In Thailand heerst een felle concurrentie strijd tussen een aantal Low-cost carriers (LCC). In dit artikel van Up in the Sky, wordt de binnenlandse luchtvaart in Thailand onder de loep genomen.

In de eerste drie kwartalen van 2013 zijn er 26,6 miljoen reizigers via LCC’s door de 6 belangrijkste vliegvelden gegaan. Dat is 30,9% van de totale 86,1 miljoen luchtreizigers. Wat betreft aircraft movements waren 33,1% van LCC’s. 184.987 Starts en landingen van de in totaal 559.423. Ten opzichte van 2012 zijn dan 31% meer reizigers en 21% meer vliegtuig bewegingen.

Het grootste vliegveld Suvarnabhumi zag het aantal passagiers stijgen met 20%, de LCC’s stijgen dus sneller. De goedkope maatschappijen landen op het oude vliegveld van Bangkok: Don Mueang. Sinds 2012 is dit verplicht, omdat Suvarnabhumi alweer aan zijn maximale aantal passagiers zit (48 miljoen). Suvurnabhumi moest in 2006 Don Mueang vervangen en het enige civiele vliegveld van Bangkok zijn. In 2012 is dit dus losgelaten en Don Mueang heeft inmiddels alweer 15 miljoen passagiers per jaar. In topjaar 2005 waren dit er 38 miljoen.

Huidige spelers

Grootste spelers in de Low-cost carrier markt zijn momenteel Thai AirAsia en Nok Air. Dan zijn er nog Bangkok Air (full service), en de kleinere Orient Thai Airways en City Airways. Daarnaast heb je natuurlijk nog flag carrier Thai Airways. Thai AirAsia en Nok Air groeien ten kosten van voornamelijk Thai en Orient Thai. De grafiek hieronder laat dit duidelijk zien.

In 2013 zijn de oudere toestellen uitgefaseerd, wat Nok (Thais voor vogel) een vloot geeft van minder dan 9 jaar oud. Nok air is onderdeel van Thai Airways. Het aantal passagiers was in 2013 bijna 45% meer dan in 2012. En bijna 3x zoveel als 2010. De winstgevendheid was 11% tegenover 9% bij Thai AirAsia. Ook andere Aziatische maatschappijen hebben lagere marges.
Nok Air heeft grootste plannen voor 2014. In februarie bestaat de maatschappij 10 jaar. Het wil in 2014 4 tot 6 737-800′s toevoegen aan de vloot dit dan op 18 tot 20 737′s komt. Ook komen er twee Dash 8′s. In 2015 komen er 4 737′s en er wordt gezocht naar nog eens 3 toestellen van dit type.

Thai Air Asia heeft in 2013 de vloot met 33% vergroot. Ze noemen de verplaatsing van Suvarabhumi naar Don Mueang een ‘goldmine’ en zijn van plan verder te groeien. De hele AirAsia groep heeft ongeveer 270 A320′s in bestelling staan. Het binnenlandse netwerk van Thai AirAsia is aanzienlijk kleiner dan dat van Nok Air. De kracht van Thai AirAsia is de verbindingen met het buitenland, die Nok Air nauwelijks heeft. AirAsia wil de binnenlandse markt “domineren”. De vloot bestaat uit 36 toestellen en er staan er 57 in bestelling. Eind 2017 moeten er 61 A320′s zijn.

Bangkok Airways is de afgelopen 4 jaar winstgevend geweest. Ook hier zijn plannen om te groeien, maar wat minder agressief dan Thai AirAsia. Er worden in 2014 5 A320′s verwacht. Bangkok Airways wil zich focussen op binnenlandse uitbreiding en wil daarom 11 nieuwe bestemmingen toevoegen. Door 12 codeshare overeenkomsten met onder andere KLM zijn 75% van alle binnenlandse passagiers overstappers vanuit long-haul vluchten. De maatschappij groeit rustig en wil die voorlopig zo blijven doen (met circa 2 toestellen per jaar).

Toetreders

De concurrentie wordt heftig in 2014. Op 5 december is Thai Lion begonnen met vliegen. Dit is een dochter van het Indonesische Lion Air. Lion air heeft enorme plannen voor Zuid-oost Azië en heeft ruim 500 narrow-body’s in bestelling staan. Thai Lion vliegt ook vanaf Don Mueang, nu met 2 toestellen op Phuket en Chiang Mai. De maatschappij gaat zich in principe richten op vluchten van maximaal 3 uur, al zal Jakarta – Bangkok ook tot het netwerk gaan behoren. Thai Lion heeft net als AirAsia en Nok Air het geld om te groeien en concurreren. Lion Air heeft wel laten weten dat als de Indonesische markt snel groeit er meer nieuwe toestellen daarheen zullen gaan en minder naar Thailand.

In 2014 wil VietJet ook beginnen in Thailand. VietJet vliegt nu al tussen Bangkok en Ho Chi Min city. Thai VietJet is een joint venture tussen VietJet en Kan Air. Kan Air is een zeer kleine regionale Thaise operator met 2 lichte toestellen. Het is in Thailand niet toegestaan als buitenlands bedrijf een meerderheidbelang te hebben. Ook Lion en AirAsia zijn joint ventures. VietJet heeft ruim 60 A320′s in bestelling staan.

Bangkok – Chiang Mai

De drukste binnenlandse route is Bangkok – Chiang Mai. Alles en iedereen stort zich op deze route. De geplande stoelen per 1 januari zijn ruim 100.000 per week. Nok air heeft 9 dagelijkse vluchten en 10.000 stoelen. Thai Air Asia doet 12 dagelijkse vluchten en 15.000 wekelijkse stoelen. Van Suvarnabhumi heeft Thai 9 dagelijkse vluchten, waaronder 7 met wide-body’s. Dat is 18.000 stoelen per week. Bangkok Airways heeft 5 vluchten en 7.000 stoelen. Oriental Thai heeft per week 9 vluchten en ruim 1.000 stoelen. Het nieuwe Thai Lion Air vliegt 2 keer per dag naar Chiang Mai, dat zijn bijna 6.000 stoelen. Dat zijn dus 38 vluchten per dag. Thai VietJet gaat waarschijnlijk ook op deze route vliegen. Rest de vraag: is dit allemaal wel levensvatbaar?

Thailand heeft 67 miljoen inwoners en is bijna 12 keer zo groot als Nederland. Ondanks de af en toe terugkerende onrust groeit de toeristische markt enorm. Het is de populairste bestemming in Zuid-Oost Azië. De middenklasse is zich aan het ontwikkelen en vliegt steeds meer. De LCC’s zien er in ieder geval brood in. De vliegvelden kunnen het ook aan. Suvarnabhumi is na lange vertragingen bezig met het expansie project om te groeien naar een capaciteit van uiteindelijk 75 miljoen (nu 45 en zo goed als vol). Don Mueang is weer open en verwerkt nu al 15 miljoen passagiers per jaar. Terminal 2 wordt opgeknapt en dan kan het vliegveld officieel 27 miljoen passagiers aan. Met dezelfde terminals deed het vliegveld in 2005 38 miljoen passagiers. Daar zal het voorlopig niet aan liggen. Enigszins cru is wel dat Don Mueang dicht is gegaan om de stad te ontlasten en nu weer volop mee gaat draaien.

De Thaise markt zal een belangrijk slagveld worden tussen Lion Air en AirAsia en interessant om te volgen. Dit zijn de krachtpatsers met het geld en de grote hoeveelheden vliegtuigen. Nok air heeft een sterk netwerk, ook door de kleine vliegvelden die ze met turboprops bedienen. Bangkok Airways is sterk door alle codeshare overeenkomsten met SkyTeam en OneWorld maatschappijen (Thai is een Star Alliance member). Oriental Thai zal het erg moeilijk krijgen. Het is de vraag of VietJet het geld heeft om overeind te blijven.

Bron:  Up in the Sky (www.upinthesky.nl)

5 reacties op “Felle concurrentiestrijd tussen budgetvliegmaatschappijen in Thailand”

 1. Nynke zegt op

  Welke maatschappij bied over het algemeen de goedkoopste tickets naar Maleisië aan? Ik zal tijdens mijn verblijf in Bangkok een Visa Run moeten doen en twijfel nog een beetje tussen vliegen naar Maleisië, omdat je daar geen visum kosten betaald, of met een georganiseerde Visa Run naar Laos te gaan. Ik hoef terplekke geen nieuw visum aan te vragen, het is puur om de nieuwe 90 dagen in te laten gaan van mijn multiple entry visum.

  • I-nomad zegt op

   Indien je iets van de omringende landen wil zien kun je het ook afwisselen.
   Via skyscanner.net kun je bijv. een retourtje van Bangkok to anywhere ingeven.
   Zie bijv:
   http://www.skyscanner.co.th/transport/flights-from/bkkt/140130/140131/cheapest-flights-from-bangkok-in-january-2014.html?rtn=1
   Je moet dan alleen even de datums aanpassen en krijgt alle aanbiedingen per land
   Met de bus zijn Laos en Cambodja goedkoper, alleen is er bij de grens meer oponthoud en schijn je te moeten oppassen om niet afgezet te worden (met de vervolg-reis of bij de grens-post).

   • Nynke zegt op

    Dankjewel voor je reactie! Ik vind het niet erg om iets van de omliggende landen te zien, leuk juist, alleen is het probleem dat ik waarschijnlijk van maandag t/m vrijdag stage loop, en dus alleen de weekenden heb voor mijn Visa Run. Misschien kan ik daar iets regelen dat ik er een lang weekend van maak maar daar ga ik verder niet van uit.
    Daarom vind ik de kosten van een visum voor Laos of Cambodja ook weer zonde (principe kwestie, 20 of 30 dollar betalen om een uurtje in een land te verblijven 😛 )dan besteed ik dat geld liever aan comfortabeler reizen via een retourtje Maleisië, ook om tijd te besparen, zodat ik inderdaad ook nog iets van de stad kan zien.

    Ik ga in ieder geval skyscanner in de gaten houden! Ik moet eind april/begin mei mijn Visa Run doen, heb weinig speling omdat ik anders niet met de tweede 90 dagen uit kom, en dan voor een paar dagen nog een nieuwe run moet doen.

    • Tony Ting Tong zegt op

     Misschien kun je gewoon naar Hat Yai vliegen, dan is het een kleine sprong naar Maleisië.
     Ben benieuwd met wat voor soort visum je stage loopt. Heb je wel een work-permit….?

 2. incobart zegt op

  hoi waar kan je vluchten boeken phuket bangkok met thai lionair ?
  “Thai Lion vliegt ook vanaf Don Mueang, nu met 2 toestellen op Phuket en Chiang Mai.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website