Een 7-Eleven winkel: ook uw toekomst?

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
28 juni 2013

Natuurlijk kent u de 7-Eleven winkels in Thailand, er zijn er maar liefst ruim 6700 en het plan van de Thaise franchiseholder CP All Plc is om dat aantal nog dit jaar over de 7000 vestigingen te tillen.

Thailand is daarmee na Japan en de VS het derde grootste “7-Eleven land”. CP All Plc verleent op haar beurt franchise voor alle winkels in Thailand en met de expansiedrift zijn er dus goede mogelijkheden voor geïnteresseerden, die een eigen 7-Eleven winkel willen beheren.

Investeringsplan

Zo dacht een Engelse vriend van mij er ook over. Hij had zijn business in Engeland goed verkocht, had dus geld en wilde, na in Thailand te zijn gaan wonen, met dat geld gaan investeren. Hij is nog redelijk jong, heeft een Thaise vriendin, waarmee hij inmiddels getrouwd is, en zocht dus een mogelijkheid om zich een inkomen op termijn te verschaffen. Een bierbar of restaurant was absoluut geen optie, maar het beheren en runnen van een eigen 7-Eleven winkel werd hun beider doel om naar te streven.

Contact met franchise-afdeling

Bijna een jaar geleden, zij waren nog niet getrouwd, maakten zij een afspraak met de fracnhiseafdeling van 7-Eleven in Bangkok (tel. No. 02 711 7800). Telefonisch werd hun al verteld welke documenten (diploma’s, cijferlijsten, referenties, enz.) zij mee moesten brengen voor de eerste aanvraag en daarmee togen zij naar Bangkok. De documenten waren geen enkel probleem, want de Thaise vriendin heeft een uitstekende schoolopleiding (universiteit) genoten en heeft al een paar jaar een zeer goed betaalde functie in een 5-sterrenhotel in Pattaya.

Toch werd de eerste afspraak een teleurstelling: “Sorry, nee, een buitenlander kan geen franchise-nemer worden”. Bovendien waren zij niet getrouwd en 7-Eleven geeft de voorkeur aan stabiel getrouwde Thaise echtparen. Er werd echter te verstaan gegeven, dat de vriendin in principe zeer geschikt zou zijn om en winkel te runnen, dus wellicht zou er in de toekomst wel een mogelijkheid zijn. Wel werd hun verteld hoe de franchise werkt.

Franchise-voorwaarden

Een franchise-nemer betaalt, afhankelijk van locatie en grootte van de winkel, een bedrag van 1,5 tot 3 miljoen Baht. Dat bedrag, dat eventueel in termijnen kan worden betaald, moet terugverdiend worden door een salaris als winkelbeheerder plus een percentage van de omzet. Bovendien moet bij aanvang nog een borgsom van ruim 1 miljoen Baht worden betaald, om te voorkomen, dat een beheerder er plotseling met de voorhanden apparatuur en voorraad vandoor gaat.

Een franchise-nemer krijgt op een gegeven ogenblik de keus uit een aantal 7-Eleven winkels. Dat zijn nooit nieuwe locaties, want die worden in eerste aanleg door de organisatie zelf geëxploiteerd. Het voordeel van een bestaande winkel is, dat de franchise-verlener een inzicht heeft in de verkoopmogelijkheden op die locatie en daarmee de nieuwe beheerder “targets” kan dicteren.

Mijn vriend en zijn vrouw, want inmiddels al weer een aantal maanden getrouwd, hebben aan alle formaliteiten voldaan, uiteraard is de Thaise dame contractant, de Engelsman mag alleen zijn geld inbrengen. Zij staan nu op een wachtlijst tot dat er een geschikt filiaal beschikbaar komt en dat hoeft niet per se in de regio Pattaya te zijn.

Bedenkingen

Ik heb lang met hem over dit plan gepraat en heb toch wel een aantal bedenkingen. Uiteraard heb ik dat niet allemaal aan hem verteld, ik wil hem niet ontmoedigen. Hij zoekt het zelf maar uit. Als beheerder van een 7-Eleven winkel ben je in feite niet meer dan een zetbaas. Het assortiment, het voorraadbeheer, reclame wordt allemaal vanuit het hoofdkantoor geregeld, een eigen inbreng is sowieso minimaal en een eigen reclamecampagne of –actie is niet toegestaan.

Op een Engels forum las ik, dat grote, rijke Thaise families een aantal 7-Eleven winkels in franchise nemen voor hun kinderen en ik stel me zo maar voor, dat daar ook de beste locatie’s terechtkomen.

Succes

Niettemin kan een investering op deze manier best rendabel blijken te zijn om er goed maandelijks inkomen uit te verdienen. Ik heb mijn goede vriend en zijn vrouw dan ook alle mogelijke succes gewenst.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Een 7-Eleven winkel: ook uw toekomst?”

 1. HansNL zegt op

  OK, je start een 7-11

  Laten we er even van uit gaan dat door uitbreiding van de scholen in de buurt, of de woningen, of de internetcafe’s de toeloop groter wordt en de omzet navenant meegroeit.

  Wat dan vaak gebeurt is dat CP, vlak bij jouw franchise, een grotere 7-11 opent, met een groter pakket en leuke aanbieidngen.

  En daar ga je dan.

  De aanloop en omzet loopt terug, de aanvoer van voorraad wordt steeds problematischer, en uiteindelijk leg je het loodje.
  Met het daarbij behorende verlies aan investering.\

  Let wel, dit is een geliefde manier van werken bij CP!
  In mijn kennissenkring zijn er twee die dit hebben meegemaakt.

  Attentie 2:
  Zowel Tesco als Big C, als Familymarket en nog een paar spelers zijn heftig aan het uitbreiden en dat hakt ook aardig in op de 7-11 omzet.

  En laten we wel zijn, 7000 7-11 op een goede 60 miljoen inwoners betekent wel een 8500 potentieele klanten per 7-11, en dat is wel een beetje dunnetjes, vooral ook omdat de meeste 7-11’s op drukkere plaatsen staan.

  Neen…..niet doen.

  • ton zegt op

   het risico is dat je 24 uur pd open bent,
   in de nacht kan dit gevaarlijk zijn ivm overvallen,
   je kan al een 7eleven beginnen met ongeveer 1.5 mil.bath

 2. LOUISE zegt op

  Hi Gringo,

  De reactive van Hans.nl is helemaal waar en naar mijn mening zou je je vriend in deze toch maar moeten waarschuwen.
  Een hard gelag om zo door je verdiende geld heen te gaan en vechten tegen zo’n groot 7/11-lichaam win je toch nooit.
  Blijven zoeken en er komt best wel iets op je weg.

  Groetjes,
  Louise

 3. LOUISE zegt op

  Sorry,

  Dat blijven zoeken is natuurlijk bedoeld voor de vriend van gringo.
  Louise

 4. Khun Chiang Moi zegt op

  Geloof me als je graag in Thailand wil wonen en moet in je onderhoud nog voorzien door een eigen zaak daar te beginnen kan ik 1 advies geven. BLIJF IN JE EIGEN LAND WONEN.
  Je mag als buitenlander niets je kan niets en je bent voor 100% afhankelijk van de Thai al dan niet je vrouw c.q. vriendin. Als het fout gaat heb je niets meer en moet je alsnog terug naar je home-land maar dan een stuk armer dan toen je er weg ging. Er zijn mensen (mannen) die gaan er een keer op vakantie en zien daar het paradijs en denken dat ze als ze daar wonen ook constant vakantie hebben mijn inziens een verkeerd beeld. Als je daar MOET werken al dan niet in een eigen zaak moet dat meestal veel harder dan in Europa en dan is je vakantiegevoel snel voorbij. Thailand is een schitterend land om te wonen maar niet om te werken. Het is een ideaal land om als gepensioneerde of rentenier te wonen maar dan moet je zeker geen business om handen hebben maar uitgewerkt zijn anders niet doen!!!

 5. willem zegt op

  N”eigen 7-eleven:?
  Mijn ex in Khorat heb ik geholpen haar eigen”toko”op te zetten.Een klein pandje,maar wel met een school aan de overkant! Tijdens pauze stond het vol met leerlingen die”een plastic zakje cola met ijs”wilden.Kwam allemaal uit de grote colafles/dus daar kan je wel wat op verdienen/en snoepjes koekjes chocolade/per stuk afrekenen zo gaat dat daar! Maar mijn Tilak had wel een maandomzet van 50.000bath;en dat is voor de Thai best veel.
  De marge”s op Whiskey en sigaretten waren de klappers.
  Ik denk dat zoiets een betere stap is te beginnen,dan 7-eleven die alles voor je bepalen!
  En dank voor je stukje;Gringo ik”moet”nu de uitdaging in Udon-Thani aangaan!
  Gr; Willem Scheveningen…

  • leon zegt op

   Mijn vrouw heeft ook een eigen winkel loopt zeer goed ,elke zondag markt voor de deur en in de winter veel thaise toeristen.Ga nooit met 7 11 in zee en investeer in je eigen winkel en je blijft eigen baas en kan en mag verkopen wat jij wil.

 6. Jan Beute zegt op

  Ik denk dat het einde van 7 /11 er gauw aankomt in Thailand .
  Waar ik leef in wijde omgeving van Chiangmai zie ik overal waar een 7/11 shop is .
  Niet ver vandaan soms weiniger dan 100 meter een nieuwe Tesco lotes minimart of express mart ontstaan .
  7/11 veel te duur in vergelijking met Tesco of Big C .
  Nooit aan beginnen , gebruik je gezond verstand .

  Groetjes Jan .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website