De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de overheid moet stoppen met het verzamelen van te veel gegevens van vliegpassagiers.

Momenteel worden de reisdetails van iedereen die van of naar Nederland vliegt opgeslagen in een database, inclusief bestemming, contactgegevens en bagage-informatie. Het doel is het opsporen en voorkomen van terrorisme en criminaliteit, maar de toezichthouder vindt dat er te veel gegevens worden verzameld en dat dit niet nodig is. Bovendien worden de gegevens te lang bewaard, wat in strijd is met een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De toezichthouder geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid twee weken de tijd om te laten weten welke maatregelen ze nemen. Als er geen actie wordt ondernomen, kan er een verbod worden opgelegd. Het ministerie heeft nog geen definitieve reactie gegeven.

7 reacties op “Toezichthouder: NL overheid gaat te ver met verzamelen gegevens vliegpassagiers”

 1. Aad van vliet zegt op

  Dat past in mijn beeld van toenemende overheidscontrole op zijn burgers. In NL is dat ingevoerd met DIGID.
  Ik noem het de Pyramide. Waarom doen de burgers daar niks tegen?

  • Chris zegt op

   Omdat de regeringen ons doen geloven (en de meerderheid gelooft het ook nog) dat dat allemaal veiliger en gemakkelijker is voor ons maar het is gemakkelijker voor hen.
   Laten we hopen dat de volgende regering een hele andere toon aanslaat: Omtzigt voor premier !!.

 2. peter zegt op

  OP Schiphol niet nodig DIGID, gaat automatisch met je paspoort.
  Hierin zit een chip, alleen uit te lezen door Nederland. Hierdoor kunnen vele zaken aan elkaar gekoppeld worden. Wellicht dan een verzoek tot uitschrijven via je “mijn overheid”, mocht je langer dan 6 maanden weg blijven, vol automatisch.
  Ik begrijp de Nederlanders ook niet, als elke keer een Rutte en consorten terug keren. Zouden stemmen gekocht worden? Kijk nergens meer van op, democratisch zijn we sinds 2000 echt niet meer en zeker niet meer socialistisch. Dat is de participatie intrede, maw trap elke Nederlander in de hoek.

  • Cornelis zegt op

   Die chip – waarin je DIGID overigens niet is opgeslagen – is niet alleen door Nederland uit te lezen, maar in ieder geval in de hele EU en ook in veel landen daarbuiten. M.b.t. die chips is internationaal – in ICAO-verband – een standaard vastgelegd.

 3. Andrew van Schaik zegt op

  Juist daarom heb ik ook geen digiD. Heb je hier in Thailand nergens voor nodig.
  Heb een international georienteerde belasting accountant die zonder digiD werkt.
  Waarom de burgers daar niks aan doen? Omdat het merendeel wegkijkers zijn.

  • johnkohchang zegt op

   de digiD is echt niet alleen voor belastingzaken. Er zijn denk ik weinig nederlanders die niets met nederland te maken hebben.Zonder digiD kun je heel weinig nederlandse zaken. Bv
   vrijwel alle pensioenfondsen zijn alleen te bereiken of verzenden jaaropgaves met behulp van DigiD. Als je
   recht hebt op AOW hetzelfde. En zo zijn er een hele reeks zaken die alleen met DigiD te regelen zijn.

   • Ger-Korat zegt op

    Je bent niet verplicht een digid te hebben maar dan is het gevolg dat je zaken met de overheid niet via het internet kan regelen. Voor Thailand kan het betekenen dat je post (te) lang onderweg is of zoek raakt en dan roep je het onheil over je zelf af want bijvoorbeeld ben je te laat met je aangifte Belastingen of bereikt een brief je niet en weet je niet de gevolgen wat er in staat. Je druk maken dat je geregistreerd staat vind ik niet zo erg, ze mogen het dan wel te lang vasthouden maar daar staat tegenover dat het alleen maar bij zware criminaliteit mag worden gebruikt, en wie kan daar nu op tegen zijn want tenslotte is er de rechter welke bepaalt of het bewijs, van reizen in dit geval, onrechtmatig is verkregen. Van dit laatste heeft de politie ervaring mee bij opsporingsmethodes welke in het verleden onrechtmatig waren en daarom niet meer kunnen worden toegepast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website