reeds 5 bestaande gevuld kunnen worden en ook gevuld blijven.

 2. ruud zegt op

  In 8 reservoirs kun je meer water opslaan dan in 5 reservoirs.
  Gezien het feit dat ik regelmatig over overstromingen in Pattaya heb gelezen, neem ik aan dat er voldoende regen in Pattaya valt om die reservoirs te vullen, eventueel met behulp van pompstations om het water zonodig van een plek onderaan een berg naar de reservoirs te pompen, zodat het regenwater niet direct in zee stroomt.

  Er lijkt me niets mis met het idee van extra wateropvang.
  Ik zou willen, dat ze die in Isaan ook uitgroeven.
  Het eerste bij voorkeur in de buurt van waar ik zelf woon.

  • RonnyLatYa zegt op

   Of dat er 5, 8 of 20 zijn… leeg is leeg. Vul eerst wat leeg is en als je dan nog te kort hebt kan je nadenken over extra opvang.

   Als er 5 hotels leeg staan helpt het niet er 3 bij te bouwen om dat op te lossen.

   • janbeute zegt op

    Normaal gesproken niet Ronny, maar als ik zie hoeveel appartements en shops gebouwen er leegstaan vooral die met drie verdiepingen in mijn omgeving.
    Maar toch bouwt men gewoon door tegen willens en beter weten in.
    Thaise logica denk ik.

    Jan Beute.

    • RonnyLatYa zegt op

     En toch gebeurt het inderdaad en daarom ook het vergelijk met hotels. Het enige dat je bereikt is dat er nu meer lege bedden zijn.

   • ruud zegt op

    Als 5 resevoirs niet genoeg is om het hele jaar voldoende water te hebben, is het handig meer opslag te hebben.
    Als je een fles water hebt, kom je de dag door, en als je een emmer water hebt de week.

    Daarbij ga ik er wel van uit, dat die reservoirs door regenwater worden gevuld, met of zonder de hulp van een pomp.
    Maar misschien dat mijn logica daar mis gaat?

    Maar die 5 reservoirs gaan hoofdzakelijk leeg, omdat er water aan wordt onttrokken.
    Maak je de opslag groter, dan zal de regen ook water toevoegen aan de nieuwe reservoirs en en heb je dus een grotere voorraad water tot je beschikking.

    • RonnyLatYa zegt op

     Het heeft geen zin een fles te vervangen door een emmer, als je zelfs de fles niet gevuld krijgt.

  • ser kokke zegt op

   Extra reservoirs is echt wel de oplossing, als er jaarlijks genoeg regenwater valt.
   En grondwater?
   Dat is er toch ook?

   • RonnyLatYa zegt op

    Voila daar zeg je het. Als er genoeg regenwater is en dat is er blijkbaar niet om al het waterverbruik op te vangen. Je zal dus aanvullende manieren moeten bedenken
    Dat zeg ik al van in het begin. ” Is het niet beter na te denken hoe de reeds 5 bestaande gevuld kunnen worden en ook gevuld blijven.”

    Een reservoir vul je van boven en/of van onder.
    Enkel door regen dat in het reservoir valt zal je het amper gevuld krijgen. Er is pakweg maar een maand of 7 regenval en enkele van die maanden is dat dan nog maar enkele dagen in de maand. Onvoldoende want zo verdampt of leeg getrokken en dus zal je naar bijkomende manieren moeten kijken om die reservoirs te vullen.

    – Dat kan met grondwater. Indien voldoende aanwezig tenminste, want weinig grondwater is meestal ook een teken dat er te weinig regen valt, of de regen heeft geen tijd gehad om in de grond te trekken. Maar misschien het gewoon dan dieper gaan zoeken.
    – Water aanvoeren zoals o.a. bij de meeste stuwmeren gebeurt door er een rivier te laten uitmonden. Die rivier was er dan meestal al wel voor het stuwmeer en is later enkel afgedamd om zo een stuwmeer te krijgen. Maar ik denk dat water aanvoeren van een rivier/meer van ver zal moeten komen in Pattaya. Maar moet uiteindelijk door een buizensysteem wel kunnen opgelost worden denk ik, zelfs over grote afstand.
    – Zorgen dat het “verloren water” naar de reservoirs vloeit ipv naar zee. Verloren water krijg je o.a. bij overstromingen. Trouwens overstromingen zijn geen bewijs dat er genoeg regenwater valt. Het is enkel een bewijs dat wanneer het hevig regent er onvoldoende afvoercapaciteit is voor dat water. Zorg dan voor een beteren en gerichte afvoer naar de reservoirs.
    Maar “verloren water ” is ook water dat reeds gebruikt werd door Pattaya en ipv dat af te voeren naar zee, weer naar de reservoirs gaat.
    Natuurlijk is dat allemaal verontreinigd water en dienen er de nodige zuiveringsstations gebouwd te worden of zij die bestaan gebruikt te worden en dat kost ook weer geld.
    – Men kan ook ontziltingsinstallaties bouwen. Misschien zelfs grote hotels verplichten om hun eigen zoet water te maken. Wij waren met 160 op het schip en hadden voldoende zoetwatercapaciteit door ontzilting om iedereen dagelijks van voldoende zoet water te voorzien. Moet voor de grotere hotels toch ook lukken.
    Er zullen nog wel mogelijkheden zijn die kunnen zorgen dat de bestaande reservoirs gevuld worden en blijven

    Is er dan onvoldoende opslagcapaciteit om het verbruik op te vangen kan men natuurlijk reservoirs bij gaan graven. Moeten zelfs want het zou te gek zijn dat je nu wel voldoende water hebt maar onvoldoende opslagcapaciteit.

    Maar dat kost natuurlijk allemaal geld.
    Je kan natuurlijk ook alles overslagen, er niet over nadenken en gewoon een putje of 3 bij graven. Is gemakkelijker, goedkoper en aan de afgevoerde grond valt misschien nog wat te verdienen.
    Of daarmee je waterprobleem opgelost wordt is dan weer een andere vraag.

   • ruud zegt op

    Grondwater moet je in de grond laten zitten, anders wordt het land een woestijn.
    Bomen planten en dieren drinken ook graag water.

    Jammer genoeg zal het in de praktijk anders zijn.
    Pompen tot al het leven verdwenen is.

 3. Jan Barendswaard zegt op

  Laten ze eens Holland om raad vragen ,die weten wel wat te doen aan dat probleem want Nederland is wereld weid bekend om zijn kennis met water

 4. Ben zegt op

  Ik kan mij niet herineren dat er de laaste 7 maanden 1,9 miljard m3 water gevallen is .
  Zelfs geen 1,9 miljoen m3
  Ben


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website