Dakloze Europeanen in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
25 september 2013

In deze video een verslag van een Brit die in Thailand dakloos is geworden en al twee jaar op straat leeft.

Volgens zijn zeggen werkte hij als financieel adviseur in Thailand. Hij heeft geen geld om naar huis te gaan en wil zijn familie niet lastigvallen met zijn problemen.

Hulporganisaties schatten dat zo’n 300 buitenlanders op straat leven. Van de 10 daklozen zijn er 5 tot 6 bedrogen door hun vrouw of vriendin. Anderen zijn het schip ingegaan door zaken te doen in Thailand.

De Thaise overheid zit niet te wachten op illegale buitenlanders. Ambassades kunnen of mogen ook geen concrete hulp bieden anders dan familie of vrienden in het thuisland waarschuwen en vragen om hen (financieel) te helpen.

Video dakloze Europeanen in Thailand

Bekijk de video hieronder:

[youtube]http://youtu.be/29mEoRjm7ok[/youtube]

13 reacties op “Dakloze Europeanen in Thailand (video)”

 1. cor verhoef zegt op

  Hmm, triest verhaal, maar ik begrijp 1 ding niet. Is deze onfortuinlijke man er zich niet van bewust dat wanneer hij geen financiele hulp zoekt bij vrienden en familie, dat het alternatief vroeg of laat het detentiecentrum in Suan Plu wordt. Daar stoppen ze je in wanneer je een overstay hebt, en dat is een plek die ik mijn ergste vijand nog niet zou toewensen. Daar kom je alleen maar uit wanneer je je overstay boete betaalt (20.000 baht 400 GBP) en een ticket naar huis hebt. Anders zit je daar tot het einde der tijden (ik ken een Zweed, die zit er al drie jaar). En de omstandigheden zijn er kommervol. Is er dan niemand die 1000 pond kan ophoesten?

  • Khun Peter zegt op

   @Cor, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er een flink aantal tussen zitten met psychische- en/of verslavingsproblemen. Een enkeltje naar Europa is al voor 300 euro te boeken. Dat kan familie- of vrienden toch wel overmaken?
   Deze man verteld niet alles, denk ik…

   • cor verhoef zegt op

    Ja, die indruk krijg je wel. “Ik wil mijn ouders niet bezorgd maken”. Deze voormalig financieel adviseur leeft al twee jaar op straat. Heeft ie geen studievrienden die hem een bedrag kunnen voorschieten, zodat ie naar huis kan? Vreemd.

  • Farang tingtong zegt op

   Tja triest inderdaad, maar dit filmpje roept toch ook de vraag bij mij op, hoe kan iemand die financieel adviseur is het zover laten komen?
   Daarom ik denk toch ook dat je het financieel adviseur een heel breed begrip is in dit geval, en neem ik dit dan ook maar met een korreltje zout.
   Ik weet er alles van, ik heb ik vroeger een soortgelijk beroep gehad, ik ben in de jaren 70 belegging adviseur geweest, toen werkte ik nl. in een eettent en adviseerde ik de mensen welk beleg zij op brood konden nemen.
   Maar zonder gekheid, ik vraag mij wel hoe denk deze man hier in Godsnaam uit te komen, als ik hem was toch maar familie of vrienden als hij die heeft om hulp vragen.

  • Henk van't Slot zegt op

   Als deze man al 2 jaar op straat leeft,dan ziet hij er nog redelijk fit uit,een jaar of wat geleden liep er een regelmatig over Soi Honny Inn, die zag eruit als Robinson Crusoe in zijn laatste dagen,totaal vervuild gescheurde kleren versteende haren van het vuil,verschrikkelijk om aan te zien.
   Bedelen deed hij niet,hij liep de vuilnisbakken af te struinen,en de meisjes van de masage tenten gaven hem wel eens wat te eten of te drinken,en soms zag ik ook dat ze hem 20 bath toe stopten.
   De laatste keer dat ik hem heb gezien was op het Thaise nieuws,hij was opgepakt door de Politie,en het bleek een Duitser te zijn,geen idee wat er met hem daarna gebeurd is,opgesloten,of terug naar huis?
   Ook deze man is ooit een keer in Thailand aangekomen,met een retour ticket en een koffer met schone kleren,en geld,heb wel een idee wat er gebeurt is met hem.
   ik kan er ook een persoonlijk die volledig is afgegleden in Pattaya,en nu loopt te slenteren op de beachroad en de vuilnisbakken loopt leeg te trekken,voor plastick en voedsel.
   Deze man kwam regelmatig met zijn broer op vakantie in Pattaya,hij was een ZZP,had een tegelzetbedrijfje,en verdiende redelijk zijn brood nam ik aan,want hij kwam 3 keer per jaar naar Pattaya.
   Ik ontmoete hem weer,en hij vertelde mij dat hij van plan was om zich in Pattaya te gaan vestigen,als inkomen zou hij op de korte termijn markt gaan rommelen om aan een inkomen te voorzien,dit is volledig mislukt.
   Door overmatig drankgebruik en geld gebrek ging het al gouw niet meer goed met hem.
   De eigenaar van de beerbar waar ik altijd kom,en waar de voormalige ZZP in zijn goeie tijd ook vaste klant was heeft zijn broer in Nederland benaderd,deze heeft geld overgemaakt om een enkeltje Nederland voor hem te kopen.
   De dag voor dat hij zou afreizen heb ik hem nog gezien,hij was helemaal gelukkig,en zag ook wel in dat dit geen toekomst was.
   Ik heb hem nog een paar duizend bath gegeven,om wat schone kleren aan te schaffen,en een keer goed te eten.
   De andere dag hoorde ik dat hij niet was komen opdagen,er was een taxi voor hem geregeld vanaf Soi Honny Inn om naar het vliegveld te gaan.
   Ik heb hem nooit meer gesproken,wel gezien,maar had geen zin om hem hier op aan te spreken.
   Degen die wel met hem gepraat hebben vertelde mij dat hij er voor gekozen had om in Thailand te blijven.

 2. Olivier Keegel zegt op

  Financieel adviseur en geen exit strategie? Geen financiële reserves opgebouw voor noodgevallen? Vreemd…

  • BA zegt op

   Financieel adviseur is nogal een breed begrip. Het klinkt stoer maar een groot aantal is niet meer als een reseller voor een financiële instelling. Dwz ze hebben een software pakketje met een rekentool welke ze van de firma hebben. Die vullen ze in voor een potentiele klant, standaard verkooppraatje, maar als je kritische vragen begint te stellen weten ze het antwoord niet. Sommigen zou ik nog geen stuiver toevertrouwen.

 3. Khunflip zegt op

  Toch heb ik mezelf ooit eens de vraag gesteld waar ik liever zou zijn als ik ooit dakloos zou geraken en dan kies ik toch voor Thailand en niet voor Nederland. Thailand is sowieso warmer en veel vruchtbaarder. Als je niet als bedelaar op een brug wenst te leven, maar lekker in de natuur als kluizenaar wil zijn, zijn er bergen en oerwouden zat waar je wat fruit zou kunnen kweken en waar niemand je ooit stoort.

  Ik ben zelf in de bergen bij Pai en Mae Hong Son verschillende westerse hippies tegengekomen die al decennia lang daar woonden en enkele handgemaakte of tweedehands waren te koop aanboden op markten. Ze zullen waarschijnlijk ooit gevlucht zijn voor familie, schulden of justitie of zo en zich nu op deze manier ‘bevrijd’ voelen.

  • Steven zegt op

   Ik ben zelf ook ooit eens als jonge rugzaktoerist met zon jonge Amerikaanse hippie in contact gekomen meneer was op sabbatjaar na zijn universitaire studies.
   Men kent dat soort type wel he ik luister naar hoe mijn haar groeit,de jongen had ook wat problemen met persoonlijke hygiene en liep in vuile versleten kledij rond de meeste mensen zouden hem waarschijnlijk niet willen aanraken met een paal bij wijze van spreken .
   Maar opeens ging hij naar de atm want hij had geld nodig en toverde hij daar van allle soorten creditkaarten uit zijn zakken want meneer was blijkbaar van heel goede komaf en was het allemaal op den daddy zijn kosten.Dus niets is wat het lijkt soms.

 4. Rik zegt op

  Tja eigen schuld, dom, teveel kijken door een roze bril of…?
  Het is altijd moeilijk om dit te beantwoorden als je er niet dichtbij zit. Maar in het geval van deze Engelsman vind ik het wel een heel raar verhaal.

  Ik denk zelf dat je altijd rekening moet houden met een noodscenario en dus geld achter de hand moet houden voor als er iets gebeurt…..

 5. PaulusXXX zegt op

  Ik ken een Nederlandse dakloze die elk jaar overwintert in Pattaya. Hij boekt de goedkoopste kamer in het PS Hotel, kost hem misschien zo’n 5000 baht per maand. In Nederland geeft hij bijna geen geld uit want hij slaapt in de opvang, eet in de opvang en spaart al zijn uitkeringsgeld op om het in de winter in Thailand op te maken.

  Zo pak je het slimmer aan.

  • Khunflip zegt op

   Slim! Die heeft een veel beter leven dan momenteel een hard werkende en kostwinnende middenklasser in Nederland!

 6. colin de jong zegt op

  Twee maanden geleden gestart met 2 expats met shelter voor buitenlanders. CNN,BBC en de Chinese Tv zijn er al op ingesprongen en dit is niet bepaald reklame voor Pattaya. Die financieel adviseur ken ik overigens niet maar maakt niet bepaald een indruk als ex-financieel adviseur.Zelden zoveel naieve mensen meegemaakt,maar vaak is het ook overmacht als je denkt dat je jou partner kunt vertrouwen na vele jaren. Afgelopen weken weer diverse gevallen meegemaakt, en de meesten leren het nooit en blijven toegeven net zo lang dat ze potje los zijn.En dan is er geen weg meer terug want de meeste Thaise dames zijn medogenloos.Heb een paar vrienden die af en toe een meisje meenemen,maar ze mogen er zelfs niet eens slapen. De enige manier om zelfstandig in vrijheid te kunnen overleven. Mijn vriend zat weken te janken en voelde zich vreselijk eenzaam. Heb snel een hond gekocht en nu is hij de gelukkigste man ter wereld,want eindelijk heeft hij een echte gabber die hij onvoorwaardelijk kan vertrouwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website