(Fery Iswandy / Shutterstock.com)

Over de lange wachttijden op Schiphol voordat men kan instappen op een vlucht naar “ergens” leest u genoeg in de pers. Het heeft met een tekort aan personeel te maken waardoor de veiligheidscontrole enorme vertragingen veroorzaken, waardoor reizigers soms hun vlucht missen. Alle reizigers, die vanuit Nederland vertrekken, hebben met die lange wachttijden te maken, daar is geen ontkomen aan. Of toch?

Een kennis, die hier in Thailand aan een langdurig bouwproject werkt, gaat binnenkort voor een korte onderbreking een week of twee naar Nederland. Hij vertelde me, dat hij bij terugkeer geen last van lange wachttijden zal hebben, want hij vliegt Business Class en maakt dan gebruik van een Priority Lane. Er zijn dus kennelijk uitzonderingen mogelijk om aan die lange rijen wachtenden buiten het stationsgebouw te ontkomen. Ik las wel, dat enkele slimme reizigers een invalidenwagentje hadden besteld om zo op slinkse wijze voorrang te krijgen en na de controle vrolijk richting het vliegtuig huppelden.

Ik vroeg mij in de eerste plaats af of inderdaad ALLE reizigers vanuit Nederland met die lange wachttijden te maken krijgen? Maakt het niet uit of je binnen Europa of intercontinentaal – naar Thailand bijvoorbeeld – gaat reizen?

Is Business Class de enige mogelijkheid om de lange wachttijden te ontlopen of zijn er nog andere mogelijkheden? Ik denk daarbij aan de Platinum Courtesy Card van de KLM, die ik in mijn werkzaam verleden had. Geeft zo’n Goldcard, die ook door andere luchtvaartmaatschappijen wordt uitgegeven, enig voordeel?

Wat zijn de regels precies, wie kan daar uit persoonlijke ervaring wat meer over zeggen?

14 reacties op “Wat betekent de Schiphol chaos voor reizigers naar Thailand?”

 1. Cornelis zegt op

  Pré-Covid kon je, met een businessclassticket, maar niet met een Gold Card o.i.d., via een afzonderlijk ‘kanaal’ door de security controle. Dat ging inderdaad snel. Overigens moest je vervolgens natuurlijk gewoon in dezelfde rij voor de paspoortencontrole als de overige reizigers.
  Of dat in de huidige situatie nog zo is – daar ben ik ook wel benieuwd naar.
  De huidige wachtrijen zijn, uitzonderlijke situaties daargelaten, voor de intercontinentale vluchten een minder groot probleem dan voor de vluchten binnen het Schengen-gebied. Voor de eerstgenoemde vluchten vluchten ga je op een andere locatie door de veiligheidscontrole als voor de laatste.

 2. Je kon eerder voor, ik meen € 140,- per jaar, een Privium lidmaatschap kopen: https://www.schiphol.nl/nl/privium/privium-basic/ maar sinds de chaos is het aantal aanvragen zo groot dat ze boel maar stil hebben gelegd.
  Je kon dan met Privium toegang krijgen tot het Priority wachtgebied. De securitymedewerker kijkt voor je welke rij het kortst is, zodat je snel door kunt. En met een irisscanner ben je in 10 seconden voorbij de paspoortcontrole.

  Overigens ben ik zelf op 7 juli vanaf Schiphol naar Thailand gevlogen met KLM, vertrektijd 21.15 uur dacht ik, we hadden wat vertraging, dus dat werd 45 minuten later. Ik was daarvoor 4,5 uur te vroeg op Schiphol. Maar ik kon al inchecken, niemand voor mij en gelijk door naar de securitycheck. Daar ook niemand, ze waren blij een passagier te zien. En toen binnen 5 minuten door de automatische paspoortcontrole. Ben nog nooit zo snel overal doorheen geweest. Dus de ervaringen verschillen nogal.

 3. Jan van Bommel zegt op

  Zoals ik een paar dagen geleden op dit blog schreef waren er, toen ik vorige week vrijdag met KLM naar Bangkok ging, totaal geen wachtrijen en was ik binnen een half uur door alles heen. Ik ben nu zo’n 25 keer naar Thailand gevlogen en het nog nooit zo snel gegaan.

 4. Toine zegt op

  Gisteren ( zaterdag ) een vriend naar Schiphol gebracht voor de terugreis met KLM naar Bangkok
  (Vlucht van 20.50 uur)
  Het was rustig in vertrekhal 2. Inchecken was binnen 20 minuten gebeurd en securitycheck plm. half uurtje. Ook bij de paspoortcontrole rustig.
  Ik hield met het ergste scenario rekening en daarom waren we er 4 uren van te voren.
  Maar was dus absoluut niet nodig geweest.

  • henryN zegt op

   Is dit geen vergissing van U? Normaal( maar ja dat is 3 jaar geleden voor mij) was Bangkok via vertrekhal 3
   Mijn gevoel hier zei dat vertrekhal 1 en 2 voor de meeste continentale vluchten was die meerdere keren per dag gaan.
   Het is geen kritiek en het kan natuurlijk veranderd zijn
   Vraag mij ook af of je in de rij moet aanschuiven om schiphol binnen te komen indien je naar Bangkok vliegt?

   • Cornelis zegt op

    Voor een KLM vlucht check je in in hal 2. Voor EVA, Emirates, Qatar enz. moet je in hal 3 inchecken.
    Als er rijen zijn, staan die er niet om Schiphol binnen te komen, maar pas wanneer je je na het inchecken richting security begeeft.

 5. Edson zegt op

  Niet alle reizigers. Wat ik heb begrepen is dat de chaos eigenlijk voornamelijk tussen 10.00 en 18.00 is. Dan vertrekken de meeste vluchten. In de avond vertrekken veel minder vluchten. Bekenden van mij die in de avond vlogen vertelden dat er geen rijen waren en konden zo doorlopen. AMS-BKK om 20:50 met KLM zou dus geen probleem moeten zijn qua lange rijen.

 6. Hans zegt op

  Mijn thaise vrouw is 1 juni van schiphol naar bkk gevlogen met Klm vertrek 21:30
  Buiten onder de tenten stonden honderden mensen in de rij te wachten. Ik heb haar afgezet bij vertrekhal2 waar zij zich heeft gemeld bij de klm incheck en binnen 1,5 uur bij de gate stond. Veel te vroeg natuurlijk. Ik had het idee dat de rijen voor vluchten binnen europa waren.

 7. Tukker zegt op

  Heb mijn vrouw afgelopen vrijdag 5 augustus naar Schiphol gebracht waren ook voor de zekerheid veel te vroeg voor de KLM vlucht van 20.45 uuri in de vertrekhal 2 niets geen File had wel thuis online ingecheckt om 14:.00 uur was alles klaar nog wat gedronken en een uurtje later was mijn vrouw al voorbij de controle

  .

 8. Tim Veer zegt op

  We zijn 9 juli naar Thailand gevlogen en kwam.en bij een in check balie waar 5 mensen zaten te wachten om ons in te mogen checken. Dus erg rustig. Bij de security check stonden er 10 passagiers voor ons en bij de douane 2. Dus binnen 45 minuten door alle checks heen.
  Terug op 28 juli raakte de wielen om 19.10 uur de landingsbaan. Om 20 uur stonden we buiten met alle bagage te wachten op de taxi.

 9. JJ zegt op

  20 juli ‘s avonds KLM 21.00 twee uren voor de veiligheidscontrole

 10. Hans lemstra zegt op

  Wij zijn 7 juli met emirates gevlogen vanaf Schiphol . Inchecken bij de balie 3,5 uur wachttijd . Bij paspoort controle en security check niks geen wachttijden .
  7 augustus teruggekomen . Paspoort controle 1,5 uur wachttijd ! Een balie open pas na een uur werden dat er 5 . Koffietijd was denk ik afgelopen . Schiphol waardeloos . Bangkok heen en terug 30 minuten wachttijden .

 11. Sander zegt op

  Hoewel ik pas over 2 maanden ergens in de herfstvakantieperiode mag/hoop te vertrekken, is al aangekondigd dat de ellende tot zeker de herfstvakantie voortduurt. Het is midden op de dag en valt binnen het in eerdere reacties al aangehaalde piekmoment. Eerst gestress om de boardingtijd te halen, dan nog of je bagage wel aankomt, vervolgens of je het omgeboekt krijgt, welke kosten je terug kunt krijgen… Dank je, dan alleen maar handbagage en dan zie ik wel hoeveel (on)gemak ik daarvan zal hebben.

 12. Dennie zegt op

  Wij vlogen niet direct vanaf Schiphol naar Thailand maar met een tussenstop via München.
  We vlogen op zondag 31 juli 11.10 en waren voor de zekerheid ruim op tijd (6:45). Online ingechecked en we konden de koffers binnen 5 minuten afgeven bij de automaat.
  Security duurde uiteindelijk zo’n 30 minuten, er stond binnen wel een rij maar die liep goed door.
  Het hele process viel gelukkig wel mee achteraf, zeker gezien alle horror verhalen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website