Sumeth anu / Shutterstock.com

Twee dakloze mannen werden onlangs in Chiang Mai gearresteerd en berecht op de beschuldiging de regels van het uitgaansverbod te hebben overtreden. Dit vertelde Pikhaneth Prawang, die werkt voor het network van Thai Lawyers for Human Rights network.

In het ene geval betrof het een 38-jarige Thai, Tuy genaamd, die was opgepakt op 5 april toen hij vanuit een tentje bij een markt een plek zocht om zijn behoefte te doen. In zijn schamele tent was geen toilet en hoewel het uitgaansverbod al van kracht was, was Tuy dus genoodzaakt een stukje te wandelen. De politie zou begrip moeten hebben voor de situatie, zei Pikhaneth, maar met een uitspraak van een dienstdoende agent “Uitgaansverbod is uitgaansverbod” werd de man toch beschuldigd en berecht. De rechter was het met de politie eens, dat het uitgaansverbod voor iedereen zonder aanziens des persoons geldt en veroordeelde de Thaise man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De tweede dakloze, die de regels overtrad was Chart, een 30-jarige Thai. Hij was op weg naar zijn geïmproviseerd onderkomen nadat hij bij een dakloze vriend in de buurt was geweest. Pikhaneth vertelde, dat hij ook een voorwaardelijke straf had gekregen met bovendien een boete van 3000 baht. De boete werd overigens door de lokale politie betaald!

Pikhanet vermoedt, dat de politie kiest voor arrestaties, en dus niet voor waarschuwingen, om te kunnen pronken met het aantal arrestaties en zodoende laten zien, dat zij krachtige wetshandhavers zijn.

In de afgelopen periode werden er trouwens in heel Thailand meer dan 16.000 mensen gearresteerd, die de regels van het Emergency Decree betreffende het uitgaansverbod hadden geschonden.

Bron: Khaosod English

6 reacties op “Ook voor daklozen geldt het uitgaansverbod in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Daadkrachtig optreden, daar houden veel mensen van. Achter de tralies met die zwervers, hadden ze maar niet dakloos moeten zijn. Armoede is een keuze (sarcasme).

  Of misschien dachten de agenten de dakloze door arrestatie juist te voorzien van een dak boven het hoofd en eten? Eerder in april was er nog iemand die met een enkele jaba pil zichzelf aangaf bij de politie met het verzoek hem te arresteren en zo van eten en drinken te voorzien.

  • Fernand Van Tricht zegt op

   Rob..ik hoop dat jij nooit dakloos wordt..en dat wij farangs misschien beter sommige mensen zouden helpen.Ik woon 16 j in Thailand en heb hier veel armoe gezien en nu met al die miserie koop ik regelmatig eten en drinken voor mensen in nood.Ik krijg dan wel een waai en dat is voldoende.Het is nog altijd beter te kunnen geven dan te moeten krijgen.

   • Rob V. zegt op

    Dat hoop ik ook niet, daklozen worden erg gemakkelijk weggezet als lui of dat ze het op de een of andere manier aan zichzelf te danken zouden hebben. Onzin natuurlijk, je kunt zo alles kwijt raken als je werkloos wordt, diep(er) in de schulden en zo op straat kan komen te staan. Die mensen hebben dan hulp nodig.. minstens een slaapplaats en een eenvoudige maaltijd, liefst nog een structurele oplossing waarbij men hen stabiliteit en begeleiding probeert te geven om het leven weer op de rails te krijgen. Het basisinkomen is misschien ook wel een idee…

    Boetes uit delen is niet de oplossing, dan raken ze alleen maar dieper in de problemen. Gelukkig dat de agenten de boetes betaalden, maar waarom dan überhaupt de boetsen zijn uitgeschreven? Een quotem? Kijk ons eens optreden (voor de bühne)?

    • Johnny BG zegt op

     Uiteraard heb je gelijk dat het voor de buhne kan zijn maar het kan toch geen vrijbrief zijn dat iedere zwerver de wet kan overtreden? Mogen ze dan ook eten jatten?

     En wat betreft je basisinkomen schiet je wel door in je ideale doel. In de dierenwereld is het eten en gegeten worden maar bij sommige westerse mensen werkt dat principe niet omdat zij zich een verheven soort voelt en daarmee denkt dat pamperen de wereld vooruit helpt.
     Het tegendeel is waar en de toekomst zal leren of de niet zeuren maar doen regimes het definitief voor het zeggen gaan krijgen.

 2. Jan zegt op

  Doel van dit restrictieve beleid lijkt me daklozen er toe te bewegen om te zoeken naar en gebruik maken van opvangmogelijkheden. Het alternatief, daklozen toestaan het uitgaansverbod te overtreden, komt natuurlijk neer op de sluizen volledig open zetten voor iedereen die onder het verbod uit wil komen. Als je dakloos bent wil dat niet zeggen dat je voor de nachtperiode geen (tijdelijk) dak kunt vinden. Ook deze maatregel is een terechte bouwsteen in het succesvolle Thaise preventieve beleid tegen Coronabesmettingen.

 3. Van dijk zegt op

  zie helaas weinig empathie met daklozen, je zult het maar zijn
  Kan zo van vandaag op morgens zijn. Jan laat jouw voorbeeld
  Meer expats inspireren het zelfde te doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website