Boeddha met een hakenkruis

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
24 mei 2020

Reizend door Azië kom je regelmatig het symbool van het hakenkruis tegen hetgeen je onmiddellijk aan de Tweede Wereldoorlog doet terugdenken. Gedurende die periode was het hakenkruis hét symbool van nazi-Duitsland en haar aanhangers in andere landen. Herinner mij nog als de dag van gisteren een dagtrip per trein vanaf het Hua Lamphong station in Bangkok naar Kanchanaburi en over de River Kwai brug naar Nam Tok.

Destijds ergerde ik me mateloos aan een Thaise jongeman die in een T-shirt met een groot hakenkruis tot het gezelschap behoorde. Kon niet nalaten hem daarop aan te spreken. Het maakte op hem totaal geen indruk, noch had hij enig benul omtrent mijn opgekropte boosheid. Wellicht wist hij meer omtrent de symboliek van het symbool dan ik destijds, wie zal het zeggen.

Terug in de tijd

Het hakenkruis wordt in het Sanskriet, een taal die in India nog steeds in gebruik is, swastika genoemd. De oudste gevonden afbeeldingen van swastika’s zijn ongeveer 2500 jaar voor Christus gevonden in Noordwest-India rond de rivier de Indus.

Het symbool -de vier haken- staat voor de vier windstreken en voor vuur, zon, beweging en de eeuwige kringloop. In het boeddhisme en hindoeïsme komt dit symbool ook vaak voor op de borst of voeten van Boeddhabeelden. Met name in India en Nepal zijn veel tempels versierd met swastika’s. Het symbool wordt daar ook wel zonnerad genoemd, als symbool voor de vier windstreken.

De oorsprong van het hakenkruis, beter gezegd de swastika, gaat dus vele eeuwen terug en is beslist geen uitvinding van de nazi’s. Het is een heel sterk symbool dat door de eeuwen heen wereldwijd een teken voor levenskracht, geluk en religie betekende. Het verschil tussen het Nazi hakenkruis en de swastika is dat het hakenkruis gekanteld is ten opzichte van de rechtopstaande swastika. Simpel gezegd: jatwerk.

Symbolen kunnen vaak heel sterk zijn en denk daarbij maar aan het Rode Kruis, hamer en sikkel, het vredesteken en de regenboogvlag om slechts enkele niet commercieel getinte symbolen te benoemen. Denk in het commerciële vlak maar aan de schrijfwijze van Coca Cola, het Shell embleem, de M van Mc Donalds, de ster van Mercedes, het appeltje van Apple en ga zo maar door.

Tijdens mijn laatste reis werd ik weer eens met dit ook voor mij nog steeds nare herinneringen oproepend hakenkruis geconfronteerd.

Het stond afgebeeld op een grote oude aardewerk pot bij de ingang van een tempel. Maar inmiddels beter wetend kijk je dan toch even verder naar andere symbolen die staan afgebeeld. Als je naar de foto kijkt zie je ook twee andere symbolen staan. Rechts het dharmawiel, het symbool van het boeddhisme met de betekenis van spiritualiteit, spirituele leer, psycho-spiritueel verlangen, de essentie van het bestaan, opgaan in je oorspronkelijke staat of de weg van de sociale rechtvaardigheid.

Aan de linkerzijde staat een lotusbloem. De symbolische betekenis is de ‘groei naar verlichting’ en komt voort uit het groeiproces van de bloem. De lotusbloem nestelt zich in de modder onder water en groeit dan heel krachtig naar het licht toe, waarna wij een prachtige bloem kunnen waarnemen op het water. Dit proces kunnen wij ook als mens doormaken, zie dan de modder als onwetendheid en lijden en naarmate je groeit word je wijzer en als eenmaal de verlichting is behaald, straal je net als die prachtige lotusbloem. Een ander verhaal dat de ronde doet is dat Boeddha uit de lotusbloem zou zijn geboren. Dit zou ook de reden zijn waarom Boeddha vaak met of op een lotusbloem zou worden afgebeeld. En ook hierbij geldt net als bij veel andere geloofsovertuigingen; je gelooft er heilig in of verwijst het naar het land van de fabels. Besluitend met een kernachtig Thais gezegde: Up to you!

Bron: historiek.net

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Boeddha met een hakenkruis”

 1. Harry Romijn zegt op

  Nu begrijpt u ook, waarom de Nazi’s dat millennia oude symbool gebruikten voor hun 1000-jarige rijk.

 2. Labyrinth zegt op

  Verhelderend artikel van BBC news met als sprekende titel: How the world loved the swastika – until Hitler stole it

  https://www.bbc.com/news/magazine-29644591

 3. l.lagemaat zegt op

  Het swatiska uit het sanskriet is in Thailand terug te vinden als sawadee en is een gelukssymbool.

 4. René Bouman zegt op

  Ook op het hindoeistische godeneiland Bali kom je veel swastikas tegen, in Tempels, tuinhekjes ed.
  Veel (europese) toeristen die de achtergrond van dit eeuwenoude symbool dat inderdaad ook in het boeddisme en hindoeisme voorkomt, zijn geschokt als ze dit zien en niet kennen.

 5. Annie zegt op

  Zeer herkenbaar ik keek er
  De 1e keer ook vanop zeker omdat mensen hem ook op de
  Helm hadden enz ik dacht ow wat is dit nou ik vind dat toch wel een dingetje hoor totdat ik er achter kwam dat het niet de hakenkruis was zoals in de oorlog met de Duitsers de hakenkruis stonden de andere kant op bij nader inzien toen ik een ouder iemand er over vroeg waarom ze er best wel makkelijk in Thailand ermee omgingen

 6. niek zegt op

  Ik herinner me nog de internationale, vooral Israëlische, opwinding over een nazi optocht in het kader van de jaarlijkse viering van het schooljaar van een prestigieuze middelbare school in Chiangmai.
  Scholieren in ganzenpas in Nazi outfit met Hitler-snorretjes met dito vlaggen met hakenkruisen enz. luide toegejuicht door medescholieren, ouders en leraren zonder enig benul waarom zij stonden te juichen.
  Het zegt ook iets over de kwaliteit van Thais onderwijs.
  Na protesten van de Israëlische ambassade werden er de gebruikelijke excuses aangeboden en hopelijk hebben ze er wat van geleerd.

 7. Bz zegt op

  Hallo Joseph Jongen,

  Grappig dat u in uw tekst steld:

  “Het verschil tussen het Nazi hakenkruis en de swastika is dat het hakenkruis gekanteld is ten opzichte van de rechtopstaande swastika.”

  terwijl u op de foto een gekantelde Swastika toont.

  Mvg. Bz

 8. endorfun zegt op

  De swastika in het Boedhisme en Hindoeisme staat niet op een hoek, maar op een platte kant. En dat was zoals geschreven, het origineel van 2500 of meer jaar oud.

  • Bz zegt op

   Hallo Endorfun,

   Hoe verklaart u dan de Swastika op de foto en de vele andere Swastika’s op zijn kant?
   Zijn dat dan geen Swastika’s?

   Mvg. Bz


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website