Een eerlijke vraag over de Thaise politie

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Opinie
Tags: ,
9 februari 2017

Waarom zijn onze politiechefs beledigd als gevraagd wordt hoe het gaat met de bestrijding van de misdaad en het uitbannen van corruptie bij de politie? “Waar hebben wij de Thaise politie voor?” was het onderwerp van een recente paneldiscussie onder academici. De vraag alleen al riep de toorn op van hoge politiefunctionarissen.

Pol General Chakthip Chaijinda, de nationale chef van politie uitte openlijk kritiek op de organisatoren, die hadden samengewerkt met de Anti-Corruption Organisatie van Thailand. Er werd zelfs met juridische stappen gedreigd tegen iedere betrokkene, die de reputatie van de politie zou bezoedeld hebben.

Deze reactie van de politie roept ​​twee vragen op:

 • Denkt de politie echt dat de reputatie zo krachtig is, dat het te verdedigen is in een rechtbank?
 • Realiseert de politie zich niet, dat de burgers op elk maatschappelijk niveau al generaties lang de vraag: “Waar hebben wij de Thaise politie voor?” stelt?

Onder degenen die deze vraag hardop stellen zijn gepensioneerde senior politieagenten en andere ex-agenten die zo gedesillusioneerd zijn, dat zij gestopt zijn om een alternatieve carrière na te streven.

Vasit Dejkunjorn, een voormalig plaatsvervangend nationaal politiechef, die als generaal met pensioen ging, nam deel aan de paneldiscussie. Hij erkende dat de vraag in het onderwerp al heel lang bestaat en het lijkt of de vraag dezer dagen steeds meer gehoord wordt. Vasit drong er bij de nog steeds dienende politie op aan om zich af te vragen of ze hun werk goed genoeg doen.

Niemand suggereert, dat er bij de politie geen officieren werken, die hun taken efficiënt en eerlijk uitvoeren. De kerntaak van de politie is de handhaving van de wet om de criminaliteit terug te dringen en de bescherming van gezagsgetrouwe burgers. De vraag waarover het ging in de paneldiscussie betreft alleen de ambtenaren die in dit opzicht falen en dat maar al te vaak doen, waarbij zij misbruik maken van hun positie voor eigenbelang, zoals de gangbare praktijk van het aannemen van steekpenningen.

De senior officieren die aanstoot namen aan het panel onderwerp hadden beter moeten nadenken alvorens zich uit te spreken. Uit hun reactie blijkt een duidelijk onbegrip van de strekking van het discussieforum. Het was niet als een belediging van hele politiecorps bedoeld. In plaats van in het openbaar blazen, zouden de leiders zich meer moeten inspannen om de rotte appels uit het corpsmandje te halen en met verhoogde snelheid verder te gaan met de lang beloofde hervormingen bedoeld om de gewoonte van corruptie te doorbreken. Het tempo in de richting van die hervorming blijkt tot dusver verbijsterend traag.

Voorbeelden van omkoping zijn te vinden op alle niveaus van de politie en de smet ligt op elke politieman. Regelmatig dwingen politiemannen met een lage rang automobilisten om steekpenningen te betalen voor het plegen van overtredingen en die betaalt de agent om een boete of gevangenisstraf te vermijden. Het middenkader gedoogt gokhuizen, bordelen en illegale loterijen in ruil voor contant geld. Hoge officieren zijn naar verluidt meer vatbaar voor het bevorderen van die praktijken van ondergeschikten, die hun dan weer betalen voor het verlenen van het privilege corruptiegeld te aanvaarden.

Dan zijn er de talrijke verhalen van mensen die beweren als onschuldige zondebok te zijn behandeld bij onderzoeken door corrupte politie. Sommigen roepen vanuit hun gevangeniscel om gerechtigheid, waarbij gewezen wordt op vervalst bewijsmateriaal en getuigen die liegen. Zij zijn opgesloten en ondertussen lopen de echte schuldigen vrij rond.

De politie als geheel heeft al lang last van een crisis in de geloofwaardigheid, zoals de hogere leiding maar al te goed weet. Toch blijven die leidinggevenden veinzen van niets te weten, waarbij beschuldigingen heftig worden ontkend en zelfs bedreigingen worden geuit. Intussen blijven de diepgewortelde problemen floreren in het beschermde wereldje van een “ouwe jongens” netwerk en een zich zelf verdedigend broederschap. Al die tijd blijven onschuldige mensen hier de dupe van.

En al die tijd moeten eerlijke en hardwerkende politiemensen onnodig strijden tegen het publieke wantrouwen. Als burgers het gevoel hebben, dat ze echt vertrouwen konden hebben in de politie, zou het publiek veel meer bereid zijn om de politie te helpen in hun aangewezen taak. We kunnen alleen maar hopen dat de goede agenten niet gemakkelijk ontmoedigd geraken.

Bron: Redactioneel artikel op de opiniepagina van The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Een eerlijke vraag over de Thaise politie”

 1. Pedro zegt op

  Zie het somber in dat de corruptie ook maar enigszins ingedamd zal worden.
  Vorig jaar vluchten een hoge (goede) politie officier naar Australië omdát zijn leven hier serieus gevaar liep.
  Oorzaak; met succes had deze man zo,n 135 a 145 mensen laten oppakken voor vermeende corruptie.
  Waaronder vele hoge militairen en politie ambtenaren.!
  Tijdens zijn voortvarend onderzoek werd deze succesvolle politie officier overgeplaatst c.q. verbannen naar Zuid Thailand.
  Waar dagelijks vele doden en gewonden al jarenlang vallen.

  Conclusie derhalve; als zuivere overheidsdienaars hun levens door goed werk bedreigd worden zodat zij Thailand moeten ontvluchten is een teken aan de wand.

 2. janbeute zegt op

  Ik vraag mij al jaren sinds ik hier woon vaak af , wat de politie doet zo overdag en snachts .
  Ik zie ze nooit .
  Af en toe een controletje vlak naast een politie post of bureau .
  Patroeleren wat is dat .
  Het enige moment dat ik ze zie is als er weer eens een hoge piet van de government oid naar Chiangmai gaat .
  Dan staat op elke zijstraat en zelfs zandpad van af Sanpatong tot aan Chiangmai een ome agent .
  Oh ja om eerlijk te zijn , en bij het uitgaan van de lokale highschool zie ik soms eentje .
  Kijkent naar al die studenten die soms wel op 250 cc Yamahaas zonderhelm naar huis scheuren .
  En na een crematie een dag later met wel twee op de bike voor de teamoney .
  Want gokken om geld is verboden .

  Jan Beute .

 3. john zoet zegt op

  corruptie is een normaal verschijnsel.
  een kennis van mij met universiteit opleiding wou graag bij de3 politie werken maar moet eerst een flinke som geld neerleggen om aangenomen te worden.
  deze praktijk geld ook als je gemeente ambtenaar wil worden.
  eerst betalen en dan de baan krijgen.
  zo word het de nieuwe politie of ambtenaar toch met de paplepel ingegeven dat dit normaal is.

 4. Tino Kuis zegt op

  De junta heeft de politie nodig om aan de macht te blijven en zal dus nauwelijks geneigd zijn de politie daadwerkelijk en volledig te hervormen. Misschien een paar ingrepen hier en daar als doekje voor het bloeden.

 5. jan zegt op

  Politie is een van de meest corrupte organisaties in Thailand…en de hogeren in rang wanen zich “Untouchables”…Het hele politie-apparaat deugt NIET…Iedereen wéét het…ook Generaal Prayuth!…Maar doet hier niets aan…Waarom?…Omdat z e àllemaal betrokken zijn…à l l e m à à l…!!! <hélaas….

 6. sjef zegt op

  Tja beter belonen/opleidingen en als leider het voorbeeld geven zijn misschien al stapjes (voor het gros)
  Echter als je maar een “Plukje “kamt en niet het hele hoofd blijf het een warboel.
  Met andere woorden het Hele Overheidssysteem zou moet veranderen, maar dat vereist Moed/geweten van de top.

  Ik ga er echter vanuit tot in dit geval, de meeste agenten hun best doen er iets van te maken.
  Beste stuurlui staan altijd aan de bar haha

  grsjef

 7. chris de boer zegt op

  Zoals gebruikelijk worden allerlei belangrijke begrippen door elkaar gebruikt: corruptie, omkoping, afpersing. Ik heb al eens eerder betoogd dat de discussie niet helder wordt als we allerlei begrippen door elkaar blijven gebruiken. En het wordt zeker niet helder wanneer we de Westerse definities van deze begrippen gaan ‘opleggen’ aan de Thaise samenleving.
  Westerse corrupte is niet hetzelfde als Thaise corruptie en de begrippen omkoping en afpersing zijn in het Thaise politie-vakjargon onbekend. Vraag is dus: waar hebben we het over?

  • Gringo zegt op

   We hebben het over het vaststaande feit, dat politiemensen op elk niveau op verschillende manieren hun salaris op illegale wijze verhogen. Voorbeelden worden in het bovenstaande artikel genoemd.

   Hoe je het wilt noemen zal mij een zorg zijn, maar het deugt gewoon niet.

 8. Theo Hua Hin zegt op

  Ik heb een tijdje een bar gehad in Hua Hin. Sindsdien weet ik zeker dat de politie de maffia is hier. Ze zijn er zeker niet om mensen te beschermen of ook maar een beetje te helpen. Maandelijks cashen kunnen ze en gratis zuipen een paar keer in de week. Dit alles aangevoerd door het hoofd van de politie. Die persoonlijk, maar nooit in uniform, zijn maandelijkse toelage kwam ophalen. Een keer was er een vervelende vent die niet wilde betalen. Politie gebeld en… precies vierentwintig uur later kwamen ze vragen wat er nou toch aan de hand was? Later bleek dat het hele corps die avond aan het gokken was in Kao Thakiab. Waarvan akte!

 9. Ronny L zegt op

  Thai cops ? Deze zin vat het samen:
  “To serve and collect”. 🙂

 10. Antonio zegt op

  Heel negatief beeld word hier neergezet,
  Ten eerste, wat is corruptie voorbeeld.: een agent die (koffie geld) bij een controle in zijn zak steekt voor een boete die anders 10x hoger zou zijn is NIET corrupt. Maar dit is een ander discussie.

  Corruptie is er in alle lagen en diensten en bedrijven daar is de regering geen uitzondering in en ook niet in Europa, hoe groter de dienst hoe meer mensen je zult vinden die Corrupt zijn of gevoelig voor Geld.

  Ik weet uit ervaring dat er ook heel veel goed ambtenaren en Politie mensen zijn die elke dag enorm hun best doen om de misdaad te bestrijden, maar ook zoals in NL is het in Thailand soms dweilen met de kraan open, en toch blijven ze hun best doen.

  • Lowi zegt op

   Iedereen weet toch dat de politie mafia is en enkel op geld uit is. Ik reed eens door het rood licht, politieman hield me staande en vroeg een boete van 200 bath. Ik zei hem dat ik een papier wou voor mijn overtrading. Hij vertelde me dan het me dan 400 bath zou kosten. geen problem, ik wilde een papier.Gevolg; ik mocht verder rijden zonder betalen.

 11. Leon zegt op

  Inmiddels ben ik vele keren staande gehouden. Vroeger toen ik nog geen internationaal rijbewijs had kon ik het afkopen door ter plekke 200 bath te betalen. Nu ik dat inmiddels wel heb is het eigenlijk nooit meer een probleem. 2x heb ik toch een boete op het buro kunnen betalen 1x omdat ik linksaf door rood licht gereden ben waar dat niet mocht, en 1 keer omdat het verzekeringsbewijs ontbrak. Beide keren moest ik mijn rijbewijs inleveren en de boete op het buro betalen. Grappig was wel dat ik een paar honderd meter verderop ook tegen gehouden werd. Maar ik kon een bonnetje laten zien en toen was het in orde.
  Grappig was ook die keer dat mijn internationaal rijbewijs niet goed zou zijn. Het moest een thais rijbewijs zijn volgens de meneer. Het was duidelijk een broekie. Altijd blijven lachten heb ik geleerd. En dat deed ik. Toen er een agent bijkwam die wat meer strepen had, was alles in orde.

  Maar hulp van een agent? Ja, in Hua Hin bij het oversteken van een straat, daar heb ik wel eens hulp van en agent gehad. En natuurlijk heb ik op mijn farrang thais dank je wel gezegd.

 12. stevenl zegt op

  Als je hier woont is inderdaad een Thais rijbewijs vereist.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website