Goud in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
21 april 2019

Thailand is een belangrijke spil voor goudhandelaren, kopers en juweliers van over de hele wereld. Uit vroegere berichtgevingen blijkt dat de goudhandel al eeuwen bestaat. Het land bezit dan ook meer goud dan de omringende landen.

Dit feit is gebaseerd op het feit dat goud een belangrijke rol speelt in het leven van de Thaise mensen. Zij gebruiken het niet alleen voor sieraden, maar eveneens voor een financiële zekerheid en voor zaken, die een religieuze betekenis hebben.

Goud wordt vaak verwerkt bij beelden van Boeddha en andere religieuze voorwerpen. Bij de geboorte van baby’s worden, als het mogelijk is, gouden voorwerpen geschonken en later gebruikt als bruidsschat bij huwelijken: de zogenaamde sinsot, wat hier en daar nog wel gebeurt in Thailand.

De naam Siam, Thailands vorige naam, is in het Sanskriet: goud. De Chinezen noemden Thailand “Jin Lin” wat schiereiland van goud is en Indiërs noemden het ”Suvarnabhumi”, wat land van Goud betekent.

Goud in Thailand heeft een hoge kwaliteit (soms bijna puur goud). Sieraden zijn relatief goedkoop omdat deze tegen een lage kostprijs gemaakt worden. Je kunt op bestelling naar eigen smaak iets laten maken.

Goud- en juwelierszaken worden meestal door Thais van Chinese afkomst beheerd en zijn bijna overal in het land aanwezig. De zaken zijn gemakkelijk te herkennen door hun rode gevel met gele letters. In Pattaya zijn de winkels geconcentreerd o.a. in Naklua, Pattaya Thai bij de Wat Chayamongkot markt en verder verspreid over de stad.

De dagelijkse prijzen voor verkoop en inkoop van een baht goud staan vaak op de winkelruit aangegeven (1 baht goud = ruim 15 gram).

Thai lenen vaak geld en kunnen hun sieraden inleveren bij een zaak. Wordt het na bijvoorbeeld drie maanden niet opgehaald, na aftrek kosten en dergelijke dan worden de sieraden soms als nieuw weer verkocht.

In Europa staat de gebruikte hoeveelheid goud in het sieraad vermeld. Bijvoorbeeld 14 karaats goud is 58,5 % goud, 18 karaats is 75% goud, enz. De rest is bijmetaal: zilver of koper wat het sieraad wel sterker maakt.

 

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Goud in Thailand”

 1. 't zonnetje zegt op

  Ik heb ook een paar keer gouden sieraden gekocht en ook in Nederland laten testen niets mis mee en een beetje goedkoper, alleen ik kocht het niet op straat maar in goede winkels.
  Heb ook eens een gouden ring van mijn buurvrouw meegenomen omdat ze het hier weigerde of niet konden naar behoren te repareren in bangkok naar behoren gedaan en binnen haar budget.

 2. maurice zegt op

  Tijd geleden was er een sluiting gebroken van de ketting van mijn vrouw, deze in Nederland naar de juwelier gebracht voor reparatie.
  Het kwijl liep langs de wangen toen ze ging kijken om hoeveel karaat het ging.

  Ze vertelde dat ze het niet 24 karaat mocht noemen maar dat dit wel heeeeel erg in de buurt kwam (23,8 vertelde ze).
  Iedereen in de zaak wilde graag even de ketting en onze trouwringen bewonderen (allen in Thailand gekocht) en waren vol lof over de kwaliteit.

  Elke keer kopen we van onze spaarcenten nu wat goud in Thailand. veel beter dan het op een spaarrekening te hebben met de huidige rente.

 3. Tino Kuis zegt op

  Het Thais heeft dan ook veel woorden voor ‘goud’. Je noemde er al een paar.

  กนก kànòk in namen
  ทอง thong meest gebruikte woord
  (ทอง)คำ (thong) kham als in Chiang Kham
  กาญจน์ กาญจนา kaanchàna als in Kanchanaburi
  สุพรรณ sòephan als in Suphanburi
  สุวรรณ sòewan als in het vliegveld Suwarnaphumi ‘Het Gouden Land’
  อุไร oerai in namen

  En een Thais spreekwoord over goud:

  ข้างนอกสุกใส ข้างในเป็นโพรง khaang nohk soeksai khang nai pen phroong letterlijk ‘van buiten schittert het (als goud), van binnen is het hol’ ‘Het is al geen goud wat er blinkt’

  Siam (in het Thais Sayaam) betekent niet goud. Het kom misschien uit het Sanskriet en dan is het ‘donker, bruin’ of uit het Khmer en dan betekent het ‘dief’ ….

  De Indiërs noemden alle landen ten oosten van hen suvarnabhumi ‘het gouden land’ en niet alleen Thailand zoals men ons wil laten geloven. Thailand bestond toen nog niet zo rond het jaar nul.

 4. jan zegt op

  ik heb een mooie heren armband gekocht in Thailand bij een winkel , 98.5 % zuiver goud ,5bath aan gewicht , ongeveer 76 gram heel mooi kan hem zo weer terug brengen , naar de winkel dan krijg ik iets minder terug.
  ongeveer 23 karaat .

  ik heb hem wel aangegeven bij de douane op schiphol, en invoer over betaald , anders kun je een flinke boete krijgen , nu kan ik gewoon in en uit Holland heb de papieren op foto op telefoon en kan er nooit voor gepakt worden als ik weer terug kom.

  als ik deze armband in Nederland moet kopen ben ik het dubbele kwijt, hier rekenen ze heel veel voor maak kosten

 5. Avrammeir zegt op

  Goud in Thailand heeft (bijna) altijd een legering van 96,5 %. Vandaar de gemakkelijke verwerking ervan. Ook de Thai Baht goudplaatjes hebben dezelfde legering. Als het je om de belegging te doen is, kan je beter goudplaatjes kopen dan juwelen. Voor de juwelen betaal je immers een meerprijs voor de verwerking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website