Visum voor Thailand: Hoe kan ik een border run voorkomen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
12 juni 2019

Beste Ronny,

Ik ben 87 jaar en ga al jaren naar Thailand. Bezit een condo op een golfbaan in Hua Hin. Golf drie keer per week en loop dan 18 holes. Met mijn gezondheid is niks mis. Voorheen ging ik in de winter en verbleef daar drie maanden; afgelopen jaar met een TR multiple visa met border run vier maanden overwintert.

Dit jaar wil ik vertrekken op 16 november terug naar Nederland op 11 februari 2020 en op 18 februari weer terug naar Hua Hin; wil daar blijven tot 12 mei 2020.

In de toekomst ben ik voornemens begin tot half november uit België te vertrekken en ononderbroken in Thailand blijven tot begin mei. Ik wil een border run voorkomen. Kan eventueel een storting op mijn bankrekening doen van 20.000 Euro.

Welk visum moet ik aanvragen of hoe te handelen? Kunt u mij adviseren?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Jos


Beste Jos,

Samengevat zijn dit de perioden die je in Thailand wil door brengen:

  • 16 november 19 tot 11 februari 2020
  • 18 februari 19 tot 12 mei 2020

En dan in de toekomst telkens van half november tot begin mei. Zelfde periode dus maar dan niet meer onderbroken in februari.

Om geen “borderruns” te moeten uitvoeren hebt je dan 2 oplossingen.

1. Je schaft voor je vertrekt een Non-immigrant “O” Single entry visum aan. Kost 60 Euro. Hiermee zal je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Dat zal dan tot 13 februari 2020 zijn. 30 dagen voor het einde van je verblijfsperiode van 90 dagen, dat zal dan vanaf 13 januari 2020 zijn, kan je een aanvraag indienen voor jaarverlenging van je verblijfsperiode en dit op basis van “Retirement”. Kost 1900 Baht. Bij aanvaarding zal je dan een jaarverlenging krijgen tot 12 februari 2021.

Jaarlijks kan je dan opnieuw een jaarverlenging aanvragen. Die aanvraag kan je dan telkens weer starten 30 dagen voor afloop van je jaarverlenging. Elk jaar zal dat dan vanaf 13 januari zijn. Je moet wel zorgen dat je dan in Thailand bent, maar volgens je toekomstplanning zal dat geen probleem zijn.

Let wel op. Een jaarverlenging heeft geen “Entries”. Dat wil dan zeggen dat wanneer je Thailand verlaat, je eerst moet zorgen dat je een “Re-entry” hebt. Doe je dat niet dan vervalt je verblijfsperiode bij het verlaten van Thailand en moet je opnieuw beginnen met een visum.

In jouw situatie wil dit dus zeggen dat je moet je zorgen dat wanneer je op 11 februari 2020 Thailand verlaat, je eerst een “Re-entry Single entry” moet halen bij immigratie. Dit moet je dan opnieuw doen voor je op 12 mei 2020 Thailand verlaat. In de toekomst volstaat dat je eenmalig een “Re-entry Single entry” haalt en dit voor je begin mei Thailand verlaat. Of je moet natuurlijk Thailand nog gaan verlaten op andere datum(s).

Wat de financiële kant betreft. 20 000 Euro zal onvoldoende zijn met de huidige koers van de Baht. Het moet minstens 800 000 Baht zijn als je de bankmethode gaat gebruiken en dat moet er dan minstens 2 maand voor aanvraag op je rekening staan. Dat bedrag moet er dan minstens 3 maand blijven op staan na het toestaan en dan mag je zakken tot 400 000 Baht. Let op dat je dan voor je volgende aanvraag weer tijdig aanvult tot 800 000 Baht, want het moet voor de volgende aanvraag er weer minstens 2 maand op staan. 2 maand is volgens de regels, maar sommige immigratiekantoren eisen 3 maand en misschien is het dan beter op veilig te spelen en zorgen dat het er voor vervolgaanvragen minstens 3 maand op voorhand op staat.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een inkomen te werken. Dat moet dan minstens 65 000 Baht per maand zijn. Heb je een Visumondersteuningsbrief voor nodig.

Of de combimethode. Heb je een bankbedrag voor nodig en een inkomen (visumondersteuningsbrief). Moet samen op jaarbasis 800 000 Baht zijn. Hier kan je het allemaal nog eens in detail lezen.

TB Immigration Info Brief 022/19 – Het Thaise visum (7) – Het Non-immigrant “O” visum (1/2) www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand

TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

TB Immigration Info Brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

2. Een andere mogelijkheid is om een Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum aan te vragen. Kost 150 Euro. Bij elke binnenkomst binnen de geldigheidsperiode van je visum (wat een jaar is) zal je een verblijfsperiode van een jaar bekomen. In jouw geval wil dit dus zeggen dat je bij binnenkomst op 16 november 2019 een verblijfsperiode van een jaar zal bekomen. Tot 15 november 2020.

Verlaat je Thailand op 11 februari 2020 moet je nu geen “Re-entry” aanvragen omdat je visum een “Multiple entry” heeft. Bij binnenkomst op 18 februari 2020 zal je dan opnieuw een verblijfsperiode van een jaar bekomen. Tot 18 februari 2021.

Als je nu zorgt dat je voor het einde van de geldigheidsperiode van je Non-immigrant O-A visum Thailand binnenkomt (ergens begin november 2020 schat ik dan), zal je bij binnenkomst opnieuw een jaarverlenging bekomen, die dan loopt tot ergens begin november 2021. Na die binnenkomst zijn de mogelijkheden van je visum uitgeput en moet je het jaar nadien opnieuw een nieuw Non-immigrant O-A visum aanvragen. Kan je dan weer 2 jaar mee verder.

Het is belangrijk om, en indien je twee jaar verblijf uit je visum wil halen, je het visum gaat aanvragen zo kort mogelijk bij je eerste vertrekdatum. Tweede jaar hoef je dan maar enkele dagen eerder te vertrekken (voor geldigheidsperiode van je visum) om met dit visum bijna twee jaar naar Thailand gaan. Of in uw geval toch twee perioden van pakweg 6 maand.

Voordeel van dit visum is dat je in Thailand geen financiële bewijzen hoeft voor te leggen, enkel bij de aanvraag in de Thaise ambassade.

Nadeel is dat het wat duurder is, je meer bewijzen moet voorleggen en dat je dit elke twee jaar zal moeten herhalen. Bovendien lijkt het erop dat je vanaf juli ook een ziekteverzekering zal moeten voorleggen indien je dit visum aanvraagt.

Je kan het hier ook nalezen:

TB Immigration Info brief 039/19 – Het Thaise visum (9) – Het Non-immigrant “O-A” visum

TB Immigration Info brief 039/19 – Het Thaise visum (9) – Het Non-immigrant “O-A” visum

Ik hoop dat ik het wat duidelijk gemaakt heb.

Succes

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website