Thailand visavraag Nr 133/20: COVID-19 verzekering

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
8 augustus 2020

Vraagsteller: Fred

Als wettelijke echtgenoot ben ik nu al bijna een half jaar gescheiden van mijn Thaise vrouw. Ik lees nu dat mensen die gehuwd zijn met een Thai zouden kunnen terugkeren naar Thailand. Onze domicilie is in België maar we verblijven een 8 tal maanden per jaar in Thailand waar we een huis hebben. Mijn vrouw zorgt momenteel voor haar zieke vader en de kinderen. We zijn gehuwd in België sinds 2016.

Nu zie ik dat de ambassade een verzekering eist die specifiek dekt tegen Covid-19. Ik heb een doorlopende reisverzekering bij AXA , die dekt tot 3 miljoen euro repatriëring en alle andere noodzakelijkheden ingeval van medische problemen. Bij die maatschappij zelf krijg ik antwoorden van zeker dekken wij u indien u ziek wordt tot normaal gezien wel. Maar dat staat uiteraard nergens specifiek vermeld enkel en alleen ziekte en medische kosten. Welke ziekten t’ja? Dringende medische hulp zeggen ze mij. Platvoeten of flaporen horen daar niet bij om het even grappig te houden…..daar kan je mee wachten.

Welke verzekering gaat specifiek vermelden dat ze ook dekt voor Covid-19 tot 100.000 USD? Heb jij enige weet over dat vereiste document?


Reactie RonnyLatYa

Normaal zijn alle ziekten die je kan oplopen inbegrepen in je reisverzekering dacht ik, dus ook COVID-19. Probleem is inderdaad dat dit niet expliciet vermeld is. En dat wil men nu net zien natuurlijk

Ook moet je oppassen met reisverzekeringen of er nergens is opgenomen dat bij een negatief reisadvies de reisverzekering ongeldig is. Tenminste toch bij vertrek naar een land met negatief reisadvies. Als je er al bent is het een ander verhaal natuurlijk.

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/thailand

Ik heb/had ook de Excellence van AXA. Die reisverzekering is dan wel een jaar geldig, maar de reisduur is max 6 of 9 maand, maar die je eventueel kan verlengen tot 12 maanden mits bijbetaling.

Ik kreeg steeds voor elk vertrek een brief mee voor het geval ik opgenomen werd. In die brief stond buiten de gedekte periode ook het land en het bedrag (inderdaad 3 000 000 Euro). Dat bedrag volstaat natuurlijk. Probeer eventueel zulke brief te bekomen van AXA (met een ref naar de info op de Thaise Ambassade) en of men daar dan ook expliciet wil in vermelden dat dit wel degelijk ook de COVID-19 dekt.

En anders een kijken of je misschien ook geen verzekering in Thailand kan afsluiten die ook het bedrag dekt en wel vermelding COVID-19 heeft.

Misschien zijn er ook lezers die weet hebben van een reisverzekering voor het gevraagde bedrag en die ook expliciet vermeldt dat COVID-19 gedekts is.

Denk er dan wel aan dat het om een Belg gaat hier, woonachtig is in België en hij niet veel geholpen is met de zorgverzekering o.i.d. in Nederland.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

15 reacties op “Thailand visavraag Nr 133/20: COVID-19 verzekering”

 1. Ronny zegt op

  Diegenen die aangesloten zijn bij mutualiteit De Voorzorg hebben gratis verzekering inclusief covid19 . Bij de Voorzorg uw vertrek en terugkomst datum laten noteren. Dan gaat ge een attest krijgen opgestuurd. Men kan via Ministerie Buitenlandse zaken te Brussel ook een goedkeuring krijgen voor Mutas. Dus volledig gratis. Naar ik verneem doet de andere mutualiteit CM daar niet meer aan mee. Mijn zoon heeft het zo gedaan, zonder problemen en vlug geholpen door de mutualiteit.

 2. Winlouis zegt op

  Beste Fred, ik gebruik nog steeds de reisverzekering “Mutas” met het ziekenfonds Bond Moyson, telkens voor vertrek van 3 maanden. Ik ben gehuwd sedert 2004 met mijn Thaise echtgenote maar door problemen met mijn gezondheid kan ik niet permanent in Thailand verblijven, daarom is mijn domicilie ook nog steeds in Belgie.
  Ik ben eind juni niet kunnen vertrekken naar Thailand omdat mijn vlucht geanulleerd is. Als ik opnieuw wil vertrekken zal ik dus ook moeten bewijzen dat mijn reisverzekering ook voor Corona besmetting gedekt is.
  Vanaf maandag neem ik contact op met Bond Moyson.
  Ik heb nog een vraag aan U persoonlijk.
  ” Hoe kan U, als Belg” 8 maanden per kalenderjaar, in Thailand verblijven.?
  Ik ben verplicht van het gemeentebestuur in te lichten, als ik langer dan 3 maanden in Thailand wil verblijven. Langer dan 6 maanden per kalenderjaar kan ook, maar kan alleen zeer uitzonderlijk verlengd worden tot een jaar, daarvoor kan je ook maar 1 keer de toestemming krijgen, daarna moet je beslissen waar je uw vast adres wil vestigen.
  Doe je dat niet, wordt je ambtshalfe uit het bevolkingsregister geschrapt.
  Dat heb ik meegemaakt in 2014, toen ik bij het bekomen van mijn pensioen, september 2013, met mijn echtgenote en de 2 kinderen vertrokken was naar Thailand.
  Na 6 maanden kwam ik te weten, dat ik geen adres meer had in Belgie omdat mijn pensioen niet meer uitbetaald werd, nadat ik contact opgenomen had met de pensioendienst.!
  In Nederland wordt het wel toegestaan, voor 8 maanden per kalenderjaar in Thailand te verblijven, dat heb ik reeds gelezen op het Forum.
  Indien mogelijk, graag een antwoord via mijn email adres, aub. [email protected].
  Met dank bij voorbaat.
  Herwin Louis Buyl.

 3. Ger-Korat zegt op

  Voor de situatie in Nederland speelt ook het volgende mee. Woon normaal in Thailand en had daar een ziektekostenverzekering. Nu ik terug ben in Nederland val ik onder het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel en ben je wereldwijd verzekerd (tot de kosten van Nederlands niveau). Ben voor mijn terugkeer aan het oriënteren wat te regelen en 1 van de zaken is het afsluiten van een reisverzekering, voor de extra medische kosten en spoedopnames en meer zaken. Nu las ik dat bij FBTO je alleen verzekerd bent bij een (doorlopende) reisverzekering als je noodzakelijk naar in dit geval Thailand gaat, en Thailand valt onder de code oranje en rood van de Nederlandse overheid. Noodzakelijk dus. Bij een ander, CZ, las ik dat je niet naar een gebied wat wordt afgeraden mag want dan ben je niet verzekerd voor een reisverzekering. Het lijkt er dan op dat dat velen geen gebruik kunnen maken van een reisverzekering indien je naar Thailand gaat.
  In mijn geval kan ik wel een beroep doen op de reisverzekering van CZ want dien aanwezig te zijn voor de noodzakelijke zorg van mijn kinderen. Maar toch iets om rekening mee te houden want er geldt zoals gezegd geen dekking zolang de Nederlandse overheid het reisadvies voor Thailand niet verandert. En dan kun je er wel een reisverzekering hebben en betalen maar er geen beroep op mogen doen.

 4. Yan zegt op

  Beste Fred,
  Omdat ik ook op zoek ben naar een gepaste (reis-) verzekering denk ik dat het misschien ook interessant kan zijn eens te kijken naar :
  1) Long-term reisverzekering van Europe Assistance
  2) Jaarverzekering VAB
  Let wel, de aangeboden basis-verzekering dekt enkel 3 maanden, je moet dan verder gaan op de website en eventueel in “gesprek” gaan met de “virtual assistant”. Zo komt bv. de verzekering van Europe Assistance op ongeveer 1400 Euro/jaar….De verzekering bij VAB is een stuk voordeliger. Polissen kunnen enkel afgesloten worden wanneer je in België vertoeft ( kan niet vanuit Thailand).
  Succes ermee…
  Yan

 5. winlouis zegt op

  Beste Fred, hoe kan je als Belg 8 maanden per kalenderjaar in Thailand verblijven, als je domicilie nog in Belgie is.? Of is Uw vast adres in Thailand en zijn jullie ingeschreven bij de Belgische Ambassade.? Indien mogelijk een antwoord via mijn email adres, aub. Met dank bij voorbaat.

  • Lung addie zegt op

   Beste Winlouis,

   je maakt een vergissing door de Belgische regels te vermengen met de Nederlandse. Je kan als Belg heel gerust 8 maanden per kalenderjaar in het buitenland verblijven. Het enige wat de wetgeving hier omtrent zegt is:
   -bij een ononderbroken afwezigheid van 6 maand heb je enkel een ‘meldingsplicht’ deze meldingsplicht kan eenvoudig gedaan worden bij het gemeentehuis.
   -bij een afwezigheid van 1 jaar ben je verplicht je in de gemeente uit te schrijven maar NIET verplicht je in een ambassade in te schrijven.
   Betreffende de dekking door het ziekenfonds liggen de zaken totaal anders. Indien je langer dan 3 maanden in het buitenland vertoeft wordt je niet meer beschouwd als ’toerist’ en zal je best een bijkomende verzekering afsluiten. Er zijn reeds zware discussies hier aangaande gevoerd.

   • David H. zegt op

    @Lung addie

    Beste , correct ! maar voor laat me zeggen 99.99% (Wink) , en ws. juist bedoeld in anrwoord , maar het maximum 1 jaar tijdelijke afwezigheid , had eigenlijk moeten staan “bij een afwezigheid van 1 jaar + ” moet je je address veranderen of uitschrijven in zulk geval.

    Ik weet dat zo zeker omdat ik alzo 2 jaar voor definitieve uitschrijvng alzo gependeld heb tussen Belgie en Thailand .En me gezegd was max. 1 jaar mogelijk . (niets belet je echter enige dagen na terugkomst wederom te vertrekken hoor , persoonlijk na +/- 3 weken was I terug weg na mijn nieuwe “triple entry” van Thai consulaat Antwerpen bekomen te hebben !

    Ook de allereerste poster omtrent dit , is onvolledig , daar het geen toegeeflijkheid van gemeentebetuur is die beslist of je mag , en voor hoelang , het is simpelweg een recht dat je als Belg hebt ,en alle gemeentebesturen in Belgie toepassen , en indien een beambte dit anders vermeld roep dan maar even een overste erbij , success gegarandeerd .Sommige weten niet alles correct .

    In Antwerpen kan je dit nu al paar jaar dit zelfs online doen , aangifte en terugkeer ook. Voor 2013 kon ik dat enkel in persoon doen op gemeentebestuur met vermelding van buitenlands adres , en bij terugkeer niets te doen , op vraag van mij hierover aangeven terugkeer ? kreeg ik antwoord van loketdame dat ik toch zelf wist wanneer ik terug ben (?)

    Enige opmerking van plaatselijk kwartieragent de ik ook inlichtte was dat ik wel huur moest blijven betalen , want anders zou die periode niet wettelijk zijn , tenzij eigenaar zijnde van een woning ….. uiteraard is dit een punt , daar geen huurbetaling een hele procedure in gang zet die bewijst dat je domicilie twijfelachtig wordt

    • Winlouis zegt op

     Beste David, hoe komt het dan dat ik reeds ambtshalve geschrapt werd uit het bevolkingsregister, nadat ik zelfs nog geen 6 maanden in Thailand verbleef.!? Toen ik daarop informatie vroeg kreeg ik als antwoord, dat ik het gemeentebestuur moest ingelicht hebben dat ik langer dan 3 maanden in Thailand zou verblijven.!!

   • Winlouis zegt op

    Beste Lung addie, dank U voor de corectie, dat het wel mogelijk is voor 2 × 4 maanden per kalenderjaar in Thailand te verblijven als Belg. Het is inderdaad maar vanaf dat je langer dan 6 maanden in het buitenland verblijft, dat je het moet melden bij het gemeentebestuur. Je bent inderdaad niet verplicht van U te laten inschrijven bij de Belgische Ambassade met Uw verblijf adres in Thailand. Maar je bekomt daar heel veel voordeel mee. Via de Ambassade kan je dan alles bekomen wat je ook kan bekomen in via een Belgisch gemeentehuis. Zoals Attesten, nieuw ID kaart, registratie en vertaling van overlijdensakte en nog veel meer.
    Voor mij is het maximum dat ik per kalenderjaar in Thailand mag verblijven wel 6 of 2×3 maanden.
    Omdat ik een uitkering als invalide ontvang, ben ik verplicht van toestemming te vtagen aan het FOD wanneer ik langer dan 90 dagen in het buitenland wil verblijven.
    De eerste 89 dagen hoef ik niets aan te vragen, voor de 2de 90 dagen moet ik wel toelating aanvragen en goedkeuring krijgen van de bevoegde Minister.
    Ik kan ook de toestemming bekomen voor 180 dagen per kalenderjaar, maar geen dag langer.
    Doe ik dat niet, verlies ik mijn invaliden uitkering.!
    Ik kan dus geen 8 maanden per kalenderjaar in Thailand verblijven, alhoewel mijn gezin in Thailand verblijft.!
    Gepensioneerden boven 65 jr. kunnen een IGO tegemoetkoming bekomen, als ze een laag pensioen inkomen hebben per maand, ze mogen dan wel geen eigendom bezitten en spaargeld of andere activa bezitten, er wordt zelfs 10 jaar achteruit gekeken voor verkocht onroerend goed en erfenissen.
    Die gepensioneerden mogen zelfs maar 26 dagen, per kalenderjaar in het buitenland verblijven, anders verliezen ze hun tegemoetkoming van IGO.!
    Het is nog niet genoeg dat we als gepensioneerden, na 45 jaar gewerkt te hebben, belastingen betaald en bijdagen betaald voor het ziekenfonds, dat ze ons dat ook nog afnemen.!!

 6. winlouis zegt op

  Ik ben mijn email adres vergeten te vermelden. [email protected]. Met dank.

 7. timker zegt op

  Volgens mij kan je via AA Insurance Brokers in Thailand zo’n Corvid verzekering afskuiten. Ik weet echter niet of er een leefdtijd limiet is om deze verzekering te kunnen nemen…

 8. Pierre zegt op

  Beste Fred
  wil je me dat ook laten weten hoe je dat doet 8 manden in thailand verblijven.
  ik ben ook belg en heb een huis in Udonthani
  wil je mij dat A.U.B laten weten
  vriendelijke groeten
  [email protected]

 9. Rene Wouters zegt op

  Beste Lung Addie
  Ik heb gevraagd aan het christelijk ziekenfonds in België of ik gedekt was voor medische kosten in Thailand en daar werd mij gemeld dat zij geen medische kosten meer betalen in Thailand. Volgens mij steeds een reisverzekering nemen die de kosten betaald. Ik neem steeds een jaarverzekering gezin (2 personen) daar ik ongeveer 80 dagen naar Azië reis. Normaal doe ik ook minitrips in Europa en het komt dan goedkoper uit met een jaarverzekering.
  Rene

  • Ronny zegt op

   Rene, DE Voorzorg vertegenwoordigd nog steeds de Mutas verzekering, inclusief Covid19, alles gratis. Maar geldig voor 3 maanden. Cm is al een tijd afgestapt van dit voordeel, en nog andere voordelen.

  • Winlouis zegt op

   Beste Rene, ik ben in 2017 daarom veranderd van ziekenfonds, de CM had mij laten weten dat ze de reisverzekering Mutas niet meer gebruikten en ik moest een andere reisverzekering afsluiten. Ik heb mij laten aansluiten bij het ziekenfonds Bond Moyson en ik gebruik nog steeds Mutas als reisverzekering. Bij hen kan het wel nog.!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website