Thanachart Bank – apicha.panoram / Shutterstock.com

Als u al regelmatig contact heeft met een Thaise bank om uw financiële zaken te regelen, dan kent de meeste banken in Thailand wel. Er zijn wel 35 verschillende banken, maar de lijst hieronder is beperkt tot de tien grootste banken qua activa.

Interessant om even te lezen en voor nieuwkomers een mooie leidraad.

1. Bangkok Bank

De Bangkok Bank is de grootste bank in Thailand met een bedrag aan activa van 78 miljard US$. De bank heeft in Thailand 1238 vestigingen, 9211 geldautomaten en heeft buiten Thailand nog eens 26 vestigingen in 13 landen, waardoor een Thaise bank met het grootste buitenlands netwerk heeft. De bank werd opgericht op 8 oktober 1999 en is een beursgenoteerd bedrijf, dat tot de top-5 grootste bedrijven hoort op de Stock Exchange of Thailand.

2. Kasikorn Bank

Voorheen bekend als de Thai Farmers Bank, heeft Kasikorn Bank een bedrag van 70.8 miljard US$ aan activa. Het werd opgericht op 8 juni 1945 en biedt nu allerlei diensten aan particulieren en bedrijven. Kasikorn Bank is de op drie na grootste commerciële bank qua activa. Het was de eerste bank in Thailand, die creditcards aanbood in 1973. Ook was Kasikorn de eerste “escrow agent” (tussenpersoon) for kopers en verkopers van onroerend goed. Kasikorn heeft 1054 vestigingen in Thailand, 9460 geldautomaten en nog eens 5 internationale vestigingen.

Siam Commercial Bank (SCB)

De SCB is de oudste bank in Thailand, onofficieel geopend in 1904 en officieel in 1907. Het is de eerste bank, die in 1983 de geldautomaat (ATM) introduceerde. Siam Commercial Bank, die zich bezighoudt zich met allerlei algemene bankzaken en daarbij ook nog met verzekeringen, onroerend goed en leasing, heeft een totaal aan activa van 82,1 miljard US$.

Krungthai Bank

De Krungthai Bank heeft een bedrag van 83,4 miljard US $ aan activa. De Thaise overhead heeft een aandeel van 56% in het bankbedrijf. Het werd opgericht op 4 maart 1966 als een product van een fusie van twee banken, die die door de overheid werden geëxploiteerd. De bank is goed voor allerlei algemene bankzaken en is bovendien de bank voor financiële diensten van de overheid. Op 2 augustus 1989 werd Krungthai als eerste overheidsbedrijf op de Stock Exchange of Thailand geïntroduceerd.

TMB Bank

De TMB Bank is voor 30% eigendom van ING, terwijl het Ministerie van Financiën 26% bezit. De overige aandelen zijn in het bezit van o.a DBS en ook de krijgsmacht van Thailand heeft een klein aandeel van 2%.  Het activa bedrag is 24,6 miljard US$. De bank is opgericht naar een idee van Field Marshal Sarit Tanarat, die een commerciële bank wilde exclusief voor militair personeel. In 1973 werd van die gedachte afgestapt en werd TMB een algemene bank voor iedereen.

Bank of Ayudhya

Ook bekend als Krungsri, heeft deze bank een bedrag van 35,2 miljard US $. Het bestaat sinds 1945 als algemene bank en wordt als 5de bank van Thailand beschouwd qua algemene bankzaken, leningen, deposito’s, en activa. Het heeft 657 vestigingen in Thailand, 3 buitenlandse kantoren en beschikt over 5311 ATM-geldautomaten.

Thanachart Bank

Scotiabank of Canada bezit 49% van de Thanachart Bank, dat gefuseerd is met de Siam City Bank. Hun activa bedraagt 31,2 miljard US $31.2 billion. Het is de 6de grootste bank van Thailand, die via 600 vestigingen ongeveer 4 miljoen klanten bedient. Thanachart was eerder bekend als Ekachart Finance Public Company Limited, dat oorspronkelijk een financieringsmaatschappij was. Thanachart is de grootste financier van leningen voor auto’s.

Kiatnakin Bank

Kiatnakin, opgericht in 2005, is een full-service bank met een totale waarde van 16,1 miljard US$. Het bedrijf heeft momenteel 52 vestigingen in het hele land en bedient 3 bedrijfssegmenten, te weten: kapitaalmarktactiviteiten, commercieel bankieren en schuldherstructurering. De bank staat genoteerd op de Beurs van Thailand.

CIMB Bank

Voorheen bekend als Bank Thai, heeft de CIMB Bank een totale waarde van 8,2 miljard US $. Het is een dochteronderneming van de CIMB Group, de op een na grootste financiële dienstverlener van Maleisië. De tiende bank van Thailand qua activa, biedt CIMB uitgebreide bankoplossingen voor zowel consumenten als bedrijven in het land. Onder deze diensten vallen commercial banking, consumer banking, investment banking, islamitisch bankieren en verzekeringsproducten.

Standard Chartered Thailand

Een dochteronderneming van Standard Chartered Bank, met een balanstotaal van 6,1 miljard US$. Als bank en financiële dienstverlener is het bedrijf sinds 1894 in Thailand. In 1999 verwierf Standard Chartered 75% van de aandelen van de Nakornthon Bank, die 67 nationale vestigingen over het hele land had.

Bron: www.theluxurysignature.com

19 reacties op “De tien grootste banken in Thailand”

 1. David H. zegt op

  Wat ik al wel gelezen en gehoord had , wordt hier bevestigd ,nl. ” Ook was Kasikorn de eerste “escrow agent” (tussenpersoon)voor kopers en verkopers van onroerend goed.”

  Een aanrader indien aan een aankoop condo gedacht wordt om niet financieel bedonderd of erger opgelicht te worden ,… gaan alles na of er geen verborgen schulden of kosten zijn en “Thais kosher “is .
  Kan je beschouwen als je eigen agent tegenover die “anderen”

  Ook hebben die real estate repositions lijsten van condos voor vekoop van wanbetalers

 2. l.lagemaat zegt op

  Het Ministerie van Financiën heeft een bedrag van 10 miljard baht vrijgemaakt uit het Vayupak Fonds voor de aankoop van aandelen ter verhoging van het kapitaal tussen de TMB en Thanachart banken na hun fusie. Het ministerie zal daarvan 25 procent van de aandelen in de fusiebanken houden.

  • janbeute zegt op

   Beste hr. Lagemaat is de fusie niet afgelopen jaar 2020 pas van kracht geworden.
   Als je nu binnenloopt kun je bij beide banken onderling terecht met je Thanachart of TMB bankzaken.
   Ik ga liever na deThanachart branch in mijn direkte omgeving daar bij de TMB teveel schoolkids rondlopen die naast hun schoenen lopen van verwaandheid.
   Waarschijnlijk een baan gekregen aldaar door dat pappie of familie een baan bij het leger heeft.

   Jan Beute.

 3. Chelsea zegt op

  Als je een eurorekening wilt openen tegelijk met baht account bij de SCB Bank ,moet je je realiseren dat je niet kan internet bankieren thuis op je eigen pc van je euro account rekening naar je baht account rekening.
  Dat is echt verbazingwekkend voor zo’n grote bank in deze moderne tijd.
  Dit is mij gebleken uit eigen ervaring.
  Deze wijze van bankieren gaat probleemloos bij de Bangkok Bank en bij de Bank of Ayudhya ; ook uit eigen ervaring
  .

 4. Eduard zegt op

  De grootste en rijkste bank in Thailand word hier niet genoemd!, die heeft in elke stad of dorp wel een filiaal, dat is Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives oftewel de BAAC.

  • janbeute zegt op

   De Baac bank,ook een bank voor farmers is denk ik niet een van de rijkste banken in Thailand.
   Het scheelde niet veel enkele Jaren geleden met het rijst schandaal ten tijde van Yinluck of de hele bank was failliet geweest.
   En de Krungsri bank is in handen van een van de grootste Japanse banken namelijk de bank of Tokyo Mitsubishi BTMU.
   Vroeger maakte het deel uit van het Amerikaanse General Electric.

   Jan Beute.

 5. L.Toscani zegt op

  Zijn er gegevens bekend van de rose Goeverment bank?

  • janbeute zegt op

   Beste Toscani, de Goverments Savings bank is niet rose maar paars gekleurd.
   Deze bank was ook in het nieuws verleden jaar ivm vele leningen aan overheids personeel waaronder onderwijzers die niet teruggevorderd konden worden.
   Ook deze bank is dus ook niet zonder risico.

   Jan Beute.

 6. Tino Kuis zegt op

  ‘Voorheen bekend als de Thai Farmers Bank, heeft Kasikorn Bank’

  Kasikorn in Thaise letters กสิกร is ook, een wat deftig woord, voor ‘boer’ , ‘landbouwer’ dus. Het is nog steeds dezelfde naam.

 7. Jos NT zegt op

  De Bangkok Bank werd niet in 1999 opgericht maar op 1 december 1944.

 8. Joop zegt op

  Toch een klein vraagje….Bangkok Bank werd opgericht op 8 October 1999…. lijkt me niet waar ??
  Ik ken de bank al veel langer.

  Groetjes

  • johan combe zegt op

   De Bangkok Bank is in 1944 opgericht. Ik heb daar bijna 30 jaar gewerkt

 9. Mark zegt op

  De BAAC, voluit Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives ( ธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์การเกษตร (ธ.ก.ส.)) werd 1966 opgericht. Mijn vrouw noemt het “taukausau” of zoiets. Ook al is het een coőperatieve bank, toch lees je dat ze voor meer dan 99% eigendom is van het Thaise Ministerie van Financiën. Bizar alvast, je zou verwachten dat de coöperanten het grootste eigenaarschap zouden vormen

  Mijn Thaise vrouw is 2 jaar geleden coőperant geworden. Ze kocht 20.000 deelbewijzen van 100 bath elk.
  Tweewekelijks wordt er een soort loterij voor de coöperanten opgezet.

  Er zijn heel veel prijzen. Sommige in natura (van nieuwe auto of motorfiets tot een blender of set borden), andere in geld (van enkele tientallen batjes tot 1 miljoen).

  Door de veelheid aan prijzen en deelbewijzen heeft mijn vrouw gemiddeld per jaar 20 keer prijs, en dus 4 keer niets. Eén keer een damesfiets als naturaprijs, maar meestal een geldprijs van circa 180 Thb. Soms meer. Hoogste geldprijs voor haar was 6000 Thb. Hoe meer deel ewijzen hoe meer kans.

  We beschouwen die 200.000 Thb in BAAC als een leuke speelse diversicatie 🙂
  Het leeuwendeel van ons persoonlijk vermogen zouden we nooit daarin onderbrengen. Maar voor een relatief beperkt bedrag dat we langere tijd kunnen missen … het is eens iets anders … en misschien hebben we op een dag een grote prijs beet 🙂

 10. Peter Duin zegt op

  Interessant artikel maar ik zou ook graag willen weten waar ik als buitenlander een rekening zou kunnen openen. Ik ben met pensioen en acht maanden per jaar in Thailand en kan maar geen informatie vinden waar (en hoe) ik een rekening kan openen bij een Thaise bank. Heeft u daar nog informatie over?

  • Kan je dat niet vinden? Nou ik denk dat er wel een keer of 20 wat over gevraagd en geschreven is. Kijk hier eens: https://www.thailandblog.nl/?s=bankrekening&x=18&y=13

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik vind zulke zaken steeds vreemd. Acht maanden per jaar in Thailand en dan nog steeds niet weten hoe je een rekening moet openen….
   Al eens geprobeerd om in die acht maanden een bank binnen te lopen en te vragen wat je nodig hebt. Ze zullen het je dan wel zeggen en anders neem je een volgende bank… enz

 11. Joop zegt op

  Kan iemand mij vertellen welke bank de beste rente geeft?

  • janbeute zegt op

   Wie de hoogste rente geeft, het is allemaal lood om oud ijzer.
   Ga maar eens vergelijken de heen heeft dit en een andere weer dat maar als je alles optelt kom je op het zelfde uit.
   Het enigste voordeel is dat je niet zoals in de lage landen over een bepaalt bedrag aan inleg rente aan de bank moet betalen, met ingang van deze maand.

   Jan Beute.

 12. Driekes zegt op

  @ Jan Beute
  De Thai gouvernment savings bank is weldegelijk Rose, de paarse is de SCB.
  Zelf zit ik met mijn geld ook bij de Baac bank vanwege de redelijke rente en ja elke bank kan omvallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website