Een lange vlucht van Amsterdam naar Bangkok, vaak meer dan 11 uur in de lucht, vraagt om wat voorbereiding om de reis aangenaam te maken. Hier lees je wat tips voor een lange vlucht en hoe je kan slapen in het vliegtuig.

Voordat je aan boord gaat, is het slim om online in te checken en een comfortabele stoel te kiezen. Dit kan betekenen dat je iets meer betaalt voor extra beenruimte, wat een groot verschil kan maken op zo’n lange vlucht. Zorg ervoor dat je handbagage goed is uitgerust met essentiële items zoals een nekkussen, oordopjes, een oogmasker, snacks en medicijnen. Het dragen van loszittende kleding in laagjes helpt je om gemakkelijk aan te passen aan de wisselende temperaturen aan boord en tijdens transfers.

Eenmaal in de lucht, is hydratatie cruciaal. De lucht in de cabine kan erg droog zijn, dus het drinken van voldoende water helpt je fris te blijven. Om het risico op diepe veneuze trombose (DVT) te minimaliseren, is het belangrijk om regelmatig op te staan en rond te lopen of wat lichte strekoefeningen te doen. De tijd doden tijdens zo’n lange vlucht kan variëren van het kijken naar films en series op het in-flight entertainmentsysteem tot het lezen van een boek of het luisteren naar muziek. Het meenemen van je eigen entertainment, zoals een tablet vol met je favoriete shows of een e-reader, kan ook een uitkomst bieden.

Slapen is een andere belangrijke factor, vooral om jetlag te minimaliseren bij aankomst in Bangkok. Het gebruik van oordopjes, een oogmasker en een comfortabel nekkussen kan helpen om wat rust te krijgen. Ook is het de moeite waard om enkele ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of lichte meditatie, te oefenen om te ontspannen en mogelijk de slaap te bevorderen.

Eenmaal aangekomen in Bangkok, is het belangrijk om snel aan te passen aan de lokale tijd om jetlag te bestrijden. Zoek natuurlijk licht op en probeer wakker te blijven tot het avond is, volgens de lokale tijd. Zorg ook dat je vervoer vanaf de luchthaven naar je accommodatie vooraf geregeld is om een soepele overgang naar je bestemming te waarborgen. Met deze voorbereidingen en strategieën in het achterhoofd, kan een lange vlucht van Amsterdam naar Bangkok een veel comfortabelere en plezierigere ervaring worden.

Slapen in het vliegtuig naar Bangkok

Slapen aan boord van een vliegtuig kan een uitdaging zijn, vooral tijdens lange vluchten. Hier zijn enkele tips om je te helpen beter te slapen tijdens je vlucht:

 • Kies een goede stoel: Als je de mogelijkheid hebt, kies dan een stoel bij het raam. Dit geeft je iets om tegenaan te leunen en voorkomt dat je wordt gestoord door medepassagiers die opstaan. Vermijd stoelen bij de toiletten en andere drukke gebieden.
 • Draag comfortabele kleding: Draag loszittende, comfortabele kleding en warme sokken. Vliegtuigen kunnen koud zijn, dus een extra laag kan handig zijn.
 • Gebruik een nekkussen: Een goed nekkussen kan het verschil maken tussen slapen en wakker liggen. Er zijn veel soorten op de markt, van opblaasbare tot memory foam kussens.
 • Oordopjes of noise-cancelling koptelefoon: Om je te isoleren van het geluid in de cabine, zoals huilende baby’s of gesprekken, kun je oordopjes of een noise-cancelling koptelefoon gebruiken.
 • Oogmasker: Een oogmasker kan helpen om het licht te blokkeren, wat vooral nuttig is als je medepassagiers besluiten hun leeslampjes aan te laten.
 • Vermijd schermen voor het slapengaan: Het licht van schermen kan je circadiaanse ritme verstoren. Probeer een uur voordat je probeert te slapen geen schermen meer te gebruiken.
 • Lichte maaltijden: Zware maaltijden kunnen je ongemakkelijk maken en het moeilijker maken om te slapen. Kies liever voor lichte, gemakkelijk verteerbare maaltijden.
 • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, maar vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze je slaap kunnen verstoren.
 • Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling of meditatie om je lichaam en geest te kalmeren voor het slapengaan.
 • Verstelbare rugleuning: Maak gebruik van de verstelbare rugleuning om een comfortabelere slaaphouding te vinden. Een klein kussen of deken in je onderrug kan extra steun bieden.
 • Melatonine: Melatonine kan een effectief hulpmiddel zijn om te slapen tijdens lange vliegreizen, zoals van Amsterdam naar Bangkok. Dit natuurlijk voorkomende hormoon helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Door melatoninesupplementen te gebruiken, kun je het lichaam helpen aanpassen aan een nieuwe tijdzone en de slaapkwaliteit in het vliegtuig verbeteren. Het is belangrijk om melatonine ongeveer 30 minuten voor de gewenste slaaptijd in te nemen, met een aangepaste dosering die past bij je behoeften en gezondheidstoestand.

Door deze tips te volgen, kun je de kans vergroten dat je wat rust krijgt tijdens je vlucht. Onthoud dat elke persoon anders is, dus experimenteer met verschillende strategieën om te zien wat het beste voor jou werkt.

5 reacties op “Tips voor een lange vlucht van Amsterdam naar Bangkok”

 1. johnkohchang zegt op

  Enkele aanvullingen.
  Soms is het onaangenaam koud tijdens de vlucht. Ik heb altijd trui bij me in vliegtuig.
  Tweede aanvulling is de volgende. Ik verkies altijd een stoel aan het gangpad. Lekker om tijdens de lange vlucht regelmatig even wandeling te maken zonder je naastzitters te storen en ook prettig als je even iets uit je handbagage wit halen.
  Duidelijk dat een nachtvlucht beter aansluit bij je dag/nacht ritme. Ik probeer altijd vluchten naar het oosten te nemen die des avonds vertrekken. Een uur na vertrek eten, dan lichten uit en slapen. Hetzelfde regime geldt voor een vlucht die in de ochtend vertrekt. Je wordt dan geacht te slapen midden op de dag. Wat helpt is gewoon de nacht voordat je vertrekt heel kort te slapen. Bv 4 uur slapen.

 2. WM zegt op

  Om een trombose te voorkomen is het beter een stoel aan het gangpad te kiezen, je staat gemakkelijker op om te gaan bewegen, maar ook omdat je buurman/vrouw op staat, ben je gedwongen zelf ook weer op te staan, en beweeg je natiuurlijk ook weer. Tombose voorkomen is belangrijker dan slapen.

 3. Martin zegt op

  Compressiekousen helpen ook tegen dikke voeten/enkels. Sockwell maakt fijne bamboe kniesokken.

 4. Frank B. zegt op

  De meeste punten al genoemd, zijn zeker valide. Buiten mijn vroegere zakelijke intercontinentale vluchten, ben ik ondertussen zo’n 20x heen en weer naar Azie en met name Bangkok gevlogen. Daarna nog door naar Udon Thani.

  Wat aanvullende tips:
  Indien je met twee personen vliegt, kijk dan of je een gangpad en een raamstoel kan boeken. Laat de middenstoel vrij. De kans dat iemand die boekt is vrij klein. Mocht dat toch gebeuren, kan een van jullie opschuiven naar keuze om toch echt naast elkaar te zitten. En anders heb je lekker de ruimte.

  Door het vele vliegen, heb ik ervaren dat het vluchtschema toch belangrijker is dan de prijs, tenszij het echt heel veel scheelt. Probeer eventuele tussenstops wel te beperken tot 2 a 3 uur. Zo hoef je niet te haasten met overstappen, maar toch ook niet ellenlang te wachten. Vaak ben je nog wat goedkoper uit.

  De laatste tijd vliegen we meestal via Dubai of Doha, afhankelijk van de ticketprijs. Ik vind het prettig om haverwege even uit het vliegtuig te kunnen en te lopen. De reis duurt iets langer, maar mijn ervaring is dat het wel relaxter is.

  Drink inderdaad veel water of vruchtensap en vermijd koffie of cola (hoe graag ik dat ook drink).

  Ik kan nooit echt slapen tijdens de vlucht, maar loop graag even een rondje door het toestel.

  Voorheen vlogen we meestal non-stop met China Airlines of EVA Air. Met de KLM was het eens, maar nooit weer. EVA is erg goed, maar het nadeel is (voor ons althans), dat ze maar 3x per week vliegen. Vorig jaar vlogen we met Qatar Airways en vorige maand met Emirates en beide maatschappijen zijn ons erg goed bevallen.

 5. Ivo zegt op

  Comfort class klm met twee stoelen naast elkaar in het midden is ook fijn je kan er uit naast je ook ruime stoel
  Twee sets oordopjes een met demper waardoor je juist stemmen goed hoort en geen gedreun wat relaxt is en er een koptelefoon nog over kan. en een andere die echt blokkeert voor te slapen is erg fijn.

  Kussensloop om een jas trui in te proppen als kussen. Of anti blikken reet foam opblaas ding is handig.

  Falke heeft specifieke sokken met compressie voor vliegen. Wil je schoenen uit extra paar sokken mee.

  Stoelen bij de nooduitgang lijken leuk maar let op toiletten dus iedereen gaat rond jouw voeten staan wachten en het kan best stinken. Oh en is er vaak ook kouder.

  Limo service (dikke bmw) is vaak ook best betaalbaar naar centrum Bangkok.
  Indien nodig (stad is goedkoper) kan je voor en na de immigratie wisselen. Dus kijk even om de hoek hoe druk het is. En wat er aankomt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website