Foto: © Harry Green / Shutterstock.com

Hoewel al veel geschreven is over de vervuiling in Thailand in de breedste zin van het woord, staat het land daarin niet alleen.

Ook in de Filipijnen is vervuiling, afval, illegaal gebouwde hotels, verkeersproblemen en een niet werkend rioolsysteem een groot probleem. Dit allemaal heeft de twijfelachtige eer in Boracy, een voormalig vakantie paradijs op de Filipijnen plaats te vinden. Het Ministerie van Milieu wil hier paal en perk aan stellen door het gehele gebied voor een jaar voor toeristen te sluiten. De gouverneur van dit gebied tekende protest aan tegen dit besluit, maar dit probleem was al geruime tijd bekend zonder dat er iets aan gedaan werd. Echter er is geen keus meer, er moet nu ingegrepen worden. De uiteindelijke beslissing ligt nu bij president Rodrigo Duterte.

In Zuid Thailand worden ook kwetsbare eilanden, zoals bij de Phi Phi eilanden en koraalgebieden tijdelijk voor toeristen afgesloten om zo de natuur de kans te geven zich te herstellen. In Noord Thailand werd in een prachtig bosrijk gebied, volgens het televisiejournaal, illegaal villa’s gebouwd voor een aantal rijke Thais. Door de langdurige klachten van bergbewoners en later de media over de kaalslag, wordt daar nu aandacht aan geschonken. Echter premier Prayut heeft nog geen opdracht gegeven tot sloop. Hij wil eerst grondig de situatie bestuderen. Lees: “Belangen afwegen!”

Foto: Massatoerisme op het strand van Maya Bay (Phi Phi).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Milieuvervuiling door massatoerisme niet alleen een Thais probleem”

 1. lucas zegt op

  Vanaf 26 april 2018 word het gesloten voor toerisme. Terug open op 21 oktober 2018.

 2. Kees zegt op

  Die beslissing is al genomen. Heeft overigens weinig te maken met vervuiling, da’s het officiele verhaal, maar veel meer met het plaveien van de weg die naar de opening van grote Chinese casino’s leidt. Het sluiten van met name kleinere outlets voor 6 maanden draait ze simpelweg de nek om. Het draait dus ordinair om geld. Boracay wordt min of meer verkocht aan de Chinezen. Duterte draait daar overigens weinig doekjes omheen. ‘If you don’t have money, you’re not my friend. So I go to China. Plenty of money,” Duterte said.’ https://edition.cnn.com/2018/04/09/asia/duterte-xi-jinping-boao-forum-intl/index.html

 3. rori zegt op

  Nu veel van de kaalslag en omkappen van bomen word veroorzaakt door het europees denken over ecologie. Ik zit in een kleine muang in de buurt van Uttaradit. Als ik het dorp uitrij kom ik iedere dag langs een hooutversnipperij met een capaciteit van een 100 a 150 ton houtsnippers PER DAG. 6 dagen zoms 7 dagen in de week. Alles gekapt in een gebied iets groter dan de gemeente Eindhoven + Best + Son en Breugel + Nuenen + Geldrop. Resultaat kale berghellingen welke worden volgestort met bananen en rubberbomne. Na oogst van de bananen en bij regen geeft dit als resultaat aardverschuivingen. De temperatuur in Uttaradit stad is ongeveer 2 tot 4 graden koeler dan in het dal (hoefijzer) waar ik zit. De zon brand op de hellingen en straalt het dal in.
  Rond het huis vogels welke volgens mijn vrouw, zwagers en schoonmoeder vroeger (tot 5 a 10 jaar geleden) alleen in de bossen (jungle) voorkwamen. Ook veel meer reptielen en slangen rond het huis. Zoeken de koelte en voedsel op.
  Het is niet alleen toerisme wat er toe doet ook de houtkap voor europeese elektrische centrales (Het hout uit Uttaradit gaat dus bij navraag expliciet naar NEDERLAND)

  • Rob V. zegt op

   Wat is “Europees denken” beste Rori? Ik weet wel dat koning Poemiepon zijn burgers opriep het milieu te sparen en daar o.a. expliciet ontbossing en aardverschuivingen naar voren kwamen. Zo is In de koninklijke tuinen (Mae Fa Luang) aan de grens (nabij Chiang Mai ) is een permanente expositie hierover.

   Of heb je het over het wereldwijde systeem rondom bijvoorbeeld het afkopen/afschuiven van CO2 uitstoot e.d. ? Wat rijke landen in staat stelt hun milieu aantasting af te kopen in armere landen. Maar dat is ook iets waar hoge heren uit alle landen samen mee akkoord zijn gegaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website