De samenleving in Thailand vergrijst in rap tempo

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
17 maart 2019

Vergrijzende samenleving in Thailand

De vergrijzende samenleving en de teruglopende aantal geboortes staan de ontwikkeling van Thailand in de weg, zo waarschuwt de Bank of Thailand (BOT).

De BOT vraagt daarom wederom aandacht voor de demografische scheefgroei. Nu is reeds 16 procent van de bevolking is ouder dan 60 jaar en ambtenaren mogen op die leeftijd al met pensioen gaan. Bij een aantal ondernemingen ligt de pensioengerechtigde leeftijd zelfs op 55 jaar. Het aantal gepensioneerden in Thailand stijgt daardoor snel.

Thailand komt hierdoor mogelijk al over een aantal jaren in de problemen, terwijl in de omringende landen dat probleem pas veel later gaat spelen. In vergelijking met andere Aziatische landen telt Thailand veel meer ouderen dan jongeren. De leeftijdsverdeling over de bevolking is behoorlijk scheef gegroeid met verstrekkende gevolgen voor de arbeidsparticipatie.

Het is duidelijk dat dit zijn weerslag heeft op de economische ontwikkeling. Zo zijn steeds meer Thaise vrouwen zijn vanaf 45 jaar niet meer actief in het arbeidsproces. Ze kiezen voor de zorg van, kinderen, kleinkinderen en ouderen. Japanse vrouwen daarentegen zijn op 55 jaar nog steeds actief op de arbeidsmarkt. Ook hebben Thaise vrouwen, die stoppen met betaalde arbeid, weinig opleiding genoten. Daardoor is  herintreding moeilijk. De BOT wil dan ook een betere opleiding voor jonge vrouwen en meer flexibele arbeidstijden, zodat men de zorg voor het gezin kan combineren met werk.

Nu werken nog gemiddeld 4 mensen ten opzichte van 1 niet-werkende Thai. De prognose laat zien, dat in het jaar 2031 de verhouding 1 : 1 komt te liggen. In 2035 zal er zelfs sprake zijn van een sterk vergrijsde samenleving.

Tot nu toe heeft de overheid de ernst van de vergrijzing niet ingezien. Elke maatregel of belangstelling ontbreekt en is er alleen sprake van een kortetermijnvisie.

Bron: Hallo Magazine

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “De samenleving in Thailand vergrijst in rap tempo”

 1. Tino Kuis zegt op

  In Thailand is 16 procent 60 jaar of ouder, in Nederland is dat 25 procent. Het geboortecijfer is ongeveer gelijk aan Nederland: 1.6 per vrouw.

  Gelukkig wordt in beide landen het aantal werkenden op peil gehouden door immigratie.

  • Ger-Korat zegt op

   Het aantal 60plussers in Thailand bedroeg in 2017 al 17% en stijgt in 2021 tot 20%. In 2040 verwacht men dat 32% procent van de bevolking in Thailand 60plus is. Juist het aantal werkenden neemt schtikbarend af , daling van 9 miljoen in deze periode. In Nederland speelt dit helemaal niet want heeft een realtief jonge bevolking. Dus deze 2 landen zijn tegenpolen wat dit betreft en Nederland is zelfs een uitzondering in Europa want geen sterk vergrijzende bevolking. Dit in tegenstelling tot Thailand waar er geen vervanging van arbeiders is behalve dan door immigratie. Thailand behoort sanen met Japan en China tot de 3 toplanden welke kampen met een sterk vergrijzende bevolking.

   • l.lagemaat zegt op

    Dat Nederland een relatief jonge bevolking heeft, waag ik te betwijfelen.

   • Hans Pronk zegt op

    Betse Ger, Italie is een ander voorbeeld van een land dat sneller vergrijst dan Thailand. Dus tot de topdrie behoort Thailand niet. Misschien/waarschijnlijk zelfs niet tot de toptien. Zie:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Bev%C3%B6lkerungspyramide_Thailand_2016.png
    https://i2.wp.com/www.redpers.nl/wp-content/uploads/2017/09/italy-population-pyramid-2016.gif

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Tino, lees ik hier een pleidooi om selectief te werk te gaan bij immigratie, ook in Nederland? Want ongeletterde Somalische boeren bijvoorbeeld verslechteren natuurlijk alleen maar de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden. Ik zou een voorstander zijn van zo’n selectie want Nederland mag best een beetje egoistisch zijn gezien de grote problemen die op gaan doemen op economisch gebied.

 2. Dirk zegt op

  Werken we om te leven, of leven we om te werken. Wat zou er tegen zijn om met minder mensen op deze aarde te leven en de opbrengsten een betere verdeling toe te kennen. Misschien is de toename van ouderen en de afname van geboorte wel een zegen voor deze wereld. Dit dacht ik zomaar even….

  • Jos zegt op

   Vergrijzing is zeker een zegen want over niet al te lange tijd verdwijnt ook in Thailand steeds meer werk door togenomen robotisering en AI.

 3. Mark zegt op

  De BoT heeft geheel terecht oog voor impact van demografie op de midden en lange termijnontwikkeling van het land. Politieke en militaire leiders kijken niet verder dan de komende verkiezingen. De partijprogrogramma’s en communicatie tonen dit aan.

  Extra zorgwekkend is de hoge private schuld van gezinnen in Thailand. Te veel mensen dreigen de schulden mee te slepen tot op hoge, niet beroepsactieve, leeftijd. Ze slagen er amper in de rente op te hoesten. Hun slinkend aantal kinderen/erfgenamen gaan zelf gebukt onder hoge schuld, zodat ze onmogelijk de schulden van de ouders erbij kunnen dragen. Dit resulteert in (te?) Veel slechte kredieten, die nooit kunnen terugbetaald.

  Deze situatie dreigt voor de Thaise bancaire sector een grote uitdaging te worden. De BoT waarschuwde hier al eerder voor. Bij (kandidaat) beleidsverantwoordelijken valt ook dit probleem in dovemansoren.

  • Tino Kuis zegt op

   De Non Performing Loans in Thailand stond in september 2018 op 3%. (in 1999, na de economische crisis was dat 44.7% en het laagste getal 2.2% in 2014) Dat valt dus alleszins mee.

   https://www.ceicdata.com/en/indicator/thailand/non-performing-loans-ratio

   De totale privé schuldenlast in Thailand is 80% van het nationaal inkomen, in Nederland is dat 200%. De helft van die schulden in Thailand zijn hypotheken, een kwart zijn andere goederen (auto’s en zo) en een kwart niet-gedekte schulden (veel credit cards).

   Ik denk dat er geen grote reden voor zorg is.

   • Mark zegt op

    Sorry Tino, maar Non Performing Loans van vorig jaar 2018 zeggen weinig tot niets over het vermogen kapitaal af te lossen door toekomstige grijsaards. Die mensen betalen vandaag nog altijd mintstens de rente terug aan de banken. De kapitaalsaflossing is een structureel probleem dat, o.a. door herhaalde herfinanciering doorgeschoven wordt in de tijd … tot het beroepsinkomen daalt of verdwijnt. Heden iscdit niet zichtbaar in de cijfers over geregistreerde non performing loans.

    Van een supporter van FFW zou ik meer dieptezicht in de toekomst verwachten 😉

    De percentage privéschuldenlast t.o.v. het BNP is wel relevant in deze maar het terugbetalingsvermogen van Nederlanders één op één gelijkstellen met dat van Thai is dat alles behalve.

    De al dan niet dekking door een waardevaste hypotheek of een schuldsaldoverzekering is hierin uiteraard ook van belang.

   • wim zegt op

    Ik weet niet hoe u aan die 200% komt maar het zit dicht tegen de 50% aan. Volgens de Europeese norm zou je onder de 60% moeten zitten. Nederland voldoet daaraan helaas vele andere landen niet.

    • Hans Pronk zegt op

     Tino heeft het over privéschulden. De norm van 60% slaat op de staatsschuld. En Thailand scoort daar gelukkig ook relatief goed op.

 4. Rob zegt op

  Maar aan de andere kant was het een paar jaar geleden voor mijn vriendin heel moeilijk om nog een baan te vinden na een bezoek van 2 maanden aan Nederland, want als je boven de 38 bent wordt je geweigerd, dus laten ze aan die discriminatie eerst maar wat doen.
  Ze woont nu overigens in Nederland en vond daar binnen een maand werk.

 5. Fokko zegt op

  Volgens mij staat de corruptie de ontwikkeling van Thailand in de weg

 6. Hans Pronk zegt op

  Beste Lodewijk, gelukkig is het beeld niet zo slecht als je beschreven hebt. Dat blijkt uit de huidige bevolkingsopbouw (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Bevölkerungspyramide_Thailand_2016.png).
  In 2016 waren er circa 5,2 miljoen mannen van minstens 60 jaar. In de leeftijdsklasse van 20-60 jaar waren dat er 20,3 miljoen. Je factor 4 dus.
  In 2031 (15 jaar later dus) komen er 6,5 miljoen werkenden bij (de huidige jongeren) terwijl er 7,1 doorschuiven naar de 60-plussers. Zelfs zonder sterftegevallen gaat de factor tussen werkenden en ouderen naar ongeveer 1,6: 19,7 tegen 12,3. In werkelijkheid zal dat dicht bij 2 liggen. Het gaat dus inderdaad erg snel maar gelukkig niet zo dramatisch snel als je hebt geschreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website