Konijnen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
17 februari 2021

Een paar maanden geleden kreeg ik, vond ik, een lumineus idee voor het kerstdiner hier in Pattaya, konijn! Ik ging alvast op zoek naar wat informatie over gerechten met konijn en kwam heel wat te weten op deze Belgische link: www.lekkervanbijons.be

Gewapend met deze kennis besprak ik het met mijn vrouw en dat gesprek duurde niet lang: “Thais eten geen konijn, hoe kom je op het belachelijke idee?”

Het idee

Eigenlijk had mijn vrouw het idee zelf aangedragen zonder het te beseffen. Zij was namelijk enkele dagen bij een vriendin in Bangkok geweest en kwam terug met 4 jonge konijnen. Ik dacht meteen aan kerst, maar zij vond die konijntjes leuk als huisdier. Nou ja, huisdier, niet binnen natuurlijk, maar het grote balkon van ons huis werd als konijnenverblijf bestempeld. Leuke aaibare beestjes en ook ons hondje van 1 turf hoog vond die konijntjes wel leuk om mee te spelen. Er werd een grote kooi in elkaar gezet door mijn zwager waar de konijnen de nacht konden doorbrengen. Elke dag haalde mijn vrouw groenteafval van de nabije markt en die voeding werd aangevuld met  konijnenvoer uit de dierenwinkel. De langoren groeiden als kool!

Het eten van konijnenvlees in Thailand

Dat konijnen in ons land gegeten worden wilde er bij mijn vrouw niet in: “Zulke lieve beestjes eet je toch niet.” Merkwaardige uitspraak toch wel voor een Isaan-dame, slangen, ratten, eekhoorns, vogels, insecten kunnen goed gegeten worden, maar van konijntjes blijf je af. Ik ging eens op zoek op Internet of dat werkelijk zo was en ik moet erkennen, dat er weinig tot niets over konijnenvlees in Thailand te vinden is en ook in de supermarkten heb ik nog nooit konijnenvlees aangeboden gezien.

Het eten van konijnenvlees in Nederland

Geloof mij of niet, maar ik heb nog nooit konijnenvlees gegeten. In mijn jeugd was het een luxe product en dan praten we over konijnen, die in het wild gevangen zijn. Ik kan nog altijd het beeld oproepen van een etalage bij een poelier, waar de konijnen, ontdaan van hun vel, aan een haak met de kop naar beneden hingen. De kop zat er nog aan en de achterste pootjes waren niet ontveld, om maar als bewijs te dienen, dat het echt om een konijn ging en niet om een kat. Ik zei al, dat het een luxe product was, passende in een rijtje van kalkoen, tong, patrijs, hert en zo, niet te betalen voor mijn ouders. Ik heb dat gemis later wel ingehaald, hoor, maar het konijn zat daar niet bij.

Konijnen-industrie

Maar net als bij pluimvee, varkens, kalveren ontkwam het konijn niet aan de industrie. Er kwamen grote konijnenfokkerijen in Nederland en België, waar de vleeskonijnen op grote schaal werden gefokt. Ik ga daar verder niet op in, want inmiddels is er ook daar weer een kentering te melden. Door acties van “Lekker dier” en andere dierenbeschermers, die klaagden over de erbarmelijke toestanden voor die dieren in de fokkerijen, wordt er steeds minder konijn gegeten. Bijna alle supermarkten hebben het konijn uit hun schappen gebannen. Nu was het konijn in de supermarkt meestal geen Nederlands konijn, maar geïmporteerd uit bijv. Oost Europese landen en zelfs uit China. Over de omstandigheden in de fokkerijen in die landen wil je niet eens nadenken.

Nederland heeft nog altijd een kleine honderd konijnenfokkerijen, waarvan de productie van konijnenvlees vrijwel voor 100% wordt geëxporteerd.

Wat doen konijnen?

Nou, niet echt veel zou ik zeggen, eten, drinken, copuleren, schijten en slapen. Zo ook op ons balkon, de beestjes groeiden, werden al snel volwassen en na enige tijd was het eerste vrouwtje in verwachting. De eerste worp was 4 kleine mormeltjes, het tweede vrouwtje bracht het tot 9 nieuwe jonge konijntjes. Schattig hoe mijn vrouw alle dieren verzorgt en hoe de buurmeisjes er ook lol aan hebben. Intussen is onze veestapel uitgegroeid tot ca. 25 konijnen en ‘s morgens groenteafval van de markt halen is er niet meer bij. De groenteman komt om de dag met zijn motor met zijspan een kistje of vier prachtig afval brengen.

Konijnen in Thailand

Die 25 konijnen van ons zijn echt de enigen in Thailand, er zijn honderduizenden, die echter uitsluitend als huisdier leven. Ik las ergens, dat er op de Chatuchak markt in Bangkok elke weekend wel 100 worden verkocht. Leuk toch om zo’n beestje in huis te hebben, voor al voor gezinnen met jonge kinderen. Het is goed voor de opvoeding, want het konijntje leert kinderen verantwoordelijkheid te dragen voor het verzorgen van eten en drinken en het schoonhouden van het konijnenverblijf.

Natuurlijk zijn er fokkerijen in Thailand voor konijnen, maar, voor zover ik heb kunnen uitzoeken, uitsluitend voor het fokken van het konijn als huisdier. Twee rassen zijn daarbij de belangrijkste, namelijk de Holland Lop en de kleinere Netherlands Dwarf, die, de naam zegt het al, oorspronkelijk uit Nederland komen.

En als er thuis geen plaats is voor een konijn, kan de Thai altijd nog met zijn kinderen een Bunny Farm of Rabbit Farm bezoeken, die verspreid in het land aanwezig zijn. Grote boerderijen met een ruim gebied waar konijntjes rondlopen en kinderen er mee kunnen spelen. U vindt ze, net als enkele video’s, op Internet.

Tenslotte

Maar wat moeten wij met 25 konijnen, want als we afwachten zijn het er binnenkort wel 50. Welnu, een flink aantal gaat binnenkort naar het dorp van mijn vrouw in de Isaan, waar ze verkocht gaan worden als huisdier. Ze mogen niet opgegeten worden, zegt mijn vrouw, maar ik vrees, dat een aantal toch wel de pan ingaan, daar in de Isaan!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.77/5. From 13 votes.
Please wait...

35 reacties op “Konijnen in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Er staat heel veel over konijnenvlees op het Thaise internet. Allerlei recepten. Hier een 6 minuten durende video:

  https://www.youtube.com/watch?v=UblXa4UYo20

  Laat het maar eens zien aan je echtgenote, Gringo! Misschien gaat ze wel overstag!

  • Fernand Van Tricht zegt op

   Ik heb vroeger ook konijnen gekweekt in Belgie..en heb ooit een recept van konijn uitgebracht..Konijn op grootvaderswijze…heel lekker.Heb na 16 j Thailand 1 keer konijn gevonden in de diepvriezer bij Tops.Graag het recept..geef je mail…

 2. Pieter puk zegt op

  Heeft het er niet mee te maken dat, een van de incarnaties van Boedha een haas was ?

  • Tino Kuis zegt op

   Dat zou heel goed kunnen. De vorige geboortes van de Boeddha, toen hij nog een bhodisat, een Boeddha-in-wording was, waren vaak koningen, kluizenaars, Brahmanen, maar ook een aantal dieven, slaven, een rat, een hagedis, en een kikker. Er zaten overigens geen vrouwen tussen voor zover ik weet.. Er worden in de boeddhistische geschriften zo’n 500 vorige geboortes van de Boeddha genoemd, maar er waren er wel veel meer. De verlichting van de Boeddha betekent dat hij na zijn dood niet herboren zou worden

   • Rob V. zegt op

    Als dat de reden was dan zouden we ook geen slang, rat, hagedis of kikker op de Thai/Lao menukaart terug vinden. Hij is trouwens ook antilope, hond, buffel, olifant, diverse vogelsoorten, vis etc. geweest. Dan blijft er maar weinig te eten over.

    • Tino Kuis zegt op

     Maar de Boeddha is nooit een vrouw geweest! Eet smakelijk!

 3. ruud zegt op

  Ik zou maar opschieten, met het overtuigen van uw vrouw.
  Binnenkort krijgen die 13 jonkies ook allemaal 6 jonkies, aangenomen dat het allemaal dames zijn.
  Als het half om half is, praat je evengoed nog over 39 nieuwe konijnen.
  Dat wordt binnen de kortste keren een konijnenplaag, want die 39 nieuwe konijnen krijgen dan over een tijdje 117 jonkies.

 4. Jef zegt op

  Thais eten geen konijnen meer, ze zijn al allemaal op – niet meer te vinden in het wild.

 5. kees zegt op

  Bij een bar waar ik vroeger veel kwam had men plots ook een paar konijnen in een kooitje. Toen ik zei dat deze beestjes heel lekker waren werd ik stomverbaasd aangekeken. Die lieve beestjes eet je toch niet zei men. Overigens hoop ik dat ze in Pattaya eens gaan doorkrijgen dat duivensoep heel erg lekker is. Onvoorstelbaar dat ze die niet vangen om ze heerlijk op te peuzelen.

 6. Simon zegt op

  Zit er geen ‘handeltje’ in Gringo?
  Er zullen vast wel veel Belgen en ook Nederlanders zijn die met de Kerst iets speciaals op tafel willen hebben.
  Wij gaan met de Kerst altijd naar een Belgisch restaurant voor ‘ konijn met pruimen en bier’ .
  Is traditie.

 7. joskeshake zegt op

  is in Pattaya soms te vinden in Foodland.

  • jasper zegt op

   Makro in Trat ook, af en toe. Maar diepgevroren, en beetje droge hap. Gaat niets boven een goed vetgemest hollands konijntje! Mijn oud-oom had er vroeger 2 in een hok op zolder. Dwz: tot kerstdag.

 8. Foodlover zegt op

  Heerlijk de laatste dagen dat ik Nederland ben eet ik nogwel een keertje konijn. Inderdaad in Thailand heb ik overal gezocht voor een eetbaar konijn. Nergens kunnen vinden.

 9. Rob V. zegt op

  Ik zou toch zweren dat ik die konijnen weleens bij een slager heb zien hangen (dacht bij een Makro)?

 10. PaulV zegt op

  Ik heb hier in Chiang mai een tijdje geleden konijn (diepvries) gekocht, als ik me niet vergis in de Rimping supermarkt en afkomstig van een van de Royal projects. Gestoofd in beer lao dark.

 11. hanshu zegt op

  Het barsten hier van de konijnen vroeger in het wild in de isan…..maar door het afbranden van de velden zijn ze allemaal uitgeroeid (lees opgegeten). Hetzelfde geld voor een aantal wilde katten soorten.

 12. Nest zegt op

  Een van mijn Engelse buren kweekt ,als hobby,konijnen. We eten regelmatig konijn, en onze Thaise vrienden zijn er ook gek op

  • eddy zegt op

   Hoi Nest , verkoopt jouw buurman geen konijnen .
   edchra@hotmail.com
   Gr.Eddy

 13. Joseph Jongen zegt op

  Het is bij de konijnen af dat Gringo zich als proefkonijn laat gebruiken. Je moet maar eens een konijn uit de hoge hoed toveren om jouw vrouw ervan te overtuigen dat je geen ijskonijn bent. Sterkte gewenst!

  • Rob V. zegt op

   Dan is hij straks het haasje!

 14. Wim Feeleüs zegt op

  Holland Lop of Netherlands Dwarf? Die 25 Nederlandse konijnen maar inruilen voor een paar Vlaamse Reuzen. Die vind je vrouw vast niet zo schattig en daar kun je wel een paar keer Kerst van vieren…

 15. rori zegt op

  ik kweek al jaren konijnen. van die grote vlaamse reus beesten. kijk maar op internet.
  Heb er gehad van een kilo of 10 vuil aan de haak.

  mijn neef in de buurt van Bremen heeft altijd duitse riesen. zijn nog eens een keer groter dan de vlaamse zijn record is 25 kilo maar dat schijnt nog niet eens een record te zijn.

  Oh mijn vrouw eet wel konijn hoor maar geeft de voorkeur aan (groningse) klei haas.

  Eh niet te verwarren met zandhaas.

 16. peter zegt op

  Misschien een idee, zet ze gewoon terug uit in het wild in Isaan, nieuwe populatie kweken.

 17. rob zegt op

  Wel Gringo, je bent niet de enige die nog nooit konijn heeft gegeten. Ik dus ook niet en ik zal het ook nooit eten net zoals ik ook geen kangeroe, everzwijn, krokodil, reebok, haas, kip, kwartel, duif, enz. heb gegeten of zal eten.
  Vlees eet ik soms wel, soms een karbonaadje of biefstuk cq rosbief en meer niet. Ben meer een liefhebber van vis.

 18. fred zegt op

  Konijn vinden we lekker. Een hondje of katje moet op zijn minst dan toch even lekker zijn ? Daar walgen we dan weer van . Eetgewoonten zijn echt cultuurgebonden zoveel is zeker.

  • Rob V. zegt op

   Vergeet de cavia niet die in Zuid Amerikaanse landen op het menu staat. Konijn, cavia, hond, rat, kat, kangeroe, paard etc. het is toch eigenlijk om het even mits het geen gestolen huisdieren zijn, het geen bedreigd diersoort betreft, hun leven niet onmenselijk was en de slacht snel en met zo min mogelijk stress of pijn gepaard ging..

 19. Leonie zegt op

  Zijn er daar dierenartsen, die de mannelijke konijnen (rammen) castreren.
  Dat heb ik gedaan, anders blijf je bezig.
  Als er straks meer rammen dan voedsters zijn, krijg je ook nare gevechten onderling met wonden of nog erger tot gevolg…

 20. Bert zegt op

  Ben benieuwd hoeveel konijnen Gringo nu inmiddels heeft.

  Wij hadden vroeger altijd konijnen thuis, en als die groot genoeg waren gingen die gewoon de pan in. Het is maar net hoe en waar je bent opgegroeid, maar bij ons in het dorp was dat heel normaal.

  • Gringo zegt op

   Geen een meer, Bert, ze zijn allemaal naar Roi Et verhuisd en
   ik vermoed, dat ze ook allemaal in de magen van de dorpsbewoners
   zijn verdwenen.

 21. Patrick zegt op

  Ja jammer, ben ook dol op konijn, zo af en toe brengt er iemand een mee uit Keng Krachan, hier niet zo ver vandaan, maar de laatste 2 jaar helaas geen konijn uit de Römertopf.
  En bij de Makro in Hua hin heb ik ze nog nooit gezien.

 22. Carlos zegt op

  Het gaat als volgt…
  Je vangt een slang
  Die eet het konijn
  Daarna eet jij de slang
  Smakelijk !

 23. michel van gaver zegt op

  Mijn beste Gringo,

  Ik heb mijn vriendin, Nan, menige jaren geleden in Belgie konijn leren eten; zij was er verrukt over en elke keer zij mij in Belgie bezoekt ben ik verplicht konijn bereid met trappistenbier en appelmoes te serveren. Sindsdien neemt ze iedere keer 2 diepgevroren konijnen mee naar Thailand voor haar familie om te degusteren!

  PS ; zij was ook degene die je een lading Nederlandse sigaren op jouw bestelling, bezorgde. Jullie spraken toen af in de buurt van Mike Shopping Mall!

  Het ga je goed!

  • Gringo zegt op

   Beste Michel, ja, dat Nan mij sigaren bracht weet ik nog wel, hoor!
   Wordt wel tijd, dat jij weer deze kant opkomt, want de aanvoer van
   sigaren is bedroevend slecht, ha ha!

 24. Ruud NK zegt op

  Een paar jaar geleden was er in de buurt van NongKhai een restaurant die onder andere konijn op het menu had staan. Konijn eten in Thailand is dus niet geheel ongewoon. Het restaurant is overigens alweer een tijdje geleden gesloten. Maar misschien zijn er wel restaurants te vinden met konijnen vlees op het internet.

  Toen ik nog heel jong was hadden wij thuis altijd een konijn in een hokje achter de schuur. Wij mochten daar niet komen van pa. Heel raar was het altijd dat het konijn rond nieuwjaar weg was. Na de zomer was er dan weer een nieuw exemplaar.

 25. Hein elfrink zegt op

  Ik heb een pasr jaar geleden konijn gevonden in de makro van pattaya maar diepvries uit australie
  Daarna niet meer
  Oplossing is zelf fokken en het zelfde doen als joep van ´t hek met flapie
  Sucses


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website