Bottle art museum in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
11 augustus 2015

In de Bangkok Post las ik een artikel dat ging over het Bottle Art Museum, hier in Pattaya.

Nu kende ik dat museum wel, dat wil zeggen, ik reed er wel eens langs, maar nooit de moeite genomen om eens even binnen te kijken. Zelfs sinds het museum verhuisde en nu pakweg een kilometer van mijn huis gevestigd is, had ik het nog niet bezocht. De Travel Tip was een goede aanleiding om dan toch maar eens te kijken wat dit museum te bieden heeft.

Museum

Denk bij het woord museum nu niet meteen aan het Rijksmuseum of het Louvre, dit museum is een stuk bescheidener in omvang. Toch is het een uniek museum, want het is enige museum ter wereld, dat gespecialiseerd is in kunst in flessen (bottle art). In drie zaaltjes kan men honderden kunstwerkjes bewonderen, van schepen, molens, huizen, tempels, alles op vernuftige wijze in een fles opgebouwd. De fles kan verschillende vormen hebben en het ligt voor de hand, dat de fles meestal in liggende toestand wordt gebruikt. Toch is er ook een aantal rechtopstaande flessen, waarin bijvoorbeeld een Amsterdams grachtenhuis te zien is.

Oprichter

Het museum is opgericht door een Nederlandse kunstenaar, Pieter Bij de Leij. Voorafgaand aan mijn bezoek heb ik getracht wat bijzonderheden over deze man te vinden, maar helaas. De man met de prachtige Friese achternaam (Bij de Leij komt veel voor rondom Stiens) is een onbekende grootheid. Ik had graag willen spreken over zijn afkomst, zijn bedoelingen met het museum en zijn werk, maar toen ik één van de Thaise dames naar hem vroeg, kreeg ik te horen: “Him dead”. Een vroegere leerling van Khun Pieter, Miss Prapaisri Taipanich, bevestigde inderdaad het overlijden van Pieter Bij de Leij een jaar of zeven geleden en vertelde, dat zij zijn werk heeft voortgezet.

Flessenkunst

Kunst in flessen bestaat al enkele honderden jaren. Je bent geneigd te denken, dat het altijd om scheepjes in flessen gaat, gemaakt door zeelieden tijdens de lange reizen in vorige eeuwen. De oorsprong van flessenkunst heeft men echter nooit precies kunnen achterhalen. Het oudste bekende “ship in bottle” (SIB) is waarschijnlijk gemaakt door een Italiaanse kunstenaar, Gioni Biondi, in 1784. Het is een miniatuur van een Portugese of Turkse driemaster in een eivormige fles, dat te zien is in een museum in Lübeck. De oudste SIB in Nederland stamt uit 1793, een zogenaamd Boon-schip, een éénmaster met zijzwaarden, dat te zien is in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Andere vormen van flessenkunst

Flessenkunst is niet beperkt tot alleen schepen. Uit Duitsland is bekend, dat al ver voor de SIBs, er kunstwerkjes werden gemaakt van een glazen bol met daarin een miniatuur van iemands favoriete beschermheilige. Deze bol werd boven de soepketel gehangen, de stoom van de soep condenseerde op het glas en de daarna afvallende druppels werden dan als zegeningen van de schutspatroon beschouwd. In verschillende volksmusea in Duitsland zijn exemplaren van deze kunst te bewonderen. Ook in Duitsland en andere Oost-Europese landen komt flessenkunst voor met taferelen uit de onderaardse mijnbouw.

Collectie in Pattaya

In het museum in Pattaya zien we dan ook redelijk veel schepen in flessen, maar ook – zoals hierboven al eerder genoemd – een Amsterdams grachtenpand en de onvermijdelijke Hollandse molen. Allemaal door Pieter Bij de Leij gemaakt en nu hij er niet meer is, wordt die collectie niet meer aangevuld. Thailand heeft geen echte traditie in de zeevaart, dus is het logisch, dat de Thaise cultuur op andere wijze in flessen is verwerkt. Prachtige tempels, typisch Thaise woningen, riviergezichten en nog meer is het werk van de huidige kunstenaressen en al met al is het een leuke verzameling met een grote diversiteit aan kunstvoorwerpen. Het pronkstuk van het museum is een maquette van een compleet Thais dorp, uiteraard niet in een fles verwerkt, maar wel in een mooie grote glazen vitrine.

Ontvangst

Ik werd keurig in een receptie ontvangen, betaalde 200 Baht en kreeg allereerst een mooie videopresentatie voorgeschoteld. Je krijgt een aardige indruk hoe een kunstwerk tot stand komt, het kunstwerkje wordt eerst buiten de fles gebouwd zonder lijm of andere verbindingen en daarna met een lange tang door de flessenhals in de fles opnieuw opgebouwd. Van begin tot eind kan de voltooiing wel enkele maanden in beslag nemen. Daarna een rondgang door het museum, het is niet zo, dat je er uren en uren of zelfs meerdere dagen kunt ronddolen, zoals in andere grote musea, maar – zoals ook in hun folder vermeld staat – in een uurtje heb je het wel gezien.

Onderwijs

Het museum is gelegen op het terrein van de Kingston Business College en het klaslokaal in het museum deed mij vermoeden, dat leerlingen van die school – en mogelijk andere scholen – les krijgen in het maken van miniatuurkunstwerkjes. Zou zeker goed kunnen als onderdeel van handenarbeid en om de creativiteit van leerlingen te stimuleren. Ik kreeg bij afscheid in ieder geval zo’n minuscuul flesje met daarin twee vogeltjes en wat bloemen uitgereikt.

Als je gaat

Het Bottle Art Museum is gevestigd aan Sukhumvit Road in Pattaya op het terrein van de Kingston Business College. Vanaf het Pattaya Bangkok Hospital is dat enkele honderden meters richting Bangkok.

Het is leuk om een keer te gaan, zeker voor mensen, die zelf aan allerlei vormen van handenarbeid doen.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 1 vote.
Please wait...

8 reacties op “Bottle art museum in Pattaya”

 1. heeren zegt op

  Pieter bbeij de lei komt eigenlijk uit Brunssum waar hij die kunst van zijn vader heeft geleerd. De man heeft zich jaren in Pattaya opgesloten om een aantal van zijn stukken te maken, daarna heeft hij het museum geopend. Hij is in Pattaya gestorven in Satahip begraven.

  • Gringo zegt op

   Bedankt, Heeren! Dat is in ieder geval een tipje van de sluiter opgelicht.
   Ik heb op Internet niets over Pieter kunnen vinden, hoe kom jij aan die info?
   Is er niet meer bekend over hem?
   Er is een Hyves-account van de familie Bij de Leij, ik zou daar de vraag kunnen poneren, maar ik heb geen Hyves account.
   Allemaal niet echt belangrijk, maar zo’n “onbekende” kunstenaar intrigeert mij gewoon!

   • w heeren zegt op

    Dag Gringo.
    Ik heb Pieter gekend, hij had vroeger een cafe in Brunssum, later toen hij in Thailand woonde heb ik hem geregeld bezocht. Dat er geen info over hem is begrijp ik niet. Zijn vader heeft nog het gemeentehuis van brunssum in een fles gemaakt. Staat er nu nog.
    Hopelijk heb ik je genoeg geïnformeerd.

    Groetjes W.Heeren

  • robert48 zegt op

   Inderdaad pieter woonde voorheen in brunssum en had een bar op de prins hendriklaan. Ben er vroeger vaak geweest met vrienden en dolde met hem omdat hij zo klein was hij was inderdaad een lilliputter,
   Woon zelf in de isaan en als ik in pattaya ben wil ik wel eens het bezoeken. Trouwens leuk stuk geschreven gringo.

 2. M.Veerman zegt op

  Ik kende Pieter bbeij de lei persoonlijk en heb hem vaak bezocht in Pattaya samen met zijn ex vrouw uit Nederland.
  Pieter was zelf een Lilly putter dus een erg kleine man en was vader van een dochter die ook een tijd in Pattaya heeft gewoond.
  De dochter woonde het laatst in Brabant maar ik ben het contact kwijt en weet niet waar ze nu verblijft.
  Wat betreft het ,,Bottle Muzeum” kan ik u vertellen dat de meeste werken door Pieter gemaakt zijn ook die van de tempels in flessen.
  Zo`n 20 jaar geleden was het museum opgenomen bij de reis organisaties zodat er bussen vol toeristen kwamen kijken.
  Een hoogtepunt voor Pieter was een bezoek door leden van de Koninklijke familie.
  Groeten Riny

 3. math zegt op

  Thanks Gringo voor toch weer altijd jouw informatieve postings. Voor ieders altijd wel wat. Blijf ze posten!

 4. Jack zegt op

  Pieter was een vriend van mij, ik ben nog op de opening geweest van het bottle museum. Oorspronkelijk komt deze man uit Brunssum waar hij een Bar had,daarna is hij naar Heerlen verhuist waar hij in een oude (verbouwde boerderij) kamer verhuur had. Hij is mij een keer komen opzoeken in Thailand,eenmaal terug verkocht hij het kamer verhuurbedrijf en al zijn spullen en vertrok naar Pattaya waar hij het flessen museum opende. Het mooie is hij is 4 keer getrouwd geweest in Nederland en 2 keer in Thailand,in het museum had hij van al zijn vrouwen ingelijste foto,s hangen en ernaast een lijst zonder foto,voorals. Hij kwam veel in de Malibu Bar aan de second road,waar ze hem nu nog kennen. Helaas is hij overleden.

 5. Ceesdesnor zegt op

  Ik ben er samen met mijn vrouw 3 jaar geleden geweest.
  Toen hingen er nog foto’s van hem. Wij vonden het leuk en interessant om het gezien te hebben.
  Misschien is het een leuk idee om wat meer persoonlijke informatie achter te laten in het museum voor toekomstige bezoekers.
  Dat heeft hij wel verdiend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website