De dood van een jonge bokser

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 december 2018

Met de dood van de jonge bokser, de 13 jarige Anucha Thasako, is nog niet het laatste woord gezegd. Hij werd in een bokswedstrijd in de provincie Samut Prakan K.O. geslagen waarna in het ziekenhuis zwaar inwendig letsel geconstateerd werd. Hij overleed korte tijd later aan een hersenbloeding.

De huidige wet op het boksen werd in zijn geval genegeerd. Na 5 wedstrijden van jonge boksers moeten er 21 dagen tussen de volgende wedstrijd zitten als een “herstelperiode”. Zou men zich wel aan de regels hebben gehouden, dan was er naar verwachting geen dode te betreuren geweest.

Anucha begon al op 8-jarige leeftijd met zijn sport en kreeg betaald voor het boksen. In de laatste 5 jaar heeft hij zelfs aan 170 wedstrijden deelgenomen, bijna elke 11 dagen! Zijn oom Damrong Tasako zag de dood als een tragisch ongeval. Ook op de scheidsrechter viel genoeg op te merken, zo had hij eerder moeten ingrijpen en de wedstrijd moeten beëindigen.

De jonge bokser Anucha werd door iedereen geliefd door zijn plichtsbesef en bescheiden optreden, ook op school. Hij liep niet te koop met zijn carrière als bokser.

De Thaise overheid wil dat kinderen onder de 12 jaar niet meer aan Muay Thai bokswedstrijden mogen deelnemen. Ook wil men de wet uit 1999 aanscherpen wat betreft het dragen van hoofd- en andere bescherming. Op het niet naleven van deze regels zal een straf van 5 jaar of een boete van 100.000 baht komen te staan.

6 reacties op “De dood van een jonge bokser”

 1. Jeanine zegt op

  Als het kalf verdronken is dempt men de put.

  • De Kind zegt op

   Jeanine en gij denkt dat ? Er zal niets gebeuren , ze zullen blijven vechten want er is veel geld mee gemoeid ! Ziet ook maar naar het verkeer , wordt daar iets aan gedaan ? Thais zijn echt soms niet te begrijpen .

   • HansG zegt op

    Ook meegemaakt.
    Mijn eerste vakantie naar Thailand.
    10 jaar geleden de grote rondreis Thailand gedaan.
    Ook als optie een avondje kickboksen op het programma.
    Een jonge man die al duizelig rondliep kreeg nog een enorme elleboog hoog in de nek.
    Hij ging neer en werd weggedragen richting kleedkamer.
    Daar is hij gestorven, hoorden wij kort daarna.
    Volgende wedstrijd gaat gewoon door.
    Vreselijk.

    Immers er moet gegokt kunnen worden.

    • HansG zegt op

     muay thai

  • Lessram zegt op

   Dat is jammer genoeg wereldwijd de normaalste gang van zaken, ook in NL. Maar altijd beter dan niets doen met resultaat dat de gehele kudde verdrinkt.

 2. F.airnews zegt op

  Boksen of muay thai? Het is belangrijk dat je niet de verkeerde sport de verkeerde naam geeft om het kopje bokser overlijd na wedstrijd te noemen. Het gaat duidelijk om een muay thai wedstrijd en dat is dus niet boksen. Bij de bokssport volgen de regels namens AIBA en zijn de veiligheidsregels dus strikter en gebeurd dit dan ook niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website