Bron: Youtube

Het is opvallend hoeveel zaken in Pattaya gesloten worden. Twee hoofdoorzaken zullen daar een rol in spelen. Het gebrek aan belangstelling door zowel Thais als toeristen. Een tweede oorzaak kan liggen aan het feit dat de landeigenaar niet langer zijn stuk grond wil verhuren en er een andere bestemming aan wil geven.

Ook het Bottle Art Museum in Pattaya is gesloten. Het aardige van dit museum was dat de Nederlander Pieter Beij de Ley, een bekende Friese naam, het Bottle Museum begonnen is. Na vele omzwervingen over de wereld kwam en bleef hij in Pattaya. Een van zijn hobby’s was om miniaturen in flessen te bouwen. Een geduldwerkje wat zeer nauwkeurig met een pincet uitgevoerd werd, soms wel 15 uur per ontwerp. De hoeveelheid kunstwerkjes, 300 stuks, werden te veel, zodat een museum begonnen werd.

De hoeveelheid onderwerpen verschilden ook enorm door zijn jarenlange reizen over de wereld. Denk aan bijvoorbeeld de Taj Mahad of de Japanse tuinen en andere wereldmonumenten. De acht houdingen van Boeddha zijn eveneens in een fles vereeuwigd (woensdag telt 2 houdingen bij Boeddha). Naast de vele fraaie Boeddha voorstellingen ook originele houten Thaise huizen. Natuurlijk ontbrak een Nederlandse molen, kerken of diverse zeilschepen niet.

Aanvankelijk had het museum succes; het werd een onderdeel van sommige reisorganisaties. Zelfs de Nederlandse koninklijke familie heeft dit museum in 2006 bezocht.

Een opmerkelijke man, niet alleen klein van stuk (sommigen spreken van een lilliputter) maar ook omdat hij zes keer getrouwd is geweest. Viermaal met een Nederlandse en tweemaal met een Thaise vrouw. Dat hij daar geen geheim van maakte, bleek uit het feit dat hij de foto’s van de zes vrouwen opgehangen had in het museum en nog een lege lijst daarnaast voor het geval dat….

Pieter Beij de Ley overleed in 2008 en vond zijn laatste rustplek in Sattahip.

Jammer dat dit museum gesloten is. Altijd een vriendelijke ontvangst. Na een indruk gekregen te hebben door een videopresentatie kon men de tentoonstelling in de drie ruimtes bekijken. Soms was het mogelijk deel te nemen aan een “work shop” of anders een souvenir als aandenken te kopen, gemaakt door zijn assistente mrs. Prapaisi Thaipanich.

Gringo heeft op 11 augustus 2015 een goed stuk geschreven over dit museum.

Doordat een camera van mij gestolen is, heb ik over dit onderwerp geen foto’s, maar slechts een bescheiden filmpje op YouTube gevonden:

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bottle Art Museum in Pattaya gesloten”

  1. Caspar zegt op

    Ik ben er wat jaren geleden geweest lag vlakbij Bangkok hospital een prachtig museum en pietertje persoonlijk gekend , had een kroeg vroeger in Brunssum en later een oude boerderij in schandelen Heerlen omgebouwd voor kamer verhuur.
    Toen hij het verkocht had is die vertrokken naar Thailand, een fijne vent klein van stuk maar met een groot gevoel voor humor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website