Goudwinning in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
2 juni 2019

Thailand wordt op verschillende manieren met goud verbonden. De oude naam Siam verwijst in het Sanskriet naar goud en het Chinese woord Jin Lin noemt Thailand schiereiland voor goud. In de naam Suvarnabhumi komt in het eerste gedeelte van de naam het woord goud voor. Maar waar komt dit goud vandaan?

Een van de gebieden waar goud gewonnen wordt door mijnbouw zijn de provincies Phichit en Phetchabun. Het Australische bedrijf Mine Company Kingsgate is de drijvende kracht achter het Akara Resources in Thailand.

Echter door klachten van bewoners uit de omgeving over gezondheid- en milieuschade heeft de Thaise regering besloten de goudmijn niet langer te laten exploiteren. Premier Prayut heeft daarbij gebruik gemaakt van artikel 44 en de mijnbouw werd stopgezet.

Dat het bedrijf Kingsgate met dit besluit naar de rechter stapt, is duidelijk. Het bedrijf geeft aan dat er geen giftige stoffen in het bodemwater terecht gekomen zijn en daarmee de rijstvelden hebben aangetast. In de Chatree mijnen werken ongeveer 1000 mensen en was de grootste mijnbouwonderneming in Thailand. Met de ontginning van deze mijn werd in 2001 gestart en men had toestemming tot het jaar 2028. Het decreet van de regering is onrechtmatig en veroorzaakt grote economische schade. De eerste rechtszitting zou in Hongkong plaatsvinden, maar is nog steeds niet gestart. Een andere optie zou zijn om tussentijds door overleg uit deze impasse te komen; zo ver is het ook niet gekomen.

De directeur van de Kingsgate Company heeft in 2017 reeds laten weten dat deze (onwettige) sluiting een belangrijke testcase is voor investeringen en vrijhandel met Thailand. De vrijhandelsovereenkomst (TAFTA) komt hierdoor onder grote druk te staan. In deze TAFTA-overeenkomst staat vermeld dat bij onteigening een complete schadevergoeding uitgekeerd dient te worden. Zou de mijn tot de toegestane periode opengebleven zijn dan zou dit nog zeker 30 miljard Baht opgeleverd hebben.

Het bedrijf Kingsgate heeft bij zijn verzekering een schadeclaim ingediend van 200 miljoen dollar op grond van onvrijwillige sluiting door politieke inmenging. Echter de verzekeraar gaat daarmee niet akkoord. Het bedrijf sleept nu de verzekeringsmaatschappij voor het gerecht. Men zou door onderling overleg uitkomen op een bedrag van 55 miljoen dollar, hoewel daar het laatste woord nog niet over gezegd is.

Voor liefhebbers van goud kan er altijd naar Laos naar de stad Vientiane uitgeweken worden. Veel Thaise handelaars kopen daar hun goud in.

Bron: Hallo das Magazin

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website