Einde van de boeddhistische vastenperiode (Awk Phansa)

Op 1 oktober 2020 is de eerstvolgende religieuze feestdag in Thailand. Awk Phansa markeert het einde van de drie maanden durende boeddhistische vastentijd en het traditionele einde van het regenseizoen.

De laatste dag van de boeddhistische vastentijd valt op de dag van de elfde volle maan en staat in de meeste delen van Thailand bekend als Awk Phansa, hoewel er enkele regionale verschillen zijn.

Volgens het boeddhistische geloof herdenkt men de dag waarop Boeddha, na drie maanden in de hemel te zijn geweest waar hij zijn moeder had bezocht, terug op de aarde neerdaalde. Zijn terugkeer werd door zijn volgelingen gevierd met voedsel. Op deze dag gaan Thaise boeddhisten naar de tempel om zich verdienstelijk te maken en goede daden te verrichten.

De boeddhistische vastentijd wordt vaak de ‘Rains Retreat’ genoemd en is de periode van drie maanden tijdens het regenseizoen waarin de meeste boeddhistische monniken in slechts 1 klooster verblijven in plaats van rond te reizen. De Rains Retreat begint op Khao Phansa-dag (meestal in juli) en eindigt 3 maanden later op Awk Phansa-dag. De Rains Retreat is een populaire tijd voor jonge Thaise mannen om tot boeddhistische monnik te worden gewijd. De meeste Thaise mannen zullen in een bepaald stadium van hun leven, monnik worden, ook al is het maar voor een korte periode van een paar weken of een paar maanden.

Gedurende een periode van een maand vanaf het einde van de Rains Retreat worden er nieuwe gewaden en offers aan de monniken gegeven als onderdeel van een ceremonie die bekend staat als ‘thod kathin’. Door heel Thailand worden verschillende thod kathin- evenementen en festiviteiten georganiseerd, terwijl er in Bangkok een koninklijke ceremonie wordt gehouden die gewoonlijk wordt gehouden in Wat Arun (Tempel van de Dageraad).

En denk er aan: Awk Phansa is een van de dagen in het jaar waarop er beperkingen gelden voor de verkoop van alcohol!


» Laat een reactie achter


Rating: 3.75/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website