Hoe de drugshandel de samenleving ontwricht

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
7 november 2019

PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Bijna wekelijks is op de Thaise televisie te zien hoe drugs onderschept wordt, het gaat vaak om yaba pillen. Trots staan agenten en andere drugsbestrijders bij een politiebureau achter een tafel opgesteld met daarop uitgestald de pakken drugs, soms zelfs met de wapens van deze criminelen.

Waar komen deze drugs vandaan? Nog steeds speelt de beruchte “Gouden Driehoek” een belangrijke rol. Vroeger werd daar veel heroïne verbouwd, maar door de chemische mogelijkheden om drugs te produceren is dat niet meer nodig. Het belangrijkste gebied waar deze drugs geproduceerd worden is Shan State, een provincie in Myanmar, gelegen in het noordoosten van dit land. De hoofdrolspeler binnen deze drugsmaffia is Tse Chi Lop.

Doordat deze drugs chemisch gefabriceerd wordt, is het moeilijk ze te traceren want het kan in elke willekeurige ruimte gemaakt worden. De chemische grondstoffen voeren ze doorgaans aan uit het zuiden van China.

In Thailand wordt op het televisienieuws meestal yaba en crystalmeth getoond. Samen wordt dat wel methamfetamine genoemd. Crystalmeth is duurder en wordt daarom vaak naar Japan verzonden.

Dat deze handel een miljarden business is, staat buiten elke discussie. Bestrijding ervan blijkt steeds weer een druppel op de gloeiende plaat te zijn. Als zelfs deze week op een Nederlands marineschip drugs voor de handel aangetroffen werd, geeft dat te denken! Mensen met geldproblemen kunnen nog wel eens in de verleiding komen om als “koerier” op te treden! Deze week werd zelfs een Nederlandse topsporter opgepakt met 50 kilogram drugs.

In Thailand wordt zelfs de aanwezigheid van de kleinste hoeveelheden drugs zwaar (buiten proportioneel) bestraft.


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Hoe de drugshandel de samenleving ontwricht”

 1. ruud zegt op

  Dat buitenproportioneel voor kleine hoeveelheden valt nog wel mee.
  Tenminste, als het de Thai betreft.
  Mogelijk, dat buitenlanders harder worden aangepakt.

  Voor het gebruik van jaabaa, of het bezit van minder dan – 15, of 16 dat weet ik niet zeker – pillen staat 1 maand gevangenisstraf.
  Dat aantal geldt als eigen gebruik.
  Voor meer dan die 15, of 16 pillen geldt, dat het als pillen voor de verkoop wordt gezien en geldt 2 jaar en 3 maanden, als je schuld bekent en het dubbele als je dat niet doet.
  Waar de volgende grens in aantallen ligt, weet ik niet zeker.
  Daarvan gaat dan bij goed gedrag nog tijd vanaf.
  Omdat de gevangenissen nogal vol zitten, is er op dit moment ook een regeling voor voorwaardelijke invrijheidsstelling.
  Als de gevangenis aan de hand van je gedrag vindt dat je geen gevaar meer bent voor de maatschappij, kun je daarvoor in aanmerking komen.

  En nee, ik zou geen moment in zo’n gevangenis door willen brengen.

  Overigens heeft Thailand een nieuwe vorm van verslaving: via de telefoon op slotmachines spelen.
  Hierin speelt Facebook een kwalijke rol, door de jeugd gratis op slotmachines te laten spelen, zonder geld te kunnen winnen.
  Zo komen ze na verloop van tijd vanzelf op de goksites terecht, waar ze al hun geld kunnen vergokken en zich in de schulden werken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Yan zegt op

  En wat gebeurt er, dacht u, met de in beslag genomen drugs? Het corrupte systeem heeft gewoon zijn “verkopers” die deze, onder bescherming van “het systeem” weer verder verkopen…”Amazing Thailand”…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Puuchaai Korat zegt op

  Beter zou zijn om deze handel wereldwijd te legaliseren. Hoe ik ook mijn best doe, ik zie in mijn omgeving niet dat de samenleving ontwricht wordt door drugs. Misschien is alcohol, overal vrij verkrijgbaar, een nog grotere boosdoener dan dit soort genotsmiddelen. Mensen drinken, slikken en spuiten toch wat ze zelf willen. En zullen daarvoor betalen. Dus overheden, het zou een flinke injectie voor alle schatkisten betekenen, ook doordat er niemand meer de gevangenis in hoeft, als dit gelegaliseerd wordt. Wel met goede voorlichting, maar daar trekken mensen zich toch weinig van aan als ze eenmaal geproefd hebben. En dat doen ze, legaal of niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • ruud zegt op

   Volgens mij, hebt u weinig verslaafden meegemaakt, die bij iedereen tot over hun oren in de schulden zitten en doodsbenauwd zijn voor de drugsdealers, die ze op de pof drugs hebben geleverd en hun geld willen zien.
   Alcohol is in de meeste gevallen niet te vergelijken met de verslavende pillen.
   Met een niet overmatig alcoholgebruik kun je meestal gezond oud worden, maar dat gaat die graatmagere pillenverslaafden niet lukken denk ik.

   En wie gaat de economie draaiende houden, want bedrijven zullen geen verslaafden in dienst willen hebben.
   Per slot van rekening zullen die bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor de fouten, de schade en de wetsovertredingen van hun personeel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • fred zegt op

    Al hetgeen U schrijft is net een gevolg van het illegale aspect. Maak morgen Alcohol ook terug illegaal en je zal zien welke criminelen zich meester gaan maken van de markt. Eens benieuwd hoeveel U dan zal moeten betalen voor uw Alcohol.
    En Alcohol is de zowat meest verslavende en gevaarlijke harddrug die er is maar niet veel mensen beseffen dat gewoon opdat deze zo sociaal is ingeburgerd en aanvaard.
    Er zijn miljoenen mensen die ook meth en coke gebruiken zonder noemenswaardige problemen. Er zijn waarschijnlijk meer coke snuivers die gezond oud worden dan Alcohol gebruikers.

    Praat eens met mensen die werken in Afkickcentra wat zij vinden van Alcohol en vraag eens of het afkicken van een alcoholverslaving meevalt ?
    Ga maar eens wandelen in Pattaya de dagen dat er geen Alcohol mag worden geserveerd…..er zijn er dan veel voor wie het precies hun laatste uur is dat is geslagen.
    https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • ruud zegt op

     Ik zie hoeveel jongeren in het dorp amphetamine snuiven, ondanks de prijs van dat spul en ondanks het feit, dat ze geen cent te besteden hebben.
     Dat zien is niet zo moeilijk, als je een aangekleed skelet langs ziet lopen, of meestal langs racen, weet je dat het een (dagelijkse) gebruiker is, en er lopen veel van die skeletten in het dorp.
     En wat doen ze om aan het geld te komen voor die drugs? (drugs verkopen onder andere)
     Hoeveel jongeren meer zouden niet zwaar verslaafd zijn, als dat spul legaal zou zijn?

     Ik heb nog even naar dat tabelletje gekeken, maar dat zegt niet veel, omdat het niet aangeeft, hoe, of wat er gemeten wordt.

     Als je bijvoorbeeld giftigheid wil vergelijken, moet je wel van gelijke hoeveelheden gif uitgaan.
     Alcohol kun je de hele avond drinken, als je het rustig aan doet, maar snuiven meestal niet.

     Verder wordt alcohol in grotere hoeveelheden geconsumeerd dan illegale drugs, o.a. omdat er geen drempel is om het te kunnen nuttigen, omdat het sociaal aanvaard is.
     Pillen kopen op een schoolplein, wordt door de samenleving niet echt geaccepteerd.

     En alcohol heeft buiten verslaving ook een sociale kant.
     Het kan de gezelligheid verhogen, ook dat is belangrijk in het leven.

     Overigens drink ik geen alcohol, daarom ben ik zo ongezellig.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Johnny BG zegt op

  Dit onderwerp zou eens omgedraaid moet worden.

  Blijkbaar is er vanuit de samenleving vraag naar verdovende of opwekkende middelen dus waar komt die wens vandaan en hoe kan je dat in goede banen leiden.
  Zolang de farmamaffia het bij de beleidsmakers het voor het zeggen hebben worden alle stoffen die bij normaal gebruik niet gevaarlijk zijn toch gecriminaliseerd.

  Ik ga een beetje in herhaling vallen maar het kan nog maar een keer gezegd worden. Bij een beetje pijn worden zware en verslavende middelen voorgeschreven met een gigantisch aantal verslaafden en doden als gevolg, maar ja dat wordt voorgeschreven en de tevreden wietroker is een onruststoker dus die moet je genadeloos aanpakken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Cornelis zegt op

  Heroïne – oorspronkelijk een merknaam van Bayer – werd en wordt niet ‘verbouwd’, maar wordt gewonnen uit papavers. Daar stond de Gouden Driehoek vroeger vol mee, kennelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. fred zegt op

  Straffen enge gevangenissen doodstraf en noem maar op het is meer dan duidelijk dat de war on drugs tot niets dient. Integendeel het druggebruik neemt overal ter wereld toe. Maar drugs legaal maken zou de wereldeconomie in elkaar doen storten. Drugsgeld zit in alle sectoren diep verweven.
  Drugs waren tot 100 jaar geleden een veel minder groot probleem dan nu . Alle drugs waren toen legaal. De Romeinen deden er zich al te goed aan.
  Drugs werden vooral een probleem toen de politiek en het gerecht er zich mee is gaan bemoeien. Sindsdien zijn ze niet meer daar waar ze thuishoren en dat is bij volksgezondheid.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. KhunFred zegt op

  Als mensen nu al niet kunnen omgaan met drugs en de behoefte naar meer alleen maar groter wordt, hoezo dan legaliseren??!
  Hoeveel mensen rijden er niet in het verkeer die medicijnen gebruiken en alsof het niet genoeg is, daar ook nog eens alcohol en drugs bij gebruiken.
  Door het te legaliseren zal het aantal ongelukken, zelfmoorden en niet goed meer kunnen functioneren alleen maar toenemen.
  Hoeveel levens, gezinnen zijn er al niet getraumatiseerd door drugs en alcohol.
  Moet het leven alleen maar als een feest worden waargenomen door voldoende drugs tot je te nemen.
  Omdat de werkdruk, het privéleven, de innerlijke mens zo onder druk staat van stress en spanningen?!
  Misschien zou het beter zijn om te investeren in zelfreflectie i.p.v de kop in het zand te steken en net te doen alsof er niets aan de hand is.
  We hebben toch drugs, medicatie en alcohol!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Rob V. zegt op

   De sociaal geaccepteerde harddrug alcohol is legaal, zie wat een verbod daarop bracht in de VS. Legaliseer dan tenminste de softdrugs om zo criminaliteit en prijs laag tot beheersbaar te houden en de kwaliteit hoog (lees: veilig). Gooi er een tax op en klaar. En ja goede voorlichting zoals reeds in Nederland met eerlijke uitleg over de voor en nadelen van diverse drugs is belangrijk. Mensen gebruiken toch, dan liefst in een vorm die zo minst nadelig mogelijk is voor de bevolking als geheel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • KhunFred zegt op

    Rob V. ik weet niet in wat voor wereld jij leeft, maar doen alsof alcohol een harddrug is en geaccepteerd, slaat natuurlijk nergens op.
    A: alcohol is geen harddrug, maar voor bepaalde doelgroepen is ieder glas er één teveel, omdat ze geen rem hebben en ellende gaan veroorzaken.
    Softdrugs legaliseren en er maar een tax op gooien is natuurlijk grote onzin.
    Als men eenmaal verslaafd is en niet de financiële middelen meer heeft om te kunnen kopen, zal men alles doen om er aan te komen.
    De sociale schade is voor beide partijen groot.
    Al eens iemand gezien die vastgebonden ligt in het ziekenhuis, omdat de afkickverschijnselen dermate groot zijn dat men helemaal hysterisch wordt.
    Veel softdrug gebruikers hebben een rem, maar de groep die dat niet heeft, wordt allengs groter.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • De effecten van alcohol op het lichaam, zijn volgens deskundigen, exact hetzelfde als die van harddrugs. https://www.drugsinfo.nl/publiek/vraag-en-antwoord/resultaten/antwoord/?vraag=10774

     VN:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Rob V. zegt op

     Die ‘onzin’ heb ik o.a op school geleerd. Kregen we les over verslavingsrisico van diverse drugs (waaronder alcohol), de fijne kanten er van, de nadelen. We kennen alle het begrip ‘alcohol verslaafd’ en alle narigheid die deze drug met zich mee kan brengen. Een ‘joint / cannabis verslaafde’ ken ik echter niet. Vastgebonden in het ziekenhuis???

     En ja ik ben ook een alcohol gebruiker, met maten. Andere drugs doe ik niet. Ieder zijn ding maar laten we gewoon open en eerlijk zijn over de plussen en minnen. Feiten.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • KhunFred zegt op

     Beste Rob V.
     Ik wil even mijn excuses maken naar jou.
     Ik was wat kort door de bocht en had het even iets subtieler moeten en kunnen formuleren.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • fred zegt op

     Onvoorstelbaar hoe lichtzinnig mensen nog doen over Harddrug Alcohol. Een substantie die ieder jaar 3.000.000 doden op zijn geweten heeft.
     De zowat gevaarlijkste en meest verslavende drug.
     Elke tien seconden sterft er iemand ingevolge Alcohol…….

     https://www.hpdetijd.nl/2014-05-14/elke-tien-seconden-sterft-er-iemand-door-alcohol/

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Jacques zegt op

  De voor- en tegenstanders zijn weer aan het woord geweest en soft en harddrugs worden weer door sommigen op een hoop gegooid. Dat gaat dus niet werken. Het probleem is dat er te veel mensen zijn met het verslavings-gen. Zij zijn niet opgewassen tegen verleidingen en leveren voor de maatschappij en zichzelf op termijn heel veel problemen op. De grote vraag is dus hoe men dit “gen” probleem kan aanpakken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Johnny BG zegt op

   Kan het ook zo zijn dat de personen met een gebrek aan het “verslavingsgen” een probleem groter opblazen dan dat het is?
   Hoeveel procent van de volwassen zijn dan niet opgewassen tegen drugsgerelateerde verleidingen?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website