Luchtvaart nog lang niet uit de crisis

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: , , ,
29 juli 2021

(fokke baarssen / Shutterstock.com)

De vraag naar vliegreizen is vorige maand dan wel iets toegenomen in vergelijking met de maand ervoor, maar de luchtvaart heeft nog altijd zwaar te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis.

De internationale brancheorganisatie IATA meldt dat de vraag in juni ruim 60 procent lager was dan in juni 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak. In mei was dat nog bijna 63 procent minder dan twee jaar geleden.

IATA zet de resultaten af tegen die van 2019, omdat een vergelijking met vorig jaar een vertekend beeld zou geven. Toen was het voor reizigers vrijwel onmogelijk om internationaal te vliegen.

De vraag naar internationale passagiersvluchten was in juni bijna 81 procent minder dan in juni 2019. Ook dat komt neer op een lichte vooruitgang ten opzichte van de maand ervoor, toen de teruggang nog bijna 85,5 procent was. Ook bij de binnenlandse vluchten zat de klad er goed in er werd bijna 23 procent minder gevlogen dan twee jaar eerder.

De IATA is somber over de situatie: “Juni zou het begin moeten zijn van het hoogseizoen, maar luchtvaartmaatschappijen vervoerden maar 20 procent van wat ze in 2019 deden. Dat is nog geen herstel”, zegt IATA-topman Willie Walsh.

Met de vrachtvluchten  gaat het iets beter, omdat het er een gebrek is aan zeecontainers. In het eerste halfjaar is er 8 procent meer goederen door de lucht vervoerd dan in het eerste semester van 2019, meldt de IATA.

Walsh is niet blij met de reactie van de regeringen op de pandemie: “Er is veel meer mogelijk om het vliegen weer mogelijk te maken en dat kan veilig. Ondanks het stijgende aantal gevaccineerden en de toenemende mogelijkheden om reizigers te testen dreigt dit zomerseizoen ook weer in het water te vallen.”

Walsh pleit onder andere voor het openstellen van de trans-Atlantische routes. Ook wil hij een consequent Europees beleid, aangezien de willekeur in reisadviezen volgens hem desastreus is voor de toch al zwaar geraakte reisbranche.

Bron: NOS.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website