Bos verdwijnt, illegale vakantieparken blijven

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
31 december 2012

Thailand raakt in hoog tempo zijn bossen kwijt. De afgelopen 50 jaar is het bosareaal met de helft gekrompen. Slechts eenderde van het land is nog bedekt met bossen en in slechts 5 provincies beslaan de bossen meer dan 70 procent van de oppervlakte.

‘We kunnen ons niet veroorloven meer bos te verliezen’, zegt Sasin Chaloemsap, secretaris-generaal van de Seub Nakhasathien stichting die in 2012 een grimmig beeld schetste van de toestand van ’s lands bossen. Ook het illegaal in bezit nemen van bosland mag niet meer worden getolereerd.

In het verleden gebeurde dit wel als gevolg waarvan in nationale parken honderden illegale vakantieparken zijn aangelegd en vakantiehuizen zijn verrezen. Het vorige hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation Damrong Pidech en Taywin Meesap, hoofd van nationaal park Thap Lan, begonnen vanaf midden 2011 er korte metten mee te maken. In Thap Lan werden 27 vakantieparken gesloopt. Het was voor het eerst dat nu eens niet keuterboertjes en etnische dorpelingen werden verdreven, maar invloedrijke mannen, zowel qua geld als macht.

Simpel was dat niet. Er bestaat al langer verwarring over grondeigendom, rechten en de precieze grenzen van het beschermd bosgebied. Sommige krakers verzetten zich tegen uitzetting met het argument dat het land al was kaalgeslagen voordat ze zich er vestigden. En dorpelingen die een graantje meepikten van het toerisme, kwamen in opstand.

Aan die schoonmaakoperatie lijkt nu een eind te zijn gekomen. Damrong ging in september met pensioen en zijn opvolger heeft een minder agressieve benadering aangekondigd. Vrij vertaald: de regering heeft hem te verstaan gegeven dat hij sommige mensen maar beter te vriend kan houden. Dus worden oude vakantieparken met rust gelaten; het enige wat Manophat Huamuangkaew nog doet is toekomstige illegale bebouwingen voorkomen. Zegt hij, want of dat inderdaad gaat gebeuren, is natuurlijk de grote vraag.

(Bron: Bangkok Post, 30 december 2012)

2 reacties op “Bos verdwijnt, illegale vakantieparken blijven”

  1. Chris Hammer zegt op

    Inderdaad is de ontbossing van Thailand dramatisch te nomen. Ik heb in 11 jaar heel veel bos zien verdwijnen.
    Ook hier is corruptie in het spel. Provinciale toezichthouders en ambtenaren geven tegen “vergoeding” een vergunning af of knijpen een oog toe.

  2. ruud zegt op

    Ook ik heb met eigen ogen gezien dat er veel bos verdwijnt.Toen ik in 1997 voor het eerst bij mijn vrouw thuis kwam stonden links en rechts van de weg flinke stroken met boomen en het duurde wel even dat je het huis van moeders zag liggen . iedere keer dat ik er kwam was weer een suk bos verdwenen.Nu anno 2013 zie je het huis al van een paar kilometer liggen terwijl je vroeger je eerst door een bos moest wurmen om thuis te komen De boomen hebben plaats gemaakt voor schaamelen huisjes en rijst akkers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website