Je kent het wel: met vele medepassagiers opeengepakt wachten bij de gate voor boarding op Schiphol alvorens naar Bangkok te vliegen. Deze benauwde ruimte waar ook je handbagage door de scanner moet werd al spottend het aquarium genoemd. Per 3 juni is dit gedoe afgelopen en gaat de luchthaven op een andere manier controleren.

Schiphol krijgt een gloednieuwe centraal securitysysteem. Over een week moeten alle reizigers gaan profiteren van snellere controles op vijf centrale plekken op de luchthaven. De controles aan de gates verdwijnen dan definitief. De instapkaart wordt aan die gates nog wel gecontroleerd. Ook kan een luchtvaartmaatschappij vragen om een paspoort. Maar er staan geen beveiligers meer.

Reizigers die doorvliegen naar een andere bestemming vanaf Schiphol, hoeven niet opnieuw in te checken als ze bij een andere luchthaven al gecontroleerd zijn. Deze regeling is er nu al voor reizigers binnen Schengen, en komt er nu dus ook voor andere reizigers.

Passagiers krijgen door de vernieuwing volgens de luchthaven meer reiscomfort. Je kunt na de centrale controle vrij rondlopen in het winkelgebied van Schiphol.

Voor de nieuwe manier van controleren is de luchthaven de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Zo is in de vertrekhallen 2 en 3 een extra verdieping gebouwd om ruimte te maken voor de nieuwe controlepunten. Op de pieren E, F en G is een extra laag gebouwd om verschillende passagiersstromen van elkaar te kunnen scheiden.

Het controleren van passagiers en handbagage moet straks maximaal tien minuten duren. Reizigers in business class zijn maximaal vijf minuten kwijt. Schiphol is ook bezig met nieuwe scanapparatuur, waardoor in de toekomst laptops en vloeistoffen in de koffer of de tas kunnen blijven zitten. Ook hoeft de broekriem dan niet langer las te worden gemaakt.

De luchthaven belooft verder dat de punctualiteit zal toenemen. Door steeds groter wordende vliegtuigen zaten steeds grotere groepen passagiers opgehoopt in een soort aquarium bij de gate, die daar net door de beveiliging waren geweest.

Video: Centrale security op Schiphol, hoe werkt het?

In de onderstaande video wordt de nieuwe centrale controle toegelicht:

[youtube]https://youtu.be/vwuDmoWPYkQ[/youtube]

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website