Veel Nederlanders, 1 op 3, zijn van plan om taxfree inkopen te doen op de luchthaven en 42% koopt last-minute, blijkt uit onderzoek van Skyscanner onder 1.000 Nederlanders.

Opvallend is dat 60% van de respondenten aangeeft eigenlijk niet goed te weten hoe het zit met winkelen in taxfree shops binnen en buiten de EU.

Alcohol en sigaretten niet in top 3 aankopen

Bijna 1 op de 3 vakantiegangers geeft aan op beide routes aankopen te doen. 23% koopt met name op de heenreis producten voor op vakantie. Nog eens 23% van de reizigers koopt voornamelijk op de terugreis producten voor thuis. ‘Cosmetica’ is het populairst met 20%, gevolgd door ‘boeken’ (17%) en ‘iets lekkers’ (snoep, chocola) met 14%. Het minst worden accessoires, gadgets, sieraden en kleding aangeschaft op het vliegveld.

Top 10 zomerbestemmingen

Skyscanner analyseerde verder vluchtdata vanaf de Nederlandse vliegvelden in de zomerperiode (vertrek tussen 9 juli en 4 september). De top 10 zomerbestemmingen is een mix van Europese en wereldwijde bestemmingen en ziet er als volgt uit:

1. Spanje
2. Turkije
3. Indonesië
4. Verenigde Staten
5. Thailand
6. Italië
7. Marokko
8. Verenigd Koningrijk
9. Portugal
10. Frankrijk

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “60% reizigers weet niet goed hoe het zit met taxfree winkelen”

 1. samee zegt op

  op de heen weg een liter jenever voor schoonvader en zwager
  op de terug weg het laatste restje wisselgeld aan prullaria voor neefjes/nichtjes thuis

 2. Michel zegt op

  Nog steeds zie ik veel mensen op Schiphol sterke drank en elektronica kopen voor ze het vliegtuig in gaan. Deze spullen betaal je dan geen BTW over, maar de winkels op Schiphol rekenen wel steevast de adviesprijs, die je voor deze spullen nergens meer betaald.
  Een fles Whisky kost op Schiphol gemiddeld zo’n €2-5,- meer dan bij de reguliere drankenhandel.
  Elektronica is nog veel erger.
  Bijvoorbeeld een Sennheiser earphone die ik in een Nederlandse winkel voor €220,- kocht, inclusief BTW, kost op Schiphol €260,- exclusief BTW.
  In Thailand zijn dat soort spullen vaak nog goedkoper of de zelfde prijs als in Nederlandse winkels.
  Sigaretten mee naar Thailand nemen zie ik ook nog steeds gebeuren, ondanks dat die in Thailand vele malen goedkoper zijn dan in Nederland.
  Men sjouwt zichzelf regelmatig een bult aan zogenaamd goedkoop ingekochte spullen, want BTW vrij, maar in werkelijkheid betaald men er te veel voor.
  Ik neem zo min mogelijk mee als ik op reis ga, en koop wat ik wil hebben in lokale winkels.
  Dat is leuker, vaak goedkoper, ik sjouw me geen bult onderweg en help de lokale economie.

  • Hans zegt op

   Ben het helemaal met je eens.
   Ik koop nooit iets in de taxfree shops op het vliegveld.
   Zeker in Thailand niet.
   Op de lokale markten in Thailand ben je 200-300% goedkoper uit.
   Ik snap ook niet dat mensen daar intrappen in die zogenaamde taxfree spullen.

 3. Jack G. zegt op

  Ik behoor niet tot de doelgroepen van taxfreewinkels op luchthavens. Op Schiphol kopen klanten uit niet Eurolanden zich een slag in de rondte. En kom gewoon op tijd bij de slurf voor je vlucht. Vorige maand weer klanten van China Southern zien rennen met tassen vol koopwaar die te laat waren voor hun vlucht. Flink huilen en jammeren kon de deur van het vliegtuig niet meer open krijgen.

 4. martin zegt op

  Het voordeel van drank kopen op de luchthaven is dat je geen overgewicht krijgt wat gauw 30 a 40 euro de kilo is.
  voor vakantiegangers maak het niet zo veel uit maar voor expats wel.
  Jenever is alleen in Nederland te koop dus als je van een borreltje houdt is dit de enige manier zonder
  gezeur van overgewicht.

 5. William zegt op

  Paar jaar geleden: per ongeluk een flesje aftershave in de handbagage. Er zat maar zo’n 25% meer in, toch ingepikt door douane. Maar gelijk achter de douane een ander flesje van hetzelfde merk gekocht. Prijs, dacht ik, ongeveer gelijk aan de gewone parfumerie, 55 Euro voor 100 cl. “Is dat nou taxfree” vroeg ik me nog af. Maar het was nog veel erger: ik had een flesje van 75 of 80 cl. uitgezocht, Heb het later gechecd: men heeft vaak kleinere hoeveelheden dan in de reguliere winkels, dus daar trap je dan gauw in. Geleerd dat je (veel) duurder uit bent in de zgn. taxfree. Mij zien ze er niet meer.

 6. Rens zegt op

  Tax free is een grote reizigersval. Zelden ben ik iets tegengekomen wat echt goedkoper was als buiten de luchthaven. Maar mensen willen graag bedrogen worden kennelijk.

 7. Nicole zegt op

  Trouwens, taxfree bestaat helemaal niet op schiphol. Je betaalt dezelfde prijs voor EU vluchten als niet EU vluchten. vraag maar eens een BTW bonnetje ? met het scannnen van je boardingpas willen ze enkel maar gegevens verzamelen. Stond een heel stuk in de Consumentenbond. Oplichters zijn het


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website