De naweeën van een fake bomdetector

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
19 september 2012
Een fake bomdetector

‘Ik was op school aan het voetballen toen iemand op soldaten schoot die in de buurt waren. Ze kwamen bij ons naar de schutter zoeken. We moesten in een rij staan. Ze liepen langs met de GT200. Die wees naar mij… en ze namen me mee.’

Hassan werd 29 dagen gevangen gehouden. Hij is één van de ruim vierhonderd personen die in het Zuiden op basis van de omstreden bomdetector is aangehouden en gevangen gezet, sommigen tot twee jaar. Ze werden ingerekend omdat een bomdetector, die experts omschrijven als niet meer dan een radioantenne op een waardeloos stuk plastic, hen aanwees.

Na jaren het apparaat te hebben verkocht, werd de fabrikant in juli in Engeland aangehouden op beschuldiging van oplichting. Volgens hem was het speelgoedje in staat is minieme sporen van explosieven, kruit en zelfs drugs te detecteren, op honderden meter afstand. Een sensorcard in de handgreep zou de antenne laten uitslaan in de richting van de explosieven. Het apparaat heeft geen batterijen, maar zou op de statische elektriciteit van de gebruiker werken.

De autoriteiten weigerden om te luisteren

Uit een proef van de overheid bleek dat het apparaat een kwart van de tijd werkte, een succespercentage dat experts aan toeval toeschrijven. ‘Het tossen met een munt is accurater’, zegt Angkhana Neelapaijit van de Justice for Peace Foundation. ‘De mensen in het Zuiden wisten al vanaf de eerste keer dat het ding in 2007 werd gebruikt dat het fake was. Maar de Thaise autoriteiten weigerden om te luisteren.’

Het Thaise leger dat voor 20 miljoen dollar GT200 detectoren kocht, gelooft nog steeds in de effectiviteit van de wichelroede. Het weigert ook excuses te maken aan alle mensen die onschuldig gevangen hebben gezeten. ‘We hebben echte bewijzen gevonden – geweren, wapens, granaten – daarom hebben we hen gearresteerd’, zegt kolonel Pramote Promin, woordvoerder van het Internal Security Operations Command. Bewoners in Yala en Pattani zeggen dat het apparaat niet meer wordt gebruikt bij massa-arrestaties, maar auto’s en wegbermen worden er nog steeds mee gecontroleerd.

Slachtoffers wordt geen recht gedaan

Het Department of Special Investigation (DSI) dat onderzoek naar de zaak heeft gedaan, overweegt juridische actie te ondernemen tegen fabrikant Global Technical en de Thaise distributeurs. Maar of de DSI in staat zal zijn de ‘powerful people’ achter de aankoop te ontmaskeren, lijkt hoogst onwaarschijnlijk.

En zo lang de autoriteiten weigeren schuld te bekennen, wordt de slachtoffers geen recht gedaan, zegt de advocaat van Hassan en een andere leerling die 2 jaar onschuldig vast zat. ‘Deze mensen hebben nog nooit iemand horen zeggen: Het spijt me, dat we jullie je vrijheid hebben ontnomen. Dat is toch een kwestie van menselijke waardigheid.’

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 16 september 2012)

3 reacties op “De naweeën van een fake bomdetector”

 1. Piet zegt op

  Geweldig toch! Dit apparaat kan zo de bommen aanwijzen, dit moeten we op Schiphol hebben.

  Laat onze luchthaven eens wat mensen die kant op sturen om dit super-apparaat te bewonderen, ik denk dat het leger ook wel interesse heeft.

  Wat zullen de Thai trots zijn dit apparaat te mogen demonstreren aan de farang! En het werkt ook nog eens niet op batterijen of stroom, keng maak!

  Als het echt zo goed werkt als ze beweren dan moesten we voor de gein een consultant erheen sturen met een camera-team van een of andere kleine omroep. Ben benieuwd of ze dan nog steeds volhouden dat het ding werkt.

  Ondertussen hebben er heel wat mensen boter op hun hoofd.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Dit slaat werkelijk alles, ik had er nog nooit van gehoord.
  Maar ja, de jongens willen resultaten zien, ook al zijn ze volledig uit de lucht gegrepen, dus hoppekee, daar ga je. Geen vriendjes op hoge plaatsen, of ze willen van je af, dan heb jij het gedaan, en boekt het leger weer een “mooi resultaat”.

  • rene zegt op

   Inderdaad. En dan maar rondbazuinen dat ze vrede willen in het Zuiden en dat ze toch maar niet begrijpen wat die mensen daar willen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website