Drugsverdachte uit Laos krijgt levenslang

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
22 maart 2018

Een Thaise rechtbank legde dinsdag 20 maart 2018 een levenslange gevangenisstraf op aan een Laotiaanse drugskoning die berucht was om zijn flamboyante levensstijl en vermeende sociale connecties met beroemdheden en andere vips.

De Criminal Court in Bangkok sprak aanvankelijk de doodstraf uit tegen Xaysana Keopimpha , maar verminderde zijn straf omdat hij samenwerkte met de politie.

Het hof kwam tot de conclusie dat Xaysana een bende leidde die drugs uit Laos in Thailand en Maleisië verhandelde, daarbij auto’s gebruikte om de drugs te verbergen en om politiecontroleposten te traceren.

Hij werd gearresteerd op 19 januari 2017, nadat een groep mensenhandelaren die enkele maanden daarvoor waren gearresteerd, hem identificeerde als de leider van hun netwerk. Hij werd in verband met die zaak beschuldigd van het smokkelen van 1,2 miljoen methamphetaminepillen uit Laos naar Thailand op 30 september 2016.

De rechtbank zei dat ambtenaren de telefoon- en app-berichten van Xaysana onderzocht hadden, waaruit bleek dat hij met andere leden van zijn groep over drugshandel had gesproken, terwijl uit financiële gegevens bleek dat er geld werd overgedragen naar andere drugssyndicaten.

Thailand’s Narcotics Control Board zei vorig jaar dat er ten minste vier bekende gevallen in 2016 waren met betrekking tot het netwerk waarbij 5 miljoen pillen in beslag werden genomen door de autoriteiten.

Verder werden drie Thaise onderdanen gearresteerd in de operatie tegen Xaysana, met ongeveer 100 miljoen baht aan bezittingen, die in beslag werden genomen door de Thaise autoriteiten. Thaise en Maleisische functionarissen hebben andere aanhoudingen aangekondigd waarvan gezegd wordt dat ze in verband staan met deze zaak.

De zaak van Xaysana trok vorig jaar veel aandacht, omdat sommige opvallende Thaise figuren betrokken leken te zijn. Het meest prominent was Akarakit Worarojcharoendet, de echtgenoot van een bekende Thaise actrice, die niet schuldig zou zijn bevonden, nadat hij beschuldigd was van het witwassen van geld en het helpen van criminele activiteiten. Achterdocht was wel gewekt door het feit dat hij een Lamborghini gekregen zou hebben en dat hij vaak afgebeeld zou zijn met andere publieke figuren, waaronder politieagenten, foto’s die op grote schaal verspreid waren op sociale media.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website