Droom van een aanstaande bareigenaar

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
13 januari 2018

De Amerikanen hebben hun “American Dream”: iedereen, van welke rang of stand dan ook, kan een “beter, rijker en gelukkiger” leven bereiken. Iedereen heeft kans om ooit te worden wat bijvoorbeeld Bill Gates heeft gepresteerd.

In Thailand hebben sommige buitenlanders een andere droom of beter gezegd een illusie, veel bescheidener dan om een Bill Gates te worden, maar toch! Het is de droom eigenaar te worden van een eigen horeca etablissement. Het kan een kopie van een Engelse pub zijn, een Thaise bierbar of een A gogo tent. Heerlijk toch, eigen baas in een prettige omgeving met Thaise dames en het geld stroomt binnen.

Tja, het is waar, er gaat ontzettend veel geld om in de “bar business” in Thailand en het is zeer begrijpelijk dat vele farangs het idee krijgen, dat hier gemakkelijk veel geld te verdienen valt. Helaas, ik meld u meteen de conclusie, er zijn maar enkelen die er in slagen een goede boterham in dat wereldje te verdienen.

Iemand zei ooit: “Ik denk niet, dat de vraag is hoeveel geld je nodig hebt om een bar te beginnen, want dat is niet zo moeilijk. Het probleem is de vraag hoeveel geld je nodig hebt om het voor langere tijd open te houden.”

Iemand die over voldoende geld beschikt en het plan heeft eigenaar te worden van een bar zal een aantal hobbels moeten overwinnen. Het begint al met de beperkingen van de Thaise wet “Foreign Business Act 3” die o.a. bepaalt, dat alleen Thais en burgers van de Verenigde Staten legaal een bar kunnen bezitten. Voor de rest van de wereld is het enige alternatief een onderneming op te richten, waarvan de buitenlander slechts 49 procent kan bezitten en 51 procent in handen moet zijn van een Thaise partner of partners.

In het geval van één partner kan het een Thais persoon zijn, meestal een dame waarmee de buitenlander een relatie heeft of waarmee hij zelfs getrouwd is. Is die partner niet voorhanden, dan kan een gespecialiseerd advocatenkantoor zorgen voor de oprichting van de firma en de benodigde 51 procent Thaise aandeelhouders “leveren”. Die aandeelhouders zijn er voor de vorm, want zij brengen geen geld in, het kapitaal komt van de startende farang.

De volgende stap is zorgen voor de benodigde vergunningen. Men heeft onder andere een vergunning nodig voor de verkoop van alcohol, van sigaretten, van voedsel en muziek. Afhankelijk van het soort horecabedrijf dat men begint, kunnen nog andere vergunningen nodig zijn. Als de buitenlander dat allemaal te veel rompslomp vindt, kan hij overwegen om een bestaande bar over te nemen, die over alle vergunningen beschikt.

In zo’n geval is het zaak goed te (laten) controleren of alle vergunningen up-to-date en nog rechtsgeldig zijn. Let ook op de gehanteerde openingstijden, want die verschillen nogal van plaats tot plaats en van bar tot bar. Investeren in een goed contact met en bescherming van de lokale politie is daarbij onontbeerlijk.

Een investeerder zou ook via een huurovereenkomst (lease contract) een bestaande bar kunnen “overnemen”. Daar is echter zeer grote voorzichtigheid geboden. Veel bars gaan nog al eens van eigenaar tot eigenaar of van huurder naar onderhuurder. Het is van het grootste belang te weten met wie men een overeenkomst sluit. Onderhuur is bij Thaise wet niet toegestaan, tenzij de rechtmatige eigenaar dus niet de huurder, schriftelijk toestemming verleent.

Bij het overnemen van een huurovereenkomst is er ook vaak sprake van sleutelgeld. Sleutelgeld is iets wat men vooraf goed moet regelen. Het staat nooit in een huurovereenkomst maar als het door de verhuurder niet genoemd is, is het zaak dit onderwerp zelf aan te snijden. Men zou voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan.

Nog voorafgaand aan het sluiten van enige overeenkomst is er nog een belangrijke fase, namelijk die van de keuze van locatie. Men kan in een bar in een nieuw barcomplex investeren of in één in een reeds bestaand complex. Hoe dan ook, belangrijk is te onderzoeken wat de toekomst van dat complex is. Een bestemmingsplan is er nooit, maar het is heel goed mogelijk, dat de eigenaar van de grond en complex de zaak zo maar verkoopt aan bijvoorbeeld een hotelketen, die op die plek een hotel wil bouwen. Weg investering in overname, sleutelgeld, inrichting, enz.

Alsof men nog niet genoeg beren op de weg te bestrijden heeft, meld ik ook nog maar even dat vrijwel alle documenten in de Thaise taal zijn. Een buitenlander kan dat waarschijnlijk niet lezen en is dus afhankelijk van wat men hem vertelt. Dat daarbij de mogelijke misverstanden kunnen ontstaan, hoef ik nauwelijks te zeggen.

Zo, dit was geen opbeurend praatje, maar iedereen is gewaarschuwd. Als u de moed nog niet in de schoenen gezakt, dan wens ik u veel succes. Mijn laatste advies is: neem vooral een gerenommeerd advocatenkantoor in de hand, dat u met raad en daad kan bijstaan.

Bron: Pattaya Trader

– Herplaatst artikel van 25 maart 2015 –

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Droom van een aanstaande bareigenaar”

 1. frank zegt op

  En dat is nog maar wat te wachten staat VOORDAT je dus een bar of gogo hebt. Komt zeker veel bij kijken. Hoop dat er een vervolg op komt!!! Heel goed geschreven. Ik blijf voorlopig nog maar voor de bar staan/zitten. Bedankt.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Vergeet ook niet dat de marges veel kleiner zijn dan in Nederland.
  Een flesje Heineken van 40 Baht inkoop levert overdag tijdens de Happy Hours in het algemeen niet meer dan 60 Baht op (50 eurocent winst), ‘s avonds 80 Baht (één euro winst).
  Een flesje Heineken in Nederland koop je voor 20 Baht en in de kroeg betaal je 140 Baht (drie euro winst).
  Het blijft sprokkelen en mocht het onverwacht een succes dreigen te worden, dan zijn er kapers op de kust die uitstekend de weg weten om een vijandige overname te plegen. U wordt dan vriendelijk bedankt voor de opbouw van de onderneming, die ondergebracht wordt bij een meer of minder bekende ‘groep’.

  • Joost Buriram zegt op

   Jij hebt duidelijk geen horeca ervaring in Nederland, een biertje kost in een Nederlandse kroeg gemiddeld 2.50 euro, daar gaan dan nog de inkoop en heel veel onkosten vanaf zoals huur, personeel, elektriciteit, gas, water, onderhoud en de belangrijkste de belastingen en dan kan jij toch nog 3,00 euro winst maken, had ik jou maar in mijn horecatijd als boekhouder gehad, dan was ik nu miljonair geweest.

 3. Peter zegt op

  Heb ook 2 Bars gehad in Pattaya, de eerste open in 2014 in Pattaya in Soi 7 ( 2 Jaar )

  De 2 bar was in Soi 6 ( 6 Jaar )

  Ik kan er een boek overschrijven, maar denk niet dat je geld gaat verdienen.
  De Thaise meisjes hebben zeer goed verdiend. Ook mijn advocaat en overheid.

  Ik heb 10 jaar in Pattaya gewoond en mij balans was – 150.000 Euro

  Maar heb een prachtige tijd gehad met dagelijks luxe feestjes..

  • rori zegt op

   Peter
   Je hoeft niet een boek in 1 keer te schrijven. Maak er hoofdstukken van.
   Bv begin met een voorbeeld van iets wat is meegevallen en wat is tegengevallen NA elkaar.

   Ik heb gisteren toevallig met iemand een heel gesprek gehad over het openen cq overnemen van een restaurant in Nederland. Dromen te over. Denken door 200.000 euro te kunnen investeren een netto PROFIT van 150.000 Euro per jaar te kunnen realiseren.

   150.000 profit betekend naar mijn beleving een omzet van ongeveer 1.000.000 Euro.

   Peter ik ben heel erg benieuwd naar jou ervaringen in deze

   • RonnyLatPhrao zegt op

    “Een balans is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen”

    Of die balans uiteindelijk positief of negatief was staat er niet bij.
    Er staat enkel een bedrag van 150 000 Euro.
    Daarom dat hij ook schrijft denk ik “Ik kan er een boek overschrijven, maar denk niet dat je geld gaat verdienen.”.
    Zo lees ik het toch.

    Blijkbaar is het in 2018 nog steeds moeilijk om de jaartallen juist te krijgen.
    Toch wat betreft de eerste en tweede bar die in bezit was,
    maar goed … ik maak ook typefoutjes. 😉

    • Gringo zegt op

     Er staat een minnetje voor het bedrag, Ronny, dus bedoeld wordt een negatieve balans

     • RonnyLatphrao zegt op

      Klopt.
      Had ik niet opgemerkt op mijn schermpje.

    • Chris van het dorpje zegt op

     Nou Ronny , wanneer je goed kijkt , zie je
     – 150.000 euro .

  • pete zegt op

   kijk Pete als je geld genoeg hebt en iedere dag kunt en wilt feesten dan kost een bar beheren natuurlijk veel geld.
   De vraag was kun je met een bar geld verdienen ??
   antwoord : ja zeer goed
   b.v.ik ken de eigenaar en eigenaresse van een bar in het kleine plaatsje Nongkhai zeer goed .

   deze mensen hebben eerst een bar gehad aan de Rimkonroad en na 1 seizoen verkocht /inboedel en handgeld overname van het huurpand 450.000 baht.

   Tevens een nieuwe bar overgenomen in Boxingstreet voor 70.000 baht en draaien maanelijks tussen de 250.000 en zomers 350.000 baht p maand.

   huur pand 8000 baht/40 vierkante meter/ 20 a 30 dames in dienst afhankelijk van de drukte per maand 2000 per dame salaris + gratis kost en inwoning

   gemiddelde winst per maand 120.000 tot 160.000 baht als je serieus aan de slag gaat.

   Het is tevens een van de best lopende bars in Nongkhai.

   Dus als je serieus te werk gaat is er zeer goed geld mee te verdienen

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Gelukkig ken je zulk een koppel…..
    Ik ken er heel veel meer die die getallen verloren zijn.

    Ik ben trouwens altijd op mijn hoede als iemand me zulke cijfers op een blog komt.
    Veronderstel toch dat die eigenaar je dat in “vertrouwen” heeft vertelt als je ze zo goed kent…

    • John Chiang rai zegt op

     @RonnyLatPhrao,Helemaal mee eens,ik ben niet alleen op mijn hoede als iemand met cijfers op dit blog komt,ik ben ook erg voorzichtig als Thai eigenaars over deze bedragen praten,die ik zelf op papier niet gezien heb.
     De werkelijke rekenkunst van velen,bestaat daaruit,dat ze zich zelf rijk rekenen,maar uiteindelijk arm tellen.555

     • pete zegt op

      de eigenaars van de bar zijn een farang en de voor 80% de uitbaatster is zijn thaise vrouw.

      Dit stel is zeer serieus bezig met hun business en altijd een vriendelijk woord en geintereseert

      in eenieder die langs of aankomt, en het maakt niet uit of je een cola drinkt voor 35 baht of als oudere klant van 70 a 80 jaar even met 10 dames 5 x of meer tracteert op tequila en na een uurtje de rekening betaalt van 4500 tot 7000 baht wat ikzelf regelmatig met eigen ogen heb gezien.
      En dat is 1 klant.
      20 a 30 dames barfine 300 per dame.
      De bedragen van de barinkomsten zijn aan de lage kant gehouden.
      Zodoende ziet eenieder dat je hier een zeer goed belegde boterham mee kunt verdienen.
      Uiteraard moet je eigen baas blijven wat inkopen betreft en goed de lokatie bekijen waarbij het allerbelangrijkste is wie zijn je naaste buren en overburen.
      Als dit ok is dan kun je metplezier een leuk bedrijfje opzetten.

   • ergens in Thailand zegt op

    klopt helemaal maar het verschil zit in de plaats waar je een bar opened.
    Nongkhai heeft misschien een straat waar 10 barren zijn dus je hebt niet zo veel keuze om ergens te gaan zitten.
    Pattaya heeft zeg maar 3000 barren daar is het veel moeiijker om geld te maken dan in Nongkhai bv.
    En je moet natuurlijk verstand van zaken hebben om een bar te beginnen vele denken heel snel geld te maken maar dat valt vies tegen.

    Pekasu

    • John Chiang rai zegt op

     @ergens in Thailand,het zal zeker verschil maken waar je een bar gaat openen,alleen is het aantal bezoekers in de werkelijk grote toeristen plaatsen,zoals Bangkok,Pattaya,Phuket,enz. ook niet te vergelijken zijn, met die uit Nongkhai,zodat het concurentie denken zeker niet uitblijft.
     Bovendien tref je zonder te generaliseren in Pattaya,Patong,etc.veel meer publiek,die haast uitsluitend voor dit nachtleven komen.
     Mochten de kansen in Nongkhai werkelijk zoveel beter zijn, wat ik bij het enorme verschil in het aantal bezoekers betwijfel,zullen ook daar in No Time meer bars ontstaan.
     In Chiang rai bestaat ook zo’n straatje met ca 10 Bars,waar zelfs in de drukste toeristen maanden, de bars half leeg zijn,terwijl je er in de rustige maanden s’avonds een kanon kunt afschieten,zonder een sterveling te raken.

   • Fransamsterdam zegt op

    Die gratis kost en inwoning moet toch ook betaald worden? Zeg 4000 per maand per meisje. Met 25 meisjes kom je dan op 2000 salaris plus 4000 kost en inwoning is 6000 x 25 = 150.000.
    Als je dan gemiddeld 300.000 per maand ‘draait’ (=omzet?) waar ook je inkoop nog vanaf moet, kom je al snel in de min.
    Als ‘draaien’ je brutowinst is, dan moet je toch al gauw 1 miljoen per maand omzetten, 33.000 per dag, zo’n kleine 400 drankjes.

    • pete zegt op

     Hallo Frans Amsterdam weer even een open deur ,de meisjes zoals jij ze noemt varierend van 19 tot 45 jaar wonen boven de zaak of op afroep op het platteland bij de ouders en of familie dus geen extra kosten.
     Net als in Pattaya en Bangkok waar de dames in Jomtien gezamelijk een kamertje delen van 2000 baht of in BKK waar zelf meegemaakt met 16 personen in een ruime kamer met douch en balkon.
     Kosten 400 per persoon per maand.
     Terug naar Nongkhai waar de dames gezamelijk eten meebrengen van het platteland en naar de markt gaan en dan altijd gezamelijk eten dit word betaald uit de fooienpot en is altijd ruim voldoende voor iedereen.
     Zodoende Frans Amsterdam ga weer even achter de calculator zitten met in gedachten dat de bedragen aan de lage kant zijn .
     Zoals eenieder weet als je iets serieus aanpakt of het nu een bar is of massagesalon ,restaurant , kamerverhuur of tourcompagnie etc etc als je het goed en met 100% inzet doet is er altijd wat moois van te maken.
     Waarom: geen of weinig belasting ,zeer lage lonen en als je de juiste mensen kent en de cultuur en gebruiken van Thailand is er veel zo niet alles mogelijk.

     Zelf 17 jaar ervaring in Thailand met thaise vrouw en fantastische familie en vrienden uiteenlopend van low so in de isaan tot very hoso in Bangkok ,Phuket,Chonburi,Pattaya,Sattahip etc etc
     Zodoende wens ik eenieder veel succes toe met hun nieuwe business en geniet van het mooie thailand met de vele mogelijkheden als je ze wilt zien en de vriendelijke thaise medemens die als je ze begrijpt altijd is genegen je te helpen .

  • Peterdongsing zegt op

   Klopt hier iets niet, of kan ik niet rekenen? Eerste open 2014, 2 jaar, dus tot 2016, daarna 6 jaar bar nr.2. volgens mij zit je dan in 2022???

   • Peter zegt op

    Even wat rechtzetten ….

    Eerste Bar open in Soi 7 in 2004

    Bar in Soi 6 open in 2006

    Verkocht in 2012.

    • Gringo zegt op

     Acht jaar lang dagelijks luxe feestjes voor uiteindelijk 150.000 Euro, dat is per maand dus iets meer dan 1500 Euro.
     Er zijn Pattaya-gangers, die tijdens hun vakantie meer uitgeven!,

  • hans zegt op

   hey peter,

   heb jij toevallig de corner bar in soi 6 gehad ?
   gr,
   hanspurmerend@hotmail.com

 4. Henk zegt op

  Ik had gehoord dat beerbars veel in handen van de onderwereld is. Om zo hun geld te kunnen witwassen.
  Ik ga na dit lezen nog even wachten met een beerbar in Pattaya 🙂

 5. mat zegt op

  Ik heb maar een raad, doe het niet!!!! ik heb 7 jaar een bar gehad in soi 7 Pattaya, wat Gringo niet vermeldt in zijn bijdrage zijn de Thaise buren, en de spreekwoordelijke jaloezie bij de Thais.<
  Ik had een goed draaiende bar, maar helaas waren mijn Thaise buren minder succesvol, wat na verloop van tijd uitmonde in veel problemen, het begon met harde muziek als mijn bar vol was, niet zomaar luide muziek, maar zo hard dat mensen niet meer met elkaar konden praten, en dus ergens anders heen gingen. Het ene moment heb je een volle bar, en 30 minuten later is er niemand meer, met buren die je staan uit te lachen. De keymoney waar Gringo het over had is vaak meer dan wat je per jaar aan huur betaald, in Soi 7 was toen de huur 35.000 baht per maand, en de keymoney 400.000 baht per jaar, samen bijna 800.000 baht die je per jaar aan de landlord geeft, terwijl je de bar gekocht hebt!!! Verder was het zo dat in dat stuk van soi 7 je verplicht was alle inkopen te doen bij de landlord, je mocht je drank niet ergens anders kopen, dus hij kon zelf zijn prijzen bepalen. Die landlord krijg je overigens nooit te zien, zelfs op je contract staat niet zijn echte naam, maar die van een van zijn mensen. Er zijn uiteraard veel meer dingen gebeurd, waar ik hier niet over zal uitweiden, maar ze maken je als farang het leven zo zuur, dat je na verloop van tijd wel eieren voor je geld moet kiezen. Als je geluk hebt kun je je bar verkopen, dan hou je er tenminste nog wat aan over, maar in mijn geval was het zo dat zodra zich een potentiele koper aandiende, de buren weer voor problemen zorgden, en de kopers weer afdropen. Dus heb ik uiteindelijk gewoon de bar gesloten, wat in de praktijk inhoudt dat de landlord hem inpikt, en weer verder verkoopt. Moraal van het verhaal, alleen de landlord verdient veel geld, heel veel geld, en iedereen die een bar bezit, mag heel hard werken, om uiteindelijk niets over te houden!!! Ik hoor u denken, waarom belde hij de politie niet??? geloof me , dat is gebeurd, maar als degene waar je problemen mee hebt een Thai is, en jj een farang, wie zouden ze dan helpen denkt u??? Nogmaals, doe het niet!!!!!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dit is een getuigenis (geen verhaal van ik ken iemand die..) dewelke met de werkelijkheid strookt en zoals ik ze ook hoor van de meeste.
   De raad die hij geeft is dan ook terecht.

  • patrick zegt op

   dit is misschien het meest komplete en exact beschrijvende verhaal van de bar eigenaar ! oh zeker er is niets dat beter is dan de prachtdagen en avonden en fun en meisjes die je in deze periode aan herinneringen overhoudt ! Maar net zoals hier beschreven ….doe het niet zelfs indien je miljonair bent….want vroeger of later wordt je bedrogen en teleurgesteld, indien niet erger, terug met de realiteit
   geconfronteerd, we zijn niet meer thailand of pattaya 10 jaar geleden, de aantrekkingskracht is enorm om het te doen, maar…..we zijn fahrang en thais controleren alles…..maar ieder zijn droom natuurlijk !!! en wie eraan moest twijfelen… ook ik heb het geprobeerd !

 6. eugeen zegt op

  Heb al enkele farrags weten beginnen in Pattaya en na een tijd weten sluiten.

 7. Slagerijvan Kampen zegt op

  Charles Schwietert portretteert in zijn geestige boek “Thaise schatjes” dit soort would be horecaondernemers. In zijn toenmalige functie bij de Nederlands- Thaise kamer van Koophandel (naar ik meen) kwam hij in contact met deze startende ondernemers. Het boek heb ik niet meer maar er stond iets als: “Ze komen binnen met het type vrouw waarmee je niet bij je moeder hoeft aan te komen. Altijd willen ze een bar beginnen. Ik raad het ze natuurlijk altijd af maar ze luisteren toch nooit”

 8. Luit zegt op

  Een bar beginnen als buitenlander, doe je alleen als je ruzie met je geld hebt.

 9. theoS zegt op

  De reden dat iedereen een bar wil beginnen is dat dit de enigste manier is om enig geld te verdienen in Thailand. Ook een manier om van een groot kapitaal een klein kapitaal te maken. Ander werk doen is hier verboden en alleen toegankelijk voor Thais.

  • pete zegt op

   andere beroepen samen met thaise vriendin/vrouw zijn:Aannemer,degelijke huizen bouwen en met 50 tot 100% winst doorverkopen.
   Restauranthouder voorbeelden te over in Thailand
   Beheerder/eigenaar appartementencomplex

   Leraar Engels,Wiskunde,Scheikunde,Techniek,It,enGymleraar,

   beheerder massagesalon,laundryshop,coffeeshop,bakery

   Tourcompagnie,beautysalon,Resort,Spa

   Import en Exportbedrijf

   Goed voorbeeld B Quick een soort kwikfit in Thailand met nederlandse eigenaar

   Wanneer je inventief denkt en werkt zijn er vele mogelijkheden in Thailand.

 10. chris zegt op

  Veel bareigenaren zijn niet van de blauwe knoop. Een vriend, adviseur voor horeca-ondernemers in Nederland, verzuchtte eens: “Soms krijg ik de indruk dat mensen een bar beginnen of overnemen om zonder BTW te betalen dronken te kunnen worden elke dag”.

 11. Jacques zegt op

  Waarom zou je een bar beginnen of overnemen. Er zijn er al genoeg en dat geeft mij geen blij gevoel. Ik erger me mateloos bij het aanzien van dit soort gelegenheden. Je draagt bij een aan verziekte maatschappij, want de (probleem)drinkers en indien van toepassing de prostitutiestappers heb je ook te vriend. Onder het mom van plezier wordt het gepropageerd, maar in werkelijkheid maakt het veel mensen ziek, omdat ze geen maat kunnen houden en de verleidingen niet kunnen weerstaan. Zeker als je er nog eens een groep van prostituees in gaat planten.Biljarten op een scheve biljarttafel of kinderachtige spelletjes spelen met de aanwezige dames van lichte zeden, wie heeft daar nou lol aan. In een wereld waarin er voldoende discipline en zelfkennis is en mensen hun verantwoordelijkheden zelf goed in de hand hebben zou het geen probleem moeten zijn, maar de werkelijkheid is veel weerbarstiger. Een hoop mensen hebben zichzelf niet in de hand en dan is dit soort van business alleen maar iets wat negatief werkt. Prostitutie is verboden in Thailand, maar daar wordt aan meegewerkt op deze wijze. Als buitenlander doe je mee aan bedrog want de voorwaarden waaronder je zogenaamd 49 % baas kan zijn, dat wordt met handen en voeten betreden. Dit is al vaker besproken op dit blog. Dit is koren op het kaf van corrupte agenten die je dan weer komen bezoeken voor theegeld. Gedoe wat je kunt krijgen met dronken klanten, prostituees die in de problemen kunnen en zullen komen. Ga zo maar door. Beste mensen stop met deze onzin en begin er niet aan. Doe iets goeds voor de maatschappij als je zo nodig te veel geld hebt.

 12. rentenier zegt op

  Heb je dan alle hindernissen overwonnen en kun je open, dan beginnen de problemen eigenlijk pas. Bij voorbeeld, heb je een werk vergunning? zo niet, raak dan niets aan want dan hang je. Er zit vast en zeker op ‘n avond ‘n agent in burger die je op pakt….maandelijks ‘protection money’ afdragen wat betekend dat ze het een en ander door de vingers zullen gaan zien. De jalouzie van Thai in de omgeving van de bar wordt altijd ‘n probleem. Denk nou niet dat de verhoudingen tussen de meiden altijd soepeltjes gaan verlopen, met- of zonder ‘mamma san’. Een volgende belangrijke raad is: blijf met je tekkels van je personeel af want als je daar aan begint dan zijn spoedig de problemen niet te overzien. Betaal voor ‘n soort bodygard of vertrouwings persoon die veel invloed heeft in de omgeving en de kastanjes voor je uit het vuur zal slepen maar dat kost flink wat. Je Thaise partner zal ‘macht’ voelen en wat gebeurt er dan in ‘n relatie? b.v. zul je niks meer in de pap te brokkelen hebben, uiteindelijk houdt de relatie geen stand. Misschien is je vrouw niet verkeerd maar zijn er familieleden, vrienden of bekenden die haar op ‘n idee kunnen brengen. Begin er nooit aan!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website