Vliegticket- en hotelzoekmachine momondo.nl zoekt ieder jaar uit hoe Nederlanders zo goedkoop mogelijk meer van de wereld kunnen ontdekken, zoals  de goedkoopste boekmomenten, vliegtijden en reismaanden per bestemming.

Vliegen naar Europese bestemmingen een maand voor vertrek het goedkoopst

Nederlanders besparen ongeveer een maand voor vertrek het meest op vliegtickets naar Europese bestemmingen: gemiddeld 32 dagen voor vertrek zijn vliegtickets het voordeligst en tot wel 38% goedkoper vergeleken met het duurste boekmoment. Nederlanders die een bestemming buiten Europa op het oog hebben, boeken het beste zo’n vijf maanden van tevoren met een potentieel voordeel van 37%.

Vrijdag goedkoopste dag om te reizen naar Europese bestemmingen

Ook een goede vertrekdag is van belang om voordelige vliegtickets te vinden. Opvallend is dat vluchten vanuit Nederland naar Europese bestemmingen op vrijdag gemiddeld het goedkoopst zijn. Dit kan ideaal uitpakken voor een stedentrip in het weekend.

Voor vluchten naar verre bestemmingen ligt het potentiële voordeel nog hoger: Nederlanders besparen tot wel 36% op hun ticket door hun verre reis te laten starten op zondag in plaats van op zaterdag.

Ochtend en lunchtijd zijn de voordeligste vertrektijden

Het tijdstip van de dag kan ook een belangrijke rol spelen bij het vinden van voordelige vliegtickets. Vliegen naar Europese bestemmingen blijkt het goedkoopst in de voormiddag. Wie liever ‘s ochtends vliegt (tussen 04:00 en 12:00) kan tot wel 32% duurder uit zijn.

Vliegtickets voor bestemmingen buiten Europa zijn juist in de ochtend het voordeligst: ochtendvluchten kosten gemiddeld 424 per ticket terwijl avondvluchten gemiddeld 595 euro kosten, een verschil van 29%.

Beste reis- en boektijd verschilt per bestemming

Vliegen naar Ibiza is bijvoorbeeld in november het goedkoopst en gemiddeld zijn 28 dagen voor vertrek de beste tarieven beschikbaar. Liever naar Rome? Kijk dan 60 dagen van tevoren naar een vlucht in januari op dinsdagochtend bij Iberia Airlines op de route AMS-CIA. De kans op de voordeligste tickets is dan het grootst.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Goedkope vliegtickets scoren: Wat is de beste tijd om te boeken?”

 1. mee farang zegt op

  Op 10 november laatstleden boekte ik een ticket Brussel-Bangkok, heen-weer voor vijf maanden. Het kostte 535 eu. Ik ben op 18 nov ll. vertrokken.
  Ik googelde om de twee, drie dagen vanaf mei. Constant boven 700 eu., beste prijzen door de vliegmaatschappijen uit het MIdden-Oosten.
  In juli was er even een prijsdaling bij Aeroflot, die duurde een hele maand en bedroeg gemiddeld 670 eu.
  Vervolgens kwam Finnair in beeld voor 650 eu.
  Vond ik allemaal te duur. En googelde door.
  Eind augustus kwam Turkish Airlines tevoorschijn met 495 eu. Dat aanbod duurde slechts drie dagen lang.
  Aangezien ik al meer keren onder 450 kon duiken, ging ik er niet op in.
  Daarna gingen de prijzen weer op tot 650 eu. Op een moment was zelfs Ethiopian Airlines de goedkoopste.
  Midden september kwam er een aanbieding van UIA (Ukraine IA) Die bedroeg 495 eu. Vergelijk Turkish voorheen.
  Toch wou ik de kat nog even uit de boom kijken… UIA bleef in genoemde prijscategorie maar verhoogde stelselmatig met een tiental euro’s.
  Op 10 nov heb ik dan toch maar geboekt met vertrekdatum 18 nov bij UIA, toen nog altijd de goedkoopste, nu voor 535 eu. Toen leken er nog veel plaatsen in het vliegtuig open te zijn.
  Maar op 18 nov zat het vliegtuig afgeladen vol. Bij praatjes met medepassagiers stelde ik vast dat er heelder groepen oudere Franse toeristenkoppels zaten die voor 10 dagen naar Thailand voor korte rondrit kwamen. Allemaal afkomstig van in en rond Poitiers.
  Conclusies.
  Mijn ervaringen dat Finnair, Turkish, Aeroflot en UIA in de laatste jaren soms promoties houden.
  Op zaterdag en zondag zijn de vluchten idd zoals in artikel gesteld goedkoper.
  (Zelf vind ik dat ook fijn, want dan heb ik zowel in België als in Bangkok niet de files van de weekdrukte.)
  Verder is nov-feb natuurlijk hoogseizoen in Thailand, ook qua vluchten en prijzen. Dus zowiezo duurder.
  Googelen: kon geen wetmatigheden vinden in de daling van de prijzen.
  Het is enkele keren per week zoeken voor wie zelf zijn ticket boekt, enkele maanden volhouden.
  Mijn voordeel, als pensionado kan ik schuiven met mijn datums.
  Soms kun je al met een week vooruit of achteruit in te geven al 80/100 eu voordeel doen.
  En ja, bij UIA krijg je geen free whisky-cola’s, als ontbijt slechts een sandwich en als maaltijd een kip-curry of lasagne…
  Maar we moeten leren beseffen dat een vliegtuig nemen heden maar net hetzelfde is als een bus of trein nemen. Het zijn de uitwassen van de gouden jaren 80-90 geweest dat vliegen zoiets werd als een vijfsterrenhotel binnenstappen. Maar goed ook voorbij. Let’s go to the basics. Niet zeuren.
  En wie er toch geld tegenaan wil gooien, doet maar VIP-klasse. Met champagneontbijt.
  Nog een uitsmijter! Kwam ik in Kiev op de tussenstop een koppel tegen dat over Finnair zijn beklag maakte. Hoezo, vroeg ik. Welja, zeiden ze, we moesten in Helsinki 12u wachten op volgende vlucht. Dat is geen service’ Ik zweeg.
  En dacht: Je kunt voor het boeken toch zien hoelang je tussenstop duurt… Dat staat open en bloot op de cheap flights websites. Plus nog de totale reisduur, die je aan het denken kan zetten. Maar neen…
  Tip: Cheaptickets.be en Connections.be geven me altijd heel aardige prijzen met weinig boekingskosten en daarbij uit ervaring weet ik: betrouwbare handelaars.
  Tip: Het boeken in een winkel van een reisbureau bespaart je de kosten van extra charge voor administratie en betalen via Visa-kaart. Zoek op internet een goede prijs en stap met de gegevens (datum, uur, vliegmaatschappij enz) een reiswinkel binnen. Als ze willen meewerken, zit je goed.
  Ik doe het zo altijd bij Connections.be.
  Lang leve de fysieke winkel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website