Draagmoederschap in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
12 mei 2017

In De Volkskrant van afgelopen donderdag las ik een artikel over een Amsterdams homokoppel, dat er in geslaagd is een “illegale” baby uit Cambodja te loodsen.

Cambodja verbood in november opeens commercieel draagmoederschap en voorzag niet in een overgangsregeling voor de vermoedelijk honderden wensouders en vrouwen die op dat moment al in verwachting waren.

Lees het hele artikel op deze link: www.volkskrant.nl/4493912

Draagmoederschap in Thailand

Ik ging eens op zoek naar informatie over dit fenomeen in Thailand en vond talrijke websites, die over het draagmoederschap (surrogacy in het Engels) gaan. Commercieel ingestelde klinieken waren ook in Thailand actief, ik vond o.a. de website van New Life, dat uitgebreid informatie geeft over de mogelijkheden van het draagmoederschap. Nadat ik hun Facebookpagina had bekeken, mag de conclusie zijn, dat hun activiteiten in Thailand gestopt zijn, want het is sinds 2015 verboden om commercieel draagmoederschap te propageren en uit te voeren.

Wetgeving in Thailand

Draagmoederschap is in Thailand niet verboden, maar er gelden strenge regels voor. In The Nation vond ik een samenvatting van de regels uit The Act To Protect Babies Born Through Assisted Reproductive Technologies 2015:

Wie kan van de methode van draagmoeder gebruik maken:

 • Man en vrouw, die legaal met elkaar getrouwd zijn
 • Eén van hen of beiden hebben de Thaise nationaliteit
 • Man en vrouw dienen minimaal 3 jaar getrouwd te zijn
 • Een medische bevestiging van onvruchtbaarheid is noodzakelijk.

Eisen voor de draagmoeder:

 • Dient een familielid van de man of de vrouw te zijn
 • Dat familielid is niet een ouder of kind van de man of de vrouw
 • Moet zelf al een kind hebben en vereist toestemming van haar echtgenoot

Kinderen uit een draagmoederschap

 • zijn wettige kinderen van het getrouwde stel
 • indien dat echtpaar komt te overlijden, zal de draagmoeder tijdelijk als voogd optreden totdat de rechtbank een definitieve voogd heeft aangewezen.

Deze nieuwe wet verbiedt

 • Commercieel draagmoederschap
 • Bedrijven, die draagmoederschap aanbieden
 • Advertenties om draagmoeders te werven
 • Verkoop van sperma, eicellen en embryo’s

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Draagmoederschap in Thailand”

 1. erik zegt op

  Dat Thailand niet klaar is voor m-m of v-v huwelijken is bekend maar men laat het doorwerken in de regels voor draagmoederschap. Het verbaast me niet, eerlijk gezegd; maar ik vind het wel jammer. Net als met cannabis ziet men niet wat in de wereld om hen heen gebeurt.

  Aan de andere kant bestaat er ook adoptie als draagmoederschap niet lukt of mag. Daar zitten terecht ook regels aan maar minder streng dan aan draagmoederschap. De weeshuizen zitten vol en die kinderen willen een beter leven.

 2. Pelgrim zegt op

  Ik vind niet dat je de regelingen voor draagmoederschap kunt vergelijken met cannabis. Cannabis is gewoon een hard drug geworden met alle problemen van dien. Thailand kent het onderscheid tussen harddrugs en softdrugs gelukkig niet. Blijft evident dat gevangenisstraffen absurd hoog zijn voor drugsdelicten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website