Bloempotkapsels en millimeterhaar voor jongens en voor meisjes een kapsel niet langer dan onder de oorlel was sinds 1972 de enige toegestane haardracht in scholen. In mei schrapte het ministerie van Onderwijs de regel, alhoewel scholen zelf mogen bepalen of ze een lossere haardracht toestaan.

De kwestie werd actueel toen in 2011 een 15-jarige leerling bij de National Human Rights Commission in Thailand een klacht indiende. De strikte regels waren volgens hem in strijd met de mensenrechten en vrijheid. ‘Leerlingen verliezen vertrouwen en concentratie bij de studie’, schreef hij in een brief, die op de social media grote steun kreeg, vooral van teenagers.

En zo ging het balletje rollen in een natie die collectivisme boven individualisme stelt. Jongens mogen voortaan hun haar laten groeien tot hun nek; meisjes mogen lang haar dragen, maar ze moeten het wel in een paardenstaart binden.

De Makutkasatriyaram school in Bangkok doet niet aan die moderne gekkigheid mee. ‘Alhoewel de haarstijl niets met onderwijs te maken heeft, zien we het als een soort discipline voor het samenleven in de maatschappij’, zegt directeur Ratchanee Prapasapong. ‘Er blijkt ook uit dat jongeren de traditionele cultuur van de oudere generaties respecteren en willen behouden.’

Sommige leraren en ouderen vrezen voor een glijdende schaal: de tradionele haardracht loslaten is het begin van het verder afbreken van het belang dat Thailand aan conformisme hecht. De bezwaren grenzen soms aan het absurde. Leerlingen zouden sneller afgeleid zijn door de funky nieuwe kapsels en sommige ouders denken zelfs dat hun kinderen zich op jongere leeftijd tot het andere geslacht voelen aangetrokken.

Somphong Chitradub, onderwijsexpert aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat die ideeën rieken naar paranoia. Niet de haarstijl maar de ‘innerlijke discipline’ bepaalt het gedrag van kinderen op school. ‘Ouders en onderwijzers begrijpen niet wat de werkelijke behoeftes van kinderen zijn, alhoewel ze het beste met hen voor hebben. Ze zouden kinderen moeten onderwijzen in levensvaardigheden en het ontwikkelen van zelfdiscipline.’

En de kinderen? De 14-jarige Visarut Rungrod, die nu nog millimeterhaar heeft, is blij dat hij zijn haar kan laten groeien. ‘Ik zal meer vertrouwen hebben als ik uitga.’ Maar de 14-jarige Pattanotai Tungsuwan, die een zijdeachtige zwarte paardenstaart heeft, zal het een zorg zijn. ‘Ik besteed liever aandacht aan mijn studie.’

(Bron: Bangkok Post, 9 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Na 40 jaar komt een einde aan haarvoorschriften voor leerlingen”

 1. HansNL zegt op

  De regel waarin de haardracht van jongens en meisjes werd vastgelegd is al geruime tijd, enkele jaren geleden, door een toenmalige minister opgeheven.

  De motivatie was toen dat mensen niet verplicht konden worden af te wijken van leefregels, noch van rituele en/of geloofsovertuigingen.

  Het werd echter aan de scholen overgelaten of ze de regel wel of niet wilde handhaven.

 2. adje zegt op

  Ik heb diverse Thaise kennissen zowel jongens als meisjes die op een hoge school of universiteit zitten. Geen bloempotkapsel of kort haar. De jongens hebben normaal haar en meisjes lang haar. Het zal ongetwijfeld regel zijn geweest in een onderwijs wet maar zeker weten dat scholen die deze regel toepassen uitzonderingen zijn.

 3. ReneThai zegt op

  Die oude haarvoorschriften hadden ook te maken met de hygiëne.

  Door kort opgeschoren haar probeerde men sneller te ontdekken of iemand hoofdluis had.

  Gringo schreef hier al eens over : https://www.thailandblog.nl/column/luizen-thailand/

 4. Rob Surink zegt op

  De tekst is correct, echter de waarheid niet. Mijn zoon van 10 zit op een christelijke school en hier wordt niet aan de regels gehouden, waarom niet? wel heel eenvoudig de kappers zijn in opstand gekomen en de school deelt mee in de omzet van de kappers, dit is een kleinere plaats.
  Mijn dochter van 17 zit in een grotere plaats op een katholieke school, hier is het standpunt: we zijn een private school en hebben onze eigen regels, dus de oude haardracht. Niet mee eens zoek maar een nieuwe school, het schoolgeld is toch al binnen!!!!!!!!!!!

 5. Janine zegt op

  Ik woon nu 32 jaar in Thailand. Ik heb me altijd geergerd aan dit soort regels. Thailand wil meedoen in de wereld en dan moet je vooral met dit soort idioterie aankomen. Reden om mijn 4 kinderen destijds op een internationale school te plaatsen zonder deze regels met als extra voordeel dat ze van jongs af aan ook de Engelse taal spreken. Daar kan Thailand zich beter druk om maken. Overigens een kleine kanttekening op een inzender. Beter huiswerk doen zeg, want de kapsel regels gelden niet voor universiteiten, alleen voor lagere opleidingen (I.c. high school) en scholen zonder boeddhistische leer.

  • adje zegt op

   Janine, je opmerking aan een inzender om beter zijn huiswerk te doen slaat nergens op.
   Je kunt van de lezers toch niet verwachten dat ze eerst een bericht gaan verifiëren of het wel klopt voordat hij / zij reageert. Er staat duidelijk “” Bloempotkapsels en millimeterhaar voor jongens en voor meisjes een kapsel niet langer dan onder de oorlel was sinds 1972 de enige toegestane haardracht in scholen”. Als ik dat zo leest dan ga ik ervan uit ( en zeker als niet Thailand inwoner ) dat dit voor alle scholen geldt. In plaats van iemand aan te vallen had je bijvoorbeeld kunnen opmerken dat de informatie onjuist / onvolledig is en dat de regel alleen gold voor de lagere scholen zonder boeddhistische leer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website