Inburgering gaat (weer) op de schop

Door Rob V.
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
30 juni 2018

De politiek is tot de conclusie gekomen dat het huidige systeem van ‘zelfstandig inburgeren’ -dat sinds 2013 van kracht is- niet werkt. Tot eind 2012 moesten inburgeraars via de gemeente aan hun inburgering beginnen, het ziet er nu uit dat Den Haag de klok terug zal draaien. Hoe en wat precies is nog onbekend, aanstaande maandag komt Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken met zijn nieuwe plannen, maar een en ander doet in de wandelgangen al de ronde.

Volgens RTL gaat het leenstelsel bij het grofvuil: de inburgeraar hoeft geen geld meer te lenen (waarbij de lening voor asielzoekers een gift is indien men tijdig inburgert). In de praktijk bleken veel inburgeraars moeite te hebben met het zelfstandig zoeken van een passende cursus en waren vele ook niet in staat om de lening terug te betalen. De conclusie van een onderzoek was dan ook kort samengevat dat het beleid dat sinds 2013 van toepassing was jammerlijk heeft gefaald. Uit het onderzoek bleek ook dat inburgeraars voor het lagere niveau kozen -met kortere, goedkopere cursus- uit angst niet tijdig te slagen en met hoge kosten te blijven zitten. Dit was in conflict met het streven van de overheid om inburgeraars zo snel mogelijk, zo goed mogelijk de taal voldoende te laten leren om zich zelfstandig te kunnen redden op de Nederlandse arbeidsmarkt en de maatschappij.

Om de mensen zo snel mogelijk een volwaardige plek in de maatschappij te geven zouden gemeentes opnieuw de intake gesprekken gaan afnemen, de inburgeraar begeleiden en de kosten van de scholing op zich moeten gaan nemen. Ook zou de taaleis van A2 naar B1 (moeten) gaan. Op taalniveau A2 (15% van de Nederlandse bevolking) begrijpt iemand korte en eenvoudige teksten over zaken waar men bekent mee is. Op niveau B1 (40% van de bevolking) begrijpt men de meeste van veelgebruikte woorden maar ook enige moeilijke woorden, zeg maar het taalniveau van een alledaags gesprek.

Bronnen en meer:
www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/nieuwkomer-hoeft-inburgering-niet-meer-zelf-te-betalen
nos.nl/nieuwsuur/artikel/2239045-nieuwkomers-op-eigen-houtje-laten-inburgeren-werkt-niet.html


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Inburgering gaat (weer) op de schop”

 1. Sok Lek zegt op

  Ik heb duizenden euro’s moeten betalen om mijn vrouw te laten inburgering en ze is geslaagd. Nu word alles gratis. Vind ik oneerlijk. Ze heeft nooit ergens recht op gehad of gratis les gehad. De mensen die zich netjes aan de regels houden en slagen voor inbergering worden dus gestraft.

  • Cor Verkerk zegt op

   Ja, is inderdaad weer een duidelijk bewijs dat men niet weet wat deze regering moet/kan doen.
   Of is dit om te voorkomen dat men 90% van de nieuwe instroommoet terug sturen???

  • Michael zegt op

   Ik denk er ook zo over. We moeten dan ook gaan protesteren bij de ind. We hebben duizenden euro’s moeten betalen voor belachelijk slechte opleidingen ,bij ongemotiveerde leraren,alleen maar doordat zij het monopolie kregen van DUO. De leningen werden rechtstreeks betaald aan bv. Scalda. We mochten niet aan het geld zitten ,maar het uiteraard wel terug betalen. Schrijf brieven naar DUO en eis uitstel van betaling ,totdat de wet is doorgevoerd. We moeten al deze krankzinnige regels niet zomaar pikken en ons niet langer laten bestelen. Voor de asielzoekers
   Is het allemaal gratis en die zitten ongemotiveerd te slapen in de klas,wetende dat ze toch het land niet uit hoeven en wij mogen de volle mep betalen. Krankzinnig !!

  • Leo Th. zegt op

   Ja Sok Lek, ik kan het mij voorstellen dat je het oneerlijk vindt. Het maatschappelijk belang om zo snel mogelijk in te burgeren is enorm. Maar het huidige systeem met particuliere aanbieders werkt niet goed dus verandering is noodzakelijk. In 1e instantie is de inburgeraar er natuurlijk zelf bij gebaat om zich te kunnen redden en mee te draaien in de Nederlandse maatschappij en vanuit die gedachte is het dan ook niet zo vreemd dat de kosten daarvan voor eigen rekening komen. In jouw geval is dat vrij simpel, niet de inburgeraar draait voor de te dure duizenden euro’s kostende cursussen op maar jij als partner waar wat te halen valt, al dan niet met geleend geld. De grote stroom aan inburgeraars bestaat echter uit vluchtelingen, die veelal niet de middelen hebben om nu of later zelf voor de kosten op te draaien en op de één of andere manier dus in feite niets betalen. De overheid moet gewoon weer de regie in eigen handen nemen door zelf de cursussen te verzorgen en geen onderscheid te maken wie wel en wie niet hoeft te betalen. Gewoon gratis voor iedereen, eventueel met een redelijke eigen bijdrage, die bij het behalen van het diploma wel of niet geretourneerd kan worden. Om de taaleis te verzwaren lijkt mij geen goed plan. Inburgering vindt plaats door deel te nemen aan de maatschappij en dat gaat het snelst met (vrijwilligers) werk. Geen betere leerschool dan de praktijk. In tegenstelling tot de ambtenaren denk ik dat het in 1e instantie gaat om basiskennis van de Nederlandse taal en uiteraard het onderwijzen van onze normen, zoals o.a. vrijheid van godsdienst, meningsuiting en seksuele voorkeur. Door het weglaten van veel overbodige theoretische kennis kunnen de cursussen veel goedkoper zijn en korter qua tijdsduur. Sneller intergreren in de arbeidsmarkt is het resultaat. Wie zijn kennis van de Nederlandse taal wil uitbreiden, waardoor wellicht beter betaalde banen in het verschiet liggen, kan daarna op eigen gelegenheid en kosten aan cursussen deelnemen. Overigens maak ik steeds vaker mee dat bewoners van mijn appartementsgebouw in Nederland of bij een bezoek aan een horecagelegenheid de medewerkers Engels spreken. Niet iedereen heeft inburgeringsplicht en zo op het oog lijken zij zich prima te redden zonder kennis van de Nederlandse taal. Net zoals ik prima uit de voeten kan in Thailand zonder één woord Thais te kunnen lezen.

  • ThailandVisitor zegt op

   Mijn vrouw heeft zich helemaal suf geleerd en alles gehaald. Haar vriendinnen kregen het niet voor elkaar en kregen de NL nationaliteit vanwege hun ” inzet” om het te halen. Zelden zo’n flauwekul gehoord want ik weet precies hoe die “inzet” eruit zag. Gewoon met de pet er naar gooien. Maar de gemeente hier heeft van die geitenwollensokken types die daar intrappen. Het was, is en blijft een complete aanfluiting. Ook wij moesten alles betalen en toen weer niet en toen weer wel.

   • Leo Th. zegt op

    De vriendinnen van uw vrouw hebben dan waarschijnlijk gebruik gemaakt van de ‘Optie-regeling’ om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Ook daar zijn echter voorwaarden aan verbonden, namelijk ten tijde van het aanvragen minimaal 3 jaar getrouwd en minstens 15 jaar onafgebroken rechtsgeldig in Nederland. De ambtenaren bij u op het gemeentehuis kunnen dus nergens intrappen, ongeacht of zij wel of niet geitenwollen sokken dragen. Zij hebben zich gewoon aan de wet te houden.

 2. George zegt op

  Voor veel minder geld had je slimmere keuzes kunnen maken 🙂 Mijn intussen ex is na 6 maanden taalles naar MBO 1 en MBO 2 gegaan. Kost maar 1000 euro per jaar en je haalt een vakdiploma en MBO 2 is voldoende om de NL nationaliteit aan te vragen. Daarna kreeg ze zelfs studiefinanciering gebaseerd op het inkomen van haar vader in Thailand (inkomen bijna nul) dus als gift. Ze heeft daarna nog 4 jaar gestudeerd dat heet zo tegenwoordig ook bij MBO 🙂 en MBO 3 en MBO 4 gehaald en een goede baan bij de Bijenkorf . Kassa dus …. Je vrouw hoefde helemaal niet via taallessen in te burgeren ze had ook naar het MBO kunnen gaan en een vakdiploma kunnen halen dat veel meer waard is dan dat Inburgeringsvodje Heel veel mensen met dat inburgeringsdiploma hebben niet eens A2 niveau als ze een echte TOA test , toets onderwijs arbeidsmarkt maken van het ICE is mij gebleken . Ik neem wekelijks bij werkzoekenden tests af. Als het gratis wordt klagen mensen die betaald hebben. Vel mensen betalen overal te veel omdat ze zich niet goed laten informeren en de makkelijke keuze maken. Ik laat mijn nieuwe Filipijnse partner echt niet jaren taalles volgen. Ik heb haar zonder betaalde taalles in 3 maanden naar A2 niveau geholpen voor lezen en luisteren nog niet voor schrijven maar ze start gewoon binnenkort met MBO 1. Welke werkgever zit te wachten op dat inburgeringspapier? Ik ken er geen en kom vaak bij werkgevers over de vloer …. De basis van een vak leren MBO en na een jaar naar MBO 2 dat ook in een jaar kan dat is investeren in je toekomst. Moet je alleen ook als partner iets meer voor willen doen…..

 3. Billy zegt op

  Helemaal mee eens met de vorige schrijver
  Krijgen wij het geld terug van de veel te dure school, mijn vriendin is ook voor de eerste keer geslaagd ben 7000 euro kwijt plus nog reisgeld, kan je nagaan als ze niet de eerste keer slagen,
  Misschien kunnen ze het geld terug storten
  De overheid heeft er een groot zooitje van gemaakt.

 4. jan zegt op

  de inburgering vanaf 2013 januari is ,en ook A1 in het buitenland een grote oplichting door de overheid , ik heb er met mijn vriendin ook aan meegedaan , na 2 jaar in het buitenland maar gewoon gestopt , er gebeurden toen bij het DUO in Nederland met examens duisteren dingen als je dan belde mocht men niets doorgeven , het was de bedoeling dat niemand kon slagen , of je moet een super geleerde zijn , maar mensen uit Thailand konden zeer moeilijk slagen , zodat dat het een geld verslindende situatie is geworden

  het is betreurend dat heel veel mensen vanaf die tijd heel veel geld kwijt zijn , en na lang of helemaal niet geslaagd zijn , zoals ,hier rob die heel veel geld kwijt is en zelf garant moet staan als het niet goed gaat

 5. Jacques zegt op

  De enige constante is de verandering en daarmede zullen we het moeten doen. Soms onrechtvaardig en soms terecht. Het is en blijft de mens die slaagt of faalt en alle moeite wordt beloond, al is het voor jezelf.
  Of het er beter op wordt is in mijn optiek niet zo zeer afhankelijk van de bedachte plannen, maar meer van het individu en zijn of haar kennen en kunnen. De financieel fortuinlijke mens heeft altijd een streep voor.
  Wel is het goed dat er meer controle en toezicht komt en financiële ondersteuning. Dat anderen daar niet van hebben kunnen gebruikmaken is zeker jammer. Het is net als nieuw ingestelde wetgeving. Soms heb je er voordeel bij.

 6. Rob zegt op

  Beste Sok Lek,
  Ik ben het helemaal met je eens, het is sowieso al van de gekke dat voor onze vrouwen dezelfde regels gelden als voor asielzoekers, want als die geld lenen en slagen hoeven ze niet terug te betalen.

  Als onze vrouwen slagen moeten we het eventueel geleende geld wel terug betalen, terwijl wij, terecht overigens, op geen enkele manier een beroep kunnen doen op welke uitkering dan ook.

  Wij geven onze vrouwen de best mogelijke support, maar ze moeten wel blijven voldoen aan al de inburgeringseisen die ook gelden voor asielzoekers.

  Natuurlijk moeten ze Nederlands leren, dat begrijp ik ook wel, maar mijn vrouw is nu 14 maanden in Nederland werkt hier al 13 maanden dus ik vind wel dat er eens onderscheid gemaakt moet worden tussen asielzoekers en immigranten die hier heen komen om bij hun geliefde te zijn en verder geen aanspraak maken op sociale voorzieningen.

  En dan nog het belachelijke fenomeen dat aan Turken helemaal geen inburgeringseisen worden gesteld, omdat dit in verdragen staat van tig jaar geleden.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Feitelijk geldt dit natuurlijk ook voor alle andere Europeanen die zich in Nederland vestigen…. Opvallend genoeg is dat vaak niet nodig, omdat zij hier komen om te werken en daarom snel(ler) de taal en gebruiken leren.
   Ach, waar een wil is is een weg…

 7. Jasper van Der Burgh zegt op

  Het is een opvallend fenomeen dat in een land als de Verenigde staten inburgeren, en het leren van de taal veel minder problematisch verloopt. Slechts 2 % van de immigranten is daar werkeloos. Zou het iets te maken hebben met het feit dat men daar geen sociaal vangnet heeft?
  Duidelijk is wel dat de prikkel om tijdig in te burgeren, of een baantje te zoeken eigenlijk ontbreekt, buiten het feit dat er GEEN sankties aan verbonden worden, is het ook moeilijk om op een kale kip de kosten te verhalen.
  Ik ken een tweetal docenten NT2, laagste niveau, en als je hun verhalen hoort staat het huilen je nader dan het lachen, met name voor wat betreft de motivatie de asielzoekers, mannen die hun vrouw verbieden naar de lessen te gaan, inburgeringsgeld wat al gebruikt is voor andere zaken (schulden in thuisland) etc. etc.

 8. Lucho Sabai zegt op

  De gratis inburgering is alleen voor statushouders(asielzoekers dus)
  Niet voor mvv, familie hereniging met je Thaise vrouw of vriendin. Dat blijft gewoon betalen.

 9. Maikel zegt op

  Mensen uit landen buiten Nederland/België kennen ook geen Nederlands en ze mogen zich gewoon vestigen. Denk aan Polen Bulgaren enz. Zonder dat ze hoeven inburgeren.

  Ik kan me ook vaag herinneren dat het inburgeren eigenlijk bedoeld is voor het terug dringen van post order bruiden uit met name Turkije en Marokko. Maar volgens mij zijn er voor Turkije alweer uitzonderingen gemaakt en kunnen ze zelfs onder het inburgeren uit komen.

  Als de bedoeling is dat alle burgers voldoende Nederlands moeten leren dan moeten ook alle nationaliteiten daar aan gaan voldoen.
  Ook import van landen binnen de EU!

  Verder is het verschrikkelijk oneerlijk dat er zelfs een eerste test gedaan moet worden in het land van herkomst om zelfs in aanmerking te komen voor een verblijfs vergunning anders dan het 90 dagen vakantie visum.

  Mijn ex vrouw is in Nederland gekomen vanuit Thailand in 2002, en heeft toen voldaan aan de inburgering plicht die toen gelde.
  Vrouwtje heeft een leuke baan wij allemaal happy.

  Daarna is het minimum niveau verhoogd naar NT2 (Verdonk) en ze kon weer naar school, hebben we allemaal zelf moeten betalen. ze heeft zelfs haar baan daardoor verloren omdat ze verplicht weer in de schoolbanken moet.

  Na 12 jaar is het huwelijk mis gelopen en nu heb ik sinds 4 jaar weer een nieuwe vrouw uit Thailand.
  Ik wil haar graag ook naar Nederland halen maar alle bullshit die er op dit moment is met het leren van de taal in Thailand en dan examen doen in Bangkok enz wachten we nu even af.

  Hopelijk komt er een betere oplossing, maar ik ben nu voor:

  1 inburgeren, op een behoorlijk niveau B1.
  2 kosten door gemeente laten betalen met slaag plicht. als niet geslaagd dan x% terug betalen aan de gemeente.
  3 alle niet NL talige verplichten voor inburgeren
  4 stoppen met de onzinnige toetsen in het land van herkomst.

  Mvg Maikel

 10. janbeute zegt op

  Beter is het om dat hele inburgerings gebeuren kompleet af te schaffen .
  En weet je waarom .
  Inburgeren leer je niet op een cursus , inburgeren doe je met je hart en ziel .
  Kijk eens naar het verleden hoe snel Vietnamese bootvluchtelingen inburgerden en werk vonden in Nederland .
  Maar er zijn vele uit andere landen die ik hier liever niet noem , die in Nederland al jaaaaren wonen en nooit zullen of willen inburgeren .

  Jan Beute .

  • Irma Roelofs zegt op

   Zo mee eens, wij hebben een syrische jongeman in huis die alleen maar Nederlander wil worden. Een baan van 40 uur, doet vrijwilligerswerk en woont en leeft met de Nederlanders. Dat is inburgeren

 11. M.Klijzing zegt op

  De inburgeringscursus cursus op de schop !
  Hiermee ben ik het zeer eens !
  Ik maak mee dat mensen hoge boetes moeten betalen.
  Geen ambitie om te gaan werken.
  Door verplichting leerstof vergaren, waar zelfs Nederlanders niet het fijne van weten en niet hoeven te gebruiken.
  Schandalig systeem !
  Geef de kans aan de mensen , die willen, om te gaan werken. Bijscholing door bedrijven en of gemeenten.
  Serieus bekijken wat hun achtergrond is.
  Hulp voor het individu. Er zit veel kennis onder de mensen.

  • Leo Th. zegt op

   Ja, de leerstof bevat te veel onnodige kennis waar veel, al generaties lang, in Nederland verblijvende burgers geen weet van hebben. Regelingen rondom geboortes, bij werkloosheid, etcetera, allemaal zaken waar je je pas in gaat verdiepen als je er bij betrokken wordt. Kennis van het volkslied, de meesten onder ons kennen slechts de eerste 2 regels maar o.a. het CDA wil dat inburgeraars de tekst uit hun hoofd leren. Één van de vragen op het examen was wat er op 5 december gevierd wordt. Thaise inburgeraars gingen massaal in de fout, de verjaardag van de inmiddels overleden koning Bhumipol was hun antwoord i.p.v. de viering van Sinterklaas, waar tegenwoordig trouwens steeds meer verzet tegen lijkt te komen. Net als bij Maikel was het inburgeringscertificaat van mijn partner destijds door de invoering van de wet Verdonk niets meer waard. Moest ook weer verplicht naar cursus, was voor de overheid van meer belang dan het functioneren in de maatschappij middels een fulltime baan. Ga dan maar wat minder werken werd er gezegd en of de werkgever daarin wel of niet mee wilde toestemmen was totaal niet relevant, net zo min dat de financiële consequenties er toe deden. Tijdens het daarop volgende examen begaven de overjarige computers het met als gevolg dat je gewoon gezakt was. Enfin, ik wil het hier bij laten, beter voor mijn gemoedsrust.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website