Miss Universe vorig jaar (Jade ThaiCatwalk / Shutterstock.com)

U heeft het mogelijk op televisie in Thailand gezien of anders ergens wel gelezen, dat Chalisa Amanda Obdam, een 27-jarige Thais-Canadees model uit Phuket, afgelopen zaterdag is gekroond tot Miss Universe Thailand 2020.

Ik zou er eerlijk gezegd geen aandacht aan hebben besteed, maar haar achternaam Obdam intrigeerde mij, zou zij Nederlandse voorouders hebben? Obdam is immers een puur Nederlandse naam, genoemd naar de Noord-Hollandse plaats Obdam, in de buurt van mijn laatste woonplaats in Nederland, Alkmaar.

Dus maar eens op onderzoek uit op internet. Het blijkt, dat Amanda een Nederlands-Canadese vader en een Chinees-Thaise moeder. Amanda is dus in ieder geval een zogenaamde “Luk Khrung” (halfbloed).😉

Daarover ontspon zich een gesprek op de Facebook pagina van Thailand Community, dat ging als volgt:

Tina Banning – Eissing zei:

“Wat ik jammer vind is dat de laatste jaren alleen maar halfbloedjes winnen en niet een volbloed Thai. De laatste keer, dat een volbloed Thai won, was volgens mij 20 jaar geleden”.

John Drew reageerde:

“Dit is helaas de denkwijze van de Thai zelf. Een iets hellere huid, een farang neus,en ook de lengte die bij een farang, in tegenstelling tot een Thaise vrouw, meestal iets meer is, spelen bij de beoordeling voor velen een grote rol. In de dagelijkse soaps op tv is haast iedere 2e vrouw, die door velen als mooi bevonden wordt, een zogenaamde Loek Khrüng (halfbloed)”.

Vader Obdam

Maar goed, terug naar de achternaam Obdam. Ik wilde wat meer weten over vader Obdam, maar dat is mij helaas niet gelukt. Er zijn vele websites, die over deze Missverkiezing gaan, waarin sprake is van een Canadese vader en soms een Nederlands-Canadese vader, maar meer bijzonderheden worden niet gegeven. Op de Facebook pagina van Amanda komt wel een foto met haar moeder voor, maar vader Obdam komt in het verhaal niet voor.

Vragen als is vader Obdam geboren in Nederland of Canada of is hij een zoon van naar Canada gemigreerde ouders, of komt die naam Obdam al langer in de Canadese familie voor? Ik ben ook wel benieuwd hoe vader Obdam in Thailand terecht gekomen is en of hij nog steeds in beeld is bij moeder en dochter.

Belangrijk? Welnee, ik ben gewoon af en toe nieuwsgierig!

Tenslotte 

Ik heb vele foto’s van Amanda Obdam bekeken en ik ben het met de keuze voor haar als Miss Universe Thailand 2020 volkomen eens, want het is een echt mooie dame. Zou zij weten of er nog steeds een band is met Nederland? Ik denk, dat ik haar maar eens een berichtje ga sturen!

Bron:  www.khaosodenglish.com/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website