De directeur-generaal van de Health Service Support Department, Mr. Nattawuth Prasert-siripong heeft gisteren onthuld, dat het kabinet een nieuwe regel heeft goedgekeurd, die buitenlanders van 50 jaar en ouder, die langdurig in Thailand verblijven, verplicht over een ziektekostenverzekering te beschikken.

De verzekering moet een dekking bieden van tenminste 40.000 baht voor poliklinische behandeling en tenminste 400.000 baht voor intramurale behandeling.

Volgens Nattawuth is de nieuwe regel van toepassing voor zowel nieuwe aanvragers voor een Non-immigrant (O-A) visum (Retirement) en voor degenen, die hun visum wil verlengen. Dit is één van de maatregelen die de overheid heeft ingevoerd om de financiële last voor staatsziekenhuizen te verlichten waar vele buitenlanders niet voor behandeling hebben betaald.

Verzekering afsluiten

Buitenlanders kunnen een geldige ziektekostenverzekering afsluiten via de website longstay.tgia.org.

Als ze een ziektekostenverzekering willen gebruiken, die ze in het buitenland hebben gekocht, moeten ze ervoor zorgen dat het dekkingsbedrag niet minder is dan wat de regel vereist.  “We gaan met relevante autoriteiten bespreken hoe de geldigheid van een buitenlandse ziektekostenverzekering kan worden gecontroleerd,” zei Nattawuth.

Gezondheidsrisico

Gevraagd naar buitenlanders die geen ziektekostenverzekering kunnen afsluiten omdat hun gezondheidsrisico’s te hoog worden ingeschat, zei Nattawuth dat bevoegde autoriteiten zouden kunnen overwegen om hogere tegoeden op bankrekeningen te eisen om ervoor te zorgen dat eventuele ziektekosten kunnen worden betaald.

Bron: The Nation

80 reacties op “Ziektekostenverzekering wordt verplicht voor buitenlanders met “retirement visa” in Thailand”

 1. Matthieu Hua Hin zegt op

  Dat mensen alleen een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten via de hierboven genoemde link is een beetje bezijden de waarheid. Hier staan de maatschappijen genoemd van wie het plan is goedgekeurd voor het 10 jaar visum dat vorig jaar is ingevoerd.
  Voor de nieuwe regeling voor dit 1 jaar visum zijn ALLE maatschappijen en plannen goed (het hoeft geen Thaise maatschappij te zijn) mits ze maar aan de vereiste dekkingen voldoen. Voor meer informatie: http://www.aainsure.net (a.k.a. verzekereninthailand.nl).

  • klaasje123 zegt op

   Zal dan ook de premie van de belasting aftrekbaar worden net als bij de thaise belastingplichtigen?
   Zal wel niet over nagedacht zijn.

 2. ruud zegt op

  Ik vraag mij af, hoeveel ouderen in Thailand hun ziekenhuisrekening niet hebben betaald.
  Waarschijnlijk slechts een enkeling.

  Op zich is het niet onredelijk, dat je van expats graag zekerheid hebt, dat ze in staat zijn hun rekening te betalen, ook in Nederland moet je een verzekering hebben, maar of het het niet kunnen betalen van de ziekenhuisrekening een vaak voorkomend probleem is, betwijfel ik.
  Je moet immers aan financiele eisen voldoen, wanneer je in Thailand wilt verblijven.
  Het moet dus financieel nogal uit de hand lopen, als de rekening niet kan worden betaald.

  Alleen als een expat bedrog heeft gepleegd bij de financiele eisen voor het verblijf, of besluit in het ziekenhuis te overlijden, zou er een probleem kunnen ontstaan.

  • fred zegt op

   Klopt. Ik ben wegens familiale redenen al in veel Staatsziekenhuizen geweest. De Farangs die ik er ooit heb weten liggen kan ik echt op twee vingers tellen .
   En die enkelingen die er dan komen te liggen vraag ik me af wat daar aan dure behandelingen zouden aan gebeuren ??

   De oudere Farangs die ik ken en aan wie iets overkwam hebben zich stuk voor stuk dankzij hun verzekeringen steeds laten opnemen in de internationale ziekenhuizen en of verkozen om terug naar de heimat te reizen van zo gauw hun toestand het toeliet. Sommigen werden zelfs gerepatrieerd.

   Ik ontken niet dat er hier en daar en dan vooral in Pattaya wat marginale farangs zijn zonder enige dekking maar dat is volgens mij een heel kleine minderheid.

   Ik ben er veel eerder van overtuigd dat het aantal onverzekerden een pak hoger ligt bij de doorsnee toeristen zelfs bij de jonge backpackers die er sowieso van uitgaan dat hun nooit iets gaat overkomen.

   Deze regel is er gewoon om de kas van de verzekeringsmaatschappijen te spekken.

  • erik kuijpers zegt op

   Ruud, de discussie hierover woedt al vele jaren.

   Als voorbeeld een link naar een artikel uit 2013 waar schade van 700 miljoen baht wordt gemeld. En wat staat er bij? VAN TOERISTEN nota bene! Niet van emigranten al zullen die er ook tussen zitten.

   Daarom mijn gedachte dat men ook toeristen die zonder ziektekosten- of reispolis aankomen moet laten meebetalen middels een kortlopende calamiteitenpolis: het acuut probleem oplossen en dan het vliegtuig in.

   Ik denk dat het om miljarden baht gaat inmiddels. Dit is de link: https://www.smh.com.au/world/thailand-considers-charging-all-tourists-to-cover-unpaid-hospital-bills-20131022-2vzl0.html

   • ruud zegt op

    Ook de mensen die op een extension of stay in Thailand verblijven zijn officieel nog toerist.
    Pas als je een permanente verblijfsvergunning weet te bemachtigen, ben je officieel geen toerist meer.
    Dat compliceert de statistieken uiteraard wel een beetje.

    Voor zover er onbetaalde rekeningen in de ziekenhuizen zijn, vraag ik mij af, of die niet in de eerste plaats worden veroorzaakt door arbeiders uit de buurlanden, die hier legaal, of illegaal werken.
    Hebben die buitenlandse arbeiders eigenlijk wel een ziektekostenverzekering, zelfs als ze legaal zijn, en zo niet, wie betaalt dan het ziekenhuis?

    • janbeute zegt op

     Beste Ruud vele van die buitenlandse werknemers waaronder ook de Birmese vallen.
     Vallen onder het 30 bath progamma, ik heb drie jaar geleden een birmees als tuinman gehad,
     Toen hij plotseling ziek werd heb ik hem met spoed naar het staats ziekenhuis in lamphun gebracht, en zo kwam ik er achter dat ook zij mits ze een geldige verblijfsvergunning hebben ook hier van gebruik kunnen maken .
     Af gelopen week ben ik voor een verstopt oor naar de KNO arts gegaan in het lamphun staatsziekenhuis en er waren veel Birmezen in het ziekenhuis aanwezig waaronder moeders met jonge babys ,

     Jan Beute.

  • leonthai zegt op

   100% EXACT,Ruud, wij betalen ons rekeningen. Wat nu met mensen die voor de Thaise verzekeringen onverzekerbaar of niet meer zijn. Ikzelf had een ongevallenverzekering een tiental jaren, bij AIA, Nu ik 76 ben, hebben ze zonder mij het te laten weten mijn verzekering stopgezet…te oud. Zelf al ben je bij hun lang voor je 75ste verzekerd, sluiten ze je uit…Wat een doening zeg. Wat gaat er voor mensen in onze situatie dan gebeuren? Moeten wij Thailand dan verlaten met de familie die we hier, zoals ik, na 26jaar verlaten?
   Wat gebeurt hier toch zeg?????

   • leonthai zegt op

    Sorry een woord vergeten, die we hier hebben opgebouwd….

    • Johan zegt op

     Ik herinner me een niet vriend in 2008 / 2009 die met longkanker te kampen kreeg. Zijn lidmaatschapskaart van de Nederlandse Vereniging Pattaya zou hem recht geven op 10% korting bij het Bangkok Pattaya Hospital. Normaliter werkte dat ook zo; 10% eraf. Todat hij die ernstige ziekte kreeg en cash alle chemo’s eerst moest aftikken aan de balie voordat hij behandeld werd. En die 10%? Daar hadden ze geen zin (meer) in voor die lucratieve spijkerdure chemo-behandelingen van telkens 200.000 – 325.000 Baht. Daar moeten wij rekening mee houden. Verzekeringen en ziekenhuizen die niet bepaald meedenken als Leiden werkelijk in Last is. Uiteindelijk overleed hij in een in kanker gespecialiseerd ziekenhuis in Beijing China. De overlijdensakte werd dus in China uitgeschreven en niet Thailand waardoor de schoonfamilie ook nog bergen problemen ondervond met de afwikkeling van bezittingen. Goed voorbereiden op dit soort misere is het beste advies!

     • Johan zegt op

      Correctie ……een niet onbemiddelde vriend…….

 3. Koos zegt op

  Geen woorden voor.
  Belachelijk hoge jaarpremies en maar voor 400.000 bath vergoeding per jaar.
  Daar gaat mijn spaarpot voor ziekte of ongeluk.
  Zal verdampen aan premies en als je dan iets serieus hebt mag je bij betalen.
  Dit is allleen maar goed voor de rijke instanties zoals banken en ziekenhuizen.
  Woekerprijzen en de max.400.000 per jaar verdampt bij kleine ingrepen.

 4. erik kuijpers zegt op

  Het venijn zit ook hier in de staart. Mensen met een medisch verleden worden mogelijk uitgesloten in de Thaise verzekering; begrijp ik wel, zo houd je de premie laag. Maar je lost het probleem niet op door die groep uit te sluiten.

  En hoeveel wil je dan op de bank zien? Een miljoen naast de 4 of 8 ton? En daar mag je alleen aankomen als je een bonnetje laat zien? Nou, neem maar een stel Immigration ambtenaren extra aan en geef ze een cursus rekenen of een goeie zakjap……..

  De verplichting op zich, daar ben ik het mee eens. Maar die 4 ton dekking is gewoon veel te laag, daar kun je regionaal nog wel wat voor laten doen aan je lijf maar in de dure ziekenhuizen heb je daar nog net een doosje pleisters voor. OK, ik chargeer nu……

  Ik mis hierin dat toeristen gecontroleerd gaan worden op een afdoende nationale polis, privé-polis en/of reisverzekering. Ook een toerist kan hier ziek worden en de schatkist met de rekening laten zitten.

  Eerst maar zien hoe de wet er definitief uit gaat zien.

 5. Aad zegt op

  Mijn vrouw heb bloedarmoede gaat dus elke 2 mnd naar het ziekenhuis voor controle
  Premie 400 bath per maand
  Waarom kan ik mijn ook niet daar verzekeren ?
  Nee dat is alleen voor de thai……

  Ik moet dus veel meer betalen
  En waarom

  • John Chiang rai zegt op

   Met die 400 Baht zullen zeker niet alle mogelijke kosten gedekt zijn,waar ook de Thaise overheid nog een deel van betalen moet.
   Vandaar lijkt het mij niet onbegrijpelijk dat een Thaise overheid deze kosten voor een Farang die zelf gekozen heeft voor dit land,niet betalen wll.
   Anders als bij hun eigen mensen zien ze hier begrijpelijk geen enkele verplichting.

   • John Chiang rai zegt op

    Ter aanvulling,velen hebben in vergelijk een erg sociaal land verlaten,waar volgens velen nog weinig deugde,en stellen nu vast dat ze in hun nieuwe bestemming alles zelf betalen moeten.

  • Sir Charles zegt op

   Zeg je nu dat je een luizige 400 baht per maand redelijk vindt voor een ‘rijke’ farang, je daarom gelijk wil getrokken worden als de ‘gewone’ Thai?
   Laat dat toch aan hen voorbehouden blijven.

  • theoS zegt op

   Aad, je moet juist meer betalen omdat je geen Thai bent, daarom. Ik kwam na een verkeersongeluk met een gebroken been in het Sirikit Naval Hospital terecht en er moest eerst Baht 137000- betaald worden voor ik geholpen werdt. Op de vraag van mijn Thaise vrouw waarom zoveel kreeg zij als antwoord “farangs pay dubble”. Op de bill stond ook, not Thai.

 6. Carel zegt op

  Als je hier al een flink aantal jaren woont, heb je je spaargeld al uitgegeven, of je bent uitgemolken door je Thaise schone, knellende eisen voor een visum zullen je hopelijk doen ophoepelen. Je hebt geen economische waarde meer. Je bent medisch een risicofactor geworden. Beetje cynisch, maar Thai hebben niets met longstay buitenlanders. Geld is de belangrijkste gunfactor voor een lang verblijf hier. Dus hoge banksaldo´s met Mickey Mouse money in de andere wereld dan Thailand zijn een vereiste. En geen moreel besef , dat veel buitenlanders ook veel Thaise gezinnen welvaart en hun kinderen educatie gegeven hebben.
  Neemt niet weg, dat ik vind, dat iedereen, waar ook ter wereld, de verantwoordelijkheid en de plicht heeft zich in te dekken voor calamiteiten en daar hoort ook medische zorg bij.

 7. David H. zegt op

  Even opmerken dat in voornoemde link van maatschappijen , meer in bijzonder onder Axa , de Axa expat verzekering van 12500 € voor 450 € jaarbedrag ontbreekt en alleen de duurdere opties over blijven !

  Alhoewel deze verzekering aan de minima vereisten voldoet voor nieuwe maatregel , ontbreekt wel de optie outpatient tbv. 40 000 baht .

  Ik heb persoonlijk Axa Brussel van nieuwe maatregel op de hoogte gebracht , met vezoek om allereerst mij kopie polis in de Engelse taal te bezorgen , en tevens mogelijkheid uitbreiding naar outpatient door Axa Expat te overwegen, bvb mits een premieverhoging , dit om ons niet op kosten te jagen voor de dure Thaise Axa

  Wetende dat er verschillende Thailandblog forumleden er gebruik van maken

 8. Henk zegt op

  Ik heb diabetes, en kan geen ziektekosten verzekering krijgen, zowel bij een Thaise als internationale maatschappij. AIA. Ben 71. De zoon van mijn vrouw laten studeren, en mijn huidige zoon gaat ook naar een goede school. Heb hier een gezin opgebouwd. Ik vind net als velen dat het hier gewoon om geld verdienen gaat. Kan de Nederlandse ambassade hierin wat betekenen?

 9. Bob zegt op

  Aandacht maar weer afleiden van de echte problemen. Gezien het geringe bedrag waar de Thai zich voor kan verzekeren, zullen de kosten voor die paar farang die ‘niet betalen’ in het niets vallen. En in een privé kom je (in principe) niet in als er van te voren geen garantie voor de kosten zijn.
  Kortom een oplossing voor een niet bestaand probleem waar we wellicht verder niets meer van gaan horen…

 10. frans zegt op

  Het is mij niet duidelijk of de vereiste vezekering volkomen synchroon moet lopen met de verlengen van verblijf. Dus dat de verzekering steeds ingaat op de dag van de verlenging.

  Ik , en met mij velen, hebben een in patient verzekering , daar moet dan nu nog een dekking bij voor de Baht 40.000,– op jaarbasis Ik ben benieuwd of daar aanbieders voor komen zonder leeftijdsbegrenzing.
  Zo ja, laat het weten.

 11. Yan zegt op

  Wanneer ik drie jaar geleden een ongeval had tijdens mijn verblijf in Thailand werd ik doorverwezen naar Bangkok Hospital. De operatie aan mijn elleboog (loon van de chirurg ongeveer 12.000.-Thb) en 1 nacht verblijf kostte 135.000.- Thb. Met andere woorden: voor een nachtje in het BKK Hospital werd dus meer dan 100.000.-Thb aangerekend. Deze “rip-off” is schering en inslag voor de farang. Stel nu dat je echt wat ernstigs voor hebt….wat dan? Met 400.000.- Thb ben je niets, tenzij de verzekeraar je onmiddellijk repatrieert! Men heeft me voor de ATM’s gezet in een rolstoel met de mededeling: ” Haal zoveel mogelijk cash af, anders opereren we niet…” Ik was gelukkig wel verzekerd…maar toch moest ik een “cash” voorschot betalen…En wanneer ik aanbood mijn creditcard te gebruiken werd dit geweigerd want dan zouden ze te lang op hun geld moeten wachten…..Alle middelen zijn blijkbaar geoorloofd om geld binnen te halen, want Thailand staat er slecht voor; van de 80 miljoen bankrekeningen hebben 85% geen 5000.-Thb als saldo…alles wordt op afbetaling gekocht en dikwijls lukt het niet de afbetaling te voltooien. Voor de farang wordt het alsmaar minder prettig…”Amazing Thailand”….

 12. HansNL zegt op

  Op geen enkele wijze kan ik in dit plan een redding van de staatsziekenhuizen ontdekken.
  De verzekerde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van staatsziekenhuizen.
  De premies zijn daarentegen gebaseerd op privé ziekenhuizen.
  Dit hele gedoe is gewoon een 1-2-3tje tussen verzekeringsboeren en geldwolven.
  Ten gunste van het private gedeelte van de gezondheidszorg.
  Als ik 10,000 baht premie per maand op moet hoesten voor een maximum van 400,000 baht beperkte dekking is dat “lichtelijk” teveel van het goede.
  En nogmaals, dit helpt de privé ziekenhuizen maar zeker niet de staatsziekenhuizen.
  Wegens leeftijd ben ik er bij Aetna/Bupa vorig jaar november uitgeknikkerd, mijn premie was 24000 baht per jaar, ik kan terugkomen, onder dezelfde voorwaarden voor 110,000 baht per jaar.
  Denk het niet.
  De goedkoopste in dat rijtje vroeg 84,000 baht per jaar.
  Denk het nog niet.
  Dan maar 400,000 baht op de bank, heb ik het niet nodig, dan blijft het toch van mij.
  Wat ik wel heel erg merkwaardig vind is dat ik de laatste tijd gebombardeerd wordt over expatverzekeringen, en nu weer dit “aanbod”.
  Zit er toch iets aan te komen over een “staatsverzekering”.
  Je zou het haast gaan denken…….

  • Karel zegt op

   Ik vind 84.000 tot 110.000 baht (ongeveer 2400 tot 3100 euro per jaar dus 200 tot 260 euro per maand)) voor een goede ziektekostenverzekering (aannemende een leeftijd van 65+) zeer acceptabel. In Nederland zou je dat toch ook minimaal kwijt zijn (basispremie + inkomensafhankelijke bijdrag).
   Voor 24.000 baht kun je amper een volledige dekking verwachten.

   • RuudB zegt op

    Je maakt een denkfout: in NL heb je voor de door jou genoemde premies een volledige en dus 100% dekking, en dat elk jaar opnieuw al wordt je 100! (honderd.) TH verstrekt dekking tot ongeveer EUR 12K (ThB 400K). Daarbij: heb je pech, dan wordt je na het (onverhoopt) aanspreken/uitbetalen van je verzekering tbv betreffende kwaal, ziekte of gebrek, voor de rest van je levensjaren wegens recidivegevaar(!) van verdere dekking tav die kwaal, ziekte of gebrek uitgesloten. Tevens stijgt de premie.

 13. Co zegt op

  Ik heb een ziektekostenverzekering in Nederland en ben niet van plan om dubbel af te sluiten.
  Anders ben ik pleitte hier. Er zijn buurlanden die niet van die rare grappen uithalen

  • Karel zegt op

   In het artikel staat dat een buitenlandse verzekering ook mag

  • Dirk zegt op

   Zo ook heb ik een ziekteverzekering in Belgie die mij ook voor geneeskundige zorgen in Thailand vegoedt. Voldoen we zo aan de nieuwe Thaise vereisten of moet er toch nog een andere verzekering anges lot en worden in Thailand? Ik dacht dat dat niet meer kon voor + 70 ers.

   • RuudB zegt op

    Goed lezen: het artikel meldt dat gepensioneerden die in TH zich hebben genesteld/willen nestelen verplicht worden een ziektekostenverzekering te hebben met een dekking tot max ThB 400K intramuraal, en ThB 40K polikliniek. Heb je die niet dan kun je in TH alsnog een derg verzekring afsluiten. Ook voor 70plussers beschikbaar tegen abominabele hoge premies.

 14. Jochen Schmitz zegt op

  Ziektekostenverzekering voor buitenlanders.
  Het probleem is niet de ziektentkosten verzekering maar de leeftijd en het verleden van je gezondheid.
  Al die links naar de verzekeraas kun je vergeten. Op leeftijd boven de 75 jaar zijn er nauwelijks maatschappijen die je willen verzekeren en indien wel voor een premie die je niet kunt opbrengen.
  Ook is deze verordening allen maar voor A/O visaas en niet voor RETITEMENT die al voldoende geld op hun rekening moeten hebben staan om in aanmerking te komen voor een verlenging van hun visum.

  • RuudB zegt op

   Goe3dlezen (2): zowel in de totel als in het artikel wordt gesproken dat langjarig verblijf op grond van retirement noodzaakt tot het hebben van bedoelde ziektekostenverzekering.

 15. Bromsnor zegt op

  Ik ben 75 jaar oud, heb darmkanker achter de rug, nieuwe rechterheup, longembolie gehad e, hartritme stoornis en eenmaximale lekkage van de rechterhartklep. Weet zeker dat wanneer ik zou overwegen mij in Thailand zou willen vestigen voor mij geen enkele ziektekostenverzekering mij in Thailand als klant zou aanvaarde. Hou het dus maar op 2 a 3 maanden verblijf in Thailandmet de Nederlandse zorgverzekering en een goede doorlopende reisverzekering. Ik ben ondanks gemelde ongemakken nog in goede conditie en sta (nog ?) niet op de nominatie voor een operatie.. Blijf toch naar Thailand komen.

  • RuudB zegt op

   Met een dergelijke ziektegeschiedenis is het terecht dat geen enkele Thaise ziektekostenverzekering jou als klant aanvaard. Waarom zouden ze? Een Thai in eenzelfde situatie lukt het amper. Wees blij dat je in NL woont, en als je zou willen zelfs langer dan 3 maanden verzekerd en wel in TH kunt vertoeven.

 16. Henk zegt op

  Klinkt alweer als de zoveelste poging om van die vervelende farangs af te komen .
  Het zal er op neerkomen dat we een enkeltje Nederland moeten boeken en vervolgens onze paspoorten moeten weggooien om welkom te worden geheten in Nederland bij alle andere gelukszoekers .ow sorry ik bedoelde natuurlijk asielzoekers die in Nederland van harte welkom zijn

  • Karel zegt op

   Lijkt mij niet. De meeste farangs hebben een ziektekostenverzekering.
   Iedereen die voldoet aan de financiele eis van 65.000 baht per maand, moet toch ook een ziektekostenverzekering kunnen betalen?

   En wie zijn ‘we’?

   En wat hebben asielzoekers ermee te maken?

 17. marc zegt op

  Hallo mijn vrouw is een verpleegster en werkt voor de gouverment en is automatisch verzekert voor heel haar fam inclusief voor my zelfs mijn insuline wordt betaald
  Maar weet ook iemand of dat genoeg gaat zijn voor die nieuwe wet

 18. Leo zegt op

  Geld dit ook voor een married visa.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik lees: buitenlanders van 50 jaar en ouder, die langdurig in Thailand verblijven …
   Dus iedereen ! boven de 50 …etc.

 19. De Inquisiteur zegt op

  Velen maken weer lawaai.
  Ten eerste, het is nog geen wet doch een voorstel.
  Ten tweede, ik weet uit eerste hand dat er veel buitenlanders openstaande ziekenhuisrekeningen hebben staan wegens niet verzekerd.
  Ten derde, vragen/suggereren/eisen dat buitenlanders zouden mee kunnen doen in het Thaise zorgsysteem is onzin. De prioriteit is dat dit land eerst hun eigen burgers degelijk moeten kunnen steunen.
  Ten vierde, de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Stop nu eens met die paniekzaaierij.

  • Ger-Korat zegt op

   Voorstel zeg jij maar ik lees dat het is goedgekeurd door het kabinet. Dan is het wachten toch op de ingangsdatum of gaat het per direkt in ? Weet iemand daarover meer ?

  • Sir Charles zegt op

   Weliswaar een lange tijd niet meer in Pattaya geweest, denk zo’n 5 á 6 jaren geleden. Kan me toen landgenoten herinneren die rijkelijk bedwelmd door de vele Singha’s vertelden dat ze daar onverzekerd rondliepen.
   Geen idee hoe het met ze gaat , hoop goed maar ach ze zoeken het verder maar uit.

  • RuudB zegt op

   Goed lezen (3): de eerste 3 alinea’s van het artikelen geven aan dat gisteren is onthuld door: “De directeur-generaal van de Health Service Support Department, Mr. Nattawuth Prasert-siripong ……., dat het kabinet een nieuwe regel heeft goedgekeurd, die buitenlanders van 50 jaar en ouder, die langdurig in Thailand verblijven, verplicht over een ziektekostenverzekering te beschikken.” Enz.

  • janbeute zegt op

   Beste Inquisiteur in de staats ziekenhuizen die ik bezoek gisteren nog geweest voor controle in het lamphun staats ziekenhuis of bezocht heb is de kans om een witte olifant tegen te komen groter is dan een farang tegen te komen .
   Misschien dat er in de Sex Drugs en Rock and Roll steden in Thailand er meer farangs de hospitaals bezoeken zonder te betalen.

   Jan Beute.

 20. Jan zegt op

  Had een kennis kreeg een blinde darm ontsteking na een paar dagen mocht die naar hxuis maar… kreeg daar twee zware zware hersenbloedingen overheen 23 dagen ic in c.m hospiral rekening 245.000 baht.
  Vertel me dus niet dat je onder de 400000 onderverzekerd bent.
  Ja bangkok H lerene stoelen prachtige zusters maar behandeling blijft hetzelfde.

 21. Stevenl zegt op

  Laatste informatie is dat dit uitsluitend is voor O-A visa en niet voor extensies. Niet speculeren, vooral niet in paniek raken, is het verstandigste.

  • sjaakie zegt op

   In het verhaal van Gringo en in het bericht in The Nation van 14 mei staat dat het ook voor extensies van toepassing is.
   Sjaakie

   • Stevenl zegt op

    Waarschijnlijk onjuiste berichtgeving. Rustig afwachten.

 22. Frits Koster zegt op

  Absurde premiebedragen. Mijn Thaise vrienden betaalt ongeveer 420 Baht per maand voor haar verzekering en kan daarmee in goede (geen staats) ziekenhuizen terecht.

 23. John D. Kruse zegt op

  Hallo,

  De THE VIRIYAH INSURANCE PUBLIC COMPANY LIMITED als eerste bekeken.

  Voor de leeftijdsgroep van 70 tot 75 jaar 102,385.00 Bath per jaar . Dat is 2 x zoveel
  dan wat ik nu aan premie bij het CAK zou moeten betalen als men in een Europees
  verdrachtsland woont.

  En dat voor omgerekend max.11.325 Euro, uit te geven aan ziekenhuiskosten plus
  gemakshalve 1000 Euro voor kleine behandelingen.
  Als je 91 wordt betaal je het dubbele aan premie. Of ze je voor dat geld ook de laatste
  dienst en eer bewijzen, zou ik dan maar niet op rekenen..

  Nee dat liever niet!

  John.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Pacific Cross – Platinum 1 verzekering =
   71 tot 75 jaar – 70.190 per jaar !
   vergelijken met ander maatschappijen is hier wel handig
   en kan veel geld schelen !

 24. Leo zegt op

  Ik heb een goede verzekering via AA Insurance, deze is voor impatient, nu word er in het voorstel ook gesproken over outpatient, dan zou ik daar dus problemen over kunnen krijgen. Of zal de immigratie dan rekening houden met mijn inkomensverklaring?

  • Ger-Korat zegt op

   Voor out-patient/poliklinische behandeling 40.000 dient er een dekking te zijn. Dan lijkt me dat je een extra dekking neemt voor dit bedrag bij een verzekering of dit bedrag als dekking op een bank laat staan en kan worden gecontroleerd door de Immigration bij een jaarverlenging.

 25. jay zegt op

  Ik begrijp het niet helemaal een verzekering met dekking van 400.000 Bath terwijl sommige mensen hier bvb 1.000000 bath op een Thai bankrekening hebben staan . waar is dan een ziektekosten verzekering met een luttele 400.000 bath nog voor nodig?? je hebt dan toch zelf al 1.000000 dekking klaar staan?

 26. Wim van Beveren zegt op

  Zal dan toch wel Vietnam moeten worden voor mij, had al vage plannen in die richting maar zo word het makkelijk gemaakt.
  Ik ben 72 jaar heb een medisch verleden (hartinfarct) dat wordt dus uitgesloten en waarschijnlijk ook hersenbloeding en alle bloeddruk gerelateerd aandoeningen.
  Zou wel een premie kunnen betalen maar ben niet van plan om een zo hoog bedrag te betalen voor een zeer uitgeklede verzekering.
  Thailand wordt meer shit elk jaar.

 27. Theo volkerijk zegt op

  Ik ben 73 en gezien mijn conditie wil geen een verzekering mij verzekeren.
  Ik verblijf lange tijd per jaar hier en heb een retirement extension. Ben niet uitgeschreven in Nederland en dus in de zorgverzekering. Een aanvullend verzekerd. Bij spoedeisende hulp kan ik direct naar het ziekenhuis en de kosten worden betaald dor de verzekering. Er zijn gen gegevens bekend van mensen die hier lang verblijven en gebruik hebben gemaakt van een staats ziekenhuis. Dat zouden ze eerst moeten bekijken alvorens een maatregel te nemen. Ze moeten uitzondering maken voor landen die een zorgverzekering hebbe o.a.Nederland.
  Ik denk dat veel landurig verblijvende mensen een verzekering hebben. Het probleem ligt bij de touristen die hier kort of lang verblijven die geen verzekering hebben.
  Nogmaals ze moeten eens bekend maken hoeveel landurig verblijvenden gebruik hebben gemaakt van de staats ziekenhuizen. Maar dat doen ze niet. Het is zomaar weer een maatregel.
  Tevens zou de ambassades een bewijs kunnen afgeven dat de persoon in Nederland of ander land verzekerd is voor de ziekenkosten.

 28. chris zegt op

  12 jaar geleden aanvaardde ik een baan in Bangkok, wetende dat mijn salaris 40% was van wat ik in Nederland verdiende, dat mijn penisoenopbouw ook niet hetzelfde zou zijn en dat ik per jaar 2% van mijn AOW zou inleveren. Niet wetende dat ik voor 800 Baht een ziektekostenverzekering zou hebben die ik na mijn pensionering voor 800 baht (nu mijn kosten en niet van de werkgever) zou kunnen verlengen tot mijn dood. Niet wetende dat de Thaiase regering ooit zou besluiten dat buitenlanders een behoorlijke ziektekostenverzekering zouden moeten hebben die een slordige 8.000 Baht per maand kost en na je 75-ste wellicht wordt opgezegd.
  12 jaar geleden fronste menige kennis in Nederland zijn wenkbrauwen dat ik voor deze ‘slechte’ deal koos en raadde mij af me te vestigen in Thailand. Nu lijkt het erop dat ik spekkoper ben.

  • Ger-Korat zegt op

   12 jaar geen AOW-opbouw is zo maar 24 % minder AOW, ongeveer 10.000 baht minder per maand. Geen vrijwillige pensioenopbouw bij je werkgever in Thailand idem zeg maar 10.000 baht minder. Totaal 20.000 baht minder per maand welke een ander levenslang aan een ziektenkostenverzekering kan uitgeven. Blijft over een schamele 40% van een Thais salaris vergeleken met een Nederlands salaris, en dat 12 jaar lang. Dus je niet te snel gelukkig wanen met je Thaise ziektenkostenverzekering want per saldo lever je 12 jaar lang 60% in. Maar ach als je je maar gelukkig voelt valt alles mee.

   • chris zegt op

    Heb je de kosten van levensonderhoud van Thailand en Nederland wel eens met elkaar vergeleken?
    Ik betaal zeker 7000 – 8000 Baht per maand minder ziektekostenverzekering en betaal niet voor medicijnen en medische ingrepen, tot ik dood ga. Denk je niet dat dat wat plezieriger en minder stressvol leeft dan de gedachte dat je elk jaar wordt geconfronteerd met hogere premie, een deel wellicht zelf moet betalen, sommige zaken wellicht worden uitgesloten en dat je op een bepaalde dag uit de verzekering wordt gegooid. En vervolgens voortdurend moet nadenken of je niet beter kunt terugkeren naar het vaderland terwijl je dat helemaal niet wilt?
    Leven is niet alleen geld maar zeker ook geluk.

  • RuudB zegt op

   Wie zegt jou dat de situatie ook voor langjarige expats niet veranderd? Wie garandeert in dit land dat ziektekostenverzekeringen voor expats niet levenslang blijven gelden, maar bv privé overgedragen worden tegen een premie van ThB 8K per maand. Van spekkoper naar gebakken peren. Over leedvermaak gesproken!

  • Petervz zegt op

   Jij bedoelt denk ik de Social Security, waarvoor je max 750.- baht per maand zelf betaalt. Vraag me af of dat na je pensioen als voldoende wordt gezien, want de maximale vergoedingen zijn redelijk beperkt.

   • chris zegt op

    Heb het vorige maand nagevraagd op het Social Security Office en na mijn pensionering heb ik medicijnen en medische behandelingen kosteloos in een te kiezen ziekenhuis uit het beschikbare lijstje.
    Overigens krijg ik dan ook het door mij betaalde verzekeringsgeld van de afgelopen jaren in 1 keer terug omdat ik geen 180 maanden ingeschreven ben geweest. Anders zou ik een soort pensioen krijgen.

 29. Theo volkerijk zegt op

  Ze zijn van het ” probleem ” af als ze een wet aannemen dat de staats ziekenhuizen alleen voor mensen met de Thaise nationaliteit is.
  Dan leggen ze het probleem bij de buitenlanders zelf
  Dit is gewoon om de Thaise verzekering maatschappijen ook wat geld te laten verdienen.

 30. Chris van het dorpje zegt op

  Heb net gekeken bij verschillende aanbieders :
  Pacific Cross , 61 tot 65 jaar = 51.074 baht per jaar inclusive tax en duty stamps .
  The insured has the ability to continuously renew the policy up to age 99 years,
  Dat is en beetje meer dan 4000 baht per maand
  en lijkt me nog redelijk .

  • Ger-Korat zegt op

   Natuurlijk is dat redelijk, tenminste als je nooit ziek wordt. Want dan betaal je vaak meer dan de 400.000 baht en dan wel uit eigen zak. En/of dit overkomt je meerdere keren per jaar ondanks dat je de vorige 60 jaar van je leven nog nooit in een ziekenhuis bent geweest: weer zelf betalen.

 31. Frans zegt op

  We zijn en blijven gasten in dit land. Gasten die zich dienen te houden aan de wetten en regels die de Thaise overheid ons ( en anderen) oplegt.
  Het handhaven van deze wetten en regels is het volgende hoofdstuk.
  Deze wet blinkt bepaalt niet uit in duidelijkheid , het zal dus aan de handhavers (immigration?) liggen hoe deze de spelregels gaan bepalen.

  • RuudB zegt op

   Zo moeilijk is dat niet: bij het verlengen van een verblijfstitel gelieve je bv naast een bankboekje ook een ziektekostenverzekeringspolis te laten zien. Stel je moet na 90 dagen jouw bankboekje laten controleren, kan tezelfdertijd gevraagd worden de polis ook maar weer eens ter inzage aan te bieden.
   Hetzelfde bij de visumaanvraag ter TH ambassade: behalve aantonen dat je voldoet aan de inkomenseisen, tevens laten zien dat een voldoende bent ziekte-verzekerd.
   Sowieso heb ik het altijd al vreemd gevonden dat het kunnen laten zien dat je verzekerd bent niet tot de standaard-aanvraagprocedure behoorde.

 32. Arno zegt op

  De reden voor deze maatregel begrijp ik absoluut niet.
  Alle keren dat ik behandeld ben in een ziekehuis, kon ik niet eerder weg voordat de rekening betaald was.
  Daarnaast is de gestelde intramurale dekking als je echt iets serieus hebt mijns inziens veel te laag.
  Ik ben ook geen verzekeraar tegengekomen waarbij je je kan verzekeren voor zulke lage dekkingen.

 33. Henry zegt op

  Volgens Thaivisablog geldt deze nieuwe regel niet voor hen die in Thailand verblijven op basis van een “retirement visum”

  The requirement for mandatory health insurance appears to only affect those applying for a Non-Immigrant Visa OA.

  According to the announcement on the Ministry of Public Health (MoPH) website, it does not affect anyone who stays in Thailand on an extension of stay based on retirement, which is often incorrectly referred to as a ‘retirement visa’.

  • janbeute zegt op

   Inderdaad Henry goed gelezen , het geld alleen voor degene die een nieuwe non immigrantvisa aanvragen.
   Bij Thaise ambassades of consulaten.
   En niet voor de gene die hier al voor een tijd op retirement extension wonen of verblijven.
   Dus weer een hevige storm voor velen in een glas water.

   Jan Beute.

   • sjaakie zegt op

    Henry en/of Janbeute, heb je een link naar waar dit te lezen staat?
    Hierboven schreef ik eerder al:
    ” In het verhaal van Gringo en in het bericht in The Nation van 14 mei staat dat het ook voor extensies van toepassing is “.
    Bedankt.
    Sjaakie

    • hanso zegt op

     Hallo sjaakie,

     https://forum.thaivisa.com/topic/1100622-mandatory-health-insurance-for-foreigners-aged-over-50-in-thailand-why-it-may-not-affect-you/

     groetjes Hanso

     • sjaakie zegt op

      Dankje Hanso, de gevonden info is duidelijk..
      Sjaakie

    • janbeute zegt op

     Zie dat Hanso de link naar de Thaivisa.com al heeft doorgegeven , daar las ik het eergisteren namelijk ook.

     jan Beute.

 34. Aad zegt op

  Waarom kan je geen verzekering krijgen
  Alleen maar voor een staats ziekenhuis

 35. janbeute zegt op

  Waar die zogenaamde uitvinders van die verplichte verzekering geen rekening mee houden is het volgende.
  Weten ze niet dat die farangs waaronder ook ik val, die van de diensten van het staatshospitaal gebruikmaken en wel de rekening betalen.
  Behoorlijk bijdragen aan de kosten, want wij brengen namelijk geld in het laadje van de ziekenhuiskas.
  Als voorbeeld 2 jaar geleden staar operatie met twee overnachtingen in het lamphun staatshospitaal.
  Met een groep van 6 mensen, 4 Thai die onder de 30 bath regeling vallen een oudere Thai die in verband met zijn leeftijd gratis geopereed werd, en dan ik Janneman een Hollander die 9800 bath betaalde wat overigens niet duur is.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Gisteren voor PSA controle bij de Uro arts ,hospital stampvol met 30 bathers en Janneman betaalde weer gewoon meer.
  Ik heb hier geen enkel probleem mee hoor , maar kom me niet aan met een verhaal dat het aan de farangs ligt dat de ziekenhuizen geld verliezen.
  En dan nog wat , bij alle bezoeken aan staats ziekenhuizen en op ronde door de zalen wat zie je zoal .
  De meesten liggen er door verkeersongevallen door de kamikaze rij stijl van vele Thai.
  Velen liggen er met gezondheids problemen door overmatig gebruik van alcohol.
  Een paar honderd meter van mijn huis is een kleine Kao Lao bar waar nu al de nieuwe patienten klaar gestoomt worden voor de toekomst van de financiele verliezen van het ziekenhuis.
  En dan die groep kankerpatienten waar vele landbouwers die dagelijks met pesticiden werken ook op zaal liggen.
  Dus regering in Thailand doe eerst eens wat om deze problemen daadwerkelijk op te lossen en niet muizennesten te gaan zoeken bij de gepensioneerde farang die hun laatse levens dagen in Thailand willen verblijven met hun familie en kinderen .

  Jan Beute.

 36. janbeute zegt op

  Helaas lees ik nu net op Thaivisa.com dat de regeling al in July dit jaar ingaat en ook geld voor retirementvisa houders.

  Jan Beute.

  • stevenl zegt op

   Ik weet niet waar je dit mop ThaiVisa hebt gelezen, maar laatste informatie is nog steeds: geldt voor O-A visum aanvragen. Klopt dat het gepland staat voor 1 juli.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja Jan, en “retirementvisa houders” wil zeggen zij die een Non-immigrant “O-A” visum aanvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website