Toen Damrong Pidech in september met pensioen ging, slaakten exploitanten van illegaal aangelegde vakantieparken een zucht van verlichting. En toen zijn opvolger als hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, zei een ‘balancing approach’ voor te staan, slaakten ze nog zo’n zucht.

Damrong Pidech had voor zijn pensioen 27 vakantieparken in nationaal park Thap Lan laten slopen. Uit onderzoek was gebleken dat 428 partijen er illegaal land in bezit hadden genomen. Daarvan waren 140 vakantieparken. Van 50 heeft de rechter bevestigd dat ze illegaal waren aangelegd, zodat de parkdienst op grond van de National Park Act van 1961 in actie kon komen. Maar de exploitanten gingen daar niet zonder slag of stoot mee akkoord. Ze stapten naar de bestuursrechter of deden aangifte tegen personeel van de parkdienst. Die procedures kunnen zich nog wel 10 jaar voortslepen.

Business as usual in illegaal aangelegde vakantieparken

Damrong’s opvolger Manophat Huamuangkaew gaat niet de strijd aan met de bestaande parken. De regering moet hem hebben ingefluisterd dat hij ´invloedrijke figuren´ maar beter te vriend kan houden. En die figuren moeten over grote sommen geld beschikken, want de aanleg van een vakantiepark loopt in de papieren en de grond kan niet als onderpand worden ingebracht.

Waar de benoeming van Manophat toe heeft geleid, is al duidelijk. Het is business as usual in de vakantieparken en nog erger: bij het gesloopte Ban Talay Mok resort liggen al bouwmaterialen klaar voor de herbouw. Degenen die het hoofd in de schoot hebben gelegd, zijn voornamelijk eigenaren van kleine parkjes die het risico van herbouw niet durven nemen.

Thailand’s bossen verdwijnen geleidelijk

Waar dit allemaal toe leidt, laat zich raden. ‘Het probleem van illegale vakantieparken lijkt op dit moment niet zorgwekkend, maar de situatie wordt in de toekomst wel zorgelijk als onze bossen geleidelijk verdwijnen’, zegt Sasin Chalermlap, secretaris-generaal van de Sueb Nakasatian stichting, een non-profit organisatie die onderzoek heeft gedaan naar de problemen in Thap Lan. Bovendien wijst Nuwat Leelapata, adjunct-hoofd van Thap Lan, erop dat de schade aan de bossen onherstelbaar is wanneer alle juridische procedures zijn afgerond.

Nuwat vindt dat degenen die bossen om eigen gewin vernielen gestigmatiseerd zouden moeten worden. Het belang van bosconservering zou onderdeel moeten zijn van lesprogramma’s en boosdoeners zouden strenger gestraft moeten worden en niet de kans mogen krijgen door de mazen van de wet te slippen. Maar dat blijft vermoedelijk een vrome wens, want Manophat heeft al laten weten de exploitanten van de illegale parken de mogelijkheid te bieden de grond te huren.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 30 december 2012)

Het eerste deel ‘Bos verdwijnt, illegale vakantieparken blijven’ verscheen op 31 december op thailandblog.

4 reacties op “Bos verdwijnt, illegale vakantieparken blijven (deel 2, slot)”

 1. Rob V zegt op

  Zeer spijtig, ik heb er geen andere woorden voor. Zonde van de prachtige natuur (alleen al voor het ook, maar ook de consequenties die voortvloeien uit ontbossing mag men niet vergeten!). 🙁

 2. Tak zegt op

  Moderator: deze bewering moet je wel onderbouwen met feiten, anders kunnen wij het niet plaatsen, te generaliserend.

  • Tak zegt op

   Ik zou zeggen lees de Bangkok post.
   Het ene corruptie schandaal naar het andere.
   Dit is slechts het topje van de ijsberg waarover je leest.
   Oke je wil feiten. Hier nog een leuke 3 dagen geleden.
   Een organisatioe wil een groot house feest houden op Patong beach.
   Entree kaartjes 2000 bath. De burgermeester zegt dat kan helemaal
   niet want het strand is van het publiek en het kan alleen als er
   geen entree wordt geheven en dus vrij toegankelijk is. Hoofd van de
   Politie zegt en er mag geen alcohol geschonken worden op het strand.
   24 uur later dus toch een house feest op het strand met entree 2000 bath
   en alcohol geschonken. Dat is dus eventjes geregeld voor een paar mln
   bath. Alle omliggende 4 en 5 sterrren heel vele ontevreden gasten
   door de urenlange tot in de ochtend beukende muziek. Geld regereert
   hier Thailand ten koste van alles.

 3. Leothailand zegt op

  Geld regeert…..maar echt niet alleen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website