Alcohol en de wet in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
5 maart 2018

Vorige week maandag was het een Boeddha Day, hetgeen voor (nieuwe) toeristen nogal wat verwarring veroorzaakte, omdat op die dag alle bars gesloten waren. Toegegeven, voor de meeste mensen zal het niet een groot probleem geweest zijn, maar als je op vakantie bent kan het toch zeker een bron van frustratie worden.

Natuurlijk gaat men niet op vakantie voor het drinken van alcohol alleen, maar voor veel mensen die naar Thailand komen is drinken is onderdeel van de vakantie en als men dan hier slechts is voor 14 dagen en gedurende 1 (soms 2) dagen wordt beperkt in wat men kan doen, is dat geen goede zaak voor Thailand.

De wetten in Thailand betreffende de vergunningen leiden vaak tot verwarring bij een heleboel mensen, expats inbegrepen, die de ins en outs van de wet niet echt begrijpen. Daar komt nog bij dat het handhaven van de regels varieert van provincie tot provincie en dat maakt het allemaal nog verwarrender.

Voor degenen onder u die niet weten wat de regel is: alcoholhoudende dranken mogen alleen geserveerd en/of verkocht worden tussen 11 uur ’s morgens en 2 uur ’s middags en daarna weer vanaf 5 uur ’s middags tot middernacht. Entertainment zones krijgen een speciale dispensatie om buiten die tijden te serveren, meestal tot later in de nacht, maar ook daar zijn weer grijze gebieden.

Daarnaast zijn er dagen, zoals Boeddha Day, de verjaardagen van de koning en de koningin, verkiezingen, waarop verkoop van alcohol totaal verboden is. Verkopers, die zich niet aan deze regel houden lopen kans op een boete van ten hoogste 40.000 Baht en/of twee jaar gevangenisstraf.

Er is zelfs gespeculeerd, dat bars en restaurants ook kunnen worden gedwongen om te stoppen met schenken van alcohol tussen 2 en 5 ’s middags om daarmee de regel in overeenstemming te brengen met winkels, zoals 7 Eleven en supermarkten, maar dat is een gerucht, dat al een aantal jaren de ronde doet.

Natuurlijk zijn er altijd plaatsen waar men het risico neemt om alcohol te verkopen en we kennen allemaal waarschijnlijk minstens één van deze plaatsen, maar ze worden steeds zeldzamer. Op Boeddha dagen was het niet ongewoon, dat hotelbars goed bezet werden door expats en toeristen, die hun dagelijks rantsoen alcohol niet konden missen, maar zelfs deze lijken te verminderen in aantal.

Zoals gezegd, het is verwarrend en zeker voor toeristen, die voor het eerst dit mooie land bezoeken is het toch vervelend om beperkt te worden. Het land heeft vele geneugten en bij een aantal daarvan wordt toch vaak het drinken van alcohol geassocieerd.

Bron: Inspire Pattaya


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Alcohol en de wet in Thailand”

 1. henry zegt op

  Ook in restaurants mag er alleen tussen 11 en 14 uur en 17 en 24 uur alcohol gesschonken worden.
  Probeer maar eens in een ketenrestaurant zoals Sizler, Oishi, Hot Pot en soortgelijken in de alcoholvrije uren maar eens een biertje te bestellen. Is trouwens ook zo in de betere restaurants. Ikzelf houd daar rekening mee als ik op restaurantbezoek ben. Als ik een restaurant zoals Sizler of Oishi Buffet binnenstap kort voor 14 uur bestel ik, een 2e fles bier op voorhand en reken die dan ook af. Anders zit ik zonder bier na 14 uur.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Henry Niet in iedere Sizler houdt men zich precies aan deze wetgeving.
   Was vorige week toevallig bij Sizler in Chiang Rai,en kon daar om 15.30 uur zonder problemen een Heiniken bestellen.
   Aan de andere kant heb ik bij Big C zelfs als het om 10 min. te vroeg ging vaak moeten wachten totdat ze tot de verkoop van alcohol overgingen,terwijl je op het dorp bij de kleinere winkels de gehele dag alcohol kopen kunt,en dit was zelfs aan Boeddha day niet anders.

 2. Joost Jongen zegt op

  (Er is zelfs gespeculeerd, dat bars en restaurants ook kunnen worden gedwongen om te stoppen met schenken van alcohol tussen 2 en 5 ’s middags om daarmee de regel in overeenstemming te brengen met winkels, zoals 7 Eleven en supermarkten, maar dat is een gerucht, dat al een aantal jaren de ronde doet.)

  Zo te lezen schrijf je hoofdzakelijk over de toeristenplaatsen, want hier in het binnenland is het nog steeds zo dat de bars en restaurants tussen 14.00 en 17.00 uur en op Boeddha dagen geen alcohol mogen schenken en ze moeten ook om 24.00 uur sluiten.
  De bars en restaurants die eigendom zijn van Thai houden zich daar ook trouw aan, die avond uitgaansgelegenheden gaan daarom dikwijls pas om 17.00 uur open en die sluiten om 24.00 uur, alleen de uitgaansgelegenheden in de entertainment zone mogen hier tot de kleine uurtjes open blijven.
  De bars en restaurants met buitenlandse eigenaars lappen deze wet aan hun laars en betalen liever teamoney aan de politie, of riskeren een boete als er controle vanuit Bangkok komt, iets wat hier al een paar keer is voor gekomen, ze verkopen heel de dag door alcohol en er mag zelfs meestal gerookt worden, wel sluiten ze over het algemeen om 24.00 uur.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Het gaat er vooral om het drinken van kinderen die uit school komen tegen te gaan.
  ” This is because the Thai government does not want children (read “high school students”) to be able to buy alcohol, so the purchase of alcohol is banned between 2 and 5pm. The rationale being 2pm is the earliest time the schools let out and, by 5pm, kids should be home with their parents. ”
  Net zo’n soort gedachtengang volgt de Nederlandse regering bij coffeeshops, als ze maar meer dan 300 meter (of zoiets) van scholen verwijderd zijn, dan zullen scholieren er wel niet komen.

  • ruud zegt op

   De politie zou natuurlijk ook gewoon de leeftijd van de kopers af en toe kunnen controleren..
   Je mag pas vanaf 20 jarige leeftijd alcoholische dranken kopen.
   De meeste scholieren zullen waarschijnlijk jonger zijn dan dat.
   Dan kunnen ze gelijk ook de verkoop van(losse) sigaretten controleren.

 4. willem zegt op

  Waarom alleen gesproken over drank-verkoop in bars?.
  De halve economie ligt stil.
  Postkantoren en banken zijn alle gesloten. En wat te denken van de soms grote drank-afdelingen in de supers die ook allemaal hermetisch gesloten zijn? Personeelskosten gaan gewoon door!
  Telt allemaal niet mee voor de thaise economie?

  • nicole zegt op

   En in Europa is alles open met een feestdag? In heel veel gemeenten, kan je in Belgie of Nederland op zondag en feestdag niet eens een winkel open vinden.
   Trouwens in USA is het ook vaak dat op zondag de alcohol afdeling dicht is.
   Ik vind het allemaal een beetje overdreven.
   Koop je biertje voor thuis en je hebt nergens last van

   • Luc Vandeweyer zegt op

    Bent U het ooit al tegengekomen dat Belgische café’s op een feestdag gesloten zijn?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Neen, maar de cafe’s, winkels, warenhuizen, restaurants, zijn minstens wel 1 dag per week gesloten (enkele uitzonderingen daargelaten) en dat is in Thailand dan weer niet.

 5. RobHH zegt op

  Voor het verbod op de verkoop van alcohol op dergelijke dagen heb ik wel begrip. En met mij de meeste toeristen wel, denk ik.
  De beperking van de tijden waarop je alcohol kunt kopen is vervelend. Maar ook daar valt wel een mouw aan te passen.

  Maar wat mij nu echt stoort is dat er is besloten dat op woensdagen de stranden ‘dicht’ moeten. Sowieso hier in Hua Hin, maar naar ik heb begrepen is het niet anders in Phuket en Pattaya.

  Je zal hier toch als toerist een beetje willen bakken in de zon. Hapje en een drankje op het strand. En dan loop je nietsvermoedend het strand op -geen idee wat voor dag van de week het eigenlijk is, je bent tenslotte op vakantie- en dan blijkt er helemaal niets open te zijn. Bij je favoriete strandtentje staan de stoelen nog hoog opgestapeld en er is niemand thuis… Da’s toch raar?! Probeer dat maar eens uit te leggen…

 6. Fransamsterdam zegt op

  De verwarring wordt alleen maar groter door dit soort artikelen.
  Ik lees:
  “De regel is: alcoholhoudende dranken mogen alleen geserveerd en/of verkocht worden tussen 11 uur ’s morgens en 2 uur ’s middags en daarna weer vanaf 5 uur ’s middags tot middernacht.”
  “Entertainment zones krijgen een speciale dispensatie om buiten die tijden te serveren.”
  “Dat bars en restaurants ook kunnen worden gedwongen om te stoppen met schenken (serveren) van alcohol is slechts een gerucht, dat al een aantal jaren de ronde doet.”
  Mijn vraag is dan:
  Voor wie geldt dat schenk/serveerverbod eigenlijk wel?
  In Pattaya heb ik het nog nooit meegemaakt dat er in een restaurant of bar of hotel in de middag of na 00.00 geen drankje te krijgen was.

  Alleen Henry en Joost Jongen hebben bij de eerste plaatsing twee jaar geleden aanngegeven dat het in ketenrestaurants en buiten de toeristenplaatsen wel zo zou zijn dat die regel gehandhaafd werd, maar is dit info ook nu nog actueel?
  Er zijn toch genoeg Isanezen hier die dit precies moeten weten!

 7. Joost-Buriram zegt op

  Ja, hier in Buriram worden de regels nog steeds gehandhaafd, hier was afgelopen donderdag, Makha Bucha Day, in de horeca vrijwel geen alcohol te koop, veel restaurants met buitenlandse eigenaars waren gesloten of alcoholvrij.

 8. loe zegt op

  in de Isaan houdt men zich ook aan deze tijden.Maar wat ik niet snap een doos bier mogen ze niet verkopen maar drie of vier is geen probleem.

  • Joost-Buriram zegt op

   Omdat de Makro e.d. een groothandel is waar je normaal gesproken een Makropasje voor moet hebben, meerdere dozen tegelijk worden meestal door de horeca of winkels die bier verkopen gekocht en niet voor eigen gebruik, of je moet natuurlijk zwaar alcoholist zijn en meerdere dozen in een paar dagen leeg zuipen, dan ben je ook grootverbruiker.

   • Ger-Korat zegt op

    Voor de Makro in Thailand heb je geen pasje nodig. De pas die men gebruikt is een klantenkaart om achteraf per jaar een vergoeding te krijgen gebaseerd op de inkopen in een jaar. Dus alles is contant zonder pasje ook af te rekenen. En zonder pasje krijgt men ook dezelfde kortingen als met pasje.

   • Peter zegt op

    minimale hoeveelheid is 10 liter (bier of wijn of gedistileerd) en je moet een vergunning kunnen laten zien dat je alcohol mag verkopen; dan kan je tussen 1400-17.00 uur drank kopn in de Makro

 9. De Inquisiteur zegt op

  Iedere toerist, longstayer of expat blijkbaar alcoholist?
  Dagje zonder, wat maakt dat nu uit?

  • Pompoei zegt op

   Ik ben helemaal geen alcoholist maar ik wil wel iedere dag mijn 2 of 3 biertjes kunnen drinken. Daar hoeven die Thaien zich niet mee te moeien.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Niemand verbied je om dat thuis te drinken.

    • Pompoei zegt op

     Thuis zijn geen grieten in de buurt, alleen mijn vrouw en dan smaakt dat niet. En ik mag van mijn vrouw wel drinken hoor. Ze zou eens moeten durven om het te verbieden.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Gezien je laatste zin kan ik je vrouw wel begrijpen dat ze ook liever heeft dat je iets gaat drinken waar “grieten” zijn…

   • Sir Charles zegt op

    Dat iemand geen alcoholist is met 2 of 3 biertjes per dag dat zal in perceptie dan vast wel, het gaat er ook om dat wanneer iemand op een dag géén bier kan drinken maar het wel beslist wil, hoe gedraagt hij zich dan?
    Is ook een vorm van alcoholisme want er zijn bij die zich om zo’n Boeddhadag druk kunnen maken…

    • Pompoei zegt op

     Wel ik maak mij druk om zo een Boedhadag. Akkoord dat ze het verbieden aan Boedhisten maar ik ben geen Boedhist dus mij moeten ze gerust laten. Ik woon trouwens al 12 jaar in Thailand en heb nog nooit een tempel bezocht. Ik ben tegen elke vorm van geloof.

 10. walter zegt op

  In Bangkok zijn er zeker restaurants die na 14u geen alcohol schenken. Diensters komen dan voor 14u vragen of je nog wat wil bestellen.

 11. Leo Bossink zegt op

  In Udon kan ik bij Sizzler altijd bier of wijn bestellen tussen 14.00 en 15.00 uur. Op dagen zoals Makha Bucha weet ik dat niet want dan ga ik op voorhand niet naar Udon centrum.
  Normaliter kun je in Udon in elke bar / restaurant de gehele dag door alcoholhoudende drankjes kopen.
  Zo’ n 2-3 maanden geleden ging er echter een grote groep politiemensen alle bars en bar / restaurants in soi sampan af, en maakte duidelijk dat er tussen 14.00 en 17.00 geen alcohol mocht worden geschonken.
  Er werd zelfs een officieel document op de ramen geplakt waarin een en ander nog eens duidelijk werd uitgelegd. Met hoge boetes als men zich niet aan de wet zou houden.
  Er schijnt vervolgens ook een exploitant in die straat beboet te zijn (naar zeggen 20.000 tb).
  Vervolgens zijn deze politiemensen nauwelijks meer komen controleren ( op die ene exploitant na, dan zeker).
  Als ik nu bij daSofia in de middag kom, moet ik mijn biertje “verstoppen” omdat men toch wel bang is voor die boetes. Bij alle andere bars en bar / restaurants trekt met zich er niets van aan en kan ik gewoon alles bestellen waar ik trek in heb, ook alcohol.

  • Koos zegt op

   Er zijn rond oud en nieuw meerdere bars/restaurants beboet in Udon.
   Dit gaat rond Songkran weer gebeuren om zo het aantal omgelukken te verminderen.
   Maar dit helpt niet want de meeste thai drinken bij familie en niet in bars.
   Het is voor mij ook een reden om niet naar Udon te gaan maar in de buurt te blijven.
   In de dorpen speelt dit allemaal nog niet.

 12. Jos zegt op

  Allemaal reli-terreur: geloof opleggen aan anderen die daar niet in geloven of van gediend zijn, maar aan deze dwingelandij dus evenmin kunnen ontkomen. Het is terreur in de meest strikte zin des woords.

 13. Hua@Johan zegt op

  Het word nu toch echt tijd voor andere bestemmingen.

 14. Dre zegt op

  Ben ik ne gelukkige mens. Ik drink géén alcohol. Begrijp niet waarom er zo een probleem van gemaakt wordt.
  Alsof men steeds alcohol bij de hand moet hebben om te overleven op de momenten dat er net géén alcohol verkrijgbaar is.
  Dre

 15. Erwin Fleur zegt op

  Beste allemaal,

  En dat voor een biertje, ja ik kan het begrijpen maar als en dat kunnen de toeristen ook
  weten, dan sla je toch van te voor een paar biertjes in.

  Ik zie het probleem er niet van in, maar vele wel.
  En voor iedereen die al jaren in Thailand woont of verblijft voor een bepaalde periode
  weet waar je het gestensap kunt halen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 16. Fransamsterdam zegt op

  De barclosures zijn nog wel te overzien en wie zijn wij om daar kritiek op te hebben. Ik krijg nou niet bepaald de indruk dat men mij daarmee het Boeddhisme opdringt bij wijze van terreur.
  Een handig overzichtje voor de vakantieplanners:
  .
  http://www.boomboomme.com/resources/holidays/thailand/

 17. Henk Hollander zegt op

  Tjonge, tjonge. Wat een drukte over alcoholverkoop. Er zijn ruime perioden op de dag dat je alcohol kunt kopen of jezelf vol laten lopen. En het komt inderdaad voor dat er een dag helemaal geen alcohol wordt verkocht. Als je dat weet sla je een dag van tevoren een hoeveelheid in dat je je weer vol kunt laten lopen. En anders is een dag zonder alcohol zeer goed voor je gezondheid. Als je hier 14 dagen op vakantie bent, wie komt er trouwens voor maar 14 dagen, en je moet 1 dag alcohol missen, is dan je vakantie verpest? Het zou wel leuk zijn, en dat is zeer moeilijk voor Nederlanders op vakantie, om gewoon de cultuur en de wetten van een ander land te accepteren. Als je dat niet kunt dan blijf je in Nederland en ga je je hele vakantie in de kroeg op de hoek zitten.

  • loe zegt op

   het gaat ook niet over de alcohol verkoop alleen. maar menig land dat zoveel inkomsten krijgt uit het tourisme zou toch wel meer moeite doen om de touristen niet steeds nieuwe beperkende regels in de maag te splitsen en eens iets meer glimlachen naar de touristen te beginnen bij de immigration op swampie.Zelf zie ik steeds minder het land van de glimlach.

 18. fred zegt op

  Waarschijnlijk allemaal mensen die hard tegen drugs zijn. Behalve wanneer het over hun geliefkoosde drug gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website