Makaken als rattenvangers

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
3 januari 2020

Makaken

Voor palmolie plantages moeten veel maatregelen genomen worden om het gewas te beschermen. Niet alleen tegen ziektes, maar ook tegen ongedierte.

Met name ratten kunnen een plaag vormen. Rattengif is niet afdoende en heeft als neveneffect dat ook andere dieren en het milieu, schade oplopen. Los nog van de prijs die voor rattengif betaald moet worden en de tegenvallende resultaten.

Onderzoekers ontdekten onder andere in Maleisië dat Makaken, die ook in Thailand veelvuldig voorkomen, prima geschikt zijn om op deze ratten te jagen en op te eten. De apen zoeken actief langs de stammen van de palmolie boom naar ratten. Hoewel de apen ook de vruchten van deze bomen eten, is het verlies aanzienlijk minder dan de schade die de ratten aanrichten. Het aantal ratten nam in sommige gevallen tot maar liefst 75 procent af.

Wetenschappers en palmolieproducenten willen zich nu meer op ecologische bestrijdingsmiddelen gaan inzetten en de makaken populatie in bepaalde gebieden beschermen.

Maleisië geldt met ongeveer zes miljoen hectare land voor de palmolie productie, als hoofdproducent. Het product is niet alleen geschikt als voedingsmiddel, maar is tevens de grondstof voor cosmetica, wasmiddelen en biobrandstof.

Een nadeel is dat de aanplant van palmolie bomen ten koste gaat van het regenwoud in Maleisië en Indonesië waartegen het Wereldnatuurfonds waarschuwt.

Bron: der Farang


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Makaken als rattenvangers”

 1. Johnny BG zegt op

  70% van die industrie zou verboden moeten worden. Hele ecosystemen worden verziekt met het verlies aan planten en dieren waaronder onze broer de mensaap.
  En wat doet die @#$#&#&-# kkt industrie?

  Makaken eten ratten promotie. Ze zullen aardig bijgevoerd moeten worden want al het andere wordt doodgespoten. De slangen doen het daar ook goed trouwens maar die zijn minder sexy om als rattenvanger neer te zetten.
  En de Unilevers van deze wereld maar mooi weer spelen dat ze via hun leverancier op papier vooral niet verantwoordelijk zijn voor de verarming van deze aardkloot.

  Mensen die dit niet willen inzien verdienen voor mij een enkele reis naar de uitgestrekte palmplantages. En dan zien hoeveel uren ze het kunnen uithouden in die muggenrijke, ratten- en slangenrijke bende.

  Maar de industrie heeft het voor elkaar: Makaken eten ratten en dat is een ecologische oplossing van het probleem.

  Te ziek voor woorden allemaal.

  • T zegt op

   Ik had het niet mooier kunnen verwoorden de EU zou een verplichte afbouw van producten die palmolie bevatten moeten opzetten en ieder jaar minder importeren.
   De klimaathysterie hier is zinloos als de grootste regenwouden ter wereld afgebrand worden voor zinloze en heeelemaal niet duurzame palmolie!

   • Cornelis zegt op

    De EU heeft al een forse stap gemaakt in deze richting door het verbod op palmolie in biodiesel.Zéér tot ongenoegen van de betreffende landen. Indonesië heeft al tegenmaatregelen aangekondigd. Zie o.a. https://milieudefensie.nl/over-ons/successen/europees-parlement-geen-palmolie-in-biobrandstof


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website