Over de hele wereld zitten Nederlanders in gevangenissen, hetzij als verdachte in afwachting van een proces of reeds veroordeeld tot een (soms lange) gevangenisstraf.

Ook in Thailand zitten er Nederlanders in de gevangenis en wij weten allemaal dat de omstandigheden in Thaise gevangenissen erbarmelijk kunnen zijn. Ver van huis en familie kun je je voorstellen dat een Nederlandse gevangene behoefte heeft aan contact met landgenoten. Iemand, die naar hem/haar luistert en een beetje steun geeft in moeilijke tijden.

De vraag is hoe dat in Thailand in zijn werk gaat? Wij hebben geen enkele ervaring op dit gebied en zouden graag wat meer informatie van onze bloglezers zien. Zijn er Nederlanders, al dan niet in een georganiseerd verband, die gevangenissen bezoeken om Nederlandse gedetineerden een hart onder de riem te steken?

Aanleiding voor dit verzoek is een “noodkreet” van een Nederlandse dame die haar broer in een gevangenis in Nakhon Pathom wil bezoeken maar daar om financiële en medische redenen niet toe in staat is. De man wordt verdacht van moord cq. doodslag op zijn Thaise vrouw en is in afwachting van een proces. Wij kennen het verhaal van deze man, het is geen “volbloed crimineel”, het lijkt eerder een “crime passionel”.

Zij heeft Thailandblog.nl gevraagd of er Nederlanders zijn, die bereid zijn haar broer in de gevangenis op te zoeken.

Uw reactie met informatie wordt zeer op prijs gesteld.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Vraag v/d week: Wie bezoekt Nederlanders in Thaise gevangenissen?”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Ik heb verschillende gedetineerden in de gevangenis van Chiangmai opgezocht.

  Het betrof drie jongeren uit de grensstreek met Burma voor lichte overtredingen (geen ID, positieve drugstest), een jongere voor ‘diefstal’ van zijn eigen beslag genomen brommer op het politieterrein en eenmaal een kerstbezoek aan een Europeaan die meer al dan een jaar zonder formele aanklacht opgesloten was en die later na tussenkomst van zijn ambassadeur vrijkwam.

  De bezoekprocedure was in alle gevallen dezelfde. Je meldt je aan bij de poort inde bezoekuren, op werkdagen van 9 – 12 en 13 – 15. Je moet je identificeren met je paspoort, de naam van je gevangene wordt op zeker ogenblik omgeroepen. Je mag de contactruimte binnen om 5 minuten te praten met je gevangene, met een glazen wand ertussen, twintig gedetineerden en twintig bezoekers tegelijk. Je mag kleine aankopen doen, meegebrachte goederen worden gecontroleerd. Het dragen van en korte broek wordt niet op prijs gesteld…

  Het is mijn plan een van majesteitsschennis veroordeelde gevangene in Bangkok te bezoeken. Of de procedure ook dan zo eenvoudig is, valt te bezien.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Alex,

   Als eerste wil ik mijn bewondering uitspreken dat je dit doet.
   Jeez, als ik dit zo lees klinkt het erg hoogdravend, maar ik meen het echt.
   Iemand die een totaal vreemde persoon op gaat zoeken in een gevangenis, moet natuurlijk eerst thai spreken.
   Het opzoeken van een nederlander is dan wat makkelijker,maar 5 min., is ook niet iets om een boom op te zetten toch?
   En dan ook nog tot hulp kunnen zijn???

   LOUISE

 2. riekie zegt op

  Nou dat is nog niet zo gemakkelijk meestal is het bezoek 3 keer per week het verschilt van plaats.
  Om eten kleding of geld te brengen je moet briefjes invullen wat je meebrengt met zijn naam erop en dat word later aan je broer gegeven .alles word gechekt.
  Er is een apart loket om geld op zijn rekening over te maken .
  Dan krijg je een nummer er zijn 3 kleuren per groep mag je naar binnen om 5 min telefonische te praten.
  Dit kost je zeker 1 dag elke keer weer ervaring van koh samui is dit

  als je broer een advocaat heeft kan hij een verzoek indienen of enkele dagen per week als er geen bezoek is iemand hem mag bezoeken voor een uur soms word dat goed gekeurt dan krijg je een brief met toestemming maar ze houden zich niet altijd aan de regels als het hun uitkomt dus de ene keer vinden ze het goed de andere keer niet ook al heb je toestemming hebben ze geen verhaal aan.
  ik weet niet of je broer ook geholpen word door de ambassade met geld om eten te kunnen kopen.
  normaal moeten ze dat wel doen als jijzelf of familie of vrienden hiertoe niet in staat zijn..

  wens jou en vooral je broer heel veel sterkte en kracht toe
  ik woon niet daar in de buurt anders zou ik hem een keer bezoeken
  ik hoop dat er goede nederlanders zijn hier die aan je verzoek willen voldoen
  good luck

  • anita zegt op

   Dankjewel voor je reactie,er word geld van de familie overgemaakt naar hem.Het gaat ookniet om het geld,maar ,dat een nl ziet ,waar die gewoon een praatje mee kan maken .

 3. wiel zegt op

  Wij hebben vorig jaar onze Nepalese vriend bezocht in de Bangkwang. Over 14 weken gaan we weer. Als iemand info wil kan dat!

  • anita zegt op

   Waarschijnlijk komt hij daar ook te zitten .
   Is nog even afwachten tot na 9 febr

 4. lung addie zegt op

  Het lijkt me overal een beetje anders te zijn; Ik ben op Koh Samui verschillende keren een gevangene gaan bezoeken. Het was geen enkel probleem, alleen een beetje chaotisch, maar zijn we dat hier niet gewoon? In grote trekken zal het overal een beetje hetzelfde zijn veronderstel ik .

  Het gaat daar in de gevangenis van Koh Samui als’t volgt:

  één dag is mannen bezoekdag
  de volgende dag vrouwen bezoekdag enz…
  aanmelden binnen de openingsuren met paspoort en de naam ( geen nick maar echte naam) van de te bezoeken gevangene.( het paspoort wordt in bewaring gehouden en bij verlaten van de gevangenis teruggegeven)
  je naam komt op een lijst terecht ( als er teveel bezoekers voor jou ingeschreven zijn zegt men in de namiddag terug te komen )
  goed luisteren bij het afroepen van de namen want onze namen worden nogal eens verkeerdelijk en soms moeilijk verstaanbaar uitgesproken.
  naargelang veel of weinig bezoekers krijg je dan 15 tot 20 minuten bezoektijd en dit met zo een 15 tal personen gelijktijdtijdig
  de gevangenen zitten op een rij achter een glazen wand en het gesprek verloopt via een interfoon ( soms van heel slechte kwaliteit en dus moeilijk verstaanbaar )
  geen fysiek contact mogelijk
  niets kan overhandigd worden
  indien je iets wil geven kan dat aan een loket en wordt achteraf, na controle, aan de gevangene bezorgd
  geld kan gestort worden aan een loket op de gevangenisrekening van de gevangene

  lung addie

 5. Martin van Iersel zegt op

  Al deze informatie gelezen hebbende, zou mij een wat gecentraliseerde coordinatie op zijn plaats lijken. Met andere woorden, is er niet iemand die, in tegenstelling tot ikzelf, permanent in Thailand woont en vraag en aanbod van het bezoeken van gevangenen in Thaise gevangenissen op elkaar wil afstemmen?

  • Henk zegt op

   Goeie middag.
   Ik woon permanent in Thailand. Ik heb al is in het verleden de gevangenis in chiang rai bezocht. In 2003 toen de nieuwe gevangenis in gebruik werd genomen heb ik daar een rondleiding gehad. 3 jaar terug wilde ik is kijken hoe het er nu was, maar ik mocht niet binnen komen. Ik heb daar nog wel een promotie video gekregen. Als dat allemaal klopt wat ze laten zien is het zo slecht nog niet. Maar nogmaals het is een filmpje en ik geloof niet dat het helemaal klopt wat ze laten zie. Ik heb de eerste keer gesproken met een Duitser die daar gedetineerd was.
   Welnu om een en ander op elkaar af te stemmen zul je eerst moeten weten om hoeveel Nederlandse gedetineerden het gaat en waar deze gedetineerd zijn.
   Dat zou dan via de ambassade moeten gaan en of die de informatie geven wie en waar deze gedetineerd zitten. Ik ga begin volgende maand naar Chiang Mai en zal is kijken of daar Nederlandse gedetineerden zitten en een bezoekje brengen als dat mogelijk is.
   Groetjes Henk.

   • lung addie zegt op

    ik ben ook permanent woonachtig in Thailand en heb reeds gevangenen bezocht ( zie mijn vorige reactie ) . Ik stem volkomen in met wat schrijver hierboven aanhaalt, doch zou nog een detail willen toevoegen en dat is : waarom zitten die in de gevangenis?
    Thailand is een heel tolerant en vrij land, maar, je hebt hier meer verantwoordelijkheid voor jezelf dan in Nederland/Belgikistan. Er zijn bepaalde wetten en normen en, als je die overschrijdt dan ben je zelf totaal verantwoordelijk voor de gevolgen. Iedereen die hier komt zou dit moeten weten en er zich ook naar gedragen. Uit ervaring weet ik, wat hier ook allemaal verteld moge worden, men steekt je, als buitenlander, niet in de gevangenis om ergens wild te plassen. Meestal gaat het over zwaardere overtredingen van de geldende wetgeving. Moord, diefstal, en vooral DRUGS. Iedereen die hier komt weet het of zou het moeten weten, hier draait men u daarvoor in het monkeyhouse en ik stel me de vraag: zou het in Europa ook niet beter zo zijn? En ja, hier is de gevangenis geen lachertje, het is niet zoals bij ons, met : sauna, gym, keuze menues, bib …. zou het ook niet beter zijn als hier? Ik ben geen ooglappen mens, iedereen kan een misstap begaan en wie vrij is van zonden hij werpe de eerste steen, maar met drugsdealers, moordenaars en dieven, welke stelen van arme donders, daar kan ik weinig sympathie mee hebben. Uiteindelijk hebben deze misdadigers zelf gekozen om, uit jaloezie of winstbejag, criminele feiten te plegen en dan, achteraf noodkreten te slagen.Ik ken de achtergrond van dit verhaal niet, zoals meestal het geval op dit blog, doch zou voor ik zo een vraag stel, eerst de nodige informatie aan de mansen geven zodat ze in eer en gewten kunnen beslissen te helpen of te zeggen : man, je hebt het zelf gewild, rot now in hell!

    Lung addie met alle respect voor de medemens

    • anita zegt op

     Hoi Lung addie,

     Mocht er iemand zijn die dit serieus neemt ,en mijn broer zou wil bezoeken ,dan vertel ik heel graag over hoe en wat .Maar wel via een prive bericht.Redactie is ervan op de hoogte.,Over hoe en wat.Mocht het zo zijn dat er iemand er voor kiest ,zou ik heel blij zijn ,is er niemand ,dan respecteer ik dat ook.

     Groetjes ,Anita

 6. Ad Gillesse zegt op

  deze mevr kan het beste contact opnemen met Reclassering Nederland afd buitenland.
  De man wordt op dit moment bezocht door een van de vrijwilligers van Reclassering Nederland.

  • anita zegt op

   klopt is gebeurd en daarvan is ook een vrijwilliger geweest ,en die komen 1x in de 6a8 weken

 7. ko zegt op

  de stichting “epafras” bezoekt NL gedetineerden over de hele wereld. Kan voor verdere begeleiding en hulp zorgen. Meestal in overleg met de NL ambassade van dat land. Is in ieder geval een organisatie met erg goede ingangen in de veel landen en hebben bijna altijd toegang tot alle gevangenissen. Het is een NL organisatie dus makkelijk benaderbaar. info@epafras.nl

  • anita zegt op

   is ook geweest ,en die gaan 1a2 x per jaar.

 8. klaas zegt op

  De plaatsing van dit topic geeft veel antwoorden.
  Antwoorden hoe te handelen, inschakelen ambassade etc.
  Volgens mij is de oproep meer bedoeld om een bezoekregeling te maken waardoor deze persoon bezoek krijgt.
  De ambassade heeft geen regeling om financieel te ondersteunen. Zie de website.Bezoek wordt door de ambassade2xper jaar gedaan.
  De verschillende regelingen in de diverse gevangenissen qua bezoek mogelijkheden is voor velen onduidelijk.
  De bangkwang heeft 2 bezoekdagen per week. afhankelijk van de building waar de gevangene zit.
  Voor de Nakhon Pathom gevangenisis het dus even uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.
  Voor een juiste communcatie qua bezoekregeling is het raadzaam om 1 contactpersoon te hebben die de bezoeken regelt.
  In een aantal gevallen mag er namelijk qua bezoek maar in 1 ronde de gedetineerde bezocht worden.
  Indien deze mevr. haar email plaatst en evt. een contactpersoon in Thailand de boel laat regelen dan wordt het vrij eenvoudig.
  mocht ze nog vragen hebben dan is de email gewillig:
  test24466@gmail.com

 9. fra nk zegt op

  Ik zal deze pesoon zeer binnenkort gaan proberen te bezoeken. Ik zal daar ten eerste zijn familie hierover berichtten en daarna verslag doen op dit blog. Het is echt niet zo gemakkelijk als jullie denken.

  • anita zegt op

   Dat zou geweldig zijn ,het zou voor hem fijn zijn als die met een nl gewoon een praatje kan maken ,en daar kracht uit kunnen halen om verder te kunnen gaan,en dat hij ook iets hoort van mij (zusje),want dat geeft kracht.Het is daar op maandag bezoek dag.

  • anita zegt op

   Hoi Frank,

   Als je echt zou willen gaan ,kunnen wij dan in contact kunnen komen ,voor dat je gaat?
   Via de mail?

   Groetjes Anita

 10. vos zegt op

  Loesinazie.punt.nl
  Neem daar eens contact mee op heb ik toen ook gedaan
  Ik heb toen Adriaan van O. bezocht in bang kwang in bangkok

  • klaas zegt op

   De website van loesinazie.nl is hopeloos verouderd. De info die hier opstaat is niet up to date.
   Ze is al 5 jaar niet meer op de hoogte wat er gaande is.
   Ga dus niet af op deze informatie.
   Zoals ik al geschreven heb gelden er voor alle gevangenissen andere regels, bezoekadres enz.
   Wil je dus bezoeken dan informeer bij de gevangenis waar je de gedetineerde wil bezoeken. Dit om teleurstelling te voorkomen.

 11. anita zegt op

  Hallo Redactie,

  Dankjewel voor het plaatsen van de oproep.
  Ik weet niet of het mag via deze weg ,maar mochten er mensen zijn die mijn broer zouden willen opzoeken en evt kosten moeten maken ,dan worden die vergoed.Zelf ben ik me er ook bewust ,als je iets verkeerd doet ,moet je boeten .Maar dan is alles ver van je bed show,maar nu komt het ineens dichtbij ,en dan ook nog eens ,door iemand die zeer zeker geen vlieg kwaad doet .Maar opeens verandert in 1 sec je hele leven.
  En echt waar ,het kan iedereen maar iedereen overkomen!!!!! Ik geloofde het ook niet ,maar nu ik zelf in deze situatie zit ,word het vooral anders .

  Degene die het graag zouden willen dan,sta ik graag te woord voor meerdere info.

  groetjes, anita


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website