HP saus in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: , ,
26 maart 2022

(Air Elegant / Shutterstock.com)

Als je in een doorsnee westers georiënteerd restaurant in Thailand gaat eten, zal er zeer waarschijnlijk een mooi houten kruidenrekje op tafel komen met allerlei smaakversterkers. Naast peper en zout zult u daarin o.a. tomatenketchup, hot ketchup, worcester sauce, tabasco en ook HP sauce aantreffen.

Over die HP saus wilde ik het even met u hebben, want het is voor ons toch een vrij onbekende saus, die je in restaurants in België en Nederland niet zult aantreffen. Of het daar wel in supermarkten te koop is, weet ik niet.

HP Sauce

Deze oer-Engelse en zeer populaire bruine saus heeft als basis tomaten, vermengd met moutazijn en alcoholazijn, suikers (melasse, glucose-fructosestroop, suiker), dadels, maïzena, roggemeel, zout, kruiden en tamarinde. Het wordt gebruikt bij allerlei vleesgerechten of als ingrediënt in soepen en stoofschotels.

Geschiedenis

Het recept voor HP Sauce werd in 1895 ontwikkeld door ene Frederick Gibson, een kruidenier in Nottingham. Het was bedoeld als een goedkope versie van de nogal dure chutneys, dat in hogere kringen werd gebruikt. De letters HP staan voor House of Parliament en de man registreerde die naam toen hij vernam, dat een restaurant in het regeringsgebouw zijn saus gebruikte. In 1903 verkocht hij HP Foods en na een aantal overnames kwam het in 2005 in bezit van het Amerikaanse Heinz Foods.

Harold Wilson

De vroegere Engelse premier Harold Wilson stond in de jaren 60/70 van e vorige eeuw bekend als een groot liefhebber van HP Sauce. Hij spoelde vrijwel al zijn eten weg met deze bruine stroperige saus. Dat zie ik terug bij mijn Engelse vrienden hier in Pattaya: als die in Megabreak een eenvoudige maaltijd nuttigden, werd het eerst overgoten met HP Sauce. Ik vind het niet lekker ruiken en met daarbij nog azijn over de frieten, ging ik dan maar even ergens ander zitten. Ik weet het, smaken verschillen, maar ik heb het nooit willen proeven.

Productie in Tiel

Sinds Heinz het bedrijf HP Foods heeft overgenomen, is de productie van HP Sauce in 2007 naar de Heinz fabriek in Tiel verhuisd. Dat had destijds heel wat voeten in aarde, want de HP Sauce wordt als een deel van de Engelse eetcultuur beschouwd. Natuurlijk plaag ik de Engelsen er wel mee, dat zij afhankelijk zijn van ons om die cultuur te handhaven. Ik bedacht mij ook wat de Brexit voor invloed zal hebben, zou HP Sauce nu duurder worden in Engeland?

Tenslotte

Over de ontwikkeling en marketing van HP Sauce door de jaren heen is veel meer te vertellen. Ik verwijs u graag naar museumofbrands.com/hp-sauce

Bron: Museum of Brands en Wikipedia


» Laat een reactie achter


Rating: 3.60/5. From 10 votes.
Please wait...

3 reacties op “HP saus in Thailand”

 1. Bert zegt op

  Smaken verschillen, sommige dingen kun je lekker gaan vinden na het een aantal keer gegeten te hebben en andere dingen zul je nooit lekker gaan vinden.
  Als rasechte Limburger vind ik een boterham met appelstroop en kaas of metworst nog altijd lekker, maar mijn collega’s van boven de rivieren vonden dit toch altijd maar een rare combinatie.
  En zo zal iedereen wel combinaties kennen waar een ander bedenkelijk naar kijkt.

 2. rick zegt op

  @Bert,ik mis de appelstroop in Thailand.Kan het tenminste nergens vinden.

 3. Erik2 zegt op

  Het enige waar ik normaal saus bij eet is patat (fritessaus). Voor het overige ben ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn vrouw/vrienden mij een portie vlees serveren waar door juiste kruiding/marinade geen saus benodigd is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website