(Rosanne de Vries / Shutterstock.com)

In 2023 namen meer dan 71 miljoen passagiers het vliegtuig van en naar Nederlandse luchthavens, wat een stijging van 16% is vergeleken met het jaar ervoor. Echter, dit aantal haalde niet het recordaantal reizigers van vóór de coronapandemie. Er waren bijna 506.000 commerciële vluchten, 9% meer dan het jaar daarvoor, terwijl het luchtvrachtvervoer met 9% daalde tot 1,4 miljoen ton, volgens het CBS.

Augustus was de drukste maand met 48.100 vluchten en 7,1 miljoen passagiers. De piekdagen waren eind juli en begin augustus, met 246.000 reizigers, terwijl de rustigste dag eind januari was met 113.000 passagiers. De bezettingsgraad van vliegtuigstoelen steeg ook, met gemiddeld 79% van de stoelen bezet, iets hoger dan in 2022, maar nog steeds lager dan in 2019.

Hoewel de algehele passagiersaantallen stegen, bereikten niet alle Nederlandse luchthavens het passagiersniveau van voor de pandemie. Schiphol verwerkte de meeste vluchten en passagiers, maar zag toch een afname vergeleken met 2019. Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport waren de enige twee luchthavens met meer passagiers dan zowel in 2022 als in 2019, waarbij Eindhoven de tweede grootste luchthaven van Nederland blijft voor personenvervoer.

Maastricht Aachen Airport zag een daling in passagiersaantallen, deels door sluiting voor baanrenovatie, terwijl Groningen Airport Eelde een toename in passagiers ervoer, hoewel nog steeds minder dan in 2019.

De meeste passagiers reisden binnen de Europese Unie of naar andere Europese landen, met Spanje en het Verenigd Koninkrijk als populairste bestemmingen. De meest gebruikte vliegroute was tussen Nederland en Barcelona, gevolgd door Londen Heathrow. Het grootste deel van de luchtvracht ging via Schiphol, vooral omdat Maastricht tijdelijk gesloten was.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website