Doodstraf na gezinsmoord in Krabi

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
7 november 2018

Zes mannen zijn woensdag in Thailand ter dood veroordeeld voor het bloedbad op een Thais dorpshoofd en zeven leden van zijn familie, waaronder drie kinderen, na een conflict over een stuk land.

Gewapende en gemaskerde  mannen bestormden op juli 2017 de compound van de plaatselijke leider en veroorzaakten grote opschudding in de zuidelijke provincie Krabi. Zij gijzelden zijn familie met handboeien en blinddoeken. Ze hielden het gezin enkele uren vast terwijl ze wachtten tot dorpshoofd Worayuth Sanlang terugkeerde. Toen schoten ze hem en zijn zeven familieleden door het hoofd. Drie anderen raakten gewond, waaronder een vrouw die deed alsof ze dood was nadat een kogel door haar oor was gegaan.

De rechtbank zei dat het bloedbad was ingegeven door een geschil over het land tussen de dorpshoofd en de leidende schutter, Surikfat Bannopwongsakul. De zes verdachten gebruikten pistolen om alle acht slachtoffers neer te schieten, waaronder zowel vrouwen als meisjes van vier, acht, en elf jaar volgens het vonnis dat woensdag voorgelezen werd bij de provinciale rechtbank van Krabi.

Thailand kent nog steeds de doodstraf. Na negen jaar deze niet uitgevoerd te hebben is in juni 2018 de 26-jarige Theerasak Longji gedood door een injectie, die in 2003 het vuurpeloton verving. Het was de zevende keer dat de doodstraf in Thailand middels een injectie werd voltrokken.

Moorden met vuurwapens zijn gebruikelijk in Thailand, omdat  handvuurwapens overal verkrijgbaar zijn. Moorden zijn vaak ingegeven door wraak, “gezichtsverlies” en zakelijke geschillen. Hoewel  kleine argumenten en geschillen soms dodelijk aflopen, zijn massamoorden zoals in Krabi zeldzaam.

Een overlevende van het bloedbad en een familielid van de slachtoffers, Anchalee Booterb, zie het volgende: “Ja, ik ben tevreden met dit vonnis, maar zelfs als ze worden geëxecuteerd, zal het mijn familieleden niet terugbrengen”.

Bron: Agence France-Presse

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Doodstraf na gezinsmoord in Krabi”

 1. Ben korat zegt op

  Ik hoop dat ze het vonnis snel tenuitvoer brengen, ik ben in principe tegen een doodvonnis maar in dit geval denk ik niet dat er iemand is die dit niet terecht vind. Gewoon kinderen afschieten omdat je een zakelijk conflict hebt met iemand, ronduit walgelijk.

  Ben Korat

  • Rob V. zegt op

   In ben principeel tegen de doodstraf, maar ik moet bekennen dat er wreed tuig is waarvan ik hoop dat ze óf een pijnlijke (natuurlijke) dood hebben of lang wegkwijnen in een cel (levenslang is de ergste straf voor een mens). Aangenomen dat het justitie apparaar feilloos heeft gewerkt, vrees ik dat deze daders bij voltrekking van hun straf een snelle dood zullen zien. De doodstraf, nee doe maar niet. Goede kans dat Thailand dat inderdaad niet doet, of de autoriteiten moeten echt terug de tijd in reizen met hun beleid. Ik hoop dat de ene, uitzonderlijke, recent voltrokken executie niet het begin van een trend is.

 2. harm zegt op

  De doodstraf?? NEE
  Laat ze hun leven lang nadenken (heel lang leven toegewenst) over wat ze gedaan hebben en dan natuurlijk niet in comfortabele cellen. Laat die gasten dwang arbeid doen kunnen ze nog iets terug verdienen van wat ze de gemeenschap kosten. Volwassenen ombrengen is al niets voor te zeggen, maar kinderen ?? En voor wat voor een paar grijpstuivers. NEE dit is nooit goed te praten ook al waren ze nog zo kwaad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website