Beste Ronny,

Ik ben Jeert, 75 jaar, geboren in Noord Brabant maar de meeste jaren in Nederland versleten in Rotterdam. Sinds januari 1987 kom ik in Thailand, ben toen gelijk gebleven voor bijna 8 jaar. In die 8 jaar heb een soort cafetaria annex guesthouse gehad. Daarna heb ik afwisselend gewoond in Nederland en Thailand. Ik werkte als zelfstandige op freelance basis voor winkelketens hoofdzakelijk in Nederland maar ook Engeland, en wat Arabische landen. Ik kocht producten waarvan ik dacht dat die producten voor een zeker bedrijf belangrijk kon zijn. Als dat zo was deed ik de verscheping ed. regelen.

Daarnaast produceerde ik in Ubon Ratchatani,katoenen slippers en tassen die ik liet maken door de familie van mijn vriendin, die van kinds af aan achter de naaimachine heeft gezeten.

Ik ben vrijgezel, dwz. ik heb nog steeds, nu meer dan 30 jaar, dezelfde Thaise vriendin. Ik heb geen woon adres in Nederland en officieel ook niet in Thailand. Ik ben hier de laatste drie jaar op een toeristen visum, dus twee, + 30 dagen en dan weer eruit. Meestal naar Savanakhet in Laos.

De laatste 3 maanden ben ik aan het kaas maken geslagen, gewoon als een een leuke bezigheid en ik de kaas die hier te verkrijgen is voor mijn AOW wat hoog aan de prijs is. Echter, ik heb gemerkt dat ook ander de kaas lekker vinden. Ik zou er denk ik best wel een paar kunnen verkopen, wat goed uitkomt want ook zelf kaasmaken is niet echt goedkoop. Maar ik mag geen werkzaamheden verrichten, dus daarom dacht ik, ik ga een Non Immigrant, categorie O Visum halen. Nu heb ik hier op het forum gezocht en ook op Google, maar ik kan er maar niet achter komen wat ik aan een maandelijks inkomen, liggende gelden heb ik niet meer, moet hebben. Ik heb en schrijven bij de Nederlandse Ambassade gehaald begin dit jaar waarop bevestigd wordt dat ik € 1.450 per maand aan AOW en Pensioen heb. Maar is dit genoeg? Dat is vraag 1 en tevens de hoofdvraag.

Ik weet dat als ik trouw dat bedrag voldoende is, maar ik heb geen notie van de financiële gevolgen voor mijn Nederlandse AOW. Ik neem aan dat pensioen hierbij geen rol speelt, maar ook dat weet ik niet.

Mijn vriendin is 65 jaar en heeft officieel een kleinkind bij haar wonen. Ik ken iemand in Nederland die graag met zijn vriendin samen wil wonen maar die als ze dat doen, samen minder krijgen dan wat ze nu per persoon alleen krijgen.

Nu heeft mijn vriendin officieel ook voor de Thaise belastingdienst geen belasting plicht omdat haar verdienste uit het naaiwerk wat ze nog steeds doet niet van dien aard is dat ze daarvoor word aangeslagen. Ze heeft ook geen bedrijf op haar naam staan. Alleen het huis waar zij woont is haar eigendom, verder heeft ze net als ik geen bezittingen.

Vraag 2 is, wat gaat er met mijn maandelijks inkomen gebeuren als ik ga trouwen en officieel met haar ga samenwonen?

Ik zou erg blij zijn met de antwoorden op vraag 1 en 2.

Alvast van harte bedankt.

Vriendelijk groet,

Jeert


Beste Jeert,

Ook met een Non-immigrant “O” mag je geen werkzaamheden verrichten. Dat kan enkel met een “Workpermit”, maar of je daar zal aan geraken betwijfel ik. Je gaat immers een Non-immigrant “O” aanvragen en later een jaarverenging van je verblijfsperiode vermoed ik op basis van “retirement. Dan is werken sowieso verboden.

Dan is er nog de vraag waar je dat visum gaat aanvragen? Elke ambassade/consulaat hanteert zo zijn eigen regeltjes en zijn niet altijd even duidelijk. Of je inkomen voldoende is voor een Non-immigrant “O” Single entry kan ik niet bevestigen. Voor sommige zal het voldoende zijn, voor anderen niet.

Of ga je de toeristenstatus omzetten naar immigrant status in Thailand? Is noodzakelijk om later een verlenging te krijgen. Misschien is dat wel de beste manier. Zorg alvast dat er nog 15 dagen verblijfsperiode rest bij de aanvraag. Best ga je dan ook eens langs het lokaal immigratiekantoor voor de details. Meestal liggen de eisen in de lijn van een verlenging voor “Retirement” m.a.w. 800 000 Baht bankbedrag, of inkomen van maandelijks minstens 65 000 Baht of de combinatie inkomen/bankbedrag voor een totaal van 800 000 Baht. Dat laatste zal waarschijnlijk voor jou de enige mogelijkheid zijn.

En misschien moet je inderdaad wel trouwen als je aan bovenstaande niet voldoet.

Je kan het lezen in de links hieronder.

Een goede raad wil ik je nog meegeven. Doe niet zoals in je verhaal en ga aan immigratie niet allemaal vertellen wat je al gedaan hebt of van plant bent te gaan doen…..

Vraag 1 : Om een Non-immigrant “O” aan te vragen kan je hier informatie vinden.

TB Immigration Info Brief 022/19 – Het Thaise visum (7) – Het Non-immigrant “O” visum (1/2) https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-022-19-het-thaise-visum-7-het-non-immigrant-o-visum-1-2/

Nieuwe website van Consulaat Amsterdam is www.royalthaiconsulate-amsterdam.nl/visum-toelichting/

Om een jaarverlenging van je verblijfsperiode te bekomen kan je hier informatie vinden

TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

TB Immigration Info Brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

Vraag 2 kan ik niet beantwoorden omdat ik niets afweet van de Nederlandse wetgeving ivm AOW etc..

Lezers kunnen je daar zeker op antwoorden.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Visum voor Thailand: Voldoende inkomen voor een Non-immigrant “O” visum?”

 1. jan zegt op

  AOW-bedragen
  Bedragen vanaf 1 juli 2019 https://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/aow_bedragen_tabel.jsp

  De bedragen op deze pagina gelden als u 100% AOW heeft opgebouwd.
  U woont alleen (alleenstaand) :
  met heffingskorting zonder heffingskorting
  Bruto * € 1.228,22 € 1.228,22
  Loonheffing € 0,00 € 229,50
  Bijdrage Zvw € 70,00 € 70,00
  Netto € 1.158,22 € 928,72

  U bent getrouwd of woont samen met uw partner
  U en uw partner hebben beiden de AOW-leeftijd
  Bedrag per maand per persoon
  met heffingskorting zonder heffingskorting
  Bruto * € 843,78 € 843,78
  Loonheffing € 0,00 € 157,75
  Bijdrage Zvw € 48,09 € 48,09
  Netto € 795,69 € 637,94

 2. jan zegt op

  AOW-pensioen zoekresultaten…U zocht op: AOW en wonen in het buitenland
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/zoek.jsp?q=AOW%20en%20wonen%20in%20het%20buitenland&rp=1

 3. george zegt op

  1450 euro is alleen voldoende voor het zgn: thai marriage visum, Ik neem aan dat je vrijstelling hebt van loonheffing in NL. Zoniet dan moet je dat snel regelen maar dan moet je wel een officieel adres in Thailand hebben. Dit geld alleen voor je pensioenuitkering. bedenk wel dat je dan ook een ziektenkosten verzekering moet hebben. Werken in Thailand is zeer moeilijk een toestemming te krijgen, zeg maar onmogelijk.

 4. Rob zegt op

  Bij de huidige koers is een inkomen van 1450 euro niet genoeg ( het moet minimum 65.000 bath bedragen) dus een retirementvisum zal allicht niet haalbaar zijn.
  Wat die kaas betreft: doe zelf het werk achter de schermen en laat jouw vrouw de verkoop en het officiële deel doen want zelf werken mag je niet zonder workpermit en als je daar problemen mee krijgt, dreig je je verblijfsrecht te verliezen.

 5. Goort zegt op

  Vwb je 2e vraag over de AOW geld dat het niet uitmaakt of je getrouwd bent of samenwoont. In beide gevallen wordt je gekort op je AOW, als je dit tenminste hebt opgegeven, en niet “in zonde leeft”

  Hieronder het betreffende artikel:

  Uw woonsituatie
  Bent u ongehuwd en woont u alleen? Dan krijgt u een alleenstaandenpensioen. Woont u met een andere ongehuwde persoon en zorgt u voor elkaar? Dan is er sprake van een gezamenlijke huishouding (samen wonen). U krijgt dan een gehuwdenpensioen. We controleren met een formulier of soms met een huisbezoek of uw woonsituatie overeenkomt met het AOW-pensioen dat u ontvangt.

  Je kunt dit allemaal nalezen op http://www.svb.nl

 6. Rene Martin zegt op

  Vraag 2 kan alleen beantwoord worden als je aangeeft wat voor AOW uitkering je op dit moment ontvangt. Wanneer je bij de SVB bekend staat als samenwonend dan veranderd er niets maar wat voor gevolgen het heeft voor je pensioen kan je het beste bij je pensioenuitvoerder terecht die kunnen je dan precies vertellen wat de verandering van status betekent voor je inkomen. Site van de SVB welke informatie geeft over alleenstaand/samenwonend is bv: http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen .

 7. Wim van Beveren zegt op

  Als Jeert bij zijn vriendin inwoont en geen woonlasten heeft is 1450 meer dan genoeg om te leven, ik heb hetzelfde inkomen, woon op het platte land. geen woonlasten en ik hou de helft van mijn inkomen over, als het moet

  • RonnyLatYa zegt op

   Voldoende om van te leven, of voldoende om aan de immigratie eisen te voldoen zijn twee verschillende dingen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Wim,
   wat moeten we nu uit deze reactie afleiden? Je houdt de helft van je inkomen hier in Thailand over (als het moet), dus je komt rond met ongeveer 750EU/m en dat lijkt je nog te duur…. Je schrijft zelf, een paar dagen geleden: ‘Het zal waarschijnlijk niet verbeteren, ik kies ervoor om te vertrekken na 8 jaar, ben me nu aan het orienteren in Philipines, makkelijk met visa. zelfs mijn thaise vrouw wil hier weg. In Vietnam verlies ik aardig wat van mijn pensioen, anders was dat ook een optie.’
   Mogelijk er eens aan denken ‘banaan’ te kweken en dat speciale ‘Keen” bier te drinken. Dan kom je, volgens een lezer, rond met 2.5Eu/d met 4 personen, zelfs in Thailand.

 8. Hans van Mourik zegt op

  Ben benieuwd.
  Weet alleen als je na 01-01-2015 getrouwd bent of samenwoont heb je geen recht op partner toeslag
  Vraag?.
  Heb je dan een alleenstaande toeslag?
  Zo nee dan wordt jou uitkering iets van bruto 875 euro.
  Is er iemand die hier ervaring mee heeft,dit kan ik nergens vinden.
  Hans

 9. Tom zegt op

  Waarom begint U niet een kaasmakerij in Thailand ?
  Een eigen bedrijf in Thailand beginnen samen met U partner kan volgens mij ook dan hebt een recht om te blijven , alleen U moet een soort van Borg ieder jaar kunnen tonen , dit is een bedrag van op dit moment 800.000 bath .
  Er woont ook een Nederlander al jaren in Thailand in hetzelfde dorp waar mijn vrouw vandaan komt.
  als U mij U e- mail stuurt dan kan ik misschien zorgen dat U contact met elkaar krijgt , hij komt van oorsprong ook uit de regio Rotterdam .
  U kunt U e- mail in een reactie hier achter laten .

  • jan zegt op

   Tom ..Jeert geeft aan geen spaargeld te hebben..? zie… liggende gelden heb ik niet meer !
   Totaal € 1.450 per maand aan AOW en Pensioen … is dit genoeg voor n visa Nee dus.
   Waarschijnlijk moet hij bij controle ook nog n boete of aow terug betalen? als hij nu …Netto € 1.158,22 of € 928,72 aan AOW heeft ?
   samenwonen met partner is Netto € 795,69

   • Tom zegt op

    Hoi Jan , graag iets meer uitleg over pensioen en AOW .
    Bruto ? Netto? Hoeveel moet je minimaal hebben , ik weet dat als je in Thailand wilt blijven je een soort van borg van 800.000 bath op de bank moet hebben staan en dat ieder jaar met je nieuwe visumaanvraag moet kunnen laten zien.
    Zie het maar als een soort borg en daarnaast moet je een minimaal inkomen hebben .
    hoeveel is dat ?
    Dat vind ik onduidelijk , ik ben al 10 jaar getrouwd met een Thaise vrouw en “wij” hebben een huis in Thailand , maar wonen nog steeds in Nederland.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een borg van 800 000 Baht betalen en dan mag hij blijven en een kaasmakerij beginnen….

   Zo had ik het nog niet gelezen….

   • Cornelis zegt op

    Ja, telkens als je denkt alle onzin nu wel gezien te hebben kom er wel weer iemand die wat nieuws heeft verzonnen………

    • Tom zegt op

     Welke onzin ?

     Wij zien hier om ervaringen of wat je hoort uit te wisselen om duidelijkheid te scheppen , als jij iets onzin vind , dan moet jij het hier duidelijk gaan vertellen hoe het zit

     • RonnyLatYa zegt op

      Het antwoord staat, voor de …tigste keer, net onder de vraag.
      Gewoon de linken aanklikken en dan weet je hoe aanvragen en hoe verlengen.

 10. Kanchanaburi zegt op

  beste Jeert,
  ik lees dat je bezig bent met kaas maken. Is het mogelijk om met jou in contact te komen. Ik ben namelijk ook van plan om kaas te gaan maken. Misschien heb je enkele tips voor mij?
  Hierbij mijn email adres: univatio@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website