Aardappels, theezakjes en korenschoven

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
24 april 2016
cassave

Heb je er wel eens bij nagedacht op welke wijze bij ons bekende tropische producten groeien? Wat te denken van bijvoorbeeld een paar willekeurige producten als mango, ananas, meloen of een doodgewone pinda?

Voor de eerste keer dat ik een ananasveld zag besefte ik eigenlijk pas dat het nooit eerder tot mij was doorgedrongen dat deze vrucht zo laag bij de grond aan een betrekkelijk kleine plant groeit.

Dat een meloen, alleen al vanwege het gewicht, niet aan een boom hangt kan ik me heel goed voorstellen. Een mangoboomgaard was mij evenmin vreemd en dat de pinda ook wel aardnoot wordt genoemd, zegt al voldoende omtrent de groeiwijze. Sinds de ‘ontdekking’ van de ananas ben ik me breder gaan oriënteren omtrent gewassen die ik op buitenlandse reizen, en dus ook in Thailand tegenkom.

Het theezakje

Hoewel Thailand niet het meest vooraanstaande land voor koffie en thee is, geniet de streek boven Chiangrai, met name rondom Mae Salong, grote bekendheid betreffende de zogenaamde Oolong-thee uit het hoger gelegen koele berggebied.

In 2005 werd Mae Salong, ook wel Santikhiri genoemd, door het Ministerie van Toerisme voor haar kwaliteitsthee onderscheiden met het in Thailand bekende OTOP-keurmerk. Op vele plekken kun je de diverse soorten thee hier testen. En na een dergelijke proeverij gaan je ogen echt open en kom je tot de conclusie dat het bekende theezakje, dat in de meeste Nederlandse huishoudens in gebruik is, het afval oftewel het gruis van de theeblaadjes bevat. In feite dus de allerminste kwaliteit, doch voor de telers een uitvinding van jewelste. Wil je genieten van echte thee dan verdwijnt ‘het theezakje’ snel uit de voorraadkast.

Tapioca

Korenschoven

In bepaalde streken van Thailand zie je een gewas dat voor de niet Aziaat niet zo gemakkelijk is thuis te brengen. Uitgestrekte velden, waar de aanvankelijk kleine plantjes uitgroeien tot een hoogte van meer dan een meter. Houtachtige stokken met in de top een niet bepaald erg fraai blad. Gedachtig de ananaservaring wil ik er het mijne van weten en krijg van de plaatselijke bevolking te horen dat het ‘potatoes’ zijn.

Een groot veld wordt met heel veel mankracht, bestaande uit overwegend vrouwen, in één dag gerooid en de wortelvormige ‘aardappels’ worden in grote vrachtwagens afgevoerd. De lange houtachtige stokken worden van hun blad ontdaan en als korenschoven overeind gezet. Deze ontkiemen weer en zorgen, in korte stukken gesneden, voor nieuwe aanplant.

Aardappels

Vreemd genoeg heb ik dit soort aardappels nog nimmer op de markt of waar ook kunnen ontdekken. Nieuw onderzoek is dus geboden. En jawel dan komt het fijne van de zaak, beter gezegd van de aardappel, naar boven. De volgeladen grote vrachtwagens voeren de oogst rechtstreeks af naar de fabriek. Eigenlijk bestaat deze ‘fabriek’ uit een paar kleine gebouwtjes en daarbij een grote betonnen oppervlakte.

Nadat de aardappels of dikke wortels zijn gewassen worden ze grof vermalen en op de betonnen oppervlakte uitgespreid om in de zon te drogen. Na deze eerste bewerking gaat het spul naar een echte fabriek waar het wordt verwerkt tot een eindproduct. Dit product tref je in elk Thais gezin aan: Tapioca. Het tapiocameel wordt gebruikt als bindmiddel, voor het bakken van flensjes, het maken van snoepgoed, en is ook een belangrijk onderdeel van onder meer kroepoek. Deze ‘aardappel’ heet officieel cassave- of maniokwortel.

Kijk in Thailand maar eens goed rond. Je ziet dat dit product op vele plaatsen wordt verbouwd, omdat ook minder vruchtbare grond voor de teelt zeer geëigend is.

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Aardappels, theezakjes en korenschoven”

 1. Danny zegt op

  Deze wortel wordt in Thailand” Man Sappalang” genoemd en levert ongeveer 3 bath per kilo op voor de farmers.

 2. Chang Noi zegt op

  Cassave of tapioca wordt voor 90% ge-exporteerd naar o.a. NL waar men dat aan varkens geeft. Het is ook lekker om gewoon zelf te eten (net als mais overigens). Cassave is een makelijk product, je hoeft er bijna niks voor te doen. Het groeit als onkruid. En na de oogst snij je de oude planten in korte stokjes van 30 a 50cm en die steek je gewoon weer in de grond en hopa het groeit weer. Dat veelvuldige cassave verbouwing de grond uitput dat is lange termijn planning ….
  Overigens wil je echt niet naast een cassave-verwerkings-fabriek wonen …. stinkt verschrikelijk.

  Waar je wel eens even goed over moet nadenken met voedsel hier, is dat de Thai niet erg voorzichtig zijn met het gebruik van kunstmest en andere chemicalieen.

  Er zijn enkele stuwmeren in de Isaan met daar om heen natuurlijk veel akkers. Al het water dat van deze akkers af vloeit komt dus in dat meer terecht. Na onderzoek bleek dat bij sommige van deze stuwmeren dat het water door kunstmest zo sterk vervuild is dat het niet meer als drinkwater te gebruiken is.

  Chang Noi

 3. Jan zegt op

  Scheepsladingen vol tapioca komt hier in Nederland aan. Ik weet van proeven om in IJmuiden (Hoogovens) tapioca over te slaan in binnenvaartuigen. Die overslag geeft/gaf ernstige overlast. Stof (van die tapioca). Al dit is bestemd voor veevoer. Vul dit maar verder in…
  Sago is een product van tapioca en wordt nog wel in de Hollandse keuken gebruikt. Tapioca is op zich goed voedsel maar is niet zo populair.

 4. franky zegt op

  Cassave (ook wel maniok genoemd) bevat een enorme hoeveelheid blauwzuur en dat is giftig. Vandaar dat het -klein gesneden- een paar dagen in het zonlicht moet drogen wat een penetrante geur geeft. Knabbel dus niet zomaar aan een cassave wortel!
  Tapioca is een zetmeel-extract van de cassave.
  Naar mijn mening komt sago van de sagopalm en betreft het binnenste van de stam. Het bevat weinig voedingstoffen, is nogal arbeidsintensief vanwege het flink moeten vermengen met water en is het “poor men’s meal” in o.a. Nieuw Guinea.

  • cyril zegt op

   Franky wat je schrijft klopt gedeeltelijk.Er zijn twee soorten van casave,bittere en zoete.De zote kan e koken en dan bakken(telo)de bittere wordt geraspt en het blauwzuur eruit geperst.Van het meel maakt men (boslandcreolen)casavebrood of kwak(losse vorm van het casavebrood)van het blauwzuur maken de indianen casiri van.Een alcoholische drank en om het te laten gisten spugen de familieleden erin(geen indianenverhaal).Van de bittere casave maakt men ook stijfsel(kleding)zodat deze langer en strakker in de plooi zitten.De bitter casave is over het algemeen groter ook..

 5. Henk Korat zegt op

  Tja, en door die Thaise aardappels hebben wij als 2 noordelingen een bedrijf in Thailand opgezet die op dit moment 80% van de Tapioca fabrieken in Thailand de machine’s levert om de zetmeel uit de wortel te halen.
  Thailand is de grootste leverancier in de wereld op het gebied van Tapioca zetmeel.
  Verder heb je zoals al genoemd het Sagomeel wat van de Sagopalm komt.
  Verder heb je dan nog Mais en Rijst en Tarwe, waar zetmeel uitgehaald wordt.
  Zie verder een eerder artikel op Thailand blog over ons bedrijf. (Stamex)

 6. Simon zegt op

  Ik kook graag, zowel europees als thais en heb in Thailand, waar we elk jaar 4 maanden verblijven, tapioca leren gebruiken.
  Het is gemakkelijk met een beetje water tot een papje te mengen, klontert niet wat aardappelmeel wel vaak doet en is uitstekend te gebruiken om sausen e.d. in te dikken.
  In groentesausen over bloemkool, broccoli, maar ook in vleesjus gebruik ik tapioca. Geweldig product.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website