De internationale luchtvaartorganisatie IATA is voorstander van de invoering van een coronapaspoort. Iedereen die is ingeënt tegen Covid-19 zou binnen de Europese Unie vrij moeten kunnen reizen met een dergelijk paspoort. 

IATA is het eens met een eerdere oproep van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die vorige week pleitte voor een Europees erkend reisdocument voor gevaccineerden.

IATA-topman Alexandre de Juniac heeft aan de Europese Commissie geschreven dat de brancheorganisatie voorstander is van een “erkend vaccinatie-certificaat, omdat het overheden in staat stelt om de grenzen weer veilig te openen en het geeft passagiers het vertrouwen dat ze veilig kunnen reizen, zonder dat quarantaine een barrière vormt”.

Op donderdag komen de EU-leiders samen en zal het Griekse plan voor een vaccinatiepaspoort worden besproken.

Luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad Airways starten met een  digitaal coronapaspoort

Ook luchtvaartmaatschappijen lijken warm te lopen voor een dergelijk initiatief. Emirates en Etihad Airways hebben zich al aangesloten bij het Travel Pass-initiatief van de IATA. Met een digitaal coronapaspoort kunnen reizigers eenvoudig aantonen welke tests ze hebben ondergaan en dat moet het eenvoudiger en veiliger maken om te kunnen vliegen.

De IATA kwam eind vorig jaar met het initiatief, om zo de wereldwijde luchtvaart vlot te trekken die zwaar te lijden heeft onder de pandemie. Passagiers van Emirates kunnen vanaf april digitaal hun coronastatus doorgeven aan de luchtvaartmaatschappij via een app. Etihad Airways verwacht hetzelfde te doen in het eerste kwartaal van dit jaar. Eerder voerde ook Singapore Airlines al de Travel Pass in.

Bron: NOS en Luchtvaart.nl


» Laat een reactie achter


Rating: 3.67/5. From 12 votes.
Please wait...

33 reacties op “Luchtvaartorganisatie IATA wil vaccinatiepaspoort voor veilige luchtvaart”

 1. Erik zegt op

  Een prima idee van de IATA omdat je daarin kunt zien wie gevaccineerd is tegen wat en wanneer. Straks gaan landen dat gebruiken om mensen wel of niet binnen te laten, denk ik tenminste.

  En alleen voor corona-19? Er zijn meer gevaarlijke virussen dan Co-19 en er zijn ziektes die niet door virussen worden overgebracht. Dit wordt binnen de kortste keren een breed paspoort voor alle gevaarlijke kwalen.

  Maar hoe hou je dat up-to-date? Er zijn vaccins voor tien jaar en er zijn er voor een jaar en wie controleert of de papieren die je aanlevert juist zijn en niet frauduleus?

  Maar ik vind het een goed initiatief.

  • nicky zegt op

   Het zou vervanging kunnen zijn voor het bekende gele inentingsboekje, wat na 24 jaar gebruik ook niet echt meer netjes is

 2. Leen zegt op

  Nou nee, dat gaat dus inhouden dat je verplicht wordt je te laten inenten, ook als je geloof hier tegen is is dus discriminatie én aantasting van de mensenrechten, ps ik ben niet tegen vaccinatie

  • Cornelis zegt op

   Discriminatie?? Het is een volstrekt vrije keus. Dat keuzes gevolgen hebben is logisch – als ik er bij voorbeeld voor kies geen rijbewijs te halen moet ik ook niet klagen dat ik geen auto mag rijden…….

   • Nicky zegt op

    Dat vind ik dus ook. Ik hoor ook vaak, dat mogen ze niet, en dat is niet grondwettelijk, en blabla. De mensen vergeten dat het altijd om prive ondernemingen gaat die regels opleggen. Een prive onderneming mag nu eenmaal bepalen wie er binnen mag. In kinderdagverblijven en internaten word toch ook een inentingsboekje gevraagd. Deze willen enkel hun klanten en personeel beschermen.

  • MikeH zegt op

   Als er nou iets is dat me absoluut niet kan boeien, dan zijn het wel de belangen van anti-vaxers en virus ontkenners. Van discriminatie is ook geen sprake. Discriminatie is onderscheid maken op niet-relevante eigenschappen, zoals bv. huidskleur. In dit geval wordt onderscheid gemaakt op een uiterst relevante eigenschap, nl besmettelijkheid voor derden.
   Overigens staat nog niet vast of vaccins ook voorkomen dat een virus wordt overgedragen.
   Thailand heeft bovendien al aangekondigd voorlopig niet af te zien van de quarantaine plicht.

  • Arie zegt op

   Dit is totaal geen beperking maar noodzaak wat als je wel gaat vliegen en niet ingeënt bent en je besmet daarbij andere mensen )dit heeft niets met geloof of discriminatie te maken

  • Erwin zegt op

   dat is dan jammer maar iets surreël als “je geloof” afwegen tegenover volksgezondheid…..hoe sneller, hoe liever. Dat we dan gewoon terug vrij mogen reizen. En die er vanwege hun geloof tegen zijn…get over it

 3. Jannus zegt op

  Uiteraard is het uitreiken van een coronapaspoort een goed idee. Wij kennen allemaal vanuit onze kinder- en jeugdjaren dat vaccinatieboekjes bestonden. Zo’n dergelijk document weer in ere herstellen is prima. Niet alleen voor de luchtvaart, ook als je in een supermarkt moet zijn, of naar de bioscoop wilt, met de metro wil. Nu al scannen we bonuskaarten, ov-vervoersbewijzen en allerlei kortingspassen. Waarom ook niet een streepjescode op een coronapaspoort. Het zal corona-ontkenners anders doen handelen. En geloof me: als Thailand een dergelijk vaccinatiebewijs vereist om toegang tot het land te verkrijgen, staan zij voor in de rij.

  • Bernold zegt op

   Dan kun je beter een chip laten implanteren met alle gegevens…

   • Bert zegt op

    Ben ik gelijk voorstander van, dan ook meteen paspoort gegevens in die chip en de chip van de bank. Kun je tenminste makkelijk op reis en hoef je niet bang te zijn dat je het belangrijkste vergeet.

    • gerard zegt op

     waarom niet een gele label in je oor zoals bij koeien zien ze meteen dat je bent ingeent, hebben ze ook geen chip lezer nodig scheelt weer in de kosten.
     zolang men niet wetenschappelijk heeft bepaald dat je met een inenting ook anderen niet kan besmetten is het een farce. Buiten dat is de effectiviteit van Sinovac iets meer dan 50%, kortom de kans dat je zelf beschermt bent is 50 – 50, het is veel beter dan de kans op een prijs in de staatsloterij dat wel.

 4. thomasje zegt op

  Voor reizen binnen de Europese Uni, waar dit artikel over gaat, zou dit wel een hulpmiddel kunnen zijn.
  Maar intercontinentaal is toch minder eenvoudig denk ik. Varianten waartegen de vaccinatie minder effectief is kunnen zich gewoon blijven verspreiden voordat ze ontdekt worden en dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Vooral in armere landen, waar de vaccinatie pas over 1 of 2 jaar op gang komt, hebben mutanten lang gelegenheid om zich te ontwikkelen en te verspreiden.

  • Willem zegt op

   Welke varianten zorgen er voor dat de vaccinatie minder effectief is? Aub niet zelf iets gaan verzinnen.

   • Erik2 zegt op

    Vandaag op NOS.nl:

    Oxford werkt aan ombouwen vaccin tegen nieuwe varianten
    Wetenschappers aan de Universiteit van Oxford zijn hard aan het werk om nieuwe versies van het AstraZeneca-vaccin te ontwikkelen die werkzaam zijn tegen de coronavarianten uit Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Britse krant Daily Telegraph.

    Volgens de krant gebeurt dit omdat de huidige generatie covid-19-vaccins mogelijk niet tegen de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant werken. De vaccinwetenschappers onderzoeken hoe snel ze hun vaccin kunnen ombouwen om werkzaam te zijn tegen een nieuwe variant. Waarschijnlijk kan dat binnen een dag of twee, zei een bron in Oxford tegen de krant.

    Volgens een woordvoerder van de Universiteit van Oxford is het “bekend dat virussen door mutatie voortdurend veranderen” en mogen we verwachten dat er in 2021 veel nieuwe varianten zullen worden geïdentificeerd. “Deze veranderingen worden nauwlettend gevolgd door wetenschappers, en het is belangrijk dat we alert blijven op veranderingen in de toekomst.”

   • thomasje zegt op

    Beste Willem,
    Zie de actualiteit vandaag. Soms is de waarheid vervelender dan je zelf zou kunnen verzinnen.

 5. Michel Hulshof zegt op

  Even voor de goede orde. Ik ben absoluut niet tegen inentingen, maar dit is werkelijk de grootste onzin die bestaat en daar zijn alle geleerde heren het over eens. Namelijk een ingeent persoon is nog altijd in staat om ziektes te verspreiden. Het enige voordeel is dat hij zelf veilig is. Voor de verspreiding dus geen enkel voordeel. En moeten we ons dan voor iedere enge ziekte op aarde gaan inenten??? Dat betekend honderden misschien wel duizenden spuiten en dat gaat nooit stoppen want er ontwikkelen zich steeds weer nieuwe ziekten. Laten we zeggen een gebed zonder eind. Laat dit gewoon stof tot realistisch nadenken zijn.

  • Jannus zegt op

   De redenering klopt niet. De bedoeling van vaccinatie is dat minstens 70% van de bevolking dit heeft gedaan, waardoor een zo maximaal grote bescherming/weerstand optreedt tegen het virus. Dat is dan weer de garantie dat we met z’n allen gezond en wel naar Thailand kunnen. Voor alle duidelijkheid: tegen ziektes wordt je niet ingeënt wel tegen de veroorzakers ervan. https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/dktp-hib-hepb Het zou ook zijn de juiste geleerde heren te aanhoren.

 6. Bernold zegt op

  Betekent dus dat mensen die zich niet willen laten vaccineren niet meer mogen vliegen. Het inenten wordt dus indirect verplicht.
  En hoe gaat het dan met mensen die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om zich te laten vaccineren, maar wel op korte termijn willen/moeten vliegen?

  • Cornelis zegt op

   Ja, dat betekent het inderdaad, niet willen vaccineren is niet vliegen. Net zoals – ik schreef het al – geen rijbewijs willen halen betekent dat je niet mag autorijden,

   • johank zegt op

    En wat denk je van kinderen die NIET gevaccineerd zijn door hun ouders (omdat ze in kabouters geloven), zullen we die ook maar verbieden in kinderdagverblijven?
    Zullen we ook de grondwet ook maar meteen schrappen?

    • Jannus zegt op

     Kinderen zitten al in een groots vaccinatie-programma. Er is geen enkel argument te bedenken om het corona-vaccin hier in mee te nemen. https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/dktp-hib-hepb

     • johank zegt op

      https://www.destentor.nl/zwartewaterland/het-dilemma-van-de-biblebelt-meer-kinderen-moeten-ingeent-worden~a74b03be/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
      Ik heb het uiteraard niet over Covid, maar over andere vaccinaties die niet aan kinderen worden gegeven omdat hun ouders in kabouters geloven…

    • Inge zegt op

     Het staat in de Verklaring van de Rechten van de Mens, “integriteit van het menselijk lichaam, maw ieder persoon is de baas over zijn eigen lichaam!

     • Marc Dalle zegt op

      Klopt. Maar dan kiest hij ook voor de consequenties die er aan verbonden zijn. Het gemeenschappelijk belang en volksgezondheid primeren op het individuele. Stel je maar eens een nog veel besmettelijker en veel veel dodelijker virus voor, waar het individu kan doorgeven. Ppk daar zijn opgelegde maatregelen om de gemeenschap te beschermen een noodzaak. En wie deze niet wil volgen moet de consequenties ervan dragen.

   • Patrick zegt op

    Maar je mag wel meerijden !

 7. Bob zegt op

  Pure kolder, het moet een vrije keuze blijven, wel of niet vaccineren.
  Waar maakt men zich zorgen om als men al gevaccineerd is, dan maakt het toch niet meer uit als die naast een niet gevaccineerde zit ?!
  Ze weten nog niet voor hoelang men immuun blijft nadat men gevaccineerd is.

  • Jannus zegt op

   Als ik zelf alle moeite doe om mezelf en mijn naasten te beschermen door me te houden aan alle richtlijnen, nu al 10 maanden nergens naar toe kan, plus over een paar maanden mij laat vaccineren: waarom zou ik dan toelaten dat iemand die zich niet wil inenten naast mij in het vliegtuig kom zitten. Deze persoon en diens ‘geestverwanten’ zorgen er immers voor dat ik nog langer moet wachten alvorens ik kan vertrekken. Dit soort types krijgen van mij geen enkele achting. Sinds maart verleden hadden zij meer dan tijd zat zich fatsoenlijk te informeren. Om weer terug te keren naar “normaal” (lees: naar Thailand te kunnen) zou je verwachten dat minstens volwassen personen onderhand hun “gelijk” opzij zetten.

   • Erik2 zegt op

    Jannus, pas op wie je wegzet in allerlei hokjes, je bent niet de enige die zich al 10 maanden inzet voor de bescherming van zichzelf en zijn naasten. Daarnaast zijn er nog velen die zich eveneens inzetten voor de veiligheid van totale vreemden door bijvoorbeeld een mondkapje te dragen in openbare ruimten of in quarantaine te gaan als hij/zij positief getest is (helaas zijn er ook die dat niet nodig vinden). Het is zoals Bob zegt, wat is jouw probleem als je naast iemand zit met corona als jij ervoor bent gevaccineerd? Datzelfde gebeurd namelijk met allerlei ander ziekten waarvoor wij van jongs af aan zijn gevaccineerd, zoals de bof, mazelen etc. die ook via de lucht (hoesten/niezen) worden verspreid. Ik heb nog nooit gehoord van iemand die geweigerd is in een vliegtuig omdat hij zich voor deze ziekten niet heeft laten vaccineren conform het rijksvaccinatieprogramma (10% van de mensen in NL laat zich niet vaccineren).

    Tenslotte nog het volgende op jouw opmerking: Om weer terug te keren naar “normaal” (lees: naar Thailand te kunnen) zou je verwachten dat minstens volwassen personen onderhand hun “gelijk” opzij zetten. Het maakt namelijk geen bal uit hoeveel mensen in NL zijn gevaccineerd voordat de Thaise overheid de grenzen weer open gaat doen, dat hangt namelijk af hoeveel mensen in Thailand zijn gevaccineerd, die lopen namelijk het risico.

    PS2: ook ik laat me graag zo snel mogelijk vaccineren wegens onderliggende risico’s in mijn gezondheid, we wachten af.

 8. Inge zegt op

  Dat is ook verstandig, maar in NL krijg je geen bewijs, bij vaccinatie. belachelijk, hoe moet ik dan straks naar mijn zoon, schoondochter en kleindochter in Thailand?

  • Erik2 zegt op

   Inge, ik lees iets heel anders:

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/vragen-over-registratie-en-persoonsgegevens-coronavaccinatie

  • nicky zegt op

   Kan je toch in je gele boekje laten zetten

 9. Erik2 zegt op

  Volgens mij is het de bedoeling dat we met z’n allen veilig kunnen vliegen (of naar een concert, museum, kroeg, restaurant of iets dergelijks willen). Dat betekent naar mijn mening dat de een zich laat vaccineren, waarbij overigens nog niet duidelijk is of je daarmee ook niet besmettelijk bent, en de ander een negatieve corona (snel)test kan overleggen. Wat is er mis met dit duale stelsel?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website