Felicitaties voor 100 jarige Schiphol!

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
19 september 2016

Schiphol bestaat vandaag honderd jaar. De luchthaven werd op 19 september 1916 in gebruik genomen als een militair vliegveld. Op die dag landde het eerste vliegtuig op het land dat eerder het bezit was geweest van boer Knibbe uit de Haarlemmermeer. Hij verkocht zijn grond voor een slordige 55.000 gulden.

Na de Eerste Wereldoorlog verdween de militaire rol van Schiphol en ging het vliegveld zich richten op burgerluchtvaart. Schiphol groeide dankzij de KLM die in 1920 een lijndienst op Londen begon.

Het eerste cadeau voor de jarige is al in ontvangst genomen: Schiphol mag zich voortaan ‘Koninklijk’ noemen. Koning Willem Alexander heeft dit prestigieuze predicaat aan de honderdjarige luchthaven toegekend. Schiphol Group mag zich daarmee in het vervolg Royal Schiphol Group noemen.

President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol onthulde vorige week het nieuwe Schiphol-logo met daarin een gouden kroontje verwerkt en is trots op de Koninklijke titel. “Nederlandse pioniers maakten Schiphol groot. Pioniers met lef en visie die geloofden in vernieuwing en vooruitgang. En de komende honderd jaar gaan we daar mee door, mét Koninklijke allure.”

Schiphol kan ook vandaag de dag niet zonder goede band met zijn belangrijkste klant. KLM is samen met de luchtvaartmaatschappijen waarmee KLM een alliantie vormt, goed voor 70% van de vluchten op de luchthaven.

Onze nationale luchthaven verwacht dit jaar een recordaantal van 63 miljoen passagiers te verwelkomen. Schiphol houdt op de lange termijn rekening met een verdere groei naar 80 miljoen reizigers, en zal daarvoor flink investeren in de infrastructuur. Daar ligt ook een rol voor de Nederlandse overheid. Het station en het spoor onder de luchthaven heeft meer capaciteit nodig en Schiphol wil graag worden aangesloten op het metronetwerk van Amsterdam.

Samen met Heathrow in Londen, Charles de Gaulle in Parijs, Frankfurt en Istanbul Atatürk behoort Schiphol tot de top vijf van luchthavens in Europa en daar mogen wij best trots op zijn.

Video: Amsterdam Airport Schiphol 1916 – 2016

Amsterdam en het Stadsarchief vieren 100 jaar Schiphol. De fototentoonstelling toont de mooiste foto’s uit het archief van Schiphol en een adembenemende digitale animatie Schiphol 1916-2016. Op het modderige veld in de Haarlemmermeerpolder landden in 1916 de eerste militaire vliegtuigen, vier jaar later werden de eerste passagiers verwelkomd. Inmiddels worden er 60 miljoen passagiers per jaar ontvangen.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Felicitaties voor 100 jarige Schiphol!”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Wat jammer dat boer Knibbe destijds niet heeft bedongen dat zijn naam voor eeuwig aan het stuk grond verbonden zou moeten blijven.
  Van Vliegkamp Boer Knibbe tot Royal Boer Knibbe International Airport…

 2. japio@khonkaen zegt op

  Een hele leuke animatie , te zien hoe Schiphol groeit en groeit . Zelf weet ik nog eerste keer dat ik er was
  ging kijken bij Aviodrome en buiten naar de vliegtuigen . Was 1000ste bezoeker die dag en kreeg een rondvlucht boven Nederland cadeau leuk. Later als student , bijbaantje bij de Catering en vracht gewerkt.
  Vond de hele ambiance altijd zeer interessant. Nu de laatste 20 jaar bijna maandelijks verschillende vluchten vanwege werk over de gehele wereld. Maar vind Schiphol nog steeds een van de beste luchthavens ter wereld , wordt wel iets minder met langere wachttijden maar daar kan je rekening mee houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website