Ongediertebestrijding in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Leven in Thailand
Tags: , , , ,
28 juni 2020

Het regenseizoen in Thailand is aangebroken. Goed voor het bijna uitgedroogde land en waterrantsoenering in sommige steden. Nu maar hopen dat er genoeg regen gaat vallen. Niet in die grote onverwachtse hoosbuien, waardoor straten onder water komen te staan en onbegaanbaar worden voor het verkeer.

Het lijkt wel of muggen in deze tijd ook actiever worden. Een kleiner soort dan in Nederland en bovendien geruisloos. Geen irritant “muggengezoem!” Dat is tevens het verraderlijke, want men merkt pas korte tijd later dat men gestoken is door een klein rood jeukend plekje.

Toch is dit niet ongevaarlijk! Een besmette mug kan een dengue virus veroorzaken. Dit is momenteel in stijgende lijn in Thailand en inmiddels zijn al 3 mensen hieraan overleden. Twee jaar geleden heb ik het dengue virus gehad, eerste graad, en heb ruim een week in het Bangkok Hospitaal ziekenhuis aan het infuus gelegen.

Dit keer heb ik een pesticide control bedrijf ingeschakeld. Deze kwam een dag eerder de termieten verdelgen in het huis van de buren. Zij verrichten op een breed terrein ongediertebestrijding en ook muggen, die mij afgelopen tijd al een paar keer lastiggevallen hadden.

De eerste vraag was, voordat zij begonnen, of er ook slangen in de tuin zaten. De laatste tijd heb ik ze niet gezien. Anders zouden zij deze als eerste opsporen en opruimen. Zij werkten grondig en snel. Ik was verbaasd hoeveel “gasten” er nog bij mij woonden. Een grote takaab of centipede met 4 baby’s werd ontdekt en geruimd. Op andere plekken ontdekte ik nog een paar dode exemplaren. Veel kakkerlakken kwamen uit de afvoerregenputten gekropen en gingen dood. Maar uiteindelijk ging het mij om de muggen, muskieten en dergelijke zodat ik zonder probleem in de tuin kan werken of zitten.

Mocht ik toch nog een “verdwaalde” mug ontdekken, dan kon ik zonder problemen opbellen. Afspraak is dat zij over 4 maanden weer langs zouden komen om preventief alles onder controle te houden. Per keer zou men 3000 baht betalen of bij 3 keer een lager bedrag. De mensen komen langs en geven aan hoeveel er betaald moet worden bij een bepaalde grootte van de tuin en soorten begroeiing, zoals struiken en bomen.

Maar bij mij staat gezondheid bovenaan!

Pesticid Control: 038 – 736193 / 085 – 0041949 Thais

9 reacties op “Ongediertebestrijding in Thailand”

 1. janbeute zegt op

  Die laatste jongen met al die poten in het Thais Takaab genoemt heeft mij laatst nog gebeten, zal maar niet vertellen hoe dat voelde.
  Had nog geluk een buurman afgelopen jaar belande in het ziekenhuis, hij verging van de pijn.
  Wat je vooral ziet nu het regen seizoen aankomt zijn die zogenaamde vliegende mieren.
  Het zijn termieten die massaal uitvliegen en op het licht afkomen.
  Na een fikse regenbui komen ze in aktie, na verloop van enkele dagen zie je ze niet meer.
  Vergeet je een buitenlamp of raam of deur te sluiten ,dan weet je niet wat voor een troep je aantreft.
  Afgevallen vleugeltjes overal.
  Bij mij gaat op zulke dagen alle lampen uit, behalve een schijnwerper om ze daar na toe te lokken.

  Jan Beute.

  • Joost.M zegt op

   Ik heb een grote lamp aan boven de visvijver. Verder als jij alle lichten uit. Vissen hebben gratis voer.

 2. Yuundai zegt op

  (On) gedierten en Thailand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen tot bijzonder taferelen leiden. Zoals een fraaie oranje/bruin kleurige pad die gegrepen werd door een zogenaamde rattenslang. Eerst dacht ik een kikker met een lange staart??? Heb ik al eens eerder in Frankrijk gezien, een kikker gebeten door een waterslang, een bizar gezicht! Dan de talloze kakkerlakken die bij de maandelijkse verdelgingsbeurt op vele plaatsen proberen te vluchten voor het biologisch verantwoorde bestrijdingsmiddel dat gesproeid wordt en met velen uit de afwateringsputten komen kruipen. Ook de Centapide of zeer forse duizendpoot zoals ik hem noem ontsnapt niet aan de spuit van SP Pestcontrol die maandelijks komt controleren en spuiten, zowel buiten het huis en tuin als binnenshuis, langs plinten, achter kasten met name de keuken zou een eldorado kunnen zijn, ook de koelkasten in de keuken krijgen hun maandelijkse inspectie aan de achterkant en motorgedeelte. Alleen is het tijdens het regenseizoen soms lastig om de spuitbeurt te plannen omdat regenval de spuitbeurt buitenshuis ongedaan maakt. En inderdaad bij de talrijke vliegende mieren na een regenbui de buiten verlichting uit, anders vindt je de volgende morgen een slagveld van afgevallen vleugeltjes in een hoeveelheid dat je de hogedrukspuit nodig hebt om de restanten op te ruimen met de vraag waar die mieren zijn gebleven, afijn die komen de volgende spuitbeurt wel. Met raam en deur horren probeer je muggen en vliegen zoveel als mogelijk te voorkomen maar, je moet toch een keer door de deur naar binnen of naar buiten. Nou alleen nog iets vinden op de katten die soms op ons overdekt stekkie een plek zoeken op de buiten banken en stoelen, afijn het houdt je bezig.

  • l.lagemaat zegt op

   Voor het opruimen van de vleugeltjes gebruik ik soms een bladblazer omdat die ook in de kleinste hoekjes schoonmaakt, daarna in de vuilniszakken. Veel mieren worden door vogels gegeten, een leuk gezicht.

  • TheoB zegt op

   Onze kat vind die vliegende mieren wel ’n lekkere snack, nadat ze hun vleugels hebben afgeworpen.
   De in huis levende จิ้งจก (hagedissen) vindt ze ook niet te versmaden. Als ze er een te pakken krijgt speelt ze er eerst wat mee, waarna ze met kop en staart verorberd worden.
   In het verleden heeft ze vooral op straat geleefd en kreeg toen eten van de buurtbewoners.

   Onlangs kwamen de volksgezondheidvrijwilligers (อ.ส.ม.) van het dorp wat muggenlarvenetende visjes in de (regen)watervaten (100 en 1000 liter) doen. Sindsdien een stuk minder last van muggen. Kennelijk zijn deze vissen gewend aan het Thaise kraanwater (en regenwater).
   De traditionele Thaise badkamer is een paradijs voor muggen: duister, warm, windstil, hoge luchtvochtigheid, stilstaand water.

 3. Wayan zegt op

  Het is toch gewoon een normaal verschijnsel

  Het is hoofdzakelijk de paring in de lucht de meeste overleven het niet , maar waarom ongedierte en waarvoor bestrijding ? Zo vaak komt het niet voor, en een stofzuiger doet goed werk, maar tja veel van onze witneuzen weten niet wat het leven is in deze landen.
  Mijn huis is als een dierentuin als je maar eens goed om je heen kijkt.
  Ik heb al eens photos geplaatst op een ander forum,
  De Lantaarn bug of de hamerhead worm, de Jewel beetle , de neushoorn kever , allemaal in mijn achtertuin
  Daarnaast de Rat snake and voor de spitting cobra , hmmm even op passen, maar niet op straat gooien Zoals de Thai doen om de auto er over heen laten rijden,
  Achter kant huis heb ik nu 16 Tokeh, geen enkel probleem en je komt van je muggen af.
  In de vroege morgen de witstaart eekhoorn .
  Voor zeker geen ongedierte alhoewel je sommige dieren beter niet in de tuin kunt hebben zoals de hamer head worm die gewone regenwormen opeet
  Kijk eens beter naar de natuur voor dat je met een spuitbus rondloopt

 4. johny zegt op

  Lodewijk, ik begrijp dat laatste zinnetje van jou totaal niet.” Maar bij mij staat gezondheid bovenaan”.
  Dus alles wat op een zo grondige chemische manier wordt aangepakt is goed voor de gezondheid.
  Ik gebruik ook wel eens de spuitbus, maar hou er niet echt van. Een duizendpoot hak ik dood, de vele padden , boomkikkers en gekko’s eten enorm veel schadelijke insecten. In mijn watertonnen zitten er daardoor dan ook geen muggen, enkele kleine visjes daarin werkt ook goed. Die wil ik met een grondige chemische reiniging zeker niet laten vernietigen. En die zijn absoluut niet schadelijk voor de gezondheid.

  • l.lagemaat zegt op

   Na mijn ziekenhuisbezoek wegens denguevirus en de laatste tijd weer een paar keer door muggen gestoken te zijn, wil ik een enkele keer zonder problemen in de tuin kunnen zijn. Dan maar een keer
   de pesticide control uitnodigen. Slangen e.d. gaan vanzelf meestal weg, de takaab gooi ik over de muur het veld in. Met muggen heb ik minder geduld! Teveel van het slechte!

   • Wayan zegt op

    Pesticide control is zonder meer gif, het middel erger dan de kwaal , helpt voor een korte tijd
    Als je in de tuin zit gebruik Deet.

    Lavender of citronella planten in de tuin zijn een goede hulp tegen mosquito
    Verwijder stilstaand schoon water
    De dengue mosquito leeft hoofdzakelijk op grond niveau in de ochtend en avond

    voor het verwijderen van mieren en termieten gebruik ,dog powder ,dat werkt perfect en niet schadelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website