Op luchthaven Suvarnabhumi is de service charge al enkele jaren geleden afgeschaft, maar op Don Mueang moet er weer betaald worden, wanneer AirAsia vanaf 1 oktober van Suvarnabhumi naar Don Mueang verhuist.

Passagiers op binnenlandse vluchten moeten 100 baht betalen, passagiers op buitenlandse vluchten 700 baht. Met de opbrengst hoopt Airports of Thailand (AoT), de beheerder van beide luchthavens, de kosten van herstel van de overstromingsschade van vorig jaar binnen 3 jaar terug te verdienen.

De verhuizing van AirAsia heeft tot doel de congestie op Suvarnabhumi te verlichten. Aanvankelijk wilde de maatschappij niet verhuizen omdat het de derde verhuizing zou zijn, maar ze gaf haar verzet op nadat AoT een aantrekkelijke korting had aangeboden op de landing/parking tarieven, huur van ruimte en servicekosten . Dezelfde voordeeltjes zijn aan 13 andere budgetmaatschappijen aangeboden, die nog vanaf Suvarnabhumi vliegen. De korting geldt niet voor Orient Thai Airlines, Nok Air (die al verhuisd is) en N-Jet.

Voorlopig blijft alleen terminal 1 in gebruik die een capaciteit van 16 miljoen passagiers per jaar heeft. Terminal 2, goed voor 9 miljoen passagiers per jaar, gaat pas open wanneer terminal 1 de passagiersstroom niet meer kan verwerken. Indien de overige 13 maatschappijen besluiten te verhuizen, zullen 14 miljoen passagiers per jaar de gates passeren. Drie of vier maatschappijen overwegen al te verhuizen, zegt de AoT-president. Tussen Suvarnabhumi en Don Mueang gaan shuttle bussen rijden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Service charge weer terug op Don Mueang”

 1. Frans Middelkoop zegt op

  Ik denk dat Dirk onjuiste informatie aangeeft met betrekking tot de “service charge”.

  De service charge wordt nog altijd op alle Thaise luchthavens geheven, ook op Savarnabhumi; 700 Baht voor Internationale vluchten en 100 Baht voor binnenlandse vluchten. Het enige verschil is dat momenteel deze “service charge” wordt geheven in je ticket en wordt alsdoende afgedragen door de luchtvaart maatschappij aan AOT.
  Kijk maar eens naar de breakdown van de kosten van je huidige tickets. Je zult zien dat 700 Baht en 100 Baht vertrek belasting wordt geheven.

  Jaren geleden moest je op het oude vliegveld nog een aparte coupon kopen voordat je kon vertrekken. Dit gebeurde net voor paspoort controle.

  Het zal mij verbazen als ze nu weer terug gaan naar de oude methode.

  • Mocht je gelijk hebben, dan geeft Dick geen onjuiste informatie maar Bangkok Post. Het bericht is vertaald.

   • Dit is de enige informatie die in de Bangkok Post staat; geen sprake van afschaffing of het wederom introduceren van de service charge.

    copy and paste van de bangkok Post:

    Domestic passengers must pay 100 baht a person while international passengers pay 700 baht.

    Mijn verontschuldiging voor de dubble posting.

    Frans.

  • Dick van der Lugt zegt op

   De opmerking dat de service charge op Suvarnabhumi enkele jaren geleden is afgeschaft, komt voor mijn rekening en heb ik niet ontleend aan Bangkok Post. Hoe de service charge op Don Mueang wordt geïncasseerd: verrekend met het ticket of via een automaat, zoals vroeger, vermeldt het artikel niet.

 2. Miek37 zegt op

  Heb nog niet eens een mailtje van Air Asia ontvangen dat onze vlucht verplaatst is van Suvarnabhumi naar Don Muaeng laat staan dat er service charge kosten bijkomen.

 3. Niet helemaal correct. De service charge is nog altijd van toepassing op alle Thaise luchthavens, maar wordt tegenwoordig in de prijs van je ticket verheven. Dus nooit afgeschaft !! Vroeger moest je een aparte coupon kopen net voor paspoort controle.

  Als je op de breakdown van je huidige ticket kijkt, zul je 700 Baht zien voor internationale vluchten, of 100 Baht voor binnenlandse vluchten.

  • Sir Charles zegt op

   Inderdaad en tevens het fysiek betalen van de service charge op Suvarnabhumi d.m.v de automaten of aan een loket zoals toentertijd op DonMuang heeft daar nooit plaatsgevonden.

 4. Leo zegt op

  Op de site van Air Asia staat nog steeds vermeld dat aankomsten en vertrekken vanaf Suvarnabhumi zijn. Ik reis geregeld met Air Asia en betreur het verhuizen naar Don Mueang. Vanaf Suvarnabhumi ben ik in 1,5 uur in Pattaya en als ik vanaf Suvarnabhumi naar Bangkok wil (of vica versa) ben ik ook in no-time met de airport-link in hartje Bangkok. Shuttle bussen tussen beide vliegvelden zorgen voor extra ongemak en natuurlijk veel tijdverlies. Het enige pluspuntje is de charme van Don Mueang. Overigens vliegt Orient Thai Airlines al vanaf woensdag 27/6 van en naar Don Mueang. Zou verband houden met de reparatie van een startbaan op Suvarnabhumi.

  • Leo zegt op

   Inmiddels is de site van Air Asia aangepast en wordt er vermeld dat de verhuizing naar Don Mueang op 1-10-2012 een feit is. Het zou goed zijn voor de service aan de reizigers, groeimogelijkheden en ander marketing-bullshit.

 5. M.C.Veen zegt op

  Mooi verhaal die:
  Passagiers op binnenlandse vluchten moeten 100 baht betalen, passagiers op buitenlandse vluchten 700 baht.

  Dus over tien jaar met één overstoming per jaar is het misschien 1.000 en 7.000 Baht.

  Preventie?

  Hoe kan men nou over herstel kosten praten als je weet dat dit zo weer gaat gebeuren?

 6. Sir Charles zegt op

  Kan me die automaten op DonMuang nog goed herinneren, 500 baht erin en dan even verderop de uitgeworpen coupon tonen aan de beambten die daarop controleerden voordat je door kon lopen naar de paspoortencontrole.

  Heb toen weleens een buitenlander tekeer zien gaan tegen die beambten omdat hij het flauwekul vond en daarvoor niet wilde betalen want hij had als toerist al genoeg in de Thaise economie gepompt was zijn stelling, hoe dat verder is afgelopen weet ik niet maar het laat zich raden dat hij beslist geen doorgang zal hebben gekregen zolang hij geen betalingsbewijs heeft kunnen tonen.

  Bij de automaten liepen vaak ook buitenlanders die blut waren en daarom met een zielig verhaal anderen aanklampten om die 500 baht voor hen te willen betalen. Een keer heb ik het goedgelovig overhandigd doch achteraf hoorde ik dat het wellicht ook bedriegers kunnen zijn die er een dagtaak van maken, ga maar na want 10 goedgelovigen is toch gauw 5000 baht per dag.

  Overigens volgens mij -verbeter me als ik het niet goed heb- werd de service charge listig verhoogd van 500 naar 700 baht toen het werd ‘afgeschaft’ door het te heffen in de ticketprijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website